Претражи овај блог

среда, 15. март 2017.

RUZICINA BRZA BAJADERA





RUZICINA BRZA BAJADERA



POTREBNO JE:

3 JAJA
300g SECERA
1 STANGLA COKOLADE(za kuvanje)
250g MARGARINA
600g MLEVENOG KEKSA( mlecni bilo koji)

GLAZURA OD COKOLADE
100g COKOLADE ZA KUVANJE
1-2 KASIKE ULJA


PRIPREMA:
U odgovarajucoj posudi umutiti jaja sa secerom. Staviti posudu sa umucenom smesom
 na tihoj vatri uz neprekidno mesanje drvenom varjacom sve dok se secer ne rastopi.
 Zatim u vreloj smesi dodati jednu stanglu cokolade za kuvanje, mesati da se cokolada
 rastopi i sjedini sa masom.
Vrelu smesu skloniti sa vatre, dodati omeksali margarin na komadice, mikserom miksati
da se margarin sav istopi i sjedini sa smesom.
Sjedinjenoj smesi dodati 600g mlevenog keksa, promesati kasikom i sjediniti sa ostalom
smesom.
Odgovarajuci pleh precnika 23x28cm podmazati uljem i razliti smesu.
Glazura od cokolade- U manjoj posudi na laganoj vatri otopiti cokoladu za kuvanje
sa uljem,mesati da se masa cokolade jednako istopi, preko toplog kolaca bajadere preliti
glazuru od otopljrne cokolade i ulja.

NAPOMENA!
Brza bajadera, je veoma slatka poslastica , koja se brzo priprema i brzo pojede. Masu nakon
razlivanja u plehu, ostaviti da se dobro ohladi, kako bi se bajadera stegla i sjedinila svoje ukuse.
Najbolje je praviti uvece, kako bi odstajala celu noc.
Hladnu bajaderu seci na stanglice i hladnu je sluziti.
Recept sam inace dobila od svoje prije Ruzice, pa prema njenoj preporuci recept
sam isprobala,  odlican je , mana je njegova sto brzo nestane.
PRIJATNO!












петак, 10. март 2017.

PIZZA OD KORA



PIZZA OD KORA 





POTREBNO JE:

500g GOTOVIH KORA

SMESA ZA PREMAZIVANJE KORA

4 JAJETA
200ml KISELOG MLEKA
200g BRASNA
100g GRIZA
200mlULJA
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO

ZA NADEV
 300g SUNKE  ZA PICU
200g SIRA KACKAVALJA
200g PECURKE
100ml KECAPA
PO POTREBI ORIGANO
PO POTREBI SUSAM

I JOS
3 KASIKE MASINOVOG ULJA


PRIPREMA SMESE ZA PREMAZIVANJE KORA
U posudi umutiti jaja, dodati kiselo mleko, brasno , griz, ulje i prasak za pecivo.
Kasikom izmesati i izjednaciti smesu.



 Na radnoj povrsini sloziti 4 kore,  jedna na drugu, svaku koru premazati  smesom
 Poslednju cetvrtu koru premazati kecapom.





Preko kecapa narendati kackavalj,poredjati snite sunke, pecurke, pa opet kecap i malo origano.


Saviti sa boka krajeve kora, a spreda urolati u rolat. Tako uraditi sa ostalim korama.



Rolate poredjati u podmazanom plehu, premazati ih maslinovim uljem, i tankim slojem
smese (ako je ostala).Po vrhu kore poprskati kecapom i susamom.

Pizzu peci u zagrejanoj rerni na 220c oko 30 minuta.


Gotovu pizzu sluziti toplu








уторак, 7. март 2017.

MOKA TORTA SA KEKSOM

   

MOKA TORTA

                                          SA KEKSOM






POTREBNO JE:

ZA FIL:
500ml MLEKA
12 KASIKA SECERA
1 KESICA NES KAFE
100g COKOLADE ZA KUVANJE
1 KESICA PUDINGA OD COKOLADE
3 KASIKE GUSTINA
1 KESICA VANILINOG SECERA
4 ZUMANCETA
200g MARGARINA OMEKSALOG


ZA PODLOGU
600g MLECNOG KEKSA(petit keks)

ZA GLAZURU :
100g COKOLADE ZA KUVANJE
100g SLATKE PAVLAKE

ZA POTAPANJE KEKSA:
200ml TOPLOG MLEKA



PRIPREMA:

U posudu sa mlekom, staviti izlomljenu cokoladu i nes kafu, da sve zajedno provre
 Promesati kasikom povremeno da bi se cokolada istopila.
U ciniji za mucenje,  umutiti penasto zumanca sa secerom, da pobele.
Umucenim zumancima dodati kesicu pudinga od cokolade, gustin sa vanilinim
secerom, promesati i sjediniti masu.
Masu sipati u provrelo mleko sa cokoladom, mesati masu bez prestanka, kuvati na
 umerenoj temperaturi sve dok se masa ne zgusne.
Skloniti sa vatre i dodati omeksali margarin secen na komade, promesati i dobro sjediniti.
Kremastu masu ostaviti da se ohladi (da bude masa mlaka).Pa filovati tortu.
FINALNI POSTUPAK:
Na tacnu poredjati keks predhodno potopljen u mlako mleko,(potapati keks vrlo brzo da
 ne bi previse omeksao) Na redu naneti fil ravnomerno po nekoliko kasika,sirina i visina torte
(sve zavisi od sirine tacne na kojoj ce se redjarti keks).
GLAZURA 
U manjoj posudi otopiti cokoladu,  dodati slatku pavlaku, izmesati kasikom i sjediniti masu.
Gotovu tortu dekorisati cokoladnom glazurom.Tortu ostaviti u frizideru da odstoji nekoliko,sati.










понедељак, 6. март 2017.

BRZE MEKIKE

                                      BRZE MEKIKE


POTREBNO JE:

1 JAJE
1 CASA KISELOG MLEKA
5 KASIKA ULJA
25 KASIKA BRASNA(punih kasika)
1 KASIKA SIRCETA
1 KASICICA SOLI
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
PO POTREBI ULJE(za przenje)




PRIPREMA TESTA:
U ciniji jaje umutiti viljuskom.Dodati casu kiselog mleka, ulje, sirceta, soli,
 prosejano brasno sa praskom za pecivo.
Testo trebalo bi biti gusce nego za brze ustipke.
Kasikom izmesati masu da nema grudvica.Odmah prziti na vrelom ulju.

U odgovarajucem sudu zagrejati ulje,ruke pokvasiti vodom,  uzimati tanke
delove mekanog testa, spustati u vrelom ulju. Prziti u dubokom ulju na srednjoj temperaturi.
Svremena na vremeokrenuti na drugu stranu mekiku, da se lepo isprze i porumene.



Mekike przene stavljati na papirnom ubrusu, da se ocede i upije visak masnoce.

NAPOMENA!
Mekike od testa je dobar obrok za dorucak, za dobro jutro,  da se zapocne novi dan.
Mekike su slicne kao i brzi ustipci , samo sto je testo kod mekika malo gusce i rastegljivo.
Brzi ustipci, kao i drugi recepti,  su na mom blogu dostigli veliko interesovanje,
 kao i gledanost.Zahvalna sam zbog toga, sto se moji recepti vama dopadaju.
Danas nemamo puno vremena , puno se radi , ne mozemo sebi priustiti dobar i kvalitetan
 obrok, a ovaj recept  malo ce olaksati svima koji me prate na mom blogu.
Zbog toga htela sam da vam pokazem slican recept- brze mekike.
Mera brasna zavisice od velicine kasika,i brasna.Ako je testo malo redje , slobodno dodati
brasno da bude ove gustine kao sto je na slici.


Sluziti mekike za dorucak sa sirom, ajvarom

 Mekike mogu se sluziti  sa dzemom
 PRIJATNO!





субота, 4. март 2017.

JABUKE U KARAMELU

JABUKE U KARAMELU








POTREBNO JE;


ZA TESTO;
300g BRASNA
150g SECERA
150g MARGARINA
1 JAJE
RENDANA KORA JEDNOG LIMUNA
1 KASICICA PRASAKA ZA PECIVO
PRSTOHVAT SOLI

ZA KARAMEL:
400g SECERA
7-8 SREDNJIH JABUKA
3 JAJETA
3 KASIKE SECERA
3 KASIKE BRASNA
1 KASICICA CIMETA

ZA DEKORACIJU:
100ml SLATKE PAVLAKE
50ml TOPINGA OD KARAMELA


PRIPREMANJE TESTA:
U vecoj ciniji pomesati prosejano brasno i prasak za pecivo,napraviti udubljenje u sredini,
dodati secer.so, rendanu koru od limuna, umuceno jaje i omeksali margarin.
Zamesiti testo, da se svi sastojci dobro sjedine.Napraviti loptu od testa,
umotati u prozirnu foliju, stavitiu frizideru da se hladi najmanje 2h.

Pripremanje karamela, u vecem sudu na tihoj vatri otopiti secer,karamelizovati
ga dok ne postane tecni karamel(paziti da ne izgori).
Za to vreme jabuke oljustiti, svaku jabuku iseci na osam kriski.
U  kalupu precnika 28X32 cm. sipati tecni karamel secer,kriske jabuke
 poredjati na tecnom seceru.







Jabuke po vrhu posipati cimetom



Penasto umutiti jaja sa secerom,dodati brasno, kasikom lagano promesati
da se izjednaci masa,pa je sipati preko jabuka.





Testo izvaditi iz frizidera,na masnom papiru rastanjiti testo oklagijom.
(testo je prhko polako ga prebaciti)




Zatim rastanjeno testo staviti preko jabuka, krajeve uvuci unutar kalupa.
 Viljuskom testo malo izbockati.


Zagrejati rernu na 200c, peci kolac oko30 minuta.
Izvaditi iz rerne kolac, i ostaviti da se potpuno ohladi.




Hladan kolac okrenuti, i vratiti u kalupu(kora dole, karamel i jabuke gore).
Umutiti slatku pavlaku i dekorisati kolac.
Po vrhu kolac preliti tecnim topingom od karamele.
PRIJATNO!