Претражи овај блог

четвртак, 11. април 2019.

KREMSTE KOCKE SA JABUKAMA




Potrebno je:
Za patišpanj:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1 kesica praška za pecivo


Fil od vanile

  • 700ml mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 kašike gustina
  • 8kašika šećera

Pire od jabuka

  • 5-6 jabuka
  • 3 kašike šećera
  • voda po potrebi

još...

  • 2 kesice šlaga
  • mleko po potrebi
  • 50 g čokolade
  • malo ekstrat od maline



Priprema:


 Prvo odvojiti žumanca od belanaca.
 Belanca umutiti penasto sa šećerom..-postepeno dodavati  šećer kašiku po kašiku uz neprestano mešanje miksera, sve dok se sešećer ne otopi.
Zatim umućenim belancima dodati  žumanac po žumanac, mutiti mikserom i sjediniti belanaca i  žumanca ..
Umućenoj masi od jaja dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao..
Kašikom lagano izmešati smesu..

Pečenje:
Smesu za patišpanj izručiti u podmazan kalupu prečnika24x40cm .
Patišpanj peći u zgrejanoj rerni na 200c oko25min.-
Kada je ivica patišpanja odvojena od kalupa  patišpanj pečen.
Gotov patišpanj ostaviti da se ohladi.

Pripremanje fila od vanile :
Pripremiti jabuke, oljuštiti i iseći na tanke kriške.
 Posudu sa jabukama i šećerom  naliti vodom koliko da prekrije jabuke, kuvati na vatri da jabuka omekša..
Staviti 500ml mleka i šećer da provri.
U 200ml mleka razmutiti mešavinu pudinga od vanile i gustin, zatim sipati u provrelom mleku, mešati masu neprestano sve dok se ne zgusne.

Priprema pirea od jabuka:
Kuvanu jabuku procediti i zblendirati je kao pire -(u maloj činiji odvojiti 2 kašike pirea od jabuka.)
Zatim  topao pire od jabuka dodati u filu od vanile.
Mikserom sjediniti fil od vanile i pire od jabuka u fini krem
Topao krem isipati ravnomerno preko hladnog patišpanja.
Patišpanj sa kremom ostaviti da se potpuno ohladi.

Dekoracija kolača:
Zatim pripremiti šlag sa mlekom -pratiti upustvo na kesici
Kolač premazati umućenim šlagom.
Ostaviti kolač na hladnom 2h a zatim seći na jednake kocke.
Pire od jabuka koji je odvojen posebno u činiji,dodati nekoliko kapi ekstrata od malina i izmešati .
Svaku kocku ukrasiti po vrhu sa obojenim pireom od jabuka i rendanom čokoladom ..

Napomena:
Da se jaja lako i brzo umute, 30 minuta pre izvaditi  iz frižidera i ostaviti ih  na sobnoj temperaturi ...
Kolač naflovan ostaviti da odstoji na hladnom ,( najbolje je da prenoći i sutra dan seći kolač)
 Kolač lakše će se seći na kocke i lepše će kocke izgledati..
Prijatno!









понедељак, 8. април 2019.

RUSTIČAN BAGET HLEB










Baget je hrskav i ukusan kao pravi Francuski hleb.. njegov slasni miris širi se po celoj kući..i mami..mami!




 POTREBNO JE:
  • 600g  brašna T500
  • 1, 5  kašika so
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 400ml mlake vode
 Još:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 5 kašike projeno belo brašno


PRIPREMA:


  1. U vanglicu sipajte brašno, suvi kvasac, i so, lagano izmešajte.
  2. Mlakom vodom zamesite i dobro izradite testo koje se ne lepi za ruke.
  3. Testo ostavite da odmara pet minuta, postupak mešenje testa i odmaranje ponovite još tri puta..
  4. Umešeno testo premažite po vrhu uljem, pokrijte pamučnom krpom i ostavite testo na toplom da narasta oko2h sata.
  5. Nadošlo testo podelite na četiri dela.
  6. Svaki deo testa malo rastanjite i raširite kao palačinku , preklopite jednu stranu testa, zatim i drugu stranu testa.--vidi  sliku br.3-4..
  7. Pripremljeno testo pokrijte krpom i ostavite 20 minuta da odstoji .

Priprema hleba :
  1. Testo rastanjiti oklagijom u obliku pravougaonika, zatim preklopite duže  strane testa prema sredini.
  2. Krajeve strane testa uzduž  prstima istapkajte ili izlupajte da istisnete višak vazduha u testu -vidi sliku br.6
  3. Zatim spoljne krajeve preklopite prema sredini i stiskajte prstima kao da lepite u vidu velike štrudle..

Pečenje hleba :

  1. Pamučnu krpu posuti sa belim kukuruznim brašnom. stavite priremljene vekne hleba okrenute naopako, tako da je spojena strana sa donje strane.. Pospite hleba sa kukuruznim brašnom.
  2. Hleb pokrijte vlažnom, pamučnom krpom i ostavite da narasta oko20 minuta.
  3. Hleb  premažite maslinovim uljem-oštrim nožem po vrhu  zasecite nekoliko uzdužnih rezova.
  4. Tako pripremljen hleb peći u zagrejanoj rerni na 220stepeni, na dno rerne stavite vatrostalnu činiju sa  pola vode. 
  5. Činija sa vodom isparavaće dok se hleba peče,zato će hleba i korica imati  posebnu hrskavost .
  6. Hleba pecite oko15 minuta, dok ne porumeni i poprimi zlatno žutu boju...                                       
Od ove količine testa dobiju se četiri hrskave veknice-Bageta
















Bakini mali degustatori-

петак, 5. април 2019.

PRAVA RAFAELO TORTA










Neodoljiva... Rafaelo Torta...jedinstvenog i posebnog ukusa ....
Rafaelo torta je pravi izbor za sladokusce i obožavaoce kokosa...Torta cela  miriše na kokos, topi se u ustima ,a  ukus njen podseća na rafeolo kuglice..
Prijatno!

Potrebni sastojci:

Za patišpanj-
Potrebni sastojci za jedan patišpanj -2x

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika kokosovog brašna
  • 3 kašika brašna
  • Pola kesica praška za pecivo


Fil:

  • 1 l mleka
  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašika gustina
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 150 g kokosa
  • 200g margarina
  • 250ml slatke pavlake
Preliv za kore-topao

200ml mleka 
4 kašike šećera

Dekoracija:
2 kesice šlaga
200ml gazirane vode


Priprema patišpanja:

Pet belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg, postepeno dodavati šerćer, kašiku po kašiku..
Umućenom snegu od belanaca dodati 3 kašika porosejanog brašna, pola kesice praška za pecivo i 5 kašika kokosovog brašna..
Drvenom varjačom lagano izmešati i sjediniti  smesu  za patišpanj.
Kalup 26cm obložiti pek papirom za pečenje i  isipati smesu .
Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 170c oko20 minuta.
Gotov patišpanj izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi a zatim patišpanj iseči na pola  i dobiti dva jednaka dela patišpanja.

Takođe uraditii drugi patišpanj od istih sastojaka, postupak je isti.gotov patišpanj ohladiti i preseći na pola.
Tako od dva patišpanja isečena na pola dobiju se četiri kore..

Prirema fila:

Od jednog litra mleka odvojiti 200ml mleka.Mleko umutiti sa žumancima, zatim  dodati i izmešati mešavinu od 2 kesice pudinga od vanile, 10 kašika šećera i 6 kašika gustina.
Preostalu količinu mleka skuvati na pari.
Duboki sud  naliti sa vodom( do pola suda)staviti u sud sa vodom odgovarajuću manju posudu u njoj sipati mleko da provri.
 Zatim u vrelo mleko sipati pripremljenu smesu od žumanaca, šećer i gustina..
Neprekidno varjačom mešati smesu, da se ukuva i postane gusta..
Gotovi fil skloniti sa vatre,pokriti je prozirnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi..
Hladan fil izmiksati mikserom sa omekšalim margarinom -na sobnoj temperaturi a zatim dodati kokosovo brašno i umućenu slatku pavlaku, lagano kašikom sjediniti u finu kompaktnu kremu..

Finalni postupak:

Na tacni složiti koru,zatim  svaku koru redom natopiti sa malo toplog  mleka  pa je filovati filom  i ići redom..
 kora- fil-
 kora ful-
kora- fil
kora-fil

Dekoracija torte..
 Umutiti šlag  gaziranom vodom,zatim ukrasiti tortu  sa starne i vice oboda na sredini torte po vrhu preko fila posuti malo kokosa.
Tortu ukrasiti po svoj želji.. na torti možete staviti neku rafaelo kuglicu, ili čokoladu..
Prijatno..!.











петак, 15. март 2019.

SLATKA PITA OD BUNDEVE




Potrebno je:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 1.500 g rendane bundeve
  • šećer po potrebi
  • 2 kesice vanilin šećer
  • ulje po potrebi
  • gazirana voda po potrebi


Priprema pite:
Bundevu oguliti, a zatim je izrendati.U izrendanu bundevu dodati 2 kesice vanilin šećer i izmešati kašikom..
Na radnoj površini raširiti prvu koru, malo je pouljati uljem ,dobro je posuti šećerom i malo je poprskati gazirenom vodom.
Preko prve staviti drugu koru, takođe je malo pouljati uljem, posuti šećer-( na kori po 1 kašika šećera)  malo je poprskati je gaziranom vodom..Preko druge kore staviti treću koru, celu koru je malo pouljati uljem, rasporediti bundevu i posuti preko sa 2 kašike šećera.
Kore saviti u rolnu.
Postupak ponoviti, isto uraditi  sa ostalim korama i filom od bundeve.
Rolne pite ređati u podmazanom  plehu- ja sam pleh obložila masnim papirom
Po vrhu pitu premazati uljem i šećerom..
Peći je  u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko45 minuta, dok pita ne porumeni..
Gotovu pitu malo prohladiti, zatim je seći na željene komade... služiti , uživati u ukusu i mirisu koji mami.....
Po želji pitu posuti  šećerom u prahu...samo ko voli...ali nije potrebno za tim...
Prijatno!

















уторак, 5. март 2019.

GRČKA MLEČNA PITA










Potrebni sastojci:
Za koru:
  •  400 g lisnatog testa-
  • 2. L. mleka
  • 200 g šećera
  • 200g griz
  • 4 jaja
  • 2 žumanceta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kesice vanilin šećer
  • Rendana kora od limuna
  • 50g margarina

Sirup za pitu

  • 400 g  šećera
  • 500ml vode
  • Limun isečen na kolutove
  • 200g margarina
 Pripema:
Predhodno skuvati sirup, ostaviti da se dobro ohladi , pitu preliti dok je vruća ..
U posudu sipati vodu, šećer, limun isećen na kolutove, kuvati na umerenoj vatri, zagrevati  i mešati sve dok se šećer ne istopi..
Kada je sirup provreo povećati temperaturu i  kuvati još 5 minuta .Gotov sirup skloniti sa vatre da se skroz ohladi..

Fil: 
Od 2 litara mleka odvojiti na strani 200ml mleka..
U dubljem sudu staviti da se kuva preostalo mleko ,vanilin šećer, polovina šećera i narendana korica od limuna.
Pripremiti smesu od jaja i  griza
Umutiti mikserom penasto jaja i žumanca sa preostalim šećerom..
U predhodnom 200ml mleka -koje smo odvojili, dodati griz i izmešati
Zatim u umućenu masu od jaja dodati  mešavinu od griza i mleka, zmešati i sjediniti..
U mleku koje je provrelo sipati smesu od jaja i griza, kuvati  uz neprestano mešanje dok se ne dobije fini gusti krem..
Gotov fil skloniti sa vatre da se ohladi..

Pripremiti kalup prečnika 20x25
Kalup premazati otopljenim margarinom.
Oklagijom razvući lisnato testo u dve jednake kore veličine kalupa
-jednu koru za dno tepsije a drugu koru za po vrhu pite
Jednu koru složiti na dno kalupa i premazati otopljenim margarinom
Preko kore sipati svu količinu fila, špatulom ravnomerno poravnati .
Drugom pripremljenom  korom prekriti celu površinu pite, na kraju je premazati celu otopljenim margarinom.
Oštrim nožem zaseći pitu po vrhu kore na jednake kocke-kocke ne seći skroz do kraja .
Pečenje pite
Pitu peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C stepeni oko30 minuta da blago porumeni
-paziti da ne zagori..
Gotovu pitu izvaditi iz rerne, tada  iseći  kocke koje su naznačene.
Hladnim sirupom preliti vruću pitu.
Pitu ostaviti da se potpuno ohladi -najbolje je ostaviti pitu  preko noći da se ohladi i ukusi se lepo sjedine..
Služiti i sladiti  se hladnom pitom...
Prijatno!









































недеља, 24. фебруар 2019.

KUMINA RENDANA POGAČA






Kumina rendana pogača ...često je na našoj  trpezi ...Hrskava korica a sredina pogače je meka kao duša!
Od kada sam dobila recept za ovu pogaču od moje kume Živke, od tada je stalno mesim ..
Kod nas u porodici pogače mora biti, da li za krsnu slavu, za rođendane, kada nam neko dođe u goste, dočekan je sa pogačom, ili mi sami nađemo neki razlog da se nešto slavi i pogača mora tada da bidne....
Pamtim kuminu rendanu pogaču, bila je tanka, blago žute boje, mirisna i veoma ukusna.  Samo vruću pogaču i sira da jedeš i ništa više ti nije trebalo..taj ukus pogače će dugo, dugo ostati u pamćenju..dok sam živa..i svi koji su pogaču probali...
Ja sam kuminu pogaču na neki način kopirala (izgledom, ukusom), ali svaki put kažem sebi" moraš  još da učiš i mesiš testo" da pogača bude ista kao što je "Kumina rendana pogača".Svaki put sve sam bolja u mešenju pogače, nekada  i sebe iznenadim .. "Jer čovek se uči dok je živ"......


Potrebno je :

  • 1100g brašna  T-400
  • 1 kocka kvasca
  • 2 kašike soli-nepune
  • 2 kašike šećera
  • 100ml ulja
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode



  • Ulje za premazivanje pogače


Priprema:

Aktivirati kvasac
U mlako mleko, staviti kvasac ,šećer i jednu kašiku brašna.malo rukom promešati da se rastopi ceo kvasac.
 Ostaviti da kvasac nadođe.
U vanglici za mešenje testa sipati prosejano brašno, u sredini braša napraviti malo udubljenje, u njemu sipati ulje i so i nadošli kvasac.
Svo vreme jednom rukom neprestano mešati brašno sa kvascem, a drugom rukom polako dodavati toplu vodu i zamesiti tvrđe testo.
Na radnoj površini posuti malo brašna, isipati testo , zatim testo mesiti, valjajti obadvema rukama  uz  po malo dodavanje brašna, kada brašno nestane mešenjem testa, dodati opet malo brašna-postupak ponoviti po nekoliko puta - 3x puta
 Posipati malo brašna, opet mešenje testa-dok ruke ne zabole..Testo treba biti malo tvrđe nego što je testo za hleb.
Zamešeno testo vratiti u vanglici i pokriti krpom.Ostaviti  na toplom da naraste
 -testo treba da svoju masu udvostruči .
 Nadošlo testo još jednom premesiti i opet ostaviti da naraste.

Formiranje pogače:
Tepsiju premazati sa svinjskom mašću ili uljem..
Naraslo testo podeliti na dva jednaka dela     -za dve tanje pogače ili za jednu pogaču
Rukama i dlanovima testo tanjiti što tanje u krug veličine tepsije.Pripremljenu pogaču staviti u podmazanu  tepsiju.
Na kraju testo što gušće izbosti viljuškom i premazati uljem.Pogaču pokriti krpom i ostaviti na toplom da narasra još 20minuta.
Pečenje pogače
Rernu zagrejati na 220stepeni, pogaču peći oko 30 minuta, zatim smanjiti tempperaturu na 200 stepeni i peći pogaču još 10 minuta dok pogača ne porumeni i ne poprimi zlatno žutu boju.
Gotovu pogaču izvaditi iz rerne.
Vruću pogaču jednom rukom sa krpom držati je za jedan kraj,  a drugom rukom sa sitnije strane rendeta izrendati po vrhu zagorelu koru,  okrenuti pogaču i donji deo takođe izrendati zagorelu koru...
Pogaču uviti u krpu pokriti je ćebetom da ostane duže topla i mirisna..
Savet:
Želite pravu pogaču,  niste vični u mešenju testa,  mesite testo po receptu i upustvu , jer samo tako će pogača biti na kraju naj, naj pogača... izgledom, ukusom i mirisom... Ja  kad mesim pogaču uvek je radim od 1 kg brašna jer dobijem dve  iste pogače,  koje su tanke, ukusne i lepo izgledaju .Kad umesim samo jednu pogaču pojedemo je u jednom mahu..Jednostavno volimo pogače...
Sad ovu pogaču na slici umesila je od 500g brašna , istanjila je što tanje,  takođe bila je veoma ukusna i lepa na izgled.. pojela se odmah..
U testu se može staviti svinjska mast i po vrhu je premazati svinjskom mašću , pogača biće još rastresitija, ako od nje nešto ostane i sutradan pogača imaće svežinu i mekoću....Sada sam  pogaču pripremala uljem i premazala je uljem, jer nisam imala mast..
Ako pogača slučajno ostane podgrejte je u mikrotalasnoj, biće sveža i meka kao da ste  je sada pekli..
Prijatno!