Претражи овај блог

петак, 27. јул 2018.

CVETNA POGAČA SA SEMENKAMA













POTREBNO JE:
za testo:
500 g  pšeničnog mekog brašna
150 ml maslinovog ulja-hladno ceđenog-može i obično ulje
200 ml toplog mleka
160 ml kiselo mleko
2 kašičice soli
1 kesica praška za pecivo

Nadev :
Semenke usitnjene --u secko
2 kašike suncokreta
2 kašike lanenog semena
2 kašike susama
2 kašike tikve golice

4 kašike ulja maslinovog
4 kiselog meka

RIPREMA:
Semenke, suncokreta, lana, susama, tikve golice usitniti u secka.
U činiju  pomešati usitnjene semenke sa kiselim mlekom i maslinovim uljem.

Testo:

U vanglici za mešenje, sipati brašno , prašak za pecivo i so, rukom dobro izmešati.
U drugu posudu pomešati toplo mleko sa kiselim mlekom i uljem.

Tečnom mešavinom zamesiti testo glatko testo
Pri kraju mešenja testa  ako se testo lepi za ruku dodati još brašna i umesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti da malo odmara .
Testo podeliti na dvanest jednakih loptica, svaku lopticu rukama oblikovati i rastanjiti na male pogačice.
Za to vreme tepsiju zagrejati u rernu na 200c stepeni.
Tepsiju izvaditi iz rerne i obložiti masnim papirom.

U vrućoj tepsiji na koj je postavljen papir za pečenje, poređati pogačice u krug kao cvet.

Drvenom varjačom  jako utisnuti i napraviti malo udubljenje na pogačici u vidu krsta.
Svaku pogačicu po vrhu nadenuti nadevom sa semenkama .

Pogaču peći u zagrejanoj rerni na 200c stepeni oko 30 minuta, dok ne porumeni i porprimi zlatno žutu boju.

Brza, mirisna, meka i veoma ukusna je Cvetna pogača sa semenkama, kojoj nećete moći odoleti.Dobra je za doručak ili večeru uz bilo koji prilog po vašoj želji.
 Pogača je fantastična, ukus njen je kao što su bake nekada pravile.

Prijatno!














уторак, 24. јул 2018.

ČOKO LEDENA MALINA


ČOKO LEDENA MALINA





Potrebno je:

2 jaja
200g šećera
200ml gustog jogurta
100ml ulja
12 kašika brašno
1kesica peciva
200g sveže ili smrznute maline


Hladan preliv:
100ml hladno mleko

Fil od vanile
500ml mleka
200g šećera
12 kašika brašna
2 kašike gustina
2 kesice vanilin šećer

Priprema fila od malina:
100ml vode
200g šećera
200g maline
3 kašike gustina

Čokoladna glazura:
200g čokolade za kuvanje
200ml slatke pavlake

Priprema kolača:

Za koru umutiti penasto jaja i šećer, zatim dodati ostale sastojke, jogurt, uje,brašno pomešano sa praškom za pecivo, i maline.

Lagano varjačom izmešati masu, sipati masu u podmazan pleh 30x32 cm .
 Kolač peći u zagrejanoj rerni na 200c stepeni oko 30 minuta.

Gotov kolač izvaditi iz rerne, preliti odmah sa 100ml hladnog mleka.


Fil od vanile:

Posudu sa mlekom staviti na vatri da provri.U malo mleka izmešati šećer, brašno, gustin i vanilin šećer.

Sjedinjenu mešavinu od vanile sipati u provrelo mleko, neprekidno mešati vatjačom sve dok masa ne postane gusta fino glatka bez grudvica.

U vrelu masu dodati  omekšali maragarin, mikserom izmešati i sjediniti masu.

Fil od malina:

Posudu sa vodom i šećerom staviti da provri, zatim dodati maline, kada provre  dodati mešavinu gustin pomešan sa malo vode.

Mešati varjačom neprekidno  dok se fil od maline ne zgusne

Finalni postupak:

Prvo koru premazati  fil od maline, zatim premazati fil od vanile.
Zatim ceo kolač preliti  toplom  glazurom od čokolade
Kolač ostaviti  u frižideru da se ohldi.
Hladan kolač seći na kocke
Po želji ukrasit šlagom .
Prijatno!

































четвртак, 19. јул 2018.

SOFTANE ĆUFTICE I TIKVICE U BEŠAMEL SOSU








Potrebni sastojci:

Za ćufte
500g mešanog mlevenog mesa
1 jaje
1 glavica crnog luka
3kašike prezle
2čena belog luka
So po ukusu ili jedna mala kašičica soli
Kašičica biljnog začina
Dodajte začine po svom ukusu i koliko želite da vam je jelo začinjeno-npr. po jedan ili dva naprstaka
 Nane
Peršuna
Bosiljka
Origano
Majoran
Sasvim malo muškantnog oraščića koji će ćuftama dati fantastičnu aromu

50ml ulja za prženje
2 srednje tikvice
So po ukusu

Bešamel sos

50g maslaca ili margarin
50g brašna
500ml mleka
so po ukusu
malo bibera

Pardajz sos

2 paradajza
2kašike ulja
malo posoliti

PRIPREMA:

U posudu dodati mešano mleveno meso, celo jaje, sitno iseckani crni luk, sitno iseckan beo luk, posoliti po svom ukusu.

Zatim dodati sve ostale začine po svom ukusu,biljni začin, nanu, peršun, bosuljak, origano,majorana, sasvim malo nastrugati muškatnog oraščića.

Kada su svi sastojci dodati, rukom zamesiti smesu od mesa, bolje će se smesa umesiti i svi sastojci sa mesom sjediniti.

Da se lakše ćuftice formiraju u kuglice, ruke prvo nauljati malo uljem onda će sve lako ići bez problema, neće se meso lepiti za ruku.

Oblikovane ćuftice staviti na tacnu obloženu masnim papirom za pečenje ili  na providnu foliju.

Posudu sa uljem zagrejati , stavljati pripremljene ćuftice i pržiti na vrelom ulju, okretati ih sa svih strana da dobiju braon koricu.

Pržene ćuftice odložiti sa strane dok se ostali sastojci pripremaju.

Tikvice oprati i oguliti, iseći ih na kolutove
Tikvice posoliti i grilovati ih u posudi u kojoj su se pržile ćuftice, tikvice okrenuti sa jedne na drugu stranu da malo porumene i odmah ih izvaditi iz posude
Tako uraditi i sa ostalim tikvicama


Pripremiti paradajz sos

U posudu gde su se grilovale tikvice, zagrejati dve kašike ulja.
 Paradajz  iseckati na komadiće i propržiti, dodati kašiku brašna, promešati i naliti 2 čaše vrele vode.
Paradajz sos posoliti po ukusu i malo začiniti.

Bešamel sos
Mleko zagrejati da provre
Dodati maslac ili margarin da se rastopi
Zatim dodati brašno, mešati varjačom nekoliko sekundi neprekidno da se razbiju grudvice i izjednači masa
Neprekidno mešati i dodavati provrelo mleko, nastaviti sa mešanjem dok se bešamel sos  kuva i provri
Bešamel sos kuvati oko pet minuta , uz neprestalno mešanje varjačom

Finalni postupak:

U vatrostalnu posudu po dnu poređati red grilovanih tikvica
preko tikvica poredjati red ćuftica koliko mogu da stanu, sve ponoviti dok imati tikvica i ćuftica.
Zatim ćuftice i tikvice preliti sosom od paradajza, posudu staviti u zagrejanoj rerni na 200c stepeni oko30 minuta
Zatim kada su se ćuftice malo ukuvale preliti sa bešamelom ,vratiti nazad u rernu, dopeći jelo još 15-20 minuta .
Gotovo jelo izvaditi iz šporeta malo prohladiti ukrasiti, grančicama svežeg peršuna.

Jelo je laganog ukusa, softane ćuftice i tikvice u bešamel sosu.
Prijatno!













среда, 4. јул 2018.

DOMAĆA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA


DOMAĆA ŠTRUDLA  SA VIŠNJAMA





POTREBNO JE:

400g BRAŠNA
3 KAŠIKE ULJA
PRSTOHVAT SOLI
MLAKA VODA PO POTREBI

 ZA FIL ZA ŠTRUDLU:

1kg OČIŠĆENIH VIŠANJA
6 KAŠIKA ŠEĆERA
3 KAŠIKE PREZLI
150g RASTOPLJENOG MARGARINA ILI MASLACA
SOK OD JEDNOG LIMUNA
CIMET
PREZLE PO POTREBI

PRIPREMA:
Uveče pripremiti testo za štrudlu, višnje iskoštičiti i ocediti od soka
Pomešati brašno sa malo soli, dodati ulje, zamesiti testo sa mlakom vodom da se ne lepi za ruku
Testo  podeliti na četiri loptice, svaku lopticu premazati uljem, pokriti providnom folijom i ostaviti preko noći da odstoji
Sutradan svaku jufku oklagijom rastanjiti što tanje, da se dobiju skroz prozirne kore
Kore premazati sa rastopljenim margarinom ili maslacem i posuti prezlama
Predhodno očišćene i ocedjene  višnje  pomešati sa sokom od limuna, šećera i cimeta
Štrudle zarolati i uviti u rolate, složiti uplehu od šporeta, koji je predhodno podmazan uljem ili obložen masnim  papirom za pečenje 
Svaku štrudlu premazati sa preostalim rastopljenim margarinom ili maslacem
Rernu predhodno zagrejati na 200c , smanjiti na 180c stepeni,  štrudlu peći oko 35 minuta

Štrudlu pečenu izvaditi iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, zatim je iseći  na parčad, štrudlu posuti po vrhu sa prah šećerom.
PRIJATNO!






четвртак, 14. јун 2018.

DOMAĆI SIRUP OD KOPRIVE









 




Moj recept za- Domaći sirup od koprive-dodat sa kulinarskog portala "Recepti.com"

Potrebno je

  • 40 kom mladih vrhova koprive
  • 4 kg šećera
  • 4 l vode
  • 1 kg limuna
  • 1 kesica limontusa

  • PRIPREMA:


Koprive ubrati na nekom čistom mestu, gde nema prašine i nije pored puta.
 Treba biti u svežem stanju i listovi zdravi i lepe boje, brati samo vrhove.

Limune dobro oprati i potopiti ih u hladnu vodu ostaviti ih 1h da odstoje. 
Vrhove koprive oprati ocediti od vode.
 U dubokoj šerpi sipati vodu i šećer, mešati malo da se šećer otopi.

Narezati oprane limune na tanke krugove i dodati ih u vodu. Potopiti oceđenu koprivu i jedan limontus. Poklopiti krpom i ostaviti da od stoji 24h, svremena na vreme promešati sok.

Sutradan rukama dobro izgnječiti listove koprive, takođe izgnječiti i limune

Procediti dobijen sok preko gaze i sipati ga u čiste flaše. Od ove količine dobije se osam litara sirupa.

Savet:
Domaći sirup od koprive je veoma zdrav napitak. Praviti manje količine sirupa jer nema konzervansa, držati ga na hladnom, a limontus može se pojačati ako volite kiselkastiji sok. Razblaživati sirup hladnom vodom uz dodatak limuna. Prijatno!













NAJLEPŠA ŽELJA




Moj recept  za kolač- Najlepšea želja- preuzet sa kulinarskg portala "Recepti.com"

Potrebno je:
Po potrebi mlečnog keksa
  • 800 ml mleka
  • 12 kašika šećera
  • 2 kesice pudinga od čokolade
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike gustina
  •        250g višanja
  • 500 ml vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 ml slatke pavlake za šlag
  • 100 g čokolade
  • 100 g mlečne čokolade

Priprema:
1


U plehu za kolače poređati red mlečnog keksa (nije potrebno natapanje keksa). Prvi sloj od keksa u mom plehu staje 16 keksa.
2

U posudu sipati 400 ml mleka i staviti da uzavri, predhodno oduzeti oko 100 ml mleka pa u njega umešati puding od čokolade sa 12 kašika šećera. U uzavrelo mleko umešati puding od čokolade i kuvati i ga dok se ne zgusne.
3

Vreo puding od čokolade sipati polovinu mase na prvi red keksa. Lepo ga rasporediti, pa opet dodati drugi red keksa i preliti ostatak pudinga od čokolade.
4

U pola litra vode sipati višnje (očišćene od koštica), da se kuvaju, predhodno oduzeti malo vode i razmutiti gustin sa šećerom i vanilinim šećerom. Umučeni gustin sipati u uzavrele višnje, kuvati kao puding dok ne postane gusta masa.
5

Ukuvani fil od višanja preliti preko drugog reda keksa, a zatim dodati treći red keksa preko višanja.
6

Glazura od čokolade: u manjoj posudi sipati slatku pavlaku za šlag i dodati izlomljenu čokoladu na komadiće. Posudu sa pavlakom i čokoladom kuvati na paru uz stalno mešanje. (Paziti da se pavlaka previše ne zagreje).
7

Kada je čokoladna krema gotova preliti preko trćeg sloja keksa, rasporediti glazuru podjednako po kolaču.
8

Kolač ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći. Kada se kolač dobro ohladio seći na parčad i po želji dekorisati šlagom. (kao ja)

KREMASTI ROLAT SA ČOKOLADNIM MRVICAMA I VIŠNJOM

















ZA KORU JE POTREBNO.

6 BELANACA
6 KAŠIKA ŠEĆERA
6 KAŠIKA ČOKOLADNIH MRVICA
6 KAŠIKA ULJA
3 KAŠIKE BRAŠNA
2 ŽUMANCA


ZA KREM:

700ml MLEKA
4 ŽUMANCA
1 KESICA PUDINGA VANILA
3 KAŠIKE GUSTINA
200g ŠEĆERA
150 g MARGARINA

DEKIRACIJA.
2 KESICA ŠLAGA
50g ČOKOLADNIH MRVICA
10-TAK VIŠANJA
.



PRIPREMA:
Za koru:
Penasto umutiti belanca, dodati šećer  postepeno kašiku po kašiku
Mutiti mikserom sve dok se šećer ne otopi
U drugoj posudi spojiti prosejano brašno, čokoladnih mrvica, ulje i žumanca
Masu za koru lagano izmešati zbog čokoladnih mrvica da se ne rastope
Sve spojiti u jednu činiju i sjediniti masu
Kalup četvrtasti32x30 obložiti masnim papirom za pečenje, masu izručiti
Rernu predhodno zagrejati na 180c, koru peći oko10 minuta
Koru malo ohladiti, sa sve papirom  koru uviti u vlažnu krpu

Krem:
Posudu sa 500ml  mleka staviti na vatru da provri
Posebno umutiti žumanca sa šečerom da pobele, dodati kesicu pudinga od vanile i gustin, zatim u to dodati  preostalih200ml mleka 
Varjačom lagano mešavinu izmešati i izjednačiti.
Mešavinu od žumanaca sipati u provrelo mleko, kuvati na laganoj vatri uz neprekidno mešanje varjačom, sve dok se krem ne skuva i ne postane gust.
Krem ostaviti da se ohladi, zatim dodati omekšali margarin
Mikserom izmešati krem i sjediniti masu

Šlag krem umutiti prema upustvu na kesici

Finalni postupak rolata:


Sa kore skinuti papir,  sa 2/3 krema premazati rolat, poredjati ocedjene višnje a zatim koru uviti u rolat.
 Rolat po vrhu i okolo premazati  sa ostatakom krema

Rolat premazati šlagom i posuti  čokoladnim mrvicama, po vrhu rolat ukrasiti sa višnjama
Savet:
Kora može malo ispucati kada se uvija,  samo nastaviti sa uvijanjem.Kada se rolat na kraju premaže kremom to se neće primećivati .Voće dodati po svojoj želji , malinu, ribizlu , kupinu i td.