Претражи овај блог

недеља, 3. фебруар 2019.

TUFAHIJE VOĆNI KOLAČ SA JABUKAMA





Tufahije... moj omiljeni kolač...
Tufahije voćni  kolač sa jabukama je običan ali savršen kolač...
Kolač je sočan i kremast, ukus je poseban kao u  prave tufahije..Probajte!

Potrebno je:

  • 5 jaja 
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 3 kašike kakaa
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike voda
  • 1 kesica praška za pecivo


Fil:

  • 400ml mleka
  • 1 puding od vanile
  • 5 kašike šećera
  • 2 kašike gustina
  • 100g margarina

Fil od oraha i jabuka:

  • 4 srednje jabuke
  • 200ml vode
  • 200g šećera
  • 200g mlevenog oraha
  • 2 kesice šlaga pena
  • 100 ml mleka


Za dekoraciju...

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja
  • Korica sečena 


Priprema :

Pre pripreme patišpanja prvo pripremiti :orahe , jabuke
Orah očistiti i samleti na mašini -
Jabuke oljuštiti i iseći na tanke kriške.
Staviti na vatri da se kuvaju jabuke sa vodom šećerom - kuvati da voće omekne.
Kuvane jabuke procediti od vode u kojoj su se kuvale- ostaviti sa strane
Zatim mleveni orah popariti sa100ml vrele- slatke vode -ostaviti sa strane
Patišpanj:
Odvojiti belanca od žumanca, belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg.U drugoj činiji posebno umutiti žumanca, zatim dodati ulje, toplu vodu , prosejano brašno, kakao sa praškom za pecivo.
Dodati umućena belanca, koja smo predhodno umutili.Drvenom varjačom lagano izmešati i sjediniti masu..
Umućenu masu isipati u kalup veličine 21x24cm.
Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20minuta..
Pečeni patišpanj ostaviti da se ohladi.
Hladanom patišpanju  izdubiti sredinu, dno ne dirati kao i stranice kolača.
Staviti u posudu izvađenu sredinu patišpanja i rukama usitniti i izmrviti.


Fil:
Mleko staviti da provri, zatim u malo mleka  razmutiti gustin,mešavinu pudinga od vanile  sa šećerom.
Kuvati na laganij temperaturi uz neprekidno mešanje varjačom dok se  fil ne zgusne..
U vrelu masu fila odmah staviti margarin, mešati varjačom i sjediniti u finu kompaktnu masu.
Gotov fil pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se malo ohladi..
Zatim topao fil od vanile spojiti sa izvađenom sredinom patišpanja. Varjačom lagano izmešati i sjediniti.
Pripremljeni fil isipati i popuniti na izdubljeni deo kolača.
Zatim po vrhu kolača poređati kolutove jabuka, preko jabuka staviti poparene orahe.
Umutiti šlag sa mlekom.
Umućenim šlagom premazti kolač.
Tufahije kolač ostaviti na hladnom da se ohladi oko 4h..
Na vatri otopiti čokoladu.

Napomena:
Hladan kolač seći na kocke, zatim nakon pre posluženja kolača svaku kocku dekorisati sa otopljenom čokoladom
 Iseći koru limuna na tanke trakice, i njime ukrasiti kolač..
Prijatno!












































субота, 19. јануар 2019.

ČOKOLADNI ROLAT SA SLATKOM PAVLAKOM




POTRENO JE:

Za patišpanj:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soda bikarbone
  • 2 kašike kakaa

Za prelivanje patišpanja:

  • 250 ml mleka
  • 100 čokolade za kuvanje
  • 4 kašike nutele ili bilo koji eurokrem -tamni deo


Fil od slatke pavlake:

  • 250 ml mleka
  • 1 puding sa ukusom slatke pavlake
  • 3 kašike šećera
  • 2 kesice šlaga sa ukusom pavlake

Još:

  • 100 g mlečne čokolade
  • 2 kašike ulja
  • boje u prahu za kolače
  • zelena i roza


PRIPREMA:


  1. Umutiti belanca u čvrst sneg , zatim dodati šećer uz neprestano mućenje miksera.
  2. Umućenim belancima dodati žumanac po žumanac, mutiti i i sjediniti masu.
  3. U masu od umućenih jaja dodati redom ostale sastojke  pomešane sa brašnom, prašak za pecivo, soda bikarbona  i kakao.
  4. Drvenom varjačom izmešati smesu i sjediniti je, potom na kraju dodati ulje, takođe lagano sjediniti sa smesom.
  5. Smesu sipati na masni papir za pečenje na obloženi četvrtasi kalup od šporeta.
  6. Patišpanj peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200stepani ok 15minuta.
  7. Gotov patišpanj ostaviti da se ohladi .
  8. Hladan patišpanj izmrviti na male delove, zatim preliti ga sa vrelim mlekom, istopljenom čokoladom i nutelom.
  9. Rukom izmrvljenu koru dobro izmešati i sjediniti sa toplim prelivom od mleka i čokolade.
  10. Smesu za koru staviti u plastičnoj kesi za zamrzivač od 3 kg
  11. Oklagijom razvući koru preko kese sve dok može.da se razvuče-vidi sliku.
  12. Kesu makazama uzduž iseći, skloniti je polako i koru preneti na prozirnu foliju.Istopiti čokoladu pa preliti ceo rolat, malo čokolade ostaviti za ukrašavanje rolata na kraju.


Fil od slatke pavlake
200ml mleka sa šećerom, ostaviti da provri.
U malo odvojenog mleka razmutiti jedan puding od slatke pavlake.
Zatim u provrelo mleko umešati mešavinu od pudinga, mešati varjačom da se masa  zgusne.
Gotov, vreo puding pokriti odmah sa providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti dva šlaga sa 100 ml mleka.
Mikserom dobro sjediniti fil sa šlagom i pudingom.
Na providnoj foliji staviti koru,  nafilovati je  polovinom fila od slatke pavlake.
Koru lagano uviti u rolat,.a krajeve rolata uviti i zategnuti kao bombonu.
Rolat ostaviti na hladnom da se dobro stegne-najbolje je da prenoći..
Skinuti foliju sa rolata, fil koji je ostao njime  ukrasiti i dekorisati rolat po vrhu.

Napomena!
  Rolat može ostati bez ukrašavanja, samo nafilovati i urolati.....
Ja sam rolat ukrasila sa rozom i zelenom bojom .. po želji...
 Po 2 kašike fila odvojiti, zatim ga obojiti po želji..)
Veoma je  bitno  da je rolat fantazija prava za sva čula...
PRIJATNO!






























петак, 18. јануар 2019.

POGAČICE OD MEŠANOG BRAŠNA I MASLINA








POTREBNO JE :

Za testo

  • 150g integralnog brašna
  • 200 g  speltinog brašna
  • 150 g  brašna od mlevenog
  • Lana
  • Susam
  • Suncokret
  • Semenke golica
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 20gkvasac
  • 1 kašika meda1 kašičica so

Još:

  • 100g maslina-mlevenih
  • 10-12 za pogačice


Priprema:

Aktivirati kvasac.

  1. U mlaku vodu stavite izmrvljeni kvasac, med i malo brašna. Ostavite deset minuta da kvasac nadođe.
  2. U vanglici sjediniti brašno, so, iseckane masline.Dodajte vodu sa nadošlim kvascem, ulje i zamesite testo.
  3. Zamešeno testo pokrijte i ostavite da narasta oko30 minuta.
  4. Nadošlo testo stavite  na pobrašnjenu radnu površinu- pospite dosta brašna, zatim odvojite 12 jufki u veličini pogačice.
  5. Svaku jufkicu lepo oblikujte, vrteći je na dasci  rukom u krug.Pogačice poređajte na pobrašnjenoj dasci, pokrijte pamučnom krpom, ostavite da odmaraju oko 15minuta.
  6. Pleh od šporeta podmažite uljem, zagrejte u rerni na 200 stepeni.
  7. Na zagrejanom plehu poređajte narasle pogačice, vilicom od miksera nagnječite na sredinu pogačice (praveći oblik krsta).
  8. Pogačice po vrhu premažite ulje od maslina zatim stavite maslinu.
  9. Pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko40 minuta.Gotove pogačice pokrijte krpom,ostavite da se malo ohlade.


Napomena!
Za brašno izmeljite po dve pune supene kašike, semenke  lana, susama, suncokreta,  golice .
 Na staroj (električnoj)vodenici  za kafu sam samlela  semenke i dobila brašno.

Prijatno!














среда, 16. јануар 2019.

AROMATIČNO MESO SA KROMPIROM



POTREBNO JE :

  • 1kg svinjskog mesa od buta - ili junećeg mesa - u komadu
  • 3-4 čena belog luka
  • 3 glavice crnog luka



  • 1kašičica mlevene slatke paprike
  • 1/2 kašičice začina kari
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica crnog bibera - po ukusu
  • so po ukusu
  • 1 kašičica mešavina biljnog začina
  • nekoliko bibera u zrnu



  • 100g brašna-mekog
  •  5 kašike svinjske masti ili 100ml ulja
  • 500g krompira na kriške
  • 300ml vode


PRIPREMA:



  1. U činiji sa brašnom dodati sve začine: mlevenu papriku,  karija, kima, biber mleveni, co, biljni začin, biber u zrnu, kašikom izmešati i sjediniti.
  2. Meso iseći na veće komade kao za šnicle debljine prsta, svaki komad mesa lagano uvaljati u brašno pomešano sa začinima.
  3. Postupak ponoviti sve dok ima mesa.
  4. Tiganj zagrejati svinjsku mast, na vrelu mast zapeći komade mesa sa obe strane da uhvate koricu,(oko 1minut) malo sa jedne strane, okrenuti drugu stranu- na isti način ispeći ostalo meso.
  5. U zagrejani tiganj u kom se pržilo meso dodati kašiku svinjske masti, prodinstati crni luka izrezan na rebarca i beo luka sitno iseckan.(luka malo dinstati koliko da omekne)
  6. U pekaču ili tepsiji sipati distani crni luka na rebarca, zatim na luka poređati  komade prženog mesa ,krompir isečen na kriške poređati pored mesa  sve naliti sa 200ml vode.
  7. Tepsiju pokriti masnim papirom za pečenje, peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko sat vremena.
  8. Služiti toplo uz sezonsku salatu.


Prijatno!







понедељак, 14. јануар 2019.

PITICE OD SUKANIH KORA











Potrebno je:


  • 500g brašno
  • 300 ml vode
  • 1 kašike soli


Fil:

  • 3 jaja
  • 400g tvrdog sira


Za premazivanje kora:

  • 150g svinjska mast


Priprema:

  1. U vanglici za mešenje testa sipajte brašno, u sredini brašna napravite udubljenje, sipajte ulje i so, toplom vodom  zamesite glatko testo .
  2. Testo podelite na osam jufki u veličini pogačice.
  3. Sve jufke  jednu do druge poređajte i pokrijte pamučnom krpom, ostavite  na toplom da odmara oko 10 minuta.
  4. Za to vreme pripremite fil.
  5. U činiju sjedinite sir i jaja, u tiganju  istopite svinjsku mast..
  6. Radnu površinu posipajte sa puno brašna.
  7. Zatim uzmite prvu jufku pa je razvijte  oklagijom u tanku providnu koru.(  puno brašno posipajte po kori dok sučete, da se ne lepe za oklagiju i radnu površinu, a kora biće sve tanja  )
  8. Koru  poprskajte rastopljenom svinjskom mašću i pospite fil od sira i jaja.(-možete dodati obareni spanać ako volite zeljanicu).
  9. Lagano koru  urolajte u rolat zatim je savijte u krug kao puž..
  10. Postupak i način ponovite i sa ostalim jufkama
  11. Na  podmazanom plehu svinjskom mašću, složite krugove banice.
  12. Banicu poprskajte vrelom mašću, pecite je u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko40 minuta odnosno dok blago ne porumeni.
  13. Gotovu pitu pokrijte pamučnom krpom, služite je toplu sa kiselim mlekom


Sećam se, davno to beše kad smo išli kod baba Divne na selu i jeli čuvenu  Banicu sa sirom
Kako je baba Divna pravila banicu od sukanih kora, ukusniju i lepšu banicu do tada nisam jela....... Uvek kada odemo kod nje, ona odmah zamesi testo, začas sukana banica sa sirom. Zapamtia sam da je njena oklagija  bila tanja, zato mislim da su zbog toga i kore bile tanje a banica ukusnija..
Sukanu banicu većinom pravim od kilogram brašna, da je ima više  jer svi obožavamo  banicu.
Ja nemam takvu  oklagiju zato sam se duže mučila oko sukanja kora...  Polovunu  jufki premazala sa nadevom od sira a druga polovina jufki nadev od spanaća pomešan sa sirom ..
Probajte nije bauk napraviti banicu i sukati kore...kao što su naše bake to znale!
Prijatno!