Претражи овај блог

субота, 7. јануар 2017.

KREMASTE PRINCEZE


KREMASTE  PRINCEZE




POTREBNO JE TESTO ZA PRINCEZE:

Za 30 PRINCES KROFNE

125gr MARGARINA
250ml VODE
125g  MEKOG BRASNA
4 JAJA
 PRSTOHVAT SOLI

OSNOVNI KREM ZA PRINCEZE:
500 ml MLEKA
1 KESICA PUDING OD VANILE
2 KASIKE GUSTINA
6 KASIKA SECERA
200g MARGARINA

ZA POSIPANJE PRINCEZE

SECER U PRAHU PO POTREBI


PRIPREMANJE TESTA:
U posudu margarin zajedno sa vodom i solju rastopiti na umerenoj temperaturi .
Dodati brasno,dobro promesati i skloniti sa vatre.Ostaviti da se masa ohladi.
Ohladjenom testu uz stalno mesanje,dodati jaje po jaje.
Spric napuniti testom,i iz sprica direktno sipati testo na pleh oblozen papirom za pecenje.
Voditi racuna da izmedju svake krofnice ima dovoljno razmaka.
Krofne peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200c oko10 minuta.
Sniziti temperaturu (ne otvarati renu,kako krofne ne bi spale)pa peci ih jos 5 minuta.

PRIPREMANJE OSNOVNOG KREMA ZA PRINCEZE:
Kesicu pudinga od vanile,sa 2 kasike gustina pomesati sa100ml mleka,
razmutiti dobro masu da nema grudvica,dodati u serpu sa secerom i ostalim mlekom.
Puding masu kuvati  dok ne postane gusta.
Ohladiti puding,ali svremena na vreme promesati da se napravi korica.
Margarin drzati na sobnoj temperaturi kao bi omeksao,zatim ga umutiti zajedno sa pudingom.
Ohladjene princeze ostrim nozem podeliti na pola i napuniti  kremom.
Odozgo ih posipati sa secerom u prahu.












PECENE PLJESKAVICE OD CURECEG MESA


PECENE PLJESKAVICE

OD CURECEG MESA






POTREBNO JE:

800g MLEVENOG CURECEG MESA
200g CRNOG LUKA
200g  MOCARELA
120g KAJMAKA
MALO CRVENE ZACINSKE PAPRIKE
POLA KASICICE SODA BIKARBONE
POLA KASICICE PRASKA ZA PECIVO
SO PO UKUSU
BIBERA PO UKUSU

PRIPREMA:

Pomesati mleveno meso sa sitno iseckanim lukom.
Dodati mlevenu papriku,sodu bikarbonu,prasak za pecivo,so i biber.
Sve dobro izmesati i ostaviti u frizideru oko sat vremena da odstoji.
Podeliti smesu na osam jednakih delova,svaki deo rastanjiti na debljinu od 5mm.
Pljeskavice staviti u podmazan pleh,po sredini mesa svaku premazati kajmakom .
Svaku pljeskavicu poklopiti sa drugom pljeskavicom,blago pritisnuti prstima da se ivice zatvore.
Curece pljeskavice peci oko 15 minuta na 230cstepeni.
Pri kraju gotove pljeskavice preliti tenoscu koju je meso pustilo tokom pecenja.
Mocarelu narezati na tanke reznjeve i staviti preko svake gotove curece pljeskavice.
NAPOMENA:
Na ovaj nacin moze se pripremiti pljeskavice od pileceg mesa i svinjskog mesa.
Pljeskavice su vrlo ukusne i pikantne.
Gotove pljeskavice sluziti uz papriku tursiju,i kiseo kupus-rezanac sa mlevenom paprikom.
PRIJATNO!


















ROLOVANA SVINJETINA U BELOM VINU

ROLOVANA SVINJETINA

                                  U BELOM VINU



POTREBNO JE:

750g SVINJSKE PLECKE BEZ KOSTI
100g DIMLJENE SLANINE
5 CENA BELOG LUKA
200g SVINJSKE MASTI
BIBER
LORBER
2 KASIKE SENFA
200ml BELOG VINA
1 KASICICA SUVOG PERSUNA
PRIPREMA:

Meso malo rastanjiti,posoliti i pobiberiti.
Premazati ga svinjskom mascu i senfom, natrljati ga cenovima belog luka.
Slaninu iseci na tanke reznjeve,pa je poredjati preko mesa.
Urolovati ga i zavezati kanapom.
Meso urolovano staviti u tepsiju,preliti ga sa 200ml belog vina,dodati listove lorbera.
Tepsiju sa mesom zatvoriti folijom,peci u zagrejanoj rerni na 180c oko45 minuta.
Izvaditi tepsiju iz rerne,meso okrenuti na drugu stranu,ponovo zatvoriti folijom i vratiti u rernu.
Desetak minuta pre zavrsetka skinuti foliju i meso zapeci da dobije finu koricu.
Posuti suvim persunom.
Meso iseci na tanke reznjeve i posluziti.PRIJATNO!











среда, 4. јануар 2017.

HRSKAVA PILECA KRILCA IZ RERNE


HRSKAVA PILECA KRILCA 

IZ RERNE





POTREBNO JE ZA MARINADU:


 1kg PILECIH KRILACA
 2 KASIKE CILI SOSA
 2 KASIKE MEDA
 2 KASIKE KISELE PAVLAKE
 2 KASIKE SENFA
 3 CENA BELOG LUKA
 2 KASIKE MAJONEZA
 1 KASIKA BILJNOG ZACINA
 1 KASIKA MLEVENE PAPRIKE
 100 ml MASLINOVO ULJE

PRIPREMA:

Pileca krilca oprati,prosusiti ih na papirnom ubrusu ,vrhove krilaca nozem iseci.
U odgovarajucu posudu napraviti marinadu od sledecih sastojaka:
2 kasike cili sosa,2 kasike meda2 kasike kisele pavlake,2 kasike senfa,2 kasike majoneza,sitno iseckanog 3 cena belog luka.Prosusena pileca krilca zaciniti 1 kasikom biljnog zacina,1 kasikom mlevene paprike,posoliti po ukusu.
Drvenom varjacom promesati marinadu da se izjednace sastojci,zatim prosusena pileca krilca premazati dobro pripremljenom marinadom.
Pileca krilca u marinadu ostaviti da odstoje u frizideru oko2h.
 Zagrejati rernu na 200c ,pleh zagrejati u rernu sa maslinovim uljem.
Krilca ocediti od marinade,zatim ih staviti u pleh.Pileca krilca peci sa jedne strane,
da dobiju zlatnu zutu boju.
Izvaditi pleh iz rerne,zatim zapecena krilca okrenuti sa jedne strane na drugu stranu,da porumene.
Za to vreme dok se pileca krilca peku ,pripremiti krompir,oguliti ga i iseci na rebarca.
 Kada je druga strana porumenela,dodati zacinjeni krompir, peci sve zajedno jos 30 minuta.

NAPOMENA: pileca krilca najbolje pripremiti i staviti u marinadu dan ranije,onda je rezultat najbolji ,piletina ukusnija i hrskavija.Peci  ih u rernu oko 60 minuta.
Moze prilog po zelji ,ja sam odabrala krompir jer ga volim sa piletinom.

















недеља, 1. јануар 2017.

JADRO OBLANDA

JADRO OBLANDE







POTREBNO JE:

250g MARGARINA
 12 KASIKA PRAH SECERA
 6 ZUMANACA
 2 KESICE VANILINOG SECERA
 6 BELANACA
 12 KASIKA KRISTAL SECERA
 150g PLAZMA KEKS
100g MLEVENIH ORAHA
 4 STANGLE COKOLADE
 3 LISTA VELIKE O0BLANDE



PRIPREMANJE ZUTOG FILA;

Penasto umutiti i sjediniti margarin sa secerom u prahu.Umucenoj smesi dodati zumanac
 po zumanac i sjediniti u glatku masu.Ostaviti sa strane.


PRIPREMANJE TAMNOG FILA:

Belanca penasto umutiti sa secerom(kristal).Umucenoj penastoj masi,dodati plazma keks,
 mlevene orahei otopljenu cokoladu.Varjacom izmesati i sjediniti u kompaktnu glatku masu.


POSTUPAK FILOVANJA OBLANDE:

Staviti prvi list oblande-ravan deo gore- filovati tamni deo fila,zatim preko drugi list oblande-
 -ravan deo opet na gore- pritisnuti  sve krajeve lista oblande da se lepo spoje. Preko drugog ravnog lista oblande premazati sa zutim filom.
Prekriti ravnim deo lista oblande preko zutog fila.
Pritisnuti filovanu oblandu, teskim predmetom, ostaviti da odstoji kako bi se dobro stegla i sjednila.
Po vrhu oblandu dekorisati tecnom karamelom,moze i otopljena cokolada.
Zatim oblandu  isecete  na jednake pravougaonike,romboide ili kocke po zelji.

SAVET

Potrebno je tanak i ostar noz,kako bi se lakse sekla oblanda.Ako se danas filuje oblanda,
onda  se sutra sece.PRIJATNO!



четвртак, 29. децембар 2016.

SOCNA PITA SA JABUKAMA



SOCNA PITA  SA JABUKAMA 



 

Mirisljava,socna pita sa jabukom je prava poslastica  za ove praznicne dane.Mirise kuca na vanilu i slatku pavlaku,testo je prhko i puno krema.Brusnica i grozdje joj daju poseban socan ukus,koji se topi  u ustima.


POTREBNO JE;


ZA TESTO,
 325g  MEKOG BRASNA
 100g SECERA U PRAHU
 1 JAJE-SREDNJE VELICINE
 200g MARGARINA(na sobnoj temperaturi)
 1 PRSTOHVAT SOLI

  PRVI KREM

1L MLEKA
 3 KESICE PUDINGA OD VANILE
 1 KESICA VANILINOG SECERA
 125g SECERA

  DRUGI KREM
  200ml SLATKE PAVLAKE
   1 PUDING OD SLATKE PAVLAKE
    3 KASIKE SECERA
    1 KESICA VANILINOG SECERA


   ZA POSIPANJE PREKO FILA
   100g BRUSNICE
  100 g SUVO GROZDJE
   3 KASIKE RUMA
    1,5 kg JABUKA
    SOK OD JEDNOG LIMUNA
    100g SECERA U PRAHU ZA POSIPANJE

 

PRIPREMA TESTA:

U odgovarajucu posudu sipati 325g mekog brasna,100g secera u prahu,200g omeksalog margarina.
 Dodati 1 jaje sa prstohvatom soli.Sve sastojke izmesati rukom i zamesiti testo.
 Zameseno testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frizideru na sat vremena da odstoji
Testo izruciti na radnu povrsinu koja je posuta brasnom,podeliti ga na dva jednaka dela.
 Jednu polovinu testa rastanjiti oklagijom odgovarajuce velicine  precnika pleha 40 puta 23 cm.
 Za to vreme oguliti jabuke, ocistiti od peteljke,iseci jabuke na jednake polutke.
 Polutke jabuke preliti ih sokom od limuna( da ne bi oksidisale-potamnele).
 Brusnicu predhodno potopiti u rum.   Suvo grozdje potopiti u vrelu vodu.

 PRIPREMANJE KREMA OD SLATKE PAVLAKE:

U posebnom sudu sipati 200ml slatke pavlake,1 kesicu pudinga od slatke pavlake sa3 kasikesecera.
Sastojke kasikom promesati..
Staviti na vatru i ukuvati masu kao puding uz neprekidno mesanje varjacom.
Kada se masa zgusne,skloniti je sa vatre.



PRIPREMANJE KREMA OD PUDINGA:


Litar mleka staviti na vatru da uzavri.
U posebnom sudu sa malo mleka koji smo odvojili, umesati tri kesice pudinga od vanile,
125g secera sa jednom kesicom vanilinog secera.
 Razmuceni puding od vanile sipati u uzavrelo mleko,uz neprestalno mesanje
sve dok  masa od pudinga ne  postane gusta.
Vrelu masu sipati preko rastanjenog testa,poredjati polutke jabuke,
 posuti preko pudinga suvo grozdje i brisnicu.
 Kremastu masu od slatke pavlake preliti preko jabuka,posipati je suvim grozdjem i brusnicom.
 Drugu polovinu testa rastanjiti oklagijom velicine pleha.
Testo staviti i prektiti  preko kreme od pavlake i jabuka.
Rukama malo spojiti krajeve testa.
 Prstima lagano pritiskati testo okolo jabuka,ostavljajuci trag da se vide redovi jabuka.
 Kolac peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200c oko sat vremena.
 Kolac, pitu ohladiti posuti je secerom u prahu ,zatim je seci na jednaku parcad.





























































 Ovako izgleda pita kada separcad sa jabukom presece.












среда, 28. децембар 2016.

BAJADERA TORTA

BAJADERA- TORTA




 




POTREBNO JE:
300g PLAZMA KEKS -MLEVENA
 375 g MARGARINA
 390g SECERA U PRAHU
100g COKOLADE ZA KUVANJE
 250g MLEVEMIH ORAHA
 200ml OCEDJENOG SOKA OD NARANDZE
 1/2 MLEKA
 2 KESICE PUDINGA OD VANILE

ZA DEKORACIJU;

 2 SLAGA OD COKOLADE
 200g COKOLADNIH BOMBONA
 UKRASNIH CVETICA



PRIPREMA:

Pripremiti sastojke:--izmeriti i samleti keks plazmu,(ako nije mlevna),margarin podeliti prema potrebi,secer u prahu podeliti prema potrebi,orahe samleti,cokoladu za kuvanje otopiti.Pripremiti sok od narandze i mleko izmeriti i odvojiti potrebnu kolicinu.Bice mnogo lakse i brze pripremiti kore koje se ne peku.

ZA PRVU KORU:

U odgovarajucu posudu dodati --300g mlevene plazme,125g otopljenog margarina,130 g secera u prahu,
 100g cokolade za kuvanje otopiti je i dodati.Sipati 100ml soka od narandze,smesu kasikom izmesati,
 izjednaciti i ostaviti u frizideru da se masa stegne.


ZA DRUGU KORU:

U posudu staviti 250g mlevene orahe sa 125g otopljenog maragarina,dodati 130g secera u prahu,i 100ml soka od narandze,sve sastojke umesati i sjediniti.Ostaviti u frizideru masu da se malo stegne.



ZA TRECU KORU:
  Pola litra mleka staviti na vatru da uzavri,dve kesice pudinga od vanile izmesati sa 4 kasike secera u malo mleka koji smo uzeli od predhonih pola litra.Zatim ga umesati u uzavrelo mleko i mesati neprekidno dok se ne ukuva i zgusne puding masa.
 Ostaviti puding da se ohladi,zatim umesati umucenih 125g margarina sa 130g secera u prahu.


FINALNI POSTUPAK:

Na tacnu staviti hladnu masu od keksa plazme,zatim je oblikovati je u koru-moze okrugla kora
ili cetvrtasta kora-po zelji.
 Preko nje staviti masu,,od oraha i razvuci drugu koru,
 zatim preko nje razvuci trecu koru sa pudingom od vanile.

Tortu dekorisati umucenim slagom od cokolade,ukrasiti je cokoladnim bombonama,i ukrasnih cvetica.