Претражи овај блог

понедељак, 28. октобар 2019.

PAVLOVA TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM







Čuvena Pavlova Torta.. jednostavna..savršena.. lepršava kao balerina..
Moja je jedna od omiljenih torti sa neodoljivim ukusom.. , krasi je najlepša beze kora koja je hrskava i sva pršti  u čarobnom spoju sa kremom od vanile i šumskim voćem..  Torta osvaja slatkim ukusom, i sva se  topi u ustima...
Da sada  ne pišem i gnjavim vas o njenoj istoriji, kako je dobila naziv, kako je nastala..i tako to.. Znam da skoro svi znaju i čuli su za tortu Pavlovu .Neko pravi tortu samo od beze kore filovana šlagom ili slatkom pavlakom i ukrašena sa puno raznog voća po svojoj želji..Torta Pavlova bilo kako da je pripremljena i na koji način ona je prelepa..
Samo ću reći da je torta dobila ime po čuvenoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj..
Tortu sam pravila za moj rođendan, svi smo uživali u njenom slatkom zalogaju, njenoj hrskavosti i slašću..mnjam..Prijatno!

Sastojci:

 beze kora:

  • 6 belanaca
  • prstohvat soli
  • 300g šećera
  • 1 kašika jabukovog  sirćeta
  • 1 kašika gustin

Za vanil krem:

  • 750ml mleka
  • 6 žumanaca
  • 200g šećera
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 4 kašike gustina
  • 100ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 150ml slatke pavlake
  • maline
  • kupine


Priprema:
👉Veoma je važno kod pripreme beze kore od belanaca da jaja  budu na sobnoj temperaturi.

  • Prvo zagrejte rernu na 180stepeni, zatim pripremite pleh  obložen  pek papirom za pečenje.
  • Okrugli kalup 26 cm premažite uljem.

 Priprema
 beze kore  
Za pavlovu tortu:

  • U posudu dodajte belanca,  prstohvat soli, zatim ih mikserom izmiksajte na najvećoj brzini.
  •  Kada se belanca umute u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku , zatim umutite belanca još koju minutu i dalje na najvećoj brzini sve dok nestane šećer  postane lepa, čvrsta sjana, šam masa.
  • Umućenim belancima dodajte kašiku sirćeta , malo mikserom izmiksajte a zatim dodajte kašiku gustina opet sve lagano mikserom izmiksajte i sjedinite.
  • Na masnom papiru nacrtajte  krug promera kalupa 26cm.
  • Masni paipr da se ne bi pomerao sa pleha dok sipate šam od belanaca, zalepite sva četiri krajeve sa umućenim belancima.
  • Špatulom izvadite umućenu masu od belanaca na papir za pečenje, pazeći da sipate po nacrtanom rubu.
  • U sredini u umućenoj šam masi napravite malo udubljenje da izgleda kao duboki tanjir.
  •  Da bi se lako dodao šlag i voće  pri filovanju kore.
  • Temperaturu u rerni smanjite na 130stepeni, koru od belanaca sušite 1h i 30minuta, zatim na kraju isklučite rernu , malo otvorite vrata od rerne, postavite drvenu varjaču i ostavite koru još da odstoji u rerni sve dok se rerna potpuno ne ohladi.

Priprema kreme od vanile:

  • Posudu sa 500ml mleka zagrejte na šporetu.
  • Žumanca penasto izmiksajte sa šećerom, zatim dodajte gustin, vanilu i preostalo mleko,varjačom izmešajte i sjedinite.
  • Pripremljenu umućenu smesu dodajte u provrelo mleko,  kuvajte na laganoj vatri uz neprestano mešanje varjače dok se smesa ne ukuva i zgusne.
  • Gotov krem sklonite sa vatre, pokrite prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
  • U hladan vanil krem dodajte slatku pavlaku , mikserom izmiksajte i sjedinite u finu krem masu.

Finalni postupak:

  • Koru izvadite iz rerne i nožem skinite pek papir za pečenje i stavite je na tacni .
  • Na beze koru stavite priprmljeni vanil krem,
  • ..zatim preko kreme stavite umućenu slatku pavlaku
  • ..preko umućene slatke pavlake poređajte sveže voće
  • .. maline i kupine

Savet:
Svo vreme dok se suši beze kora ne otvarati rernu, kora će spasti-splasnuti- i neće biti čvrste strukture kao što bi trebala biti.
Veoma je važno da koru ostavite u isključenoj rerni svo vreme dok se rerna potpuno ne ohladi.
Dekoraciju torte ukrasite voćem pred samo serviranje i posluženje torte..















четвртак, 3. октобар 2019.

ZAPEČENE PAPRIKE PUNJENE SA SIROM





Savršene, ukusne paprike punjene sa sirom i jajima ..
Paprike zapečene u rerni ..prosto ogladniš od opojnog mirisa koji se širi i mami..
Lagano, jednostavno jelo sa nekoliko sastojaka daje pun je pogodak.. Za ovo letnje jelo može bilo koja sveža paprika..šilja, babura, crvena ili zelena...izaberite po svoj želji.. Celu papriku punite sa nadevom, takođe možete papriku iseći na polutke i napunite je nadevom..dekorativno izgleda..
Prijatno!


Potrebno je:


  • 10 paprika 
  • 300g sitan sira
  • 100g kisele pavlake
  • 2 jaja
  • 2 kašike griza
  • 50ml ulja
  • so po potrebi
  • biber po potrebi
  • malo svežeg peršuna
  • čeri paradajz po potrebi
  • 1/2 kriške tvrdog sira


Priprema nadeva:


  • Paprike oprite u vodi,  očistite od peteljki i semena.
  • Pripremite čeri paradajz, očistite od peteljki
  • U posudi viljuškom umutite jaja, zatim dodajte  sira, griz.biber, soli, sitno iseckanog svežeg peršuna. Kašikom izmešajte isjedinite  nadev.
  • Sa strane ostaviti 2 kašike nadeva.
  • Zatim kašičicom paprike napunite nadevom, na kraju paprike zatvorite sa po jedan čeri paradajz.
  • U vatrostalnu činiju pouljanu uljem složite paprike punjene sa sirom.
  • Ostatakom nadeva premazati paprike, zatim preko narendati sira i poprskati uljem.
  • Paprike pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30 minuta da blago porumene.
  • Služite tople zapečene paprike uz sezonsku salatu poželji..možete i hladne paprike jesti, ukus je isti..























четвртак, 26. септембар 2019.

PRHKA PITA OD ŠLJIVA

















Pita od prhkog testa, punjena sa šljivom.... ništa lepše i ukusnije..
Ukus pite sa šljivom je fantastičan, podseća kao da jedeš prhke vanilice ili dobru lenju pitu..
Prosto da nemožeš biti ravnodušan a da je ne probaš, ili samo jednu kocku, zatim ide druga kocka .. i tako redom..
....zarazna je,  tera te da jedeš još, još , sve dok se ne pojede..mnjam mnjam..
Pitu sam pravila od svežih zrelih šljiva, zato je pita bila sočna, slatka i prhka..
Umesto šljiva u pitu možete dodati  smokve, brusnice, kruške.. ili neko drugo voće.
Sastav i ukus pite se neće promeniti, baš naprotiv pita biće još lepša i boljeg ukusa..

Potrebno je:

  • 3 šolje brašna
  • 250g svinjska mast
  • 200g svežeg neslaog sira
  • 2kašike šećera
  • 1kesica praška za pecivo
  • 16 polutki šljiva-po potrebi
  • 100g prezli
  • 100g usitnjenih oraha ili badema
  • 100g suvog grožđa
  • 1kašičica cimeta
  • 100g šećera u prahu


Priprema:


  • U posudu sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, dodajte mast svinjsku, neslan sira i šećer.
  • Zamesite testo, zatim testo podelite na dva jednaka dela.
  • Jedan deo testa oklagijom rastanjite veličine pleha u kom će se pita peći.
  • Razvučenu koru  namotajte na oklagiju i obložite dno pleha.
  • Po kori pospite prezli, šljive presecite na pola na polutke.
  • Svaku polutku šljive napunite sa suvim grožđem( koje je predhodno bilo popareno vrelom vodom)
  • Napunjenu polutku šljive složite poklopljenu na kori gde je predhodno stavljena po kašičica mlevenih oraha.
  • Preko složenih šljiva pospite cimet.
  • Zatim rastanjite od testa drugu koru , namotajte je na oklagiju i stavite je preko šljiva.
  • Prstima pritiskajte po testu pored šljiva praveći trag, kako bi se naznačio red šljiva ispod testa.
  • Pitu pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200 stepani, zatim kada stavite pitu odmah smanjite temperaturu na 180 stepeni.
  • Pecite pitu 30-40 minuta, da blago porumeni , da je pita bele boje zbog ukusa i lepog izgleda..
  • Prijatno!














































понедељак, 9. септембар 2019.

SEMIFREDDO SA PLAZMOM



Semifreddo!
Ledena, savršena,  letnja  poslastica!
Kada su letnji dani sve topliji i vreliji, često posežemo za nečim što bi nas rashladilo i osvežilo..nešto ledeno...a sladi...
Moja preporuka za vas je ova polu-ledena poslastica , čuveni semifreddo..sada u drugoj varijanti sa plazmom i belom čokoladom preliven karamelom..mnjm..Probajte..uživaćete !


Potrebno je:
  • 4 žumanca
  • 6 kašike šećera
  • 200g bele čokolade
  • 500ml slatke pavlake
  • 150g plazme
  • 1 kašika aroma vanile
Piprema:
  • Žumanca umutiti sa šećerom dok ne pobele.
  • Umućena žumanca stavite na paru da se kuvaju, kada su se žumanca zagrejala dodajte  belu čokoladu.
  • Masu mešajte neprestano varjačom dok se čokolada ne otopi i sjedini se sa žumancima. 
  • Veoma je važno da vam je posuda sa masom  svo vreme na pari (stim da se ne zagreva donja posuda sa vodom)
  • Posudu sa masom sklonite da se ohladi.
  • Umutite slatku pavlaku sa aromom od vanile, zatim je sjedinite sa masom od žumanaca i čokolade.
  • Plazmu usitniti na sitne komadiće, ostavite usitnjenu plazmu  sa strane za kasnije- oko 4 kašike
Fil podelite na dva dela:
  • U prvi deo stavite izmrvljenu plazmu na komadiće 
  • Drugi deo fila ostaje žut.
  • Pripremite pravougaonu posudu 30x12cm.
  • Posudu obložite prozirnom folijom-može i plastična kesa.
Finalni postupak:
  • Na dno kalupa prvo pospite izmrvljeni keks-koji ste ostavili sa strane.
  • Zatim preko keksa stavite polovinu  žutog fila malo poravnati, zatim fil sa plazmom, žuti fil, opet fil sa plazmomNa kraju kalup pokrite prozirnom folijom.
  • Ostavite kalup sa semifreddom u zamrzivaču najmanje 4 do 5h.
  • Semifreddo izvadite iz zamrzivača, zatim ga okrenite na pripremljenu tacnu, po vrhu ukrasite po svojoj želji.
Napomena!
Ja sam svoj semifreddo  ukrasila sa karamel prelivom.
Semifeddo možete ukrasiti po svojoj želji sa čim želite..čokoladom, umućenim šlagom ,i raznim sezonskim voćem...
Prijatno!















субота, 7. септембар 2019.

ČORBAST PASULJ SA SUVIM REBRIMA





Čorbast pasulj sa suvim rebarcima je srpski specijalitet..
....veoma je ukusan i  ne možeš mu odoleti..
Ovo je stari domaći recept za čorbasti pasulj sa suvim rebarcima, tako ga ja spremam..
Pasulj kuvam po običnom receptu kao što su kuvale moja mama , svekrva i baba..zato mislim da je ovaj recept za pasulj sa suvim rebarcima pravi specijalitet i vrhunskog ukusa ..
Najviše bih volela da ovaj recept za kuvanje pasulja bude od pomoći nekoj mladoj domaćici i bilo kome ..neka ga neka se nađe..
Treba se  malo pomučiti oko kuvanja, a zatim uživati u ukusu domaćeg pasulja..
Još kada se uz pasulj posluži salata onda je to pun pogodak.Ovog puta sam pasulj poslužila uz sezonsku salatu od paradajza..
Nije tačno kada kažu
 "Prost ko pasulj"..
Prijatno!

Potrebno je:

  • 400g pasulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 crvena parika 
  • 200g-300g suvog rebra ili suvog mesa
  • 100g suve mesnate slaninice
  • 2 lista lovora
  • so po ukusu
  • suvi bilnljni začin po ukusu

Zaprška za pasulj:

  • 2 kašike svinjske masti
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica mlevene paprike- može ljute  mlevene paprike


Priprema:

  • Pripremite odgovarajući lonac ili duboku šerpu gde će se kuvati pasulj.
  • Suva rebra i suvo meso kao i slaninu takođe potopite  u toploj vodi i oprite  od viška masnoće i dima
  • Pasulj dobro oprerite u vodi ,dva do tri puta, zatim pasulj potopite u vodi i ostavite da prenoći kako bi nabubreo..
  • Sutra dan pasulj procedite od vode, nalite pasulj vodom i stavite da provre voda, posle toga  procedite  i prospite tu vodu. 
  • Pripremljen pasulj nalijte toplom vodom, u njemu iseckajte sitnije crni luka, papriku te dodajte lovorov list.
  • Zatim u pasulj dodajte oprana  suva rerbra, suve slanine ili suvog mesa, stavite na šporet da se kuva na laganoj vatri..
  • Pasulj kuvati sat do dva sata sve dok ne omekšaju zrna pasulja.

Napomena-
👉 Kuvanje pasulja nekada zavisi od starosti i sorte pasulja..Nekoj sorti pasulja potreno je manje vremena da se zrna skuvaju i omekšaju, drugoj pak sorti pasulja potrebno je duže vremena da zrna pasulja omekšaju.
Dok se pasulj kuva potrebno je dodatvati toplu vodu u pasulj jer voda povremeno ispari, to nam određuje gustinu čorbe pasulja.
-Napomena--
👉Po potrebi dodavati tople vode u pasulj dok se kuva...Vodu dodajte po vašoj želji i ukusu gustine
koju želite da vamje  pasulj više čorbast ili gušći.

Priprema zaprške:

-Napomena-
👉Zapršku pripremite i upržite na laganoj vatri uz neprestano mešanje drvenom varjačom
da vam  zaprška ne zagori i pasulj ne bude tako ukusan-


  • U tiganj otopite i zagrejte dve kašike svinjske masti, zatim dodajte dve kašike brašna i upržite, zatim dodajte kašičicu mlevene parike.
  • Dobro promešajte i sjedinite sa mašću brašno i mlevenu papriku.
  • Pripremljenu zapršku sipajte u loncu sa pasuljem, promešajte varjačom i sjedinite čorbu i zapršku.
  • U tiganj dodajte nekoliko kašika vrele čorbe iz pasulja, kašikom skinite svu zapršku koja je ostala sa starne tiganja izmešajte i vratite opet u loncu sa pasuljem.
  • Na kraju pasulj posolite po ukusu, dodajte suve začine po ukusu.
  • Pasulj vratite na vatru i kuvate još nekih 10-tak minuta da ćorba sa pasuljem provre .
  • Ringlu na šporetu isključiti , lonac sa pasuljem ostaviti poklopljen poklopcem do posluženja.
  • Topao pasulj servirati uz sezonsku salatu kao što sam ja uz čuvenu Šopsku salatu..
  • Prijatno!




.















четвртак, 5. септембар 2019.

DOMAĆE KAJZERICE









Manastir Sveti Arhangel-Tassos




 Domaće kajzerice za najukusnije sendviče  uz omiljeni prilog koji volite... ja sam stavila, red kačkavalja, red šunke, red pečenice i opet  kačkavalj..Divni su bili sendviči..
Kajzerice su odlične za "uz put" što kažu naši stari.. putovanje i najlepše letovanje, za dečje rođendane, žurke... provod u prirodi, za dečicu i odrasle..
 Svi ima da vole sendviče  i da ih obožavaju...
P..s..samo da kažem pojeli smo sve kajzerice -sendviče koje sam spremila za put....Šta kad smo svi gurmani..kad volimo da jedemo i uživamo u sendvičima...Stavila sam recept za kajzerice,odvojila neke  lepe fotografije koje su zabeležile  moje putovanje i letovanje na Tasosu..
 Putovanje i moj najlepši odmor na Tasosu ostaće  u lepom sećanju..

Potrebno je:

  • 700g brašna Tip- 400
  • 1 jaje
  • 100ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 300ml mleka
  • 30g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera

za premazivanje:

  • 1 žumance
  • susam
  • lan


Priprema:

  • Aktivitati kvasac.
  • U mlako mleko razmutite sveži kvasac, kašičicu šećera i 4 kašike brašna, ostavite na toplom da naraste.
  • Brašno sipajte u vanglici za mešenje testa, u sredini brašna napravite malo udubljenje,dodajte sastojke, so, jaje, ulje.
  • Nadošlim kvasacem zamesite srednje meko test, koje se ne lepi za ruku.
  • Testo pokrite pamučnom krpom,ostavite na toplom da narasta i udvostruči svoj volumen..oko 1hčas.
  • Nadošlo testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, zatim testo podelite na osam jednakih jufkica.
  • Na pleh obložen masnim papirom za pečenje poređajte jufkice.Jufkice ostavite na toplom da narastu oko30 minuta.
  • Nadošle jufkice  premažite umućenim žumancetom , zatim oštrim nožem testo malo zasečite po vrhu nekoliko puta i pospite  susam i lan.
  • Kajzerice pecite30 minuta na 200 C stepeni  dok ne poprime zlatno žutu boju.