Претражи овај блог

субота, 19. новембар 2016.

VOCNA ROMANSA

                       VOCNA ROMANSA                            





Kada pravim neku poslasticu, najvise volim socne kremaste torte. Ukucani obozavaju da se posle dobrog jela zaslade. Znam sta oni vole, pa tako uvek napravim ono u cemu oni uzivaju. Ovog puta sam napravila tortu sa puno krema koja je socnog ukusa, i dobila je romantican naziv VOCNA ROMANSA. Zelela sam koru koja ce se stapati sa filom i vocnim zeleom, ne osetiti je da je ima, a da vas sladi i osvezava. Kora je krhka i hrskava, slicna je kori  puslici.
 U nastavku mozete da pogledate sta vam je potrebno od  sastojaka  i kako se priprema torta VOCNA ROMANSA.

POTREBNO JE:

 ZA KORU:

8 BELANACA
1 PRSTOHVAT SOLI
250g SECERA

KREM OD ZUMANACA:

 1 L  MLEKA
 8 ZUMANACA
 2 KESICE PUDINGA OD VANILE
 16 KASIKA SECERA
 2 KESICE ZELATINA
 500 ml SLATKE PAVLAKE

ZA VOCNI ZELE:

 1L SOKA OD JAGODA
 500g OCISCENIH VISANJA
 6 KASIKA GUSTINA



PRIPREMA KORE:

U posebnom sudu odvojiti belanca od zumanca, belancima dodati jedan prstohvat soli (so se dodaje da bi se belanac lakse umutio i udvostrucio svoju masu).
 Belanca mutiti penasto, dodavati secer postepeno, uz stalno mesanje  miksera dok se secer ne otopi, umutiti belanca u cvrst sneg. Videti da li se secer otopio, ako jeste jos 5min. mesati sneg od belanaca.
Rernu predhodno zagrejati na 200c.
 Cetvrtasti pleh obloziti pek papirom za pecenje, sipati umuceni sneg od belanaca peci u rernu na 180c oko 30minuta.
 
KREM OD ZUMANACA:

Litar mleka staviti da uzavri, zumanca umutiti sa secerom (da pobele), umesati puding od vanile. Izmesati  zumanca sa pudingom, polovinu vrelog mleka sipati umucenim zumancima, promesati varjacom  i vratiti nazad u mleko. Mesati varjacom i kuvati do odredjene gustine dok masa ne postane gusta (kada se vidi trag kasike), zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi krem od zumanaca.
 Zelatin rastvoriti sa 10 kasika hladne vode, ostaviti da nabubri, i nabubreli zelatin zagrejati i mesati da se istopi. Zelatin ne sme da provre jer ce izgubiti moguca svojstva za zeliranje.
U krem od zumanaca umutiti mlaki zelatin ostaviti da se ohladi i stegne (da zelira krem).
 Umutiti slatku pavlaku iostaviti koliko je potrebvno za dekoraciju torte, ostalu pavlaku umesati mikserom u krem od zumanaca.

 VOCNI ZELE:

 U dubljoj posudi zagrejati sok od jagoda sa ociscenim visnjama, u malo soka razmutiti gustin i umesati ga u uzavreli sok od jagoda sa visnjama. Mesati varjacom dok se ne ukuva vocni zele i postane dovoljno gust.

FINALNI POSTUPAK:

 Pecenu koru preseci vertikalno da se dobiju dve jednake kore.
 Na tacnu staviti  prvu koru, premazati je kremom od zumanaca, pa polovinu vocnog zelea preko krema od zumanaca, opet kora, krem od zumanaca i na kraju odozgo vocni zele.
Ostatak umucene slatke pavlakeiskoristiti za dekorisanje torte.
   








петак, 11. новембар 2016.

PITA SA SIROM



PITA SA SIROM








Pita  sa sirom cesto je na nasoj trpezi, u nasoj porodici svi je obozavamo. Recepta ima raznih i svako pravi pitu prema svom ukusu, tako i ja ovu pitu sam pravila po receptu svoje bake. Pita se pravi  od gotovih kora, a nadev je sa sirom i prelivom od jaja. Malo sam improvizovala i promenila recept, nisam pogresila ispala je odlicno, ukusno kao sto se moze i videti na slici. Pitu sluziti toplu sa kiselim mlekom.

POTREBNO JE:

 500g KORA ZA PITU
 500g TVRDOG SIRA (kravljeg)
 100g MASLACA ili MARGARINA
 4 JAJETA
 200ml JOGURTA
 200ml KISELE PAVLAKA
 200ml GAZIRANE VODE
 1 PRASAK ZA PECIVO
 100 ml ULJA


PRIPREMA:

Kore za pitu podeliti na cetri lista, jer rolat se sastoji od 4 kore. Sve zavisi od kora, meni je ispalo 4 gotovih rolata uvijenih od po 4 kore.
 U posudu umutiti jaja, dodati izmrvljen sir, jogurt, kiselu pavlaku, gaziranu vodu, prasak za pecivo, promesati da se jaja sjedine sa tecnom masom. Pola fila nadenuti kore, pola fila za prelivanja pite.
 Na radnoj povrsini rasprostreti prvu koru, poprskati je uljem, narendati maslac (ne mora puno), staviti drugu koru premazati je filom od sira. Zatim, staviti trecu koru poprskati je uljem i narendati maslac, preko staviti cetvrtu koru i nju poprskati uljem i premaziti je filom od sira.(Znaci na svaku drugu koru narendati maslac).
 Premazane sve 4 kore uviti u rolat, tako isto ponoviti postupak sa preostalim korama.
 Pleh od sporeta premazati uljem, svaki rolat iseci na jednaku parcad i poredjati ih u podmazanom plehu.
 Preostali fil od sira preliti preko izrezanih parcadi rolata. Narendati maslac i posuti susamom..
 Rernu predhodno zagrejati na 200c smanjiti na 180c i peci pitu oko 40 minuta. Pitu gotovu izvaditi iz rerne, razmutiti malo ulj i vode, pa je premazati.Vratiti je u rernu jos 5 minuta, dace joj sjaj i hrskavost.
 Sluziti je toplu sa kiselim mlekom, za dorucak ili veceru, pogodna je za razna slavlja.

 KAD JE VRUCA SVA JE HRSKAVA, KAD SE OHLADI MEKA KAO DUSA..
 PRIJATNO!














GULAS SA TELETINOM

                       GULAS SA TELETINOM







Posto volim da kuvam, svakog dana pripremam sveza jela za moje najmilije, pa se tako nasao na 
 meniju" GULAS OD TELETINE ". Jednostavno jelo, moze se pripremiti na razne nacine sa vise vrsta mesa.
 Ja sam sada odabrala teletinu. Volim kada je meso sveze, jer je tada ukusnije i socnije jelo. Ukus teletine na ovaj nacin pripreme je kao da ste meso od divjlaci spremali, tako je ukusno i pikantno, preporucujem da isprobate. Kao prilog uz gulas mozete dodati kuvanu testeninu, ili pire krompir.
 Za pravi gulas od divljaci, recept drugom prilikom kroz druzenje na mom blogu.


POTREBNO JE:

 500 g TELETINE
 1 GLAVICA CRNOG LUKA
 1-2 SARGAREPE
 500 ml SOKA OD PARADAJZA
 100 ml CRNOG VINA
 1 KASICICA MLEVENE PAPRIKE
 100 ml KECAPA
 1 KASIKA BILJNOG ZACINA
 PO UKUSU BIBERA 
 2-3 LOVOROVOG LISTA
 MALO BOSILJKA
 MALO PERSUN
 100 ml ULJA

PRIPREMA:
Luka crni i sargarepu, usitniti sitno i proprziti na ulju i dinstati. Zatim, teletinu usitniti na sitne komadice pa dodati uprzenom luku sa sargarepom.
 Teletinu promesati, zaliti je crnim vinom, zaciniti je mlevenom paprikom pa pustiti oko 10 minuta da krcka.
 Nakon toga dodati kecap i zaciniti biberom, biljnim zacinom i bosiljkom. Doliti sok od paradajza i kuvati da ispari  malo tecnosti i postane gusta masa.
 Ukuvanom gulasu dodati seckani persun i poklopiti posudu. Pri kraju iskljuciti ringlu na sporetu  i ostaviti gulas da polako krcka sa ostalim zacinima.




уторак, 8. новембар 2016.

PAPRIKA PUNJENA RIŽOM I PILETINOM

     PAPRIKA PUNJENA RIŽOM I PILETINOM





POTREBNO JE:

10 PAPRIKA  BABURA
200g PILECEG BELOG MESA (otkoscenog)
2 SARGAREPE
1 GLAVICA CRNOG LUKA
200g PIRINCA
4 PARADAJZA
100ml DOMACEG SOKA OD PARADAJZA
1 KASICICA BILJNOG ZACINA
PO UKUSU SOLI
PO UKUSU BIBER
PO UKUSU KARI ZACIN
MALO SVEZEG PERSUNA
100ml MASLINOVOG ILI SUNCOKRETOVOG ULJA

PRIPREMA:

Pilece meso izrezati na tanke stapice, luka usitniti i sargarepu iseci na komadice, pa proprziti na maslinovom ulju.
Uprzenom povrcu dodati piletinu izrezanu na stapice, dinstati sve zajedno na srednjoj temperaturi, dok meso ne omeksa i  ne ispari visak tecnosti.
Dinstanom povrcu i izrezanoj piletini dodati 200 g pirinca, promesati varjacom i sjediniti, zatim dodati paradajz usitnjen na komadice i 100 ml soka od paradajza.
Zaciniti smesu biljnim zacinom, posoliti po ukusu i pobiberiti i dodati po zelji kari zacin.
Promesati sve zajedno i ostaviti da lagano krcka na vasem sporetu. Ostaviti na vatri dok paradajz ne omeksa i pusti svoj sok, kao i dodati sok od paradajza, a pirinac treba lepo da nabubri.
Dodavati vodu ako je potrebno jer hoce pirinac prilikom kuvanja da  upije dosta tecnosti.
Gotovu smesu sa pirincem i mesom skloniti da se malo prohladi kako bi se mogla puniti paprika.
 Za to vreme papriku baburu ocistiti od peteljki i semena, pa je napuniti pripremljenom smesom od pirinca sa piletinom izrezanu na stapice.
U odgovarajucem sudu  poredjati punjenu papriku, visak smese jednako rasporediti pored paprika (ako vam je ostalo), persun iseckati i posuti preko paprika.
Naliti vodom punjene paprike koliko je potrebno (do paprika), kuvati na srednjoj temperaturi oko 30 minuta.
 Kuvane paprike kasikom preneti u zemljanom sudu, zapeci u predhodno zagrejanoj reni na 200 c oko 30 minuta.




Volim pirinac spremljen na razne nacine sa raznim dodacima, kao i intergralni pirinac koji nije kalorican, a veoma hranljiv.
Punjena paprika sa pirincem i  dodatkom pileceg mesa na stapice je veoma  ukusna na ovaj nacin kada se pripremi. Laganog je ukusa, brzo se priprema i ne oduzima puno vremena.
 PUNJENU PAPRIKU SA RIZOM I  PILETINOM sluziti toplu uz sezonsku salatu. Ukusna je i kad je hladna ako vam ostane.
PRIJATNO!
   






  

   

























понедељак, 7. новембар 2016.

VISNJA ROLAT

VISNJA ROLAT




POTREBNO JE:

ZA KORU:

 3 JAJETA
 100g SECERA
 100g BRASNA
 2 KASIKE KAKAA
 1 PRSTOHVAT SOLI
 1 KESICA PRASKA ZA PECIVO

FIL:

 200g VISANJA
 100g DZEMA OD VISANJA
 3 KESICE SLAG FIKSA
 500 ml SLATKE PAVLAKE
 100g COKOLADE

 PRIPREMA KORE:


 Odvojiti belanca od zumanca, posebno umutiti belanca u cvrst sneg sa jednim prstohvatom soli.
 Postepeno dodati 100g secera u umucena belanca, mutiti miksereom sve dok se secer ne otopi, a masa od belanaca ne udvostruci.
 U cvrst sneg od belanaca dodati zumanac po zumanac, mutiti sve zajedno, belanca sa zumancima, dok se masa ne izjednaci  i postane penasta.
Brasno, prasak za pecivo i kakao prosejati  kroz sito i lagano dodati  kasiku po kasiku u umucenu penastu masu i promesati  drvenom varjacom dobro (ali polako) da se izjednaci brasno, kakao i pecivo sa penasto umucenim jajima.
Cetvrtasti pleh  obloziti masnim papirom, sipati umucenu masu  peci u predhodno zagrejanoj reni na 200 c oko 10 minuta.
 Pecenu koru staviti na vlaznu krpu, posuti je secerom i uviti je zajedno  sa krpom u rolat

FIL:.
 Visnje ocistiti od kostica i pomesati ih sa svojim  sokom (ne cediti ih) idodati 100 g dzema od visanja i kesicu slag fiksa.
 Druge dve kesice slag fiksa pomesati sa kasicicom secera, zatim umutiti slatku pavlaku pa dodati dzem fiksu. Promesati varjacom dobro da se ujednaci masa.

 FINALNI POSTUPAK:

Ohladjeni rolat odmotati, skinuti masni papir, premazati ga polovinom fila od slatke pavlake i slaga.
 Po sredini  rasporediti visnje pomesane sokom i dzemom od visanja.
 Koru filovanu filom i visnjom uviti u rolat, a drugom polovinom fila, odozgo, premazati rolat.
 Rolat ostaviti u frizideru 2h da se hladi.
 Za to vreme u posudu  otopiti cokoladu, na masnom papiru izliti cokoladu na nepravilne komadice, ostaviti da se ohlade i stegnu.
 Rolat dekorisati komadicima cokolade.














недеља, 6. новембар 2016.

POHOVANE PALACINKE

              POHOVANE PALACINKE


 

  POTREBNO JE:

 3 JAJA
 1L MLEKA
 MALO SOLI
 MALO SUVOG BILJNOG ZACINA
 500g BRASNA
 ULJE PO POTREBI
FIL:
 500g SUNKE
 500g SIRA
 200g KISELE PAVLAKE
 MALO ORIGANA
ZA POHOVANJE:
 4 JAJA
 PO POTREBI BRASNO
 PO POTREBI PREZLE
 PO POTREBI ULJE ZA PRZENJE
  
PRIPREMA:
Umutiti jaja penasto, dodati mleko, so, suvi biljni zacin, ulje,brasno i napraviti smesu za palacinke.
 Zagrejati malo ulja, izliti ga u manjoj posudi, pa pre pecenja namazati malo ulja po tiganju da se palacinke ne lepe.
 Palacinke pecite na najvecoj vatri dokle ima smese.
FIL ZA PUNJENJE PALACINKE:
Iseckati sunku i sir narendati, pa pomesati sa kiselom pavlakom i dodati malo origana.
 Na palacinku naneti deo smese i uviti je na sledeci nacin, prvo saviti sa bocne strane pa zatim uviti ostatak palacinke.
 Uvaljati palacinke u brasno, u jaja, ponovo u brasno i na kraju u prezle.
 Prziti ih na dosta zagrejanom ulju sa svih strana, i na smanjenoj temperaturi. Kada su dobro przene, gotove palacinke ocediti na kuhinjskom ubrusu.
 Pohovane palacinke posluziti dok su jos  tople. 


POHOVANE PALACINKE -- su pravi gurmanluci za dusu, a pikantne i ukusne za dobar osecaj i uzivanje.
 Lako se naprave, a pojedu  u jednom mahu, jako je ukusna punjena palacinka.
 Na bilo koji nacin mozete palacinke pripremiti odnosno napuniti po vasoj  zelji, sluziti ih tople uz razne sosove i salate.



  

  

четвртак, 3. новембар 2016.

COKO MLECNE KOCKE


              COKO MLECNE KOCKE  




POTREBNO JE:
  
ZA KORU:
6 JAJA
6 KASIKA SECERA
6 KASIKA BRASNA
4 KASIKA KAKAA 
1 KESICA VANILINOG SECERA
1 KESICA PRASAKA ZA PECIVO
6 KASIKA VRELE VODE

ZA PRELIV KORE:
200ml MLEKA

ZA FIL:

 1 L MLEKA 
 7 KASIKA GUSTINA
 4 KASIKA SECERA
 150g MARGARINA
 100 g SECERA U PRAHU
ZA COKOLADNI PRELIV:
 100g MLECNE COKOLADE
 100 COKOLADE ZA KUVANJE
 5 KASIKA MLEKA
 4 KASIKA SECERA U PRAHU
 150 g MARGARINA

 ZA DEKORACIJU: 
 2 SLAGA

PRIPREMA KORE:

 Odvojite posebno belanaca od zumanaca. Penasto umutite zumanca  sa secerom, postepeno dodajte 6 kasika brasna pomesanim sa 1 kesicom vanilinog secera i 1 kesicom praska za pecivo. Dodajte  u  brasno  4 kasike kakaa. Drvenom varjacom lagano umesajte  masu da se sjedini, 6 kasike vrele vode dodajte i  umesajte. Zatim,
 6 belanaca umutite u cvrst sneg pa ih  dodajte  pripremljenoj masi od zumanaca, lagano promesajte  i sjedinite masu.
 U vecem plehu od sporeta oblozenim papirom za pecenje sipajte umucenu masu i pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 180c oko25 minuta.
 Pecenu koru okrenite iz pleha, skinite  papir za pecenje, isecite koru uzduz na dva ista dela, tako cete dobiti dve iste kore.

PRIPREMA MLECNOG FILA:

 Od predvidjene kolicine mleka, odvojite 150ml mleka i u njemu umesajte gustin sa secerom. Ostatak mleka stavite da uzavri, pa u njemu umesajte umesani gustin sa secerom i mlekom. Sve zajedno kuvajte  na pari dok masa ne postane gusta (oko 15 min.) uz stalno mesanje. Posebno umutite margarin i secer u prahu i dodajte ga ohladjenom mlecnom filu.
PRIPREMA COKOLADNOG FILA:

 U manjoj posudi dodajte usitnjenu cokoladu na komadice, 150g margarina 5 kasika mleka, 4 kasike secera u prahu uz stalno mesanje dok se ne otopi i sjedini u kompaktnu masu. Cokoladnu masu ohladiti, koja kada se ohladi treba biti gusta kao omeksali margarin.

FINALNI POSTUPAK:

 Na tacni slozite prvu koru, natopiti je mlekom, i premazati polovinu mlecnog fila. Po vrhu mlecnog fila rasporediti polovinu cokoladnog fila.
 Slozite drugu koru preko, natopite mlekom, i ponoviti postupak, premazite drugom polovinom mlecnog fila i na kraju rasporedite cokoladni fil.
 Dekorisati mlecne kocke umucenim slagom.
 Kolac dobro ohladiti, kako bi se lako i lepse seko na parcad.




  
   Evo jos jednog socnog kolaca koji sam htela da podelim sa vama. Obozavam socne i kremaste kolace pa su tako i ove ,,Mlecne kocke,, zasluzile da se nadju na mom blogu.
 Mlecne kocke su cokoladnog mlecnog ukusa, na trenutak cokolada hrskavo pucketa i daje uzitak  vazdusastoj kori koja se topi u ustima. Za malisane je odlican dezert koji preliven mlekom i cokoladom, nema nista lepse od domace poslastice.
 Po zelji mozete filovati slagom kao sto sam ja ili ostaviti cokoladni preliv kao dekoraciju.
 PRIJATNO!