Претражи овај блог

субота, 11. април 2020.

USKRŠNJA KORPA ZA ŠARENA JAJA










 













 

Hristos Vaskrese!
Uskrs ....Veligdan...šarena jaja su simbol za novi početak,napredak i radost novog života!
Tradicija našeg naroda i pokolenja...

Moja uskršnja korpa!


Potrebni sastojci:

  • 700g brašna
  • 350ml -pola mleka -  pola vode
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • 3 kašike ulja


Za premazivanje:

  • 1 žumanac
  • 1 kašika ulja


Priprema:

  • Aktivirati kvasac za testo:
  • U mlako mleko i vodu stavite kvasac , šećer i kašičicu brašna.Ostavite da kvasac nadođe.
  • U vanglici dodajte brašno, ulje i so, dodajte mleko sa nadošlim kvascem i brašnom  zamesite testo.
  • Ostavite testo na toplom 35minuta da narste.


Pravljenje korpe od testa:

  1. Nadošlo testo premesite na radnoj pobrašnjenij površini i razvucite oklagijom veličine35x45cm.
  2. Zatim uzeteti dgovarajuću  metalnu posudu prečnika14cm i dubine 12cm. ili vatrostalnu posudu premažite mašću ,margarinom ili obložite sa aluminijskom folijom.
  3. Posudu postavite okrenutu na testo, nožem  zasecite testo u krug okolo posudex2 da dobijete 2 kruga ista.
  4. Ostalo testo isecite uzduž na trake širine 1,5cm.
  5. Na okrenutoj posudi stavite prvi krug od testa .
  6. Zatim na kug od testa ređajte trake, prvo na levu starnu ukoso,uzduž posude na malom rastojanju, potom ređajte trake ukoso na desnoj strani, krajeve  koji vise isecite. 
  7. Drugi deo kruga stavite na vrh spojenih traka od testa, da izgleda  kao dno na korpi.
  8. Korpu premažite umućenim žumncetom sa uljem.
  9. Korpu pažljivo prenesite na pleh obložen pek papirom za pečenje, pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko30minuta.
  10. Gotovu korpu okolo, lagano opsecite nožem i polako izvadite korpu iz posude.


Drška za korpu:


  1. Preostalo testo sjedinite, ponovo oklagijom razvucite testo.
  2. Testo isecite uzduž na tri jednake trake širine oko 2cm.Od traka ispletite pletenicu i stavite preko posude na kojem je bila korpa, to će biti drška za korpu.
  3. Peltenicu premažite žumancetom, pecite je na 180stepeni oko30minuta, da bago porumeni.
  4. Na obodu korpe stavite pletenicu-dršku, koju pričvrstite sa obe strane čačkalicama.
  5. Korpi na dno stavite crvenu salvetu i ukrasite po želji, zatim Uu korpi satvite uskršnja šarena jaja..































понедељак, 6. април 2020.

BRZE PICOKE




Brze picoke...mali slasni zalogajčići..sa ukusom pizze..
Idelani su za doručak, večeru, za dečje rođendane, žurke... pojedu se u jednom dahu...
Da napomenem, to još jedan stari recept moje, kume Živke...Često ih pravim po njenom receptu koji sam davno zapisala u svesku i čuvala od zaborava..ali nikako da ih slikam i objavim... Sada opet nemam sve slike, zaboravila da slikam.obećavam kada ih budem opet pravila dopuniću album sa slikama po celom redosledu.


 Potrebno je:
Mere čaše od jogurta

  • 3čaše brašna
  • 1čaša jogurta
  • 1/2 čaše ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kesica praška za pecivo
Nadev za testo:

  • 100g parizer ili šunka
  • 100g kečapa
  • 50g tvrdog sira
  • 50g kačkavalja
  • 1kašičica origana
Još+
  • 50g kačkavalja
  • 1/2 kašičice origana


Priprema:
  1. U posudi sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, zatim dodajte ostale sastojke: jogurt, ulje i soli.
  2. Rukom zamesite fino glatko testo.Na radnoj pobrašnjenoj površini razvucite tsto četvrtastog oblika debljine 0,5cm.

Priprema nadeva:
  1. U tanjir rendetom narendajte parizer ili šunku, dodajte kečap.narendani tvrdi sir, kačkavalj i origano.
  2. Kašikom izmešajte i sjedinite nadev za testo.
  3. Nožem isecite koru od testa na jednake kocke.
  4. Pripremljenim nadevom filujte isečene kocke razvučenog testa.
  5. Nadev stavite po pola kašičice na svakoj kocki, zatim spojite krajeve i rukom formirajte kao paketić.
  6. Prstima malo utisnite sredinu paketića, da nadev ne bi iscureo pri pečenju picoka.
  7. Picoke složite na pleh obložen pek papirom za pečenje, svaku picoku pospite sa rendanim kačkavaljem i origanom.
  8. Pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko30 minuta.







субота, 4. април 2020.

POSNE SARMICE U VINOVOM LISTU



 



 POTREBNO JE:


  • 20 LISTOVA VINOVE LOZE- 
  • 200g ŠAMPINJONA
  • 200g PIRINČA
  • 1 GLAVICA CRNOG LUKA
  • 1 ŠARGAREPA
  • SO 
  • BIBER
  • 1 KASIČICA MLEVENE PAPRIKE
  • 50ml ULJA-može MASLINOVO
  • 1 KAŠIKA BRASNA


PRIPREMA:

  • Zamrznute listove vinove loze potopite u topoj vodi.
  • Sveže vinove listove poparite u vreloj vodi , oko 5 minuta.


  1. Listove ostvite da se ohlade i procediti ih od viška vode.
  2. Pirinač obarite u vodi,  da malo nabubri, oko10minuta, poklopite posudu i sklonite sa vatre.
  3.  Sitno iseckajte crni luk, šargarepu narendajte, sve zajedno proprzite malo na ulju, zatim dodajte sitno iseckane šampinjone.
  4.  Povrće dinstajte dok ne ispari sva voda od pečuraka.
  5. U dinstano povrće dodajte, obareni pirinač, mlevenu papriku, dodajte soli, bibera i začinite smesu začinima po svom ukusu.
  6. Na dnu šerpe složite nekoliko listova vinove loze.



  • Filovanje filom listivi vinive loze:
  • Listove vinove loze slozite tako da donji listovi budu okrenuti nagore.



  1. Na svaki list stavite jednu kašiku smese od povrća i pirinca, uvijte list sa filom i smotajte u sarmicu.
  2. Sarmice poredjate  u serpi, zatim sipajte vodu da grezne i prelije  sarmice.
  3. Kuvajte sarmice na laganoj vatri oko 30 min.
  4. Napravite zapršku, u tiganju na malo ulja uprzite kašiku brašna, da zapeni.
  5. Kuvane sarmice po vrhu prelijte zaprškom, zatim zapecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 20minuta.



  •  Sarmice će tako biti sočnije i ukusnije.
  • Sarmice na ovaj način mogu da se jedu odmah vruće što ih čini najukusnijim,a pojednako su ukusne i kao hladne. 
  • Ne mora te podgrevati jer su posne..Uživajte..Prijatno!


Savet!

  • Staro tradicionalno srpsko jelo, sarmice u vinovom listu. Smesa za  fil, za sarmice se može te praviti na razne načine.
  • Sarmice se može te pripremiti u listu od blitve, list od zelja, list od kupusa.
  • Mogu biti posne ili mrsne sa mesom
  • Sarmice možete pripremiti sa krompirom, sa pirincem sa dodatkom raznog povrća..
  • Smislite svoj nacin i ukus, od čega će biti vaša sarmica.
  • Sarmica u bilo kom listu od povrća da se spremi je posebna i vrlo ukusna.

PRIJATNO!








четвртак, 2. април 2020.

MEDENO SRCE








Medeno srce
Jednostavan fini brzi kolač.. sa primamljivim mirisom.
Medeni kolač savršenog spoja i ukusa,kajsija cimeta i čokolade..
Za posne dane je idealna poslastica za one koje poste,  da se zaslade..
Kolač može te spremiti na dva načina, kao posan i kao mrsan kolač.. Obe varijante kolač čine veoma ukusnim i nema nikakve razlike što je umesto mleka  voda gazirana .. kako ko voli..

Hvala vam!
Svi smo u izolaciji..te nam ovakvi kolači, jednostavni, baš prijaju..sve sastojke za kolač skoro svako ima kod kuće..snađi se..
 -#ostanikodkuće
Veliki broj pregleda i podela recepta za Medeno srce od starne pratilaca  na mojoj starnici, #"Recepti_iz mickine_kuhinje"    na instagramu..  po raznim grupama gde sam podelila recept  -Medeno srce-
S ponosom  sam potavila recept za Medeno srce na  mom blogu-Mickinakuhinja...neka ga, neka se nađe...
Hvala još jednom!

Potrebno je:

  • 1,5 čaša brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1/2 čaše šećera
  • 3 kašike ulja
  • 1,5 čaša mleka i gazirana voda
  • 1 kašičica soda baikarbona
  • 1 kašika cimeta ili kesica začina za medenjake
  • 5 kašike džema od kajsije


Premaz:

  • 4 kašike džema od kajsija


Čokoldna glazura.

  • 100g čokolada za kuvanje
  • 3 kašike ulja


Priprema.

  1. U posudi dodajte i izmešajte sve suve sastojke: brašno, kakao,sodu bikarbonu, cimet i šećer.
  2. Zatim dodajte ulje, mleko ( ili gazirana voda) džem od kajsija, lagano izmešajte i sjedinite smesu.
  3. Pripremljenu smesu podelite na dva jednaka dela.
  4. Polovinu smesi isipajte u podmazan i pobrašnjen kalup, moj kalup je bio prečnika20x30cm, pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko15 minuta.
  5. Zatim izvadite kalup iz rerne i odmah patišpanj premažite sa  džemom od kajsija, potom isipajtepo džemu drugu polovinu smese.
  6. Kolač vratite nazad u rerni i pecite još 30 minuta.

Čokoladna glazura:

  • U maloj posudi otpite čokoladu sa tri kašike ulja.
  • Gotov kolač izvadite iz rerne, topao kolač prelijte sa glazurom od čokolade.
  • Kolač ostavite na hladnom ili ufrižideru da se ohladi.
  • Hladan kolač secite na jednaku parčad.


Napomena!
U poverenju , mi nismo mogli da sačekamo da se kolač skoroz ohladi, posle ručka se zasladili medenim srcem i  uživali...
Umesto mleka u smesu stavite gaziranu vodu.
Umesto džema od kajsija stavite džem od šljiva.