Претражи овај блог

субота, 15. април 2017.

VASKRSNJA JAJA

VASKRSNJA JAJA


                                                    HRISTOS VASKRESE!      
                                    SRECAN PRAZNIK!

POTREBNO JE:

JAJA
RAZNE TRAVCICE I CVECE
UKRASNE SLICICE
LUKOVINA
NAJLON CARAPE
BOJE ZA JAJA
5 KASIKA SIRCETA
1 KASIKA SOLI
 KONAC

PRIPREMA:
Svake godine za Vaskrs obojim jaja u raznim bojama Najvise volim onaj stari tradicionalni
 nacin kuvanja jaja, kao sto su nekada nase bake kuvale  u lukovini sa raznim travcicama.
Na svako jaje staviti list biljke ili cvetic, uviti u najlon carapu i zavezati koncem.
Jaja potopiti u vecu posudu sa lukovinom, dodati malo sirceta. Kuvati na srednjoj temperaturi oko 15 min.
Skloniti jaja sa vatre i ostaviti da se potpuno ohlade u toj vodi.Preseci konac na carapu , izvaditi jaja i skinuti lisce.Hladna jaja premazati uljem da dobiju sjaj.
Volim da jaja ofarbam u boji iz kesica,  staviti na jaje listic, uviti  u najlon
carapu, zatim  zavezati  koncem.Uposudu dodati 1l vode sa malo sirceta, spustiti jaja uvijena u carapu.
Zatim dodati zeljenu boju (dve kesice). Kuvati  oko 10 minuta.
 Jaja premazati uljem za dobar sjaj.
Za nase malisane tu su najlepse slicice "obuci jaje", Jaja su tada najlepsa i sarenija u duhu  najradosnijeg praznika.
Takodje i njih premazati sa malo ulja da budu sto sjajnija.
NAPOMENA!
Jaja izvaditi dan ranije iz frizidera da ne bi pucala prilikom kuvanja.
U lukovini se moze dodati crvena boja, da jaja bolje poprime  crvenu boju .















петак, 14. април 2017.

MUSAKA OD TIKVICA SA MOCARELOM

                       MUSAKA OD TIKVICAMA SA

                                    MOCARELOM



POTREBNO JE:

500g MLADIH TIKVICA
1 GLAVICA CRNOG LUKA
300g MESANOG MLEVENOG MESA
PO UKUSU SOLI
PO UKUSU BIBERA
100ml ULJA
200g MOCARELE
4 KOM. LJUTIH PAPRICICA(moze bez njih)
2do 3 ZRELA PARADAJZA
200ml VODE
ZA PRELIVANJE MUSAKE:
2 JAJETA
200ml MLEKA

PRIPREMA:

Tikvice oprati, iseci na tanke snite. Posoliti po ukusu.U posudi zagrejati malo ulja od
one kolicine koja je potrebna.Tikvice proprziti sa obe strane, da budu kao grilovane.
U ulju preostalom izdinstati crni luk, dodati mleveno meso. Zaciniti ga po ukusu, pobiberiti i posoliti.
Na umerenoj temperaturi, dinstati sve zajedno oko5 minuta.U odgovarajucu
posudu poslagati red grilovanih tikvica, papricice cele, zatim dinstano mleveno meso.
Postupak ponoviti dok ima tikvica i mesa.(na kraju zavrsiti sa tikvicama )
Po vrhu tikvica poredjati tanke snite mocarele.
Zatim dodati ulje,  u istoj posudi proprziti iseckan paradajz, da pusti sok, malo ga posoliti i pobiberiti.
Paradajz naliti vodom i sacekati da prokljuca, zatim na kraju preliti musaku od tikvica.
Zagrejati rernu na 200c , i peci musaku 15 minuta. Zatim umutiti jaja sa mlekom i preliti musaku.
Nastaviti sa pecenjem jos 10-tak. minuta da musaka lepo porumeni.
NAPOMENA!
Moze se dodati kuvani paradajz  umesto svezeg paradajza.Papricice mogu ljute ili slatke.
(paprike sveze-nepecene)
Jelo sluziti uz sezonsku salatu.Jelo posuti sitno iseckanim listom sremusa ili mladim belim lukom.








четвртак, 13. април 2017.

VOCNI KOLAC SA MALINOM

  VOĆNI KOLAČ SA MALINOM

                

      

 POTREBNO JE:

5 JAJA
125g BRASNA
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
100g SECERA
125g JOGURTA
125ml ULJA
1 KESICA VANILINOG  SECERA

 SECERNI PRELIV ZA KORU
100g SECERA
200ml VODE

FIL OD MALINA
500g MALINE
80g GUSTINA
3 KASIKE SECERA
VODE PO POTREBI

FIL OD JOGURTA
800ml JOGURTA
400mlSLATKE PAVLAKE
100g SECERA
1 KESICA ZELATINA
1 KESICA VANILINOG SECERA


PRIPREMA:

Umutiti jaja penasto sa secerom i kesicom vanilinopg secera.Mikserom neprekidno mutiti masu.
Zatim dodati umucenoj masi ulje , jogurt i prosejano brasno sa praskom za pecivo.
Kasikom masu lagano promesati. Pleh velicine, 30x35cm.obloziti masnim papirom za pecenje.
Sipati masu i peci koru na 180c oko 30 minuta.Koru ostaviti da se ohladi.
Hladnu koru preseci na pola.

FIL OD MALINA:
Maline samleti u blenderu, sipati ih u posudu i izmeriti na vagu.Doliti vode koliko je
potrebno do 700ml tezine.Odvojiti malo tecnosti i umesati gustin, od ostatak vocne kase
 sa secerom staviti na vatri da prokljuca.
Zatim kada provre vocna kasa, dodati pripremljenu mesavinu sa gustinom.
Ukuvati na laganoj vatri  fil od malina sve dok se ne zgusne.

FIL OD JOGURTA:

Zelatin pripremiti prema upustvu, kesici zelatina dodati oko5 kasika vode i ostaviti da nabubri.
Nabubreli zelatin otopiti na laganoj vatri (ne sme da provri).
Mikserom umutiti jogurt sa secerom, pa dodati otopljeni zelatin.Umutiti slatku pavlaku
pa umesati u umuceni jogurt sa zelatinom.

FINALNI DEO:
Koru vratiti nazad u kalupu. Kore preliti secernim prelivom (staviti da prokljuca voda sa ceserom)
Fil od malina podeliti na dva dela.Jedan deo fila od malina ravnomerno rasporediti po kori.
Zatim polovinu  fila od jogurta preko malina rasporediti.
Opet kora,pa fil od malina,  zatimna kraju fil od jogurta.
Kolac ostaviti u frizideru na nekoliko sati da odstoji, i ohladi se, kako bi se stego .
Hladan kolac seci na parcad i sluziti.














субота, 8. април 2017.

COKO-PLAZMA KOLAC


COKO-PLAZMA KOLAC






POTREBNO JE:

PISKOTE 200 g
200g MLEVENE PLAZME
1L MLEKA
200g SECERA
2 PUDINGA OD VANILE
2 KASIKE GUSTINA
200g MARGARINA


ZA DEKORACIJU:
200ml SLATKE PAVLAKE
200g COKOLADE ZA KUVANJE

PRIPREMA:

U posudu staviti secer i uspinovatri ga na laganu nvatru.   Secer treba da se otopi, kao
 tecna karamel masa.
Od 1litra  mleka odvojiti malo mleka i umesati mesavinu od 2 pudinga od vanile sa 2 kasike
 gustina.  Mleko preostalo dodati u uspinovani secer i kuvati sve dok mleko ne uzavri.
Zatim umesati mesavinu od pudinga u uzavrelo mleko, uz stalno mesanje dok se masa ne zgusne.
Karamel puding ostaviti da se malo prohladi.
Umutiti omeksali margarin sa secerom u prahu,  mikserom sjediniti u toplu karamel masu.
 U karamel masu dodati 200g mlevene plazme, varjacom dobro izmesati i sjediniti masu.

U kalupu poredjati red piskota,  predhodno potopljene u mleku.Zatim celu kolicinu ravnomerno
rasporediti po piskotama karamel sa plazmom.Ostale piskote potopiti u mleku i poredjati po filu.
Na tihoj vatri otopiti 200g cokolade sa malo mleka oko6 kasika, polovinu cokolade preliti preko piskota.
Umutiti slatku pavlaku, premazati je po vrhu piskota prelivene cokoladom.
Ostatkom otopljene cokolade dekorisati  plazma kolac.
Plazma kolac ostaviti na hladnom u frizideru da se ohlad. Najbolje je preko noci ostaviti kolac
kako bi se stego i sjedinio ukuse.












среда, 5. април 2017.

EKLERI PRELIVENI COKOLADOM


                      EKLERI PRELIVENI COKOLADOM






POTREBNO JE:

220ml HLADNE VODE
PRSTOHVAT SOLI
120g  MARGARINA - MASLACA
200g  MEKOG BRASNA
5 JAJETA
1KESICA PRASKA ZA PECIVO
FIL 
300ml SLATKE PAVLAKE
1 KESICA VANILINOG SECERA

ZA DEKORACIJU:
100g COKOLADE ZA KUVANJE
50g MARGARINA


PRIPREMA:

 Posudu sa vodom i margarinom sa prstohvatom soli, staviti na sporetu na srednjoj temperaturi
 da se otopi.
Kada je voda provrela i margarin se otipio, smanjiti temperaturu na sporetu i dodati brasno.
Neprekidno mesati varjacom smesu od brasna (oko5 min.) sve dok smesa se ne odvoji od
 posude i formira se lopta od testa.Ukuvano testo ostaviti da se ohladi.
Kada je testo dovoljno hladno, dodati jaja, jedno po jedno sa praskom za pecivo, uz stalno mesanje miksera,  sve dok masa ne postane kompaktna i ujednacena, bez grudvica.
Pleh od sporeta obloziti masnim papirom, spric za tulumbe napuniti smesom, istiskati smesu na pleh u malo duzem obliku nego sto su obicne tulumbe.
Rernu zagrejati na 200c, i peci eklere oko 10minuta.da lepo porumene, paziti da ne izgore.
Eklere izvaditi iz sporeta, svaki ekler lagano preseci uzduz da se dobiju dve polutke, poredjati ih ponovo na pleh i vratiti nazad da se dopecu jos 5 minuta.
Gotove eklere izvaditi iz sporeta i ostaviti da se ohlade.
Zatim pripremiti fil, u posudu umutiti slatku pavlaku sa vanilinim secerom.
Na tihoj vatri  otopiti cokoladu sa margarinom
Finalni postupak:
Na jednu polovinu testa eklera pomocu sprica ispuniti umucenom pavlakom, poklopiti drugom polovinom eklera.
Eklere ispunjene filom,  preliti  otopljenom cokoladom.













SELJACKA POGACA

  

SELJACKA POGACA





POTREBNO JE:


300g -350g MEKOG BRASNA
1/2 KOCKE SVEZEG KVASCA
200ml TOPLE VODE
5 KASIKA ULJA
1 KASICICA SECERA
1 KASICICA SOLI

PRIPREMA:
U posudu za mesenje testa, dodati brasno, u sredini brasna napraviti udubljenje, zatim dodati
 so i ulje.U manjoj ciniji dodati 200ml  tople vode, pa pomesati je sa secerom i kvascem.
Mesati rukom sve dok se kvasac ne otopi.(kolicina vode je dovoljna da se zamesi testo).
Pripremljeni kvasac dodati u brasno i zamesiti testo.Umeseno testo isipati na radnu
povrsinu posutu brasnom i nastaviti sa mesenjem testa, sve dok se testo lepo ne
umesi i postane glatko.Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste (oko30 min.).




Naraslo testo izruciti na pobrasnjenu  povrsinu i razmesiti. Od testa formirati jednaku loptu.
Tepsiju podmazati svinjskom mascu(ili  ulje)prebaciti testo u tepsiju i  rukama rastanjiti.
Testo rastanjiti sto tanje u tepsiji velicine 32cm, pokriti krpom i ostaviti da pogaca naraste.
Pogacu malo ukrasiti casicom rakijskom i viljuskom.(casicom pritiskati po testu praviti
krugove, a viljuskom izbockati testo).

Zagrejati rernu na 200c, naraslu pogacu peci u rerni oko15minuta.



 Pecenu pogacu uviti u krpu i ostaviti da se malo prohladi.

NAPOMENA!
Prilikom mesenja pogace, malo dodati brasno, ako se testo lepi za ruke. Kolicina brasna i ostale sastojke povecati prema potrebi, za dve pogace ili vise.Kvasac ne cekati  da naraste, vec se razmuti i odmah zamesi testo.







недеља, 26. март 2017.

PREBRANAC

  


PREBRANAC











POTREBNO JE:

500g PASULJA
300ml ULJA
1 kg CRNOG  LUKA
2 CENA BELOG LUKA
2 LOVOROVA LISTA
3-4 SUVIH PAPRIKA
PO UKUSU ALEVE PAPRIKE
BIBERA
PO UKUSU SOLI
  
PRIPREMA:

Pasulj ocistiti oprati i staviti u lonac, naliti hladnom vodom i kuvati do klucanja.
Nakon toga pasulj ocediti, naliti vrelom vodom i kuvati sve dok ne omeksa, paziti 
da sene prekuva.Potom ga ocediti od vode.
Zatim u medjuvremenu ocistiti crni luka i iseci ga na tanke kolutove.
 Jedan deo ulja zagrejati u tiganju i isprziti crni luk da porumeni.Dodati malo mlevenog
 bibera, aleve paprike i soli po ukusu.Dno djuveca podmazati , pa na dno
 ravnomerno rasporediti red pasulja, a preko njega staviti isprzeni luk.
Ovo ponavljati  dok se ne utrosi sav pasulj i luk.
Svaki red luka  zalivati preostalim uljem.Poslednji red zavrsiti pasuljem.
Odozgo poredjati par suvih paprika, dva cena belog luka i lovorov list, preko svega naliti malo ulja i 
peci u zagrejanoj rerni na 200c oko 30 minuta.

NAPOMENA!
Pasulj ociscen i opran potopiti preko noci , da nabubri da bi se brzo skuvao.
Prebranac je posno jelo na ulju,  bez mesa. Dobar rucak za posne dane i za ljubitelje pasulja.
Prebranac sluziti topao, a moze i hladan uz neku sezonsku salatu.
PRIJATNO!