Претражи овај блог

уторак, 4. фебруар 2020.

DEČJI HLEB-BUBBLE BREAD





Bubble bread..mmm miriše i veoma je ukusan..
Poznat je u narodu i u svetu kao Dečji hleb...ili Bubble bread....kuglice su tako malene nesrazmerne kao da su ih dečje rukice zgotivile..a Bubble efekat dolazi do izražaja..vire velike loptice pa za njima i malene loptice.....
Dečica  vole i obožavaju da prave  ovaj hleb jer se pravi od malih loptica...O ukusu hleba neće mo rasoravljati. Probajte..Zadiviće vas kao i nas!! Hleb sam radila po receptu-"pravidomacikolaci"
U pripremi ovog divnog hleba pomogli su  mi moji unučići Novak i Teodora..
Potrebno je:


  • 200ml mleka
  • 200ml vode
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 800g brašna-1kgbrašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 200ml ulja


Za premazivanje hleba

  • 50ml mleka
  • krupna morska so
  • susam

Priprema:

  • U malo toplom mleku rastopite kocku kvasca,2 kašičice šećera i 2 kašike brašna.
  • Posudu ostaviti na toplom da kvasac naraste.
  • U vanlici za mešenje testa sipajte oko800g prosejano brašno sa praškom za pecivo, u sredini brašna napravite malo udubljenje dodajte 2 kašičice soli, nadošli kvasac, 200ml ulja.
  • Zamesite testo sa 200ml tople vode.Ako se pri mešenju testo lepi za ruke dodajte još malo brašna.
  • Zamešeno testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da narasta, pri tom testo treba dva puta da narasta i da se udvostruči masa, i dva puta da se malo premesi.
  • Drugog puta testo premesite, kidajte rukama testo,među dlanova oblikujte i pravite male loptice.Loptice od testa ređati jednu do druge u krug,u podmazanu tepsiju prečnika 28cm.
  • Na poslednji krajnji reda ostaviti malo razmak između loptica (oko 3mm).
  • Pripremljene loptice u tepsiji pokrijte i ostavite oko30minuta da naratu.Narasle loptice  pre pečenja premažite mlekom, odokativno pospite po loptice malo  krupnu morsku so.
  • Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20 do 30  minuta u zavisnosti od vaše rerne.


Savet.
Pre pečenja, hleb možete posuti semenke lana, susama ili kima-Po želji..
Ako vam je količina testa ili hleba velika možete prepoloviti sastojke i napraviti manji BubbleBread..Takođe manju količinu testa pecite u manju odgovarajuću tepsiju..
Hleb ne pokrivati krpom posle pečenja, jer je hleb lepši, hrskaviji i ukusniji..






















субота, 18. јануар 2020.

HELJDO PITA




Heljdopita je pravi specijalitet Zlatibora!
....probala sam pitu, ukus me je oduševio... Želela sam da napravim čuvenu Heljdopitu, jednu od najlepših pita sa Zlatibora i njenih krajeva..
Ja sam Heljdopitu na drugi način pravila, uvijala palačinke i slagala ih jednu do druge..ukus pite je  možda još bolji..i ukusniji...za oko i za dušu...
Prijatno!


Potrebno je za 12 palačinki:
  • 200g  heljdino brašno
  • 400g  pšeničnog brašna
  • 2 jaja
  • pola kašičice soli
  • 800ml gazirane vode


Fil:
  • 300g sira
  • 200g kajmaka 
  • 3jaja
  • 200g kisele pavlake
  • 100ml ulje
  • so po ukusu
  • Pola kesice praška za pecivo


Priprema:
  1. Od navedenih sastojaka naprviti testo kao za palačinke.U posudu sipati suve sastojke , zatim dodati  jaja i so.
  2. Sipati vodu, izmešati varjačom da testo bude glatko bez grudvica.
  3. Testo će biti malo gušće i  hrapavo od običnog testa za palačinke.
  4. Na teflonskom tiganju na malo ulja peći palačinke.

Fil .
  1. Mikserom umutiti jaja, dodati izmrvljeni sir, kajmak,kiselu pavlaku, ulje, so i prašak za pecivo.Varjačom izmešati i sjediniti fil.
  2. Pripremiti vatrostalni duboki pekač.Pekač malo premazati uljem. u njemu slagati uvijene palačinke.
  3. Pripremljenim filom od po dve kašike premazati svaku palačinku i uviti je.
  4. Uvijene palačinke slagati u podmazan pekač, zatim preliti sa malo fila, preko složiti drugi red palačinke.
  5. Zatim na kraju preliti palačinke sa malo fila ako vam je ostao.
  6. Heljdo pitu peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30minuta sve dok ne poprimi blagu rumenu boju..
  7. Pitu gotovu izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo oladi, zatim seći na parčad. Heljdopitu služiti uz mileram ili kiselo mleko,jogurt...

Napomena:


Sa malim izmenama heljdopitu radila sam po receptu "moje grne-recepti za dušu"
















четвртак, 16. јануар 2020.

PIHTIJE -ZIMSKI SPECIJALITET

















Tradicionalno predjelo..Pihtije-Pitije ili Aspik..
Pihtije su specijalitet i pravi gurmanlik od dimljenog mesa koji se trese.
 Nekada su bile sirotnjsko jelo, danas ih svi vole  i spremaju na  moderan, fensi način uz raznih začina i dodataka...
 Sećam se da je baba prve pihtije ili ( pitije kako ih je ona nazivala) pravila je za praznik19. januara za Bogojavljanje..
Moje prve pihtije spremila sam za svečani Božićni ručak..
Mislim da sam ih dobro napravila, što znači-skuvala, začinila, i što je vrlo bitno pune su mesa..prste da poližeš..
Volim pihtije zbog divnog mirisa i ukusa na beli luk..kao nekada što su kuvale moja baba, svekrva i moja kuma...
Zima i hladni dani pogodni su za pihtije, brzo se rashlade i stegnu...Ako volite pihtije iskoristite ovo hladno vreme,...i uživajte u pihtijastom ukusu...
Prijatno!


POTREBNI SASTOJCI:



  • 1 suva svinjska kolenica
  • 2 suve svinjske nogice
  • 2 suva svinjska repa
  • 1 teleća kost -pikalj
  • 6-7 l vode
  • soli po ukusu
  1. 1 glavica belog luka


PRIREMA:

  1. Udubljem loncu od 8-9l stavite sve sastojke dobro oprane  za pihtije.
  2. Svinjsku kolenicu,suve repove, suve nogice i teleću kost-zvana Pikalj-tako je potražite kod mesara
  3. Nalijte vodom da prekrije meso i kosti, kuvajte na laganoj vatri oko 6h.
  4. Povremeno kašikom po vrhu skidajte penu.
  5. Meso kada se lako odvaja od kosti, ako se pihtijasta masa lepi za ruke znajte da su gotove...Čorbu u kojem se kuvalo meso sa kostima procediti u đevđiru ili nekoj gazi, te vratiti nazad na laganoj vatri ..
  6. Kašikom pokupite masnoću po vrhu čorbe
  7. Meso odstranjeno od kostiju i kožice, nožem sitno iseckajte, beo luka očistite i sitno isekajte u secka.
  8. Usitnjeno meso rasporedite po  tanjirima dubokim, tepsijama...
  9. Zatim pažljivo prelijte proceđenom vrelom čorbom u kojoj se kuvalo meso sa kostima.

Pihtije ostavite na hladnom mestu da se dobro ohlade i stegnu..
Hladne pihtije secite na kocke i služite sa gruvanom paprikom ili mlevenom paprikom.

















четвртак, 19. децембар 2019.

ČOKOLADNA TORTA





Čokoladna torta..jednostavna stara klasika  domaćih torti ...Famozni izgled presek čokoladne torte...
....ukus i miris, vraćaju u detinjstvo...kao nekada...

Potrebno je:
Za kore :X 3

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo-za sve tri kore


Fil:

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 200g margarina ili maslaca
  • 100g šećera u prahu
  • 200g čokolade za kuvanje


Dekoracija :
Torta je pogodna za sve...
 čokolada.. ili šlag...ili fondan...

Priprema.

  • Umutiti belanac penasto u čvrst šam sa 4 kašike šećera.Mutiti mikserom sve dok se šećer ne otopi.
  • U umućen šam od belanaca dodajte žumanaca, jedan po jedan žumanac uz neprestano mućenje miksera .
  • Dodajte u smesi prosejano brašno i kakao i ručno umešajte špatulom.
  • Umućenu smesu ispajte u priremljeni okrugli kalup obložen masnim papirom prečnika 26cm.
  • Koru pecite u rerni zagrejanoj na 180* C stepeni oko20 minuta.
  • Postupak ponovite za preostale dve kore.

Fil:

  • Na pari skuvajte fil od žumanaca.
  • Umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, dok se šećer malo ne otopi.
  • Na pari stavite umućena žumnca uz neprestano mešanje drvenom varjačiom, sve dok fil ne počne da se zgušnjava .To će te videti kada povučete varjaču kada posle nje ostaje trag.
  • Odmah zatim dodajte čokoladu polomljenu na kockice.Mešajte smesu i dalje dok se čokolada ne otopi i ne sjedini .
  • Gotovu smesu za fil ostaviteda se ohladi.
  • Umutite omekšali margarin sa prah šećerom a zatim dodajte u hladan fil.Mikserom izmiksajte i sjedinite umućeni margarin sa čokoladnim filom.
  • Kore nije potrebno prskati jer su sočne same po sebi, čokoladni fil podelite na tri jednaka dela.
  • Ravnomerno premažite čokoladni fil na sve tri kore.
  • Tortu dobro ohladite a zatim pristupite dekorisanju torte,po želji.

Tortu dekorišite otopljenom čokoladom, šlagom, možete fondanom obložiti tortu samo poslednju ne mazati filom nego umućenim buter kremom.


Krigla Torta
Pogledajte slike - Krigla torta
Možda vam bude malo od pomoći..
Potrebno je:

  • Za kriglu tortu napravite 4 kore
  • Sve četiri kore prerežite poprečno da dobijete 8 tankih korica
  • Čokoladni fil isto kao gore od navedenih sastojaka.
  • Slamčica za sok
  • Prazna limenka piva

Za dekoraciju:

  •  400g Beo šlag
  • Kesica žute prehrambrene boje
Priprema
  • Sedam korice premažite čokoladnim filom, sa strane oboda torte ,  malom kašičicom povlačite odozdo ka nagore praveći male uvale ili udubljenja nalik krigli. (ostatke kore stavite iskoristite na kraju torte)..
  •  Osmoj korici odrežite okolo obod kore, a sredinu usitnite na sitne delove  koje će te staviti i popuniti sredinu  oboda torte.
  • Od fondana napravite veliku dršku koju kasnije stavljate kada tortu dekorišete sa žutim šlagom.
  • Na sredinu dekorisane torte stavite cevčicu, na njoj praznu limenku piva,naravno i cevčicu ukrasite belim šlagom da izgleda kao pravo pivo kada zapeni..




 


















среда, 18. децембар 2019.

KROMPIRUŠA OD GOTOVIH KORA







Savršena, veoma ukusna pita sa krompirom i prazim lukom.
Kada nam se žuri, nemamo puno vremena i ova verzija" PITA KROMPIRUŠA OD GOTOVIH KORA" može da dobro da nam dođe i prođe.Znam da je najlepšaje ova pita zvana "krompiruša" kada se napravi od domaćih  razvučenih kora..Biće uskoro pite i od domaćih kora....Bilo koja vezija ove pite ukus je  uvek savršen..



Potrebni sastojci:

  • 500g gotovih kora
  • 1,5kg krompira
  • 2 srednja struka prazi luka
  • 1 glavica crnog luka
  • ulje
  • so
  • biber

Za premaz pite:

  • 100ml gazirane vode
  • 3 kašike ulja


Fil:

  1. Izrendajte krompir, na ulju propržite sitno naseckani prazi luk i crni luk
  2. Kada je luka malo omekšao dodajte rendani krompir, Sve zajedno malo propržite i sjedinite fil uz neprestano mešanje varjačom.
  3. Smesu od krompira začinite po svom ukusu.
  4. Na radnoj površini kore odvojite, svaku zasebno poprskajte sa malo ulja te koru preklopite u trougao.
  5. Duž donjeg dela kore rasporedite smesu od krompira.
  6. Koru urolajte u rolnu te rolnu smotajte u krug.
  7. Postupak ponovite sa ostalim korama
  8. Uvijene rolnice složite jednu do druge na plehu obloženim pek papirom.
  9. Pitice premažite mešavinom od ulja i gazirane vode.
  10. Krompirušu pecite na 200 stepeni oko30 minuta dok pitice blago ne porumene.