Претражи овај блог

петак, 31. август 2018.

DOMAĆE SLATKO OD NELJUŠTENIH ŠLJIVA

DOMAĆE SLATKO OD NELJUŠTENIH  ŠLJIVA








Domaće slatko od neljuštenih šljiva je veoma jednostavno - slatko i aromatično!

1kg tvrdih šljiva -  bez koštica i neljuštenih
1kg Šećera
200 ml Vode
1kesica limontusa


Za potapanje šljiva
3kašike ugašenog kreča
3l Vode

2 kašike sodebikarbone
2 l vode

1 šipka vanile ili 1 kesica vanilin šećer
Po želji  listovi rozetle

Priprema ugašenog kreča za slatka

 Prvo pogasite kreč da dobijete  krečnu vodu. 
U dublji sud stavite grumen kreča i prelijte ga sa po malo vode, uz neprestano mešanje kašikom.
Kada se utroši kreč i oko 2 litra vode, mešajte još malo da  dobijete što gustu tečnost kreča. 
Dobijenu tečnost procedite kroz gustu cediljku ili gazu.

 U proceđenu tečnost  nalijte još oko 2-3l vode, dobro promešajte i ostavite tako 1-2 sata da se kreč staloži, a voda iznad postane bistra. 

Pažljivo kašikom skinute pokoricu koja se stvorila.
Zatim sipajte bistru tečnost u šerpicu koja je krečna voda.

Priprema slatka od neljuštenih šljiva
Šljive za slatko trebaju biti tvrde ili blago zrele-rukom ubrane!


Šljive oprati, nožem ih presecite na pola i zvadite im koštice i ne ljuštite ih.

U posudu dodajte 3 kašike ugašenog kreča i pomešajte  sa 2 do3 litara vode.
Neljuštene polutke šljive stavite i potopite u krečnu vodu, držati ih oko 60 minuta.

Zatim u 2 litara vode stavite 2 kašike sode bikarbone, polutke šljive izvadite iz krečne vode pa ih ubacite u vodu sa sodom bikarbonom, držati ih 10 minuta.

Šljive pre nego što ih stavite u ušpinovani šećer, prvo ih stavite u djevdjir da se ocede od vode.
Za to vreme ušpinujte šećer za slatko.

Na jačoj vatri stavite veću šerpu od 4kg ili 6kg, stavite 1 kg šećera  prelijte sa 200mlvode( ili neka bude vam mera jedna čaša za piće), da se ušpinuje šećer i dobijete sirup.

(Bolje veći prečnik šerpe  za slatko jer su šljive jednako rasprostrete po dnu, lakše se slatko skuva.)

U sirup dodajte šljive, smanjite vatru i kuvajte slatko bez mešanja.
 Šerpu često lagano protresajte da bi se šljive promešale u sirupu dok se kuvaju.

Slatko kuvajte oko 30 minuta , kada je sirup dovoljno gust i pada u teškim kapima slatko je gotovo.
Šerpu sa slatkom sklonite sa vatre, kašikom po površini skupite penu
.
Mokrom krpom pokrijte slatko, ostavite  preko noći 24h .

 Sutradan sipajte slatko u čiste sterilisane tegle, zatvorite ih hermetičkim poklopcem ili ih povežite celofanom i gumicom.
Slatko čuvati na hladnom do posluženja.










 

 













четвртак, 2. август 2018.

SLANE PALAČINKE SA TIKVICAMA











POTREBNO JE:
2 srednje tikvice
 3 jaja
400ml gustog jogurta
20kašika brašna
kašičica soli
biber po ukusu
kari po ukusu
1 kesica praška za pecivo
100ml ulj za prženje

PRIPREMA:
Tikvice oprati , oguliti i izrendati na rende, malo ih posoliti.
Viljuškom umutiti jaja , sjediniti sa jogurtom , dodati sve ostale sastojke.
Smesi dodati malo bibera i karija, a zatim testo izmešati i sjediniti.
Tikvice iscediti od viška tečnosti i staviti ih u pripremljeno testo.Testo dobro izmešati.
U tiganju za palačinke zagrejati malo uja,sipati  i razliti smesu za jednu palačinku.
Palačinku pržiti sjedne i sa druge strane , dok ne porumene.
Postupak ponoviti sve dok ima smese i ne utroši se.
Slane palačinke služiti tople uz domaći slan sir i paradajz salatu.

Savet,

Po želji tikvice oguliti ili sa  koricom izrendati za smesu.
Kompletan i idealan obrok za doručak , ručak ili večeru.
Palačinke mogu da se jedu tople ili hladne,  na bilo koji način i po svojoj želji  one su veoma ukusne.
,
Prijatno!













понедељак, 30. јул 2018.

ROL ŠNICLE PUNJENE PECKANOM PAPRIKOM I SIROM




























POTREBNI SASTOJCI:

4 tanke svinjske šnicle
bibera
biljnog začina

Za punjenje šnicli:
4 paprike-šilje

Fil od sira:
200g feta sir
2 kašike kisele pavlake
origano-po ukusu
bibera -po ukusu
2 kašike maslinovo uje

prezle za posipanje šnicli-po potrebi
4jaja
ulje po potrebi
so po ukusu

PRIPREMA ŠNICLE ZA PUNJENJE:

Paprike šilje oprati, malo ih ispeckati sa svih strana, ostaviti da se ohlade.

Pripremiti fil od sira.
Uposudu izmešati i sjdiniti sve sastojke za punjenje paprike

Šnicle malo rastanjiti tučkom za meso, posoliti biljnim začinom i pobiberiti biberom.

Papriku ispeckanu iseći na pola , polovinu paprikepa nadenuti filom od sira.

POSTUPAK:
Na radnu površinu staviti providnu foliju, na foliju šniclu i sve redom ...

Preko šnicle poređati tanke šnite kačkavalja ili narendati kačkavalj.
 Zatim uzduž šnicle staviti polutku punjene paprike sa sirom, preko paprike šnite kačkavalja ili narendani kačkavalj.

Šniclu saviti sa bočne strane i pomoću folije lagano savijati šniclu i uviti je u rolat.

U tanjir sipati prezle, u drugom tanjiru viljuškom umutiti jaja i malo posoliti.

Rol šniclu uvaljati u prezle sa svih strana  , zatim rolat šniclu umočiti u umućena
 jaja,  na kraju u prezle.

Tiganj sa uljem zagrejati, pržiti rol šnicle u vrelom ulju na srdnjoj temperaturi .

 Oko pet minuta pržiti šnicle sa obe starne, dok blago ne porumene.

Pržene šnicle izvaditi i držati na toplom do služenja
Rolovane šnicle služiti uz krompir pire i sezonsku salatu po želji.

Savet!

Moj najukusniji recept "Rolovana šnicla sa peckanom paprikom i sirom.", htela sam za ručak punjenu karađorđevu šniclu , ali malo mašte ispade ručak još bolji i ukusniji...Meso za šnicle i rolovanje  je lepo od pilećeg belog mesa, sve je stvar ukusa i po svojoj želji.
Prilog po svom izboru, ali ja bih dodala salatu... od  pečenih papika, papričica, ulučenu sa belim lukom  ...mmm .. kako je to ukusno već ide voda na usta dok ovo pišem ..
Prijatno !





 



























недеља, 29. јул 2018.

PITA RUŽA SA SIROM I SPANAĆEM














Dekorativna pita sa sirom i spanaćem - mami izgledom i ukusom...  za razna slavlja i sve prilike ...

POTREBNO JE:

500g gotovih kora za pitu

Fil od sira
250g tvrdog sira
3 jaja + belanac
150g kiselo mleko
100ml gazirane vode
100ml ulja
1 kesica praška za pecivo

Fil od spanaća
300g obarenog spnaća
1 kriška sira
malo soli

Za premazivanje pite:
1žumance
2 kašike ulja

PRIPREMA:
Fil od sira:
Sve sasrojke pomešati u jednom sudu.
 Prvo pomešati kiselo mleko i ulje, gaziranu vodu i kesicu praška za pecivo.

Zatim dodati usitnjeni sir, jaja umućena viljuškom, kašikom
sve promešati i sjediniti fil za pitu.





Fil od spanaća:
Spanać oprati, oćistiti i nožem usitniti na trakice.
Spanać obariti u slanoj vreloj vodi kratko na 1-2 minuta.

Obaren spanać procediti od viška vode.
 Sira usitniti i pomešati i sjediniti sa obarenim spanaćem.



Uzeti jednu koru, staviti je na dlan ruke, zatim prstima je skupljati i okretati u smeru
 kazaljke na satu, praveći malo udubljenje.

U udubljenje kore staviti prvo kašiku fila od sira, kašiku fila od spanaća, Rukom nastaviti okretati koru u krug i skupiti je kao ružu.
Pitu skupljenu u ružu  kao na dlanu poredjati u plehu od šporeta  koji je predhodno podmazan uljem ili obložen  masnim papirom za pečenje.
Pitu  ružu pre pečenja premazati  žumancetom umućenim sa uljem.
Postupak  ponoviti sa ostalim svim korama.
Rernu zagrejati na 200c stepeni, pitu peći oko 30 minuta, dok ne porumeni.
Pitu služiti toplu uz hladno kiselo mleko ili milerama.
Prijatno!