Претражи овај блог

субота, 3. март 2018.

SOČNE KOCKE OD VIŠANJA

SOČNE KOCKE OD VIŠANJA




POTREBO JE:

ZA KORU:

4JAJA
10 KAŠIKA ŠEĆERA
8 KAŠIKA BRAŠNA
100ml MLEKA
100ml ULJA
1/2 KESICE PRAŠKA ZA PECIVO

FIL OD VIŠANAJA:

500g VIŠANJA BEZ KOŠTICA -- smrznute višnje ili iz kompota
1l VODE ILI SOKA OD VIŠANJA
3 PUDINGA OD VIŠANJA
200g ŠEĆERA

FIL OD SLATKE PAVLAKE
250ml SLATKA PAVLAKA
2-3 KAŠIKA ŠEĆERA

JOŠ:
CIMET ZA POSIPANJE KOLAČA
VIŠNJE

PRIPREMA:

PRIPEMA KORE

Umutiti pensto jaja sa šećerom
Zatim dodati ostale sastojke, masu izmešati i sjediniti varjačom .Umućenu masu sipati u kalupu podmazanom i posutim brašnom. U kalup prečnika32cm peći koru u zagrejanoj rerni na 200c oko 20 minuta.
Koru gotovu izvaditi i ohladiti.

Za to vreme spremiti fil od višanja

Višnje otkoštičene od koštica ili iz kompota staviti u sud sa šećerom u1l vode.Kuvati dok višnje ne provru.
Predhodno odvojiti malo soka ili vode,  umešati puding od vanile i zakuvati u provrele višnje
Kuvati i mešati dok masa od visanja  ne postane gusta.
Skloniti sa vatre visnje puding, ostaviti da se ohladi.
Na hladnoj kori rasporediti celu masu fila  od višanja
Umutiti slatku pavlaku,  rasporediti je po hladnom filu od višanja.
Kolač ostaviti na hladnom ili u frižideru da se ohladi.
Hladan kolač seći na jednake kocke, zatim po vrhu kolač posuti cimetom i ukrasiti višnjama iz slatka.











субота, 24. фебруар 2018.

ČOKOLADNA OBLANDA SA PLAZMOM






POTREBNO JE:


  • 1 PAKOVANJE OBLANDI
  • 250 ml MLEKA
  • 250 g ŠEĆERA
  • 1 MARGARIN
  • 200g ČOKOLADE ZA KUVANJE
  • 300g MLEVENE PLAZME


PRIPREMA:


  1. U posudu stavite da provri šećer i mleko
  2. Kada je provrelo mleko i šećer dodajte margarin i čokoladu.
  3. Mešajte kašikom sve dok se ne otopi čokolada.
  4. Kada se čokolada otopila, sklonite sa šporeta i odmah dodajte mlevenu plazmu, zatim sve dobro izmešajte i sjedinite smesu.
  5. Na tacni stavite list oblande sa rupicama na gore,  filujte redom, list oblande pa fil, sve tako redom dok ima fil.
  6. Poslednji list oblande ne filovati
  7. Oblandu na kraju pritisnite knjigom ili nekim čvrstim predmetom , ostavitie da oblanda prenoći kako bi se lepo stegla .


Savet mali:

Ako želite posnu oblandu, umesto mleka kravljeg - dodati sojino mleko , posna plazma keks  -  zameniti umesto mlečne plazme.
Prijatno












субота, 17. фебруар 2018.

ČOKOLADNI TART SA MALINAMA


                              


                              ČOKOLADNI TART

                                          SA

                                   MALINAMA





















POTREBNO JE:

ZA TESTO

100g ČOKOLADA ZA KUVANJE
100g MARGARINA
1 JAJE
100g ŠEĆERA
250g BRAŠNA

FIL OD MALINA
500g MALINA
150g ŠEĆERA
2 KAŠIKE SVEŽEG ISCEDJENOG SOKA OD LIMUNA
1KAŠIČICA NARENDANE KORE LIMUNA
2 KAŠIKE VODE
2 ŽUMANCETA
2KAŠIKE GUSTINA
1KAŠIKA OTOPLJENOG MARGARINA
1NAPRSTAK SO

DEKORACIJA
200gČOKOLADE
MALINE PO POTREBI
LIMUNOVA KORICA

PRIPREMA TESTA

Na vatri otopiti margarin, čokoladu i malo prohladiti

Penasto umutiti jaja sa šećerom, dodati prosejano brašno, ohladjenu čokoladu i margarin

Umešeno testo uviti u prozirnu foliju, ostaviti u frižideru na sat vremena da se odmara.


Okrugli kalup ili kalup za tart, obložiti masnim papirom, izručiti testo, oklagijom razvući i oblikovati testo

Razvučeno testo prebaciti u kalup za tart, viljuškom malo izbockati testo i peći u rerni na 180c oko 20 minuta.

Fil od malina
U posudu izmešati šećer i maline, dodati limunovu koricu, sok od limuna i vodu.
Posudu sa voćem staviti i kuvati na srednjoj temperaturi oko 5 minuta, skloniti sa vatre i ohladiti
Ohladjene maline staviti u blenderu, izmiksati u finu glatku kašu

Kaši od maline dodati umućena žumanca sa gustinom, izmešati kašikom masu da se sjedini.
Umešanu masu od malina staviti na vatri da provri i kuvati oko 5 minuta.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U hladan fil od malina dodati  kašiku otopljenog margarina i naprstak soli.
 Fil kašikom izjednačiti,  ostaviti da se ohladi.


Finalni deo

Pečenu koru, hladnu premazati sa nekliko kašika otopljene čokolade
Zatim preko premaza od čokolade isipati ravnomerno  fil od malina
Ukrasiti tart čokoladom, malinom i koricom od limuna.

Dekoracija
U malu posudu otopiti 200g čokolade sa 50g margarina.

Savet:
 Ostalu čokoladu sipati u kesu od zamrzivača, krajeve kese malo iseći makazama šarati po tartu
Fil od malina je mekana masa nije kao puding da se steže, da vas ne zbuni.
Kalup za tart nije potrbno obložiti masnim papirom.
Prijatno!




























четвртак, 8. фебруар 2018.

MAFIN PIZZA


 MAFIN PIZZA


POTREBNO JE;


2 JAJA
1 ČAŠA JOGURTA
1/2 ČAŠE ULJA
10 KAŠIKA BRAŠNA
1 KAŠIČICA SO
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO

ZA PUNJENJE MAFINA
50g DIMLJENE PEČENICE-
50g RENDANOG KAČKAVALJA
PO POTREBI KEČAP
PO POTREBI ORIGANO

PRIPREMA MAFINA

1. Penasto umutiti jaja, pa dodatI, čašu jogurta, ulje pola čaše od jogurta, 10 kašika brašna, kašičicu soli i kesicu praška za pecivo

2.Kalup za mafine  do pola napuniti testom, zatim  u  sredinu testa sipati po jednu kašičicu kečapa, u sredini testa staviti listić uvijeni dimljene pečenice pa odozgo rendani kačkavalj i na kraju  posoliti po ukusu po naprstak  origano.

Mafine pizze peći u zagrejanoj rerni na 180c oko 20 minuta
Kada su mafini gotovi izvaditi ih, i ostaviti da se malo ohlade.
Zatim na mafine tople po vrhu staviti po malo kečapa.

Od ove količine testa izlaze mafin pizze 12 komada .


Savet
Ako želite još brze mafine pizze, sve sastojke od jednom izmešati i napuniti kalupe za mafine, postupak pečenja i ostalo je isto.Umesto dimljene pečenice staviti parizer bilo koji ili šunkaricu
Prijatno!














BRZA VOĆNA TORTA SA VIŠNJAMA I PIŠKOTAMA

 

              BRZA VOĆNA TORTA 

                             SA

                       VIŠNJAMA I PIŠKOTAMA








POTREBNO JE:

400g  PIŠKOTA
1kg  KISELA PAVLAKA
20 KAŠIKA ŠEĆERA
200ml  MLEKA
300g  ŠLAG

300ml MLEKA-za potapanje piškota
400g VIŠANJA SMRZNUTIH ili IZ KOMPOTA


PRIPREMA

Okrugli kalup za tortu 24cm obložiti providnom folijom sa svih strana

Všnje otkoštičiti i procediti od viška soka
U odgovarajuću posudu dodati kiselu pavlaku i šećer, kašikom
 lagano promešati
Zatim u drugoj posudi umutiti šlag sa malo mleka - koliko je potebno
Umućeni šlag spojiti sa kiselom pavlakom



Finalni postupak

U toplo mleko na kratko umočiti piškote pa ih poredjati sa strane  i na dnu kalupa kao što je na slici br.1.

Preko piškota sipati nekoliko kašika fila od kisele pavlake i šlaga koliko je potrebno da se pokriju piškote,
- zatim po filu od kisele pavlake  poredjati šaku ocedjenog voća,  preko voća opet fil od kisele pavlake i šlaga,
 preko šlaga poredjati piškote, opet sve ponoviti
Postupak ponoviti sve dok ima fila , voća i piškota
Na kraju tortu završiti i ukrasiti  filom
Obod torte ukrasiti otopljenom čokoladom
Tortu ostaviti na hladnom u frižideru oko 6h, ili najbolje da odstoji preko noći kako bi selepo stegla i sjedinila svoje ukuse
Hladnu tortu seći na šnite i služiti se












                                                                                                                2.                                                 3.



4.





                                                                                                         5.