Претражи овај блог

недеља, 16. септембар 2018.

MARIN HRONO AJVAR








ZIMNICA-MARIN HRONO AJVAR-
moj recept prenet sa kulinarskog portala "Recepti.com"

POTREBNO JE:

  • 6 kg pečene mlevene paprike
  • 400 ml maslinovog ulja (za prženje)
  • 4-5 čena belog luka
  • 1 limun - sok
  • 1 vezica svežeg peršuna
  • 4 kašike morske soli


Papriku oprati, odstraniti ako ima trulež (samo zdrava paprika). Papriku ispeći sa obe strane, ostaviti da odstoji poklopljena u najlon kesi kako bi se lakše ljuštila.



Papriku oljuštiti, očistiti od semena, i ostaviti preko noći u rupičastom džaku da se ocedi od viška vode. Sutradan samleti na mašini za meso ili u blenderu (kako ko) šta ima.

U većem sudu sipati mlevenu papriku sa usitnjenim belim lukom. Pržiti na srednjoj vatri, uz stalno mešanje oko pola sata da ispari sok koji još ima u paprici. Dodati 400 ml maslinovog ulja i isceđen sok od jednog limuna, uz neprestalno mešanje drvenom varjačom.

Kuvati ajvar na srednjoj temperaturi oko 2h (sok od limuna i ulje maslinovo učiniće ajvar u kompaktnu i gustu masu). Na kraju prženja ajvara posoliti sa morskom solju po svom ukusu (ja sam dodala 4 kašike supene) i  usitnjenu vezicu svežeg peršuna.

Ajvar sipati u čistoj ambalaži (staklene tegle) i zatvarati ih hermetičkim poklopcem. Kada se tegla napuni ajvarom zatvoriti je i okrenuti naopako. Tako zatvorene tegle naopako ostaviti da prenoće, sutradan isto tako ih preneti na hladnom mestu (može u frižideru) da stoje do upotrebe.


Marin hrono ajvar dobio je naziv po moje ćerke Marije, jer je tada bila na  nekoj dijeti -Hron ishrana.  Marija je želela hrono ajvar da joj napravim, bez konzervansa, bez alkoholnog sirćeta. Tražila  sam na internetu, ali tada nije bilo ni nekog recepta  za hrono ajvar. Tako sam rešila da sama napravim -Hrono ajvar- po svojoj recepturii uz pomoć  moje Mare ćerke.

SAVET!
Marin hrono ajvar sa dodatkom belog luka sa maslinovim uljem i soka od limuna je jako ukusan, nema razlike od običnog ajvara. Samo je puno zdraviji, pikantniji, ukusniji. Probala sam da napravim i uspela, probajte i vi. Prijatno!








PAPRIKE U PARADJZ SOSU





Zimnica -Paprike u paradajz sosu- moj  recept  prenet sa kulinarskog portala" Recepti.com"





POTREBNO JE :

3 kg PARADAJZA
4 ČAŠNJA  BELOG LUKA
400 ml ULJA
150 g ŠEĆERA
100ml ALKOHOLNOG SIRĆETA 
1 KESICA KONZERVANSA
40 kom.OČIŠĆENIH PAPRIKA


Paradajz opratii I popariti u vrelu vodu
 ( na par minuta da odstoji pa ga vaditi iz vode) malo prohladiti i skinuti mu kožicu.


Očišćeni paradajz iseći na kriške i kuvati sa usitnjenim belim lukom. Sve zajedno kuvati 45 minuta (od kad provri paradajz računati vreme).

Kada je paradajz provreo dodati 400 ml ulja i 150 g šećera i 100 ml sirćeta i 40 komada očišćenih paprika od peteljki i semena (gledati da paprike budu male veličine) (može paprika somborka, ili sitnija ajvarka).

Paradajz i papriku , i sve sastojke koje smo dodali dobro promešati , kuvati još 20 minuta.
 (Gledati vreme od kada je počeo da ključa paradajz i paprika).
Zatim kada se  sve zajedno kuvalo 20 minuta dodati soli po svom ukusu (oko 2 kašike) i jedan konzervans. Promešati da se lepo so i konzervans pomešaju i spoje u paradajzičnom sosu.
Spremiti čiste tegle, odmah vreo paradajz sos sa paprikama sipati u tegle i zatvarati hermetičkim poklopcem. 
Sterilisati tegle na ovaj način (okreniti zatvorenu teglu naopako da stoji, dok drugu punite, kada završite teglu sa punjenjem, onu prvu okrečete uspravno, a na dalje postupak je isti.

Savet!

Paprika u paradajz sosu je sladokusno nakiseli proizvod. Možete ga zaljutiti tako što će te umesto slatkih dodati okrugle ljute papričice. Idealan je za predjela, možete se dodati kao dodatak jelu (zimi kada nema svežeg  paradajza). 
Sve je na vama i vašoj želji, lepo i ukusno ga je imati za zimu. Prijatno!












петак, 31. август 2018.

DOMAĆE SLATKO OD NELJUŠTENIH ŠLJIVA

DOMAĆE SLATKO OD NELJUŠTENIH  ŠLJIVA








Domaće slatko od neljuštenih šljiva je veoma jednostavno - slatko i aromatično!

1kg tvrdih šljiva -  bez koštica i neljuštenih
1kg Šećera
200 ml Vode
1kesica limontusa


Za potapanje šljiva
3kašike ugašenog kreča
3l Vode

2 kašike sodebikarbone
2 l vode

1 šipka vanile ili 1 kesica vanilin šećer
Po želji  listovi rozetle

Priprema ugašenog kreča za slatka

 Prvo pogasite kreč da dobijete  krečnu vodu. 
U dublji sud stavite grumen kreča i prelijte ga sa po malo vode, uz neprestano mešanje kašikom.
Kada se utroši kreč i oko 2 litra vode, mešajte još malo da  dobijete što gustu tečnost kreča. 
Dobijenu tečnost procedite kroz gustu cediljku ili gazu.

 U proceđenu tečnost  nalijte još oko 2-3l vode, dobro promešajte i ostavite tako 1-2 sata da se kreč staloži, a voda iznad postane bistra. 

Pažljivo kašikom skinute pokoricu koja se stvorila.
Zatim sipajte bistru tečnost u šerpicu koja je krečna voda.

Priprema slatka od neljuštenih šljiva
Šljive za slatko trebaju biti tvrde ili blago zrele-rukom ubrane!


Šljive oprati, nožem ih presecite na pola i zvadite im koštice i ne ljuštite ih.

U posudu dodajte 3 kašike ugašenog kreča i pomešajte  sa 2 do3 litara vode.
Neljuštene polutke šljive stavite i potopite u krečnu vodu, držati ih oko 60 minuta.

Zatim u 2 litara vode stavite 2 kašike sode bikarbone, polutke šljive izvadite iz krečne vode pa ih ubacite u vodu sa sodom bikarbonom, držati ih 10 minuta.

Šljive pre nego što ih stavite u ušpinovani šećer, prvo ih stavite u djevdjir da se ocede od vode.
Za to vreme ušpinujte šećer za slatko.

Na jačoj vatri stavite veću šerpu od 4kg ili 6kg, stavite 1 kg šećera  prelijte sa 200mlvode( ili neka bude vam mera jedna čaša za piće), da se ušpinuje šećer i dobijete sirup.

(Bolje veći prečnik šerpe  za slatko jer su šljive jednako rasprostrete po dnu, lakše se slatko skuva.)

U sirup dodajte šljive, smanjite vatru i kuvajte slatko bez mešanja.
 Šerpu često lagano protresajte da bi se šljive promešale u sirupu dok se kuvaju.

Slatko kuvajte oko 30 minuta , kada je sirup dovoljno gust i pada u teškim kapima slatko je gotovo.
Šerpu sa slatkom sklonite sa vatre, kašikom po površini skupite penu
.
Mokrom krpom pokrijte slatko, ostavite  preko noći 24h .

 Sutradan sipajte slatko u čiste sterilisane tegle, zatvorite ih hermetičkim poklopcem ili ih povežite celofanom i gumicom.
Slatko čuvati na hladnom do posluženja.










 

 













четвртак, 2. август 2018.

SLANE PALAČINKE SA TIKVICAMA











POTREBNO JE:
2 srednje tikvice
 3 jaja
400ml gustog jogurta
20kašika brašna
kašičica soli
biber po ukusu
kari po ukusu
1 kesica praška za pecivo
100ml ulj za prženje

PRIPREMA:
Tikvice oprati , oguliti i izrendati na rende, malo ih posoliti.
Viljuškom umutiti jaja , sjediniti sa jogurtom , dodati sve ostale sastojke.
Smesi dodati malo bibera i karija, a zatim testo izmešati i sjediniti.
Tikvice iscediti od viška tečnosti i staviti ih u pripremljeno testo.Testo dobro izmešati.
U tiganju za palačinke zagrejati malo uja,sipati  i razliti smesu za jednu palačinku.
Palačinku pržiti sjedne i sa druge strane , dok ne porumene.
Postupak ponoviti sve dok ima smese i ne utroši se.
Slane palačinke služiti tople uz domaći slan sir i paradajz salatu.

Savet,

Po želji tikvice oguliti ili sa  koricom izrendati za smesu.
Kompletan i idealan obrok za doručak , ručak ili večeru.
Palačinke mogu da se jedu tople ili hladne,  na bilo koji način i po svojoj želji  one su veoma ukusne.
,
Prijatno!













понедељак, 30. јул 2018.

ROL ŠNICLE PUNJENE PECKANOM PAPRIKOM I SIROM




























POTREBNI SASTOJCI:

4 tanke svinjske šnicle
bibera
biljnog začina

Za punjenje šnicli:
4 paprike-šilje

Fil od sira:
200g feta sir
2 kašike kisele pavlake
origano-po ukusu
bibera -po ukusu
2 kašike maslinovo uje

prezle za posipanje šnicli-po potrebi
4jaja
ulje po potrebi
so po ukusu

PRIPREMA ŠNICLE ZA PUNJENJE:

Paprike šilje oprati, malo ih ispeckati sa svih strana, ostaviti da se ohlade.

Pripremiti fil od sira.
Uposudu izmešati i sjdiniti sve sastojke za punjenje paprike

Šnicle malo rastanjiti tučkom za meso, posoliti biljnim začinom i pobiberiti biberom.

Papriku ispeckanu iseći na pola , polovinu paprikepa nadenuti filom od sira.

POSTUPAK:
Na radnu površinu staviti providnu foliju, na foliju šniclu i sve redom ...

Preko šnicle poređati tanke šnite kačkavalja ili narendati kačkavalj.
 Zatim uzduž šnicle staviti polutku punjene paprike sa sirom, preko paprike šnite kačkavalja ili narendani kačkavalj.

Šniclu saviti sa bočne strane i pomoću folije lagano savijati šniclu i uviti je u rolat.

U tanjir sipati prezle, u drugom tanjiru viljuškom umutiti jaja i malo posoliti.

Rol šniclu uvaljati u prezle sa svih strana  , zatim rolat šniclu umočiti u umućena
 jaja,  na kraju u prezle.

Tiganj sa uljem zagrejati, pržiti rol šnicle u vrelom ulju na srdnjoj temperaturi .

 Oko pet minuta pržiti šnicle sa obe starne, dok blago ne porumene.

Pržene šnicle izvaditi i držati na toplom do služenja
Rolovane šnicle služiti uz krompir pire i sezonsku salatu po želji.

Savet!

Moj najukusniji recept "Rolovana šnicla sa peckanom paprikom i sirom.", htela sam za ručak punjenu karađorđevu šniclu , ali malo mašte ispade ručak još bolji i ukusniji...Meso za šnicle i rolovanje  je lepo od pilećeg belog mesa, sve je stvar ukusa i po svojoj želji.
Prilog po svom izboru, ali ja bih dodala salatu... od  pečenih papika, papričica, ulučenu sa belim lukom  ...mmm .. kako je to ukusno već ide voda na usta dok ovo pišem ..
Prijatno !