Претражи овај блог

четвртак, 15. март 2018.

DOMAĆI HLEB IZ ŠERPE




DOMAĆI HLEB IZ ŠERPE



Domaći hleb iz šerpe... izgledom i ukusom podseća na hleb kao da je ispod sača.Recept za hleb sam pronašla na netu, želela sam da ga imam na blogu i uvrstim uz ostale recepte... Volim testa, i sve od  testa da probam i napravim. Tako sam htela da napravim domaći hleb iz šerpe, da se uverim  u njegov ukus i izgled. Kada se hleb ispeko širio je svoj miris kroz celu kuću mameći nas na pravi domaći, vruć, hleb. Korica je hrskava i napukla, a sredina hleba meka i jako ukusna. Pojeo se hleb odmah, vruć sa sirom jer drugo nije ni trebalo snjim.Verujte mi na reč da je stvarno tako. Probajte da napravite svoj hleb, baš takav i uverite se!

POTREBNO JE:

500g BRAŠNA
250ml- 300ml TOPLE VODE
1KESICA SUVOG KVASCA
1KAŠIKA SO
1KAŠIČICA ŠEĆERA
1KESICA PRAŠKA ZA PECIVO

PRIPREMA:
Uposudi za mešenje testa dodati prosejano brašno koje treba pomešati
 sa suvim kvascem i praškom za pecivo.

Zatim u brašno dodati 1 kašiku soli, 1 kašičicu šećera i sve zamesiti toplom vodom.

Testo je dobro umešeno ako se ne lepi za ruke, ako se lepi dodati još brašna i mesiti.

Umešeno testo pokriti, ostaviti na toplom da naraste da se udvostruči

Naraslo testo prebaciti na radnu površinu sa puno brašna.

 Testo uvaljati u brašno sa svih strana - oko 2 šake brašna

Testo  pokriti krpom i ostaviti da još malo naraste dok se šerpa dobro zagreje.

Metalnu šerpu sa metalnim poklopcem praznu zagrejati u rerni na 200c.

U zagrejanoj šerpi staviti pripremljeno testo, pokriti poklopcem i staviti u zagrejanoj
rerni da se peče na 200c oko 50 minuta.

Pred kraj pečenja- oko 10 minuta - hleba izvaditi iz rerne, skoloniti poklopac  i vratiti šerpu nazad sa hlebom da se peče kako bi korica blago porumenela i poprimila zlatno  žutu boju.

Pečen hleb izvaditi iz rerne i šerpe i ostaviti da se malo ohladi, jesti ga dok je topao da  se uživa u njegovom neodoljivom mirisu, hrskavoj korici i ukusu .

Napomena!
Šerpu koristiti metalnu sa metalnim ručicama, ne koristiti šerpu sa plastičnim ručicama koje su osetljive na veliku temperaturu jer mogu da se istope.Hleb se može peči u vatrostalnu posudu.
Najbolje se  ispeče manja količina hleba kao što sam ja od 500g brašna, a pekla sam u šerpi od 3kg. Hleb se može peći odjednom  od 1kgbrašna,  potrebna je veća šerpa  i malo duže se peče hleb.
PRIJATNO!
















уторак, 13. март 2018.

ČOKOLADNI KOLAČ PIJANA CRNKINJA



                      ČOKOLADNI KOLAČ PIJANA CRNKINJA




Čokoladni kolač pijana crnkinja koji  osvaja pri prvom zalogaju.
Fini i jednostavan kolač. Spoj čokolade i pijanih višanja je pravi užitak za nepca.

POTREBNO JE:

ZA KORU:-MERA ČAŠE OD JOGURTA

3 ČAŠE BRAŠNA
3 ČAŠE JOGURTA
2ČAŠE ŠEĆERA
1 ČAŠA ULJA
3 KAŠIKE KAKAA
2 KAŠIČICE SODE BIKARBONE

ZA PRELIV:

200ml MLEKA
1 KESICA NES KAFA

FIL OD ČOKOLADE:

400ml MLEKA
4 KAŠIKE ŠEĆERA
1 KESICA PUDINGA OD ČOKOLADE
250g VIŠANJA smrznute ili iz višnjevače
5 KAŠIKA VIŠNJEVAČE -

ČOKOLADNA GLAZURA:

150g ČOKOLADE ZA KUVANJE
100g MARGARINA
3 KAŠIKE ŠEĆERA
100ml MLEKA


PRIPREMA:

U posudu sipati sve sastojke, varjačom ili mikserom izmešati i sjediniti masu.

Pleh od šporeta obložiti masnim papirom. Isipati masu i peći u rerni na 180c oko40minuta.

Koru proveriti čačkalicom da li je pečena nakon nekog vremena, ako se testo lepi ostaviti još da se peče.

Gotovu koru ohladiti, skinuti papir,  preseći je uzduž na pola da se dobiju dve jednake kore
Zatim kore poprskati mlekom pomešano sa nes kafom.

Fil od čokolade
Mleko sa šećerom staviti na vatri da provri, u malo odvojenog mleka umešati kesicu pudinga od čokolade.Mešati neprekidno masu dok se ne zgusne.

Koru vratiti u kalup odgovarajući, premazati je mlakim pudingom od čokolade, poredjati ocedjene višnje koje su bile poprskane sa nekoliko kašika višnjevače.

Odozgo preko pudinga od čokolade staviti drugu koru.

Glazura od čokolade
U posudu spojiti i otopiti sve sastojke za glazuru, zatim po vrhu preliti ceo kolač.
Kolač ostaviti da se dobro ohladi, a zatim seći na kocke i služiti se.

PRIJATNO!












субота, 3. март 2018.

ROLOVANA PITA SA SIROM


ROLOVANA PITA SA SIROM




















POTREBNO JE:

500g GOTOVE KORE ZA PITU

400g SITANOG SIRA
3 JAJA

FIL ZA PREMAZ KORA

2 JAJA
1 ČAŠA GUSTOG JOGURTA
1 ČAŠA PŠENIČNOG GRIZA
1ČAŠA ULJA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO



PRIPREMA:
U posudu posebno pripremiti  fil od jaja i sira
U drugu posudu dodati  sve sastojke za premaz kora, izmešati i sjediniti fil.
Malo fila ostaviti za premazivanje pite pre pečenja

Kalup od šporeta  zagrejati u rernu na 200c.

Na radnu površinu rasporediti jednu koru, premazati je sa 3 kašike fila za premazivanje.
 Zatim drugu koru iscepkati na sitnije komadiće i posuti je po kori sa premazom.
Preko iscepkane kore rasporediti fil od sira.
Koru filovanu sa sirom saviti i spojiti strane ivice jednu prema drugoj strani.
Kraj kore saviti zatim urolati u rolnu.
Pleh zagrejan izvaditi iz šporeta, obložiti  masnim papirom.Poredjati u pleh rolnice pite
Pitu peći u zagrejanoj rerni na 180c oko 40 minuta, da pita blago porumeni.















SOČNE KOCKE OD VIŠANJA

SOČNE KOCKE OD VIŠANJA




POTREBO JE:

ZA KORU:

4JAJA
10 KAŠIKA ŠEĆERA
8 KAŠIKA BRAŠNA
100ml MLEKA
100ml ULJA
1/2 KESICE PRAŠKA ZA PECIVO

FIL OD VIŠANAJA:

500g VIŠANJA BEZ KOŠTICA -- smrznute višnje ili iz kompota
1l VODE ILI SOKA OD VIŠANJA
3 PUDINGA OD VIŠANJA
200g ŠEĆERA

FIL OD SLATKE PAVLAKE
250ml SLATKA PAVLAKA
2-3 KAŠIKA ŠEĆERA

JOŠ:
CIMET ZA POSIPANJE KOLAČA
VIŠNJE

PRIPREMA:

PRIPEMA KORE

Umutiti pensto jaja sa šećerom
Zatim dodati ostale sastojke, masu izmešati i sjediniti varjačom .Umućenu masu sipati u kalupu podmazanom i posutim brašnom. U kalup prečnika32cm peći koru u zagrejanoj rerni na 200c oko 20 minuta.
Koru gotovu izvaditi i ohladiti.

Za to vreme spremiti fil od višanja

Višnje otkoštičene od koštica ili iz kompota staviti u sud sa šećerom u1l vode.Kuvati dok višnje ne provru.
Predhodno odvojiti malo soka ili vode,  umešati puding od vanile i zakuvati u provrele višnje
Kuvati i mešati dok masa od visanja  ne postane gusta.
Skloniti sa vatre visnje puding, ostaviti da se ohladi.
Na hladnoj kori rasporediti celu masu fila  od višanja
Umutiti slatku pavlaku,  rasporediti je po hladnom filu od višanja.
Kolač ostaviti na hladnom ili u frižideru da se ohladi.
Hladan kolač seći na jednake kocke, zatim po vrhu kolač posuti cimetom i ukrasiti višnjama iz slatka.











субота, 24. фебруар 2018.

ČOKOLADNA OBLANDA SA PLAZMOM






POTREBNO JE:


  • 1 PAKOVANJE OBLANDI
  • 250 ml MLEKA
  • 250 g ŠEĆERA
  • 1 MARGARIN
  • 200g ČOKOLADE ZA KUVANJE
  • 300g MLEVENE PLAZME


PRIPREMA:


  1. U posudu stavite da provri šećer i mleko
  2. Kada je provrelo mleko i šećer dodajte margarin i čokoladu.
  3. Mešajte kašikom sve dok se ne otopi čokolada.
  4. Kada se čokolada otopila, sklonite sa šporeta i odmah dodajte mlevenu plazmu, zatim sve dobro izmešajte i sjedinite smesu.
  5. Na tacni stavite list oblande sa rupicama na gore,  filujte redom, list oblande pa fil, sve tako redom dok ima fil.
  6. Poslednji list oblande ne filovati
  7. Oblandu na kraju pritisnite knjigom ili nekim čvrstim predmetom , ostavitie da oblanda prenoći kako bi se lepo stegla .


Savet mali:

Ako želite posnu oblandu, umesto mleka kravljeg - dodati sojino mleko , posna plazma keks  -  zameniti umesto mlečne plazme.
Prijatno












субота, 17. фебруар 2018.

ČOKOLADNI TART SA MALINAMA


                              


                              ČOKOLADNI TART

                                          SA

                                   MALINAMA





















POTREBNO JE:

ZA TESTO

100g ČOKOLADA ZA KUVANJE
100g MARGARINA
1 JAJE
100g ŠEĆERA
250g BRAŠNA

FIL OD MALINA
500g MALINA
150g ŠEĆERA
2 KAŠIKE SVEŽEG ISCEDJENOG SOKA OD LIMUNA
1KAŠIČICA NARENDANE KORE LIMUNA
2 KAŠIKE VODE
2 ŽUMANCETA
2KAŠIKE GUSTINA
1KAŠIKA OTOPLJENOG MARGARINA
1NAPRSTAK SO

DEKORACIJA
200gČOKOLADE
MALINE PO POTREBI
LIMUNOVA KORICA

PRIPREMA TESTA

Na vatri otopiti margarin, čokoladu i malo prohladiti

Penasto umutiti jaja sa šećerom, dodati prosejano brašno, ohladjenu čokoladu i margarin

Umešeno testo uviti u prozirnu foliju, ostaviti u frižideru na sat vremena da se odmara.


Okrugli kalup ili kalup za tart, obložiti masnim papirom, izručiti testo, oklagijom razvući i oblikovati testo

Razvučeno testo prebaciti u kalup za tart, viljuškom malo izbockati testo i peći u rerni na 180c oko 20 minuta.

Fil od malina
U posudu izmešati šećer i maline, dodati limunovu koricu, sok od limuna i vodu.
Posudu sa voćem staviti i kuvati na srednjoj temperaturi oko 5 minuta, skloniti sa vatre i ohladiti
Ohladjene maline staviti u blenderu, izmiksati u finu glatku kašu

Kaši od maline dodati umućena žumanca sa gustinom, izmešati kašikom masu da se sjedini.
Umešanu masu od malina staviti na vatri da provri i kuvati oko 5 minuta.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U hladan fil od malina dodati  kašiku otopljenog margarina i naprstak soli.
 Fil kašikom izjednačiti,  ostaviti da se ohladi.


Finalni deo

Pečenu koru, hladnu premazati sa nekliko kašika otopljene čokolade
Zatim preko premaza od čokolade isipati ravnomerno  fil od malina
Ukrasiti tart čokoladom, malinom i koricom od limuna.

Dekoracija
U malu posudu otopiti 200g čokolade sa 50g margarina.

Savet:
 Ostalu čokoladu sipati u kesu od zamrzivača, krajeve kese malo iseći makazama šarati po tartu
Fil od malina je mekana masa nije kao puding da se steže, da vas ne zbuni.
Kalup za tart nije potrbno obložiti masnim papirom.
Prijatno!