Претражи овај блог

понедељак, 26. јун 2017.

PITA SA TIKVICAMA


PITA SA TIKVICAMA





POTREBNO JE:

5 KOMADA MANJIH TIKVICA
5JAJA
250g KACKAVALJA
7 KASIKA GRIZA
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
3 KASIKA ULJA
3 KASIKA BRASNA
1 KASICICA SOLI
3 GRANCICE SVEZEG PERSUNA

PRIPREMA:

Tikvice ocistiti, krupno ih izrendati pa ih posoliti i ostaviti da puste svoj sok.
Kackavalj krupno izrendati.

Belanca odvojiti od zumanaca i umutiti u cvrst sneg.Tikvice ocediti, pa ih sjediniti 
sa zumancima, kackavaljem,grizom i snegom od belanaca.

Zatim sve posoliti, dodati prasak za pecivo i promesati drvenom varjacom da 
se masa izjednaci i sjedini.

Predhodno zagrejati rernu na 200c.Polovinu smese  izruciti u duguljastom oblozenom
 kalupu precnika 11x39cm.

 Sloziti po smesi dve grancice svezeg persuna, zatim preliti  preko ostatkom smese, 
 varjacom smesu poravnati ravnomerno  u kalupu.

Pitu po vrhu posipati semenke susama i lana.

Pitu peci 30 minuta na 200c, dok ne porumeni.

Pecenu pitu ostaviti da se prohladi , a posle je seci na kocke ili snite.
Pitu sluziti za dorucak ili veceru sa kiselim mlekom ili uz sezonsku salatu

Ko je ljubitelj tikvica pita je veoma lgana i niskokaloricana , ne moze joj se odoleti.

NAPOMENA- moze u pitu bez dodatka persuna.

PRIJATNO!











субота, 10. јун 2017.

PEKMEZ OD TRESANJA



 PEKMEZ OD TRESANJA










POTREBNO JE:


1kg  TRESANJA
600g SECER
1/2 LIMUNA -OCEDJENOG SOKA

PRIPREMA:

Tresnje oprati, iskosticiti od kostica.U posudu poredjati slojevito red tresanja, red secera.

Secer dodati vise ako tresnje nisu slatke (oko800g) ili manje (oko600g) ako su latke.

Posudu pokriti krpom i ostavitii preko noci da odstoje, da puste tresnje  svoj sok.Sto duze stoje
puste vise soka i lakse se ukuva pekmez .

Ako su tresnje krupne, stapnim mikserom  proci kroz njih,  malo da se samelju,  da
bi se lakse ukuvao pekmez.Moje su bile malo krupnije pa sam ih malo stapnim mikserom izblendirala.

Dzem ili pekmez je najlepsi  kada ima delova voca.

Posudu sa tresnjama staviti na vatru, dodati sok od pola limuna, kuvati uz neprekidno mesanje
 i skidanje pene.

Mesati sve dok se pekmez ne zgusne, ne ispari tecnost i pocne da se
 zgusnjava ostavljajuci  trag kasike.

Gotov pekmaz skloniti sa vatre i vreo sipati u ciste staklene tegle.Tegle zatvotiti
hermetickim poklopcem.

Teglu okrenuti -kontra na radnu povrsinu(poklopac dole)oko minut dva da odstoji
tako i izvrsiti pasterizaciju poklopca, dok se puni sledeca tegla.

Kad se sledeca tegla napuni,  predhodnu teglu napunjenu pekmezom vratiti u normalno stanje.
Odmah teglu staviti pod cebetom, sve tako dok se ostale tegle ne napune.

Napunjene tegle pekmezom  uviti u starom cebetu, ostaviti 24h.
 sve dok se potpuno ne ohlade.

Sutradan izvaditi tegle sa pekmezom  iz cebeta i ostaviti na hladnom
da tako docekaju zimu.

NAPOMENA!
U pekmezu moze se na kraju dodati vanila ili cimet. Pred sam kraj u pekmezu
dodati vanilu ili cimet,promesati i pustiti da provre , onda skloniti sa vatre.
Moze se dodati i kasika dve visnjevaca za malo bolji ukus.
PRIJATNO!








MLADI GRASAK SA SVINJSKIM VRATOM I KROMPIRICIMA

 

                       MLADI GRASAK SA SVINJSKIM

                         VRATOM I  KROMPIRICIMA




POTREBNO JE:
500 g MLADOG GRASKA
1kg SVINJSKOG VRATA
7-8  KROMPIRICA MLADIH
3     SARGAREPE
1 GLAVICA CRNOG LUKA
2 STRUKA MLADOG LUKA
2 PAPRICICE-MOZE SLATKA PAPRIKA
3 CENA BELOG LUKA
100ml ULJA
1 KASICICA SUVOG ZACINA
3 KASIKE BRASNA
1 KASICICA MLEVENE PAPRIKE
PO UKUSU SO

PRIPREMA:

Svinjski vrati izlupati tuckom za meso sa jedne i sa druge strane , posoliti i pobiberiti ga.
U tiganju zagrejati ulje, snicle svinjskog vrata proprziti s jedne strane i druge strane
 da blago porumene.


Povrce pripremiti, ocistiti i isedkati crni luk, sargarepu ogliti i iseci celu na polutke i nekoliko delova.Beli luk ceo cen ocistiti i izgnjeciti ga malo.

U posudu zagrejati ulje, dodati povrce poklopiti i dinstati da omeksa povrce.
Zatim u dinstanom povrcu dodati mlade krompirice i mladi grasak, sve zajedno dinstati na umerenoj temperaturi oko 30minuta.


Kada je grasak omeksao, zaciniti ga, posoliti. dodati 2 kasike
brasna i kasicicu mlevene paprike.Lagano sve promesati varjacom i naliti vodom da ogrezne.
Na kraju poredjatii u posudu sa povrcem  snicle svinjskog vrata.

Poklopiti posudu sa mesom i graskom, vratiti nazad i kuvati jos30 minuta.

NAPOMENA!
Mladi grasak je po starom receptu koje ja pravim dugo niz godina.
 Grasak moze se pripremiti sa piletinom i junetinom, ukusan je bez obzira
 skojim mesom se priprema.
U porodici ga svi obozavaju i vole kada se ovako spremi.Kada prodje vreme mladog
 graska, moze se jelo pripremiti sa smrznutim graskom, i tada jelo ne menja svoj ukus
 tada krompir dodati  isecen na polutke.
PRIJATNO!




                                                                                                                     


                                                                                                                             
















среда, 7. јун 2017.

PIKNIK TIKVICA SA SIROM

PIKNIK TIKVICA SA SIROM


POTREBNO JE:

ZA POHOVANJE TIKVICA:

1kg MLADIH TIKVICA
3 JAJA
200g BRASNA

FIL:
300g SIRA TVRDOG
2JAJA

PRELIV:
200ml MLEKA
2 JAJA
JOS:
ULJE-PO POTREBI
SO- PO POTREBI

PRIPREMA:

Tikvice oljustiti i iseci uzduz na tanke kaiseve.Posoliti i ostaviti tikvice da odstoje
 da bi pustile vodu.

Umutiti jaja penasto, tikvice uvaljati u brasno i ispohovati ih na ulju.Umutiti jaja, viljuskom
 izgnjeciti tvrdi sir, zatim pomesati masu pa filovati i redjati u plehu ili djuvecu  pohovane tikvice.

Jedan red tikvica pa fil od sira i jaja.Sve tako raditi dok ima fila i tikvica.

Preliv , jaja umutiti viljuskom, dodati mleko i preliti pitu.

Pitu peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200 c pa smanjiti na 170c i peci  pitu oko60 minuta.

Piknik tikvica sa sirom ili pita je odlican spoj, veoma je ukusna.Sluziti toplu pitu za dorucak ili
veceru, isto tako je dobra i kad je hladna .
PRIJATNO!



























PUDING SA VOCEM

PUDING SA VOCEM

























POTREBNO JE;
100g BRASNA
100g MARGARINA
100g KAKAO
150g SECERA
1 KESICA VANILINOG SECERA
1 L MLEKA
 PRELIV I DRESING :
100g COKOLADE ZA KUVANJE
300g JAGODA
100g SECERA
1/2 LIMUNA-SOK



PRIPREMA ;

Prokuvati mleko sa vanilinim secerom i margarinom.Udrugoj posudi  izmesati
secer, brasno i kakao, zatim provrelo mleko nalivati uz stalno mesanje kasikom.

Posudu vratiti na vatru i kuvati puding sve dok se masa ne zgusne.
Vreo puding sipati u kalupe koji su predhodno premazani margarinom.

Ostaviti puding da se ohladi i stegne.Jagode iseci na sitnije komadice, sipati secer i sok
od pola limuna  u posudu,  i staviti da vri uz stalno mesanje varjacom.

Cokoladu istopiti na pari, hladan puding istresti na tacnu, a zatim ga preliti
 otopljenom cokoladom.
Preliti dresingom od jagoda.

NAPOMENA!
Pravi domaci puding i poslastica koja osvezava. Moze se preliti sa raznim
 prelivom od voca i dekorisati  na razne nacine.Samo pustiti mastu i uzivati u njemu.
Puding moze biti od jagoda, malina i vanile, takodje dresing od raznog voca,  a dekoracija,
ostaje  po svom  izboru.
PRIJATNO!