Претражи овај блог

четвртак, 5. септембар 2019.

DOMAĆE KAJZERICE









Manastir Sveti Arhangel-Tassos




 Domaće kajzerice za najukusnije sendviče  uz omiljeni prilog koji volite... ja sam stavila, red kačkavalja, red šunke, red pečenice i opet  kačkavalj..Divni su bili sendviči..
Kajzerice su odlične za "uz put" što kažu naši stari.. putovanje i najlepše letovanje, za dečje rođendane, žurke... provod u prirodi, za dečicu i odrasle..
 Svi ima da vole sendviče  i da ih obožavaju...
P..s..samo da kažem pojeli smo sve kajzerice -sendviče koje sam spremila za put....Šta kad smo svi gurmani..kad volimo da jedemo i uživamo u sendvičima...Stavila sam recept za kajzerice,odvojila neke  lepe fotografije koje su zabeležile  moje putovanje i letovanje na Tasosu..
 Putovanje i moj najlepši odmor na Tasosu ostaće  u lepom sećanju..

Potrebno je:

  • 700g brašna Tip- 400
  • 1 jaje
  • 100ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 300ml mleka
  • 30g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera

za premazivanje:

  • 1 žumance
  • susam
  • lan


Priprema:

  • Aktivitati kvasac.
  • U mlako mleko razmutite sveži kvasac, kašičicu šećera i 4 kašike brašna, ostavite na toplom da naraste.
  • Brašno sipajte u vanglici za mešenje testa, u sredini brašna napravite malo udubljenje,dodajte sastojke, so, jaje, ulje.
  • Nadošlim kvasacem zamesite srednje meko test, koje se ne lepi za ruku.
  • Testo pokrite pamučnom krpom,ostavite na toplom da narasta i udvostruči svoj volumen..oko 1hčas.
  • Nadošlo testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, zatim testo podelite na osam jednakih jufkica.
  • Na pleh obložen masnim papirom za pečenje poređajte jufkice.Jufkice ostavite na toplom da narastu oko30 minuta.
  • Nadošle jufkice  premažite umućenim žumancetom , zatim oštrim nožem testo malo zasečite po vrhu nekoliko puta i pospite  susam i lan.
  • Kajzerice pecite30 minuta na 200 C stepeni  dok ne poprime zlatno žutu boju.

















уторак, 3. септембар 2019.

SLANE MINI PALAČINKE SA SIROM I ŠUNKOM



Uvek mogu da se jedu slani palačinci.. da li za doručak ili večeru zavisi od vas kako, i kad ih volite..
Ja sam ih pravila ,i nisam mogla da im odolim.... mini slani palačinci sa sirom i šunkom..Uživala sam u svakom zalogaju..
Mogu vam reći da su veoma ukusni mini palačinci, i pojedu se začas..dok udariš dlanom od dlan..
I sutra dan- opet- ima da ih pravite..kad vam kažem probajte..
Deca ima da ih obožavaju, i  ne odozimaju puno vremena oko pripreme..Jer uvek nekud jurimo i žurimo!
Prijatno!

Potrebno je:

  • 220g brašna
  • 250ml mleka
  • 1 jaje
  • 50ml ulja
  • 1 kašičica so
  • 1/2praška za pecivo
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 150g feta sir
  • 100g šunke

PRIPREMA:

  • Umutitite jaje viljuškom,zatim dodajte ulje i mleko.
  • U prosejanom brašnu sa praškom za pecivo dodajte so i sodu bikarbonu.
  • Drvenom varjačom sve promešajte a zatim spojite u tečne sastojke.
  • Mikserom sve dobro izmiksati , a možete i varjačom  sjediniti, dodajte izmrvljeni sir i iseckanu šunku.
  • Varjačom izmešati i sjediniti masu.Tiganj premažite uljem i zagrejte.
  • Kutlačom sipajte smesu formirajući male palačinke.
  • Prvo ispecite jednu stranu palačinke a zatim okrenuti drugu stranu i nju ispecite..

Savršen ukus koji se pamti..Po receptu-minjinakuhinjica-
Prijatno!














понедељак, 2. септембар 2019.

TELEĆA BELA ČORBICA








 Teleća čorbica , kao i druge čorbice najzdravije je jelo na našoj trpezi.Pogodna je
 svakog dana i svakom godišnjem dobu. U porodici  svi volimo čorbicu, ne moze
 se  ručak poceti bez nje.Ona okuplja porodicu za stolom i miriše cela kuca.
Tanjir tople čorbice, okrepljuje  i leči nase telo kada smo bolesni i kad smo zdravi.
Zato tanjir tople čorbice ili supe uvek prija!

PRIJATNO!



POTREBNO JE:
  • 400 G TELEĆEG MESA OD VRATA ILI BUTA
  • 1 GALAVICA CRNOG LUKA
  • 1 ŠARGAREPA
  • 50 g CELERA
  • 1 KOREN PERŠUNA
  • 100ml ULJA
  • 2 KAŠIKE BRAŠNA
  • 100g KISELE PAVLAKE
  • 1 ŽUMANCE
  • 1 KAŠIČICA BILJNOG ZAČINA
  • BIBER PO UKUSU
  • SO PO UKUSU
  • LIST LORBERA
  • MALO PERŠUNA SVEZEG


PRIPREMA:
  • Meso usitniti na sitne kockice, dinstati na vrelom ulju
  • Dodati iseckano povrcće crni luk, šargarepu, celer, koren peršuna
  • Dinstati sve zajedno desetak minuta uz neprestalno mešanje varjačom.
  • Zatim posoliti pobiberiti po ukusu , začiniti kasičicom biljnog začina, dodati 2 kašike brašna i upržiti na tihoj vatri.
  • Naliti 2 l vode, sve zajedno  kuvati još 30 minuta.
  • U manju posudu umutiti žumanac sa 100g kisele pavlake, zatim dodati provreloj čorbi.
  • Promešati varjačom da se izjednači i sjedini mešavina sa čorbom.
  • Čorbicu vratiti na vatri i kuvati jos 10 -tak minuta, posuti seckanim svezim peršunom i lorbera, poklopiti i skloniti sa vatre.

PRIJATNO!











уторак, 27. август 2019.

SOFTANE PUNJENE PAPRIKE IZ RERNE

                                  




POTREBNO JE:

  • 10-12 PAPRIKA SREDNJIH
  • 300g MEŠANOG MLEVENOG MESA
  • 100g PIRINČA BELOG
  • 3 GLAVICE CRNOG LUKA
  • 1 ŠARGAREPA
  • 2 PARADAJZA
  • SO PO UKUSU
  • BIBERA PO UKUSU
  • 1 KAŠIČICA CRVENE MLEVENE PAPRIKE
  • 100ml ULJA


ZAPRSKA

  • 3 KAŠIKE ULJA
  • 1 KAŠIKA CRVENE  MLEVENE PAPRIKE


PRIPREMA:


  • Paprike oprati, izvaditi  peteljke i  očistiti od semenki.
  • Luka crni i beli sitno iseckati ,  šargarepu narendati.


  • Na zagrejanom ulju propržiti, iseckano povrće, dinstati dok povrće ne omeksa, uz povremeno mesanje varjacom.(oko 10 minuta)


  • Dodati mleveno meso i dinstati sve zajedno sve dok meso ne omekša, ne uprži se i ne ispari višak vode .


  • Posudu sa smesom skloniti sa šporeta, dodati pirinač,  mlevenu papriku, posoliti ,pobiberiti i začiniti suvim začinom.


  • Kašikom dobro promešati da se smesa sa pirinčem i začinima izjednači.Paradajz iseći na kolutove.


  • Paprike  očišćene, napuniti filom , zatim otvore paprike zatvoriti tankim komadom svežeg paradajza.


  • Na kraju paprike napunjene odozgo posuti sa malo brašna.


  • Paprike poredjati u dubokoj šerpi vertikalno jedna uz drugu.da se paprike ne okrenu pri kuvanju.


  • Punjene paprike naliti vodom do vrha da ogreznu, posoliti suvim začinom i kuvati oko 30 do 40 minuta.


  • Kada su paprike gotove , skloniti sa vatre i kašikom poredjati paprike u zemljanom sudu,(bilo kom sudu) i naliti ih svojim sosom u kom su se kuvale.


  • Zemljanu posudu sa paprikama staviti u predhodno zagrejanoj rerni na 200c i zapeći paprike oko30 minuta.



  •  Napraviti zapršku, 2-3 kasike ulja zagrejati u tiganju, pa upržiti kašiku brašna, dodati kašičicu mlevene crvene paprike, malo posoliti i promešati zapršku, pa preliti preko punjenih paprika.


  • Vratiti zemljanu posudu sa punjenim paprikama nazad još 5 minuta da se zapeku , isključiti rernu i ostaviti na toplom do posluzenja.


NAPOMENA!
Punjene paprike jednostavno i veoma ukusno jelo.
Njen bajni ukus zavisi od nadeva , i krčkanja u svom sočnom softu.
Punjene paprike se mogu puniti  sa raznim nadevima, pasuljem, sirom, mogu
 biti posne punjene paprike sa krompirom ili sa pečurkama.
Punjene paprike servirati uz kiselo mleko i tatar sos i salatom sezonskom.
PRIJATNO!














петак, 23. август 2019.

KREMENADLE U SOSU IZ RERNE



POTREBNO JE:

1 kg kremenadli
1 kašika biljnog začina
1 kašika senfa
biber mleveni po potrebi
5 kašika brašna
2 kašike neljutog ajvara
2 čena belog luka
ulje po potrebi
200 ml voda

1kg krompira
so po potrebi

Priprema.

Na radnoj površini kremenadle izlupati tučkom za meso sa jedne i sa druge strane.
Kremenadle posoliti biljnim začinom , premazati senfom..zatim ih uvaljati cele u brašno..
U tiganj zagrejati ulje , kremenadle  propržiti sa obe strane da blago porumene..
Kada je završeno prženje kremenadli, u istom ulju propržiti 2 kašike brašna , zatim dodati 2 kašike neljutog ajvara i naseckani beo luk, naliti sa 200ml vode.Lagano promešati varjačom..
U tepsiju poređati kremenadle, preliti mešavinom od ajvara i belog luka..
Pripremljene kremenadle peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko40 minuta.
Od skuvanog krompira napraviti pire..
Gotove kremendle služiti uz pire krompir..
Savet:
Kremenadle pripremljene na ovaj način su meke i sočne a ukus bolji nego iz restorana..

1kg. kremenadli dovoljne su za jedan porodični ručak.
PRIJATNO!














уторак, 6. август 2019.

ČOKO - JAFA TORTA




Jednorogi konjić

Čoko jaffa torta....prava čokoladna fantazija sa ukusom čokolade i narandže...
...ko može da joj odoli...

Potrebno je:

  • 6 jaja
  • 6 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200g čokolade za kuvanje-menaž


Preliv za kore:

  • 200ml soka od narandže


Čokoladni fil.

  • 8 jaja
  • 400g šećera
  • 300g čokolade
  • 300g margarina
  • 3 manje kutije jafa keksa


Za dekoraciju torte:


  • 800g fondana
  • boje -zelena-žuta-crvena-plava-


Priprema:
Kore:

  • Na pari otopite čokoldu- u veću posudu sipajte vodu do pola posude, kada voda provri stavite čokoladu da se otopi uz neprestano mešanje varjače.
  • Žumanca odvojite od belanaca, a zatim belanca umutite u čvrst sneg-ostavite posudu u frižideru ..
  • Žumanca umutite sa šećerom penasto da pobele.Umućena žumanca dodajte otopljenu čokoladu i mleko, mikserom lagano izmiksajte i promešajte.
  • Dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i umešajte u umućen sneg od belanaca,
  • Smesu za kore podelite na tri jednaka dela i ispecite tri kore u zagrejanoj rerni na 180c oko20 minuta.

Fil:

  • Umutite penasto belanca sa šećerom te dodajte žumanac po žumanac uz miksanje miksera neprekidno.
  • Umućenu masu od jaja kuvati na pari uz neprestano mešanje varjačom sve dok masa se ne zgusne i vidi se trag kašike dok mešate masu.
  • Kada se smesa od jaja zgusnula dodajte  čokoladu i mešajte neprestano dok se čokolada ne otopi i sjedini.
  • Posudu sa filom sklonite sa vatre, ostavite da se ohladi..U hladan fil umutite omekšali margarin.

Postupak filovanja kora

  • Na okrugli kalup stavite prvu koru, malo je poprskajte sokom od narandže.
  • Koru premažite sa četvrtinu fila od čokolade a zatim poređajte jafa keks okrenuta strana keksa čokolade prema dole, preko premažite četvrtinu  fila.
  • Stavite drugu koru,opet porskajte sokom od narandže a zatim ponovite postupak filovanja istim redosledom kao kod prve kore.
  • Na kraju završite trećom korom.
  • Tortu ostavite u frižideru da se ohladi i dobro stegne, potom je dekorišite po svojoj želji.

Ja sam ovog puta tortu dekorisala fondan masom od glicerina koju sam sama pravila.Kasnije sam fondan obojila u boji koja mi je trebala.. Tortu možete ukrasiti umućenim šlagom ili otopljenom čokoladom..
Rođendanska torta za devojčicu Lanu,  "Jednorogi konjić"i dugine boje.
Lanina želja je bila  da je torta čokoladna  sa jafom, recept sam pronašla kod blogerke "Marine Stanojević" -Čokoadna jaffa torta..
Kore su pečene u kalup 28cm bez stezanja sa opuštenim obručem kalupa..
Prijatno!