Претражи овај блог

четвртак, 2. април 2020.

MEDENO SRCE








Medeno srce
Jednostavan fini brzi kolač.. sa primamljivim mirisom.
Medeni kolač savršenog spoja i ukusa,kajsija cimeta i čokolade..
Za posne dane je idealna poslastica za one koje poste,  da se zaslade..
Kolač može te spremiti na dva načina, kao posan i kao mrsan kolač.. Obe varijante kolač čine veoma ukusnim i nema nikakve razlike što je umesto mleka  voda gazirana .. kako ko voli..

Hvala vam!
Svi smo u izolaciji..te nam ovakvi kolači, jednostavni, baš prijaju..sve sastojke za kolač skoro svako ima kod kuće..snađi se..
 -#ostanikodkuće
Veliki broj pregleda i podela recepta za Medeno srce od starne pratilaca  na mojoj starnici, #"Recepti_iz mickine_kuhinje"    na instagramu..  po raznim grupama gde sam podelila recept  -Medeno srce-
S ponosom  sam potavila recept za Medeno srce na  mom blogu-Mickinakuhinja...neka ga, neka se nađe...
Hvala još jednom!

Potrebno je:

  • 1,5 čaša brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1/2 čaše šećera
  • 3 kašike ulja
  • 1,5 čaša mleka i gazirana voda
  • 1 kašičica soda baikarbona
  • 1 kašika cimeta ili kesica začina za medenjake
  • 5 kašike džema od kajsije


Premaz:

  • 4 kašike džema od kajsija


Čokoldna glazura.

  • 100g čokolada za kuvanje
  • 3 kašike ulja


Priprema.

  1. U posudi dodajte i izmešajte sve suve sastojke: brašno, kakao,sodu bikarbonu, cimet i šećer.
  2. Zatim dodajte ulje, mleko ( ili gazirana voda) džem od kajsija, lagano izmešajte i sjedinite smesu.
  3. Pripremljenu smesu podelite na dva jednaka dela.
  4. Polovinu smesi isipajte u podmazan i pobrašnjen kalup, moj kalup je bio prečnika20x30cm, pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko15 minuta.
  5. Zatim izvadite kalup iz rerne i odmah patišpanj premažite sa  džemom od kajsija, potom isipajtepo džemu drugu polovinu smese.
  6. Kolač vratite nazad u rerni i pecite još 30 minuta.

Čokoladna glazura:

  • U maloj posudi otpite čokoladu sa tri kašike ulja.
  • Gotov kolač izvadite iz rerne, topao kolač prelijte sa glazurom od čokolade.
  • Kolač ostavite na hladnom ili ufrižideru da se ohladi.
  • Hladan kolač secite na jednaku parčad.


Napomena!
U poverenju , mi nismo mogli da sačekamo da se kolač skoroz ohladi, posle ručka se zasladili medenim srcem i  uživali...
Umesto mleka u smesu stavite gaziranu vodu.
Umesto džema od kajsija stavite džem od šljiva.




























среда, 1. април 2020.

MINI HLEBČIĆI SA SEMENKAMA








Mini Hlebčići sa semenkama.. pripremaju se uveče ,  umešeno testo ostavlja se u frižideru da odstoji,  ujutru se peče..
HLEBČIĆI su hrskavi, mirišljavi , slasni mini hlebčići.....
Probala sam i pravila mini hlebičiće ali sam zamesila duplo testo i napravila jedan veći hleb..Mi smo narod koji voli hleb najviše da jede,  učinilo mi se da je ta količina testa mala i odmah duplirala količinu..Zaista se pojeo sav hleb, i mali hlepčići i veliki hleb..Nećete se pokajati ako umesite ovaj hleb..tako je ukusan, hrskav..da cela kuća danima miriše na domaći, pečen leb..  Ja ga mesim i pravim skoro svaki drugi dan..Verujte mi, i vi će te!
Prijatno!

POTREBNO JE.

Za testo:

  • 300g mekog brašna
  • 200g integralnog brašna
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 350ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli


semenke.

  • 1 kašičica susam
  • 1 kašičica lan
  • 1 kašičica semenke tikve golice
  • 1 kašika suncokreta
još+

  • Malo ulja za premazivanje
  • malo brašna za posipanje


Priprema:

  • Pre nego da zamesite hleb prvo potopite semenke u malo vode, da nabubre, koje treba da odstoje oko 1h. lan, susam, suncokret i semenke tikve golice.

Aktivirati kvasac:

  1. U posudu stavite mlaku vodu,stavite kvasac sa kašičicom šećera i kašikom soli, ostavite malo da nadođe.
  2. Zatim u nadošli kvasac, dodajte integralno brašno, obično brašno i nabubrele semenke koje smo predhodno dobro ocedili od vode, rukom zamesite fino glatko testo.
  3. Providnom folijom pokrijte umešeno testo i ostavite u frižideru da odstoji celu noć,do pečenja.
  4. Pripemite pleh  i obložite masnim papirom za pečenje . Može pleh od šporeta ili tepsija.
  5. Ujutru, nadošlo testo isipajte na pobrašnjenu radnu površinu.
  6.  Testo rukama malo razvucite i podelite na 8 delova.
  7. Zatim svaki deo testa posebno razmesite  i oblikujte u malu lopticu vrteći je u krug sve dok nije postala, lepog okruglog oblika.
  8. Rukama krajeve loptice malo valjajte i izdužite krajeve u obliku valjka.
  9. Male hlebčiće složite na pek papir i premažite ih sa malo ulja, pokrijte pamučnom krpom i ostavite oko 40 minuta na toplom da narastu.
  10. Zatim zagrejte rernu, u rerni stavite malu činiju sa vodom, hlepčiće pre pečenja pospite sa malo brašna, nožem  ih po vrhu malo recnite i zasecite.
  11. Hlebčiće pecite na 200stepeni oko 30 minuta, da blago porumene. 
  12. Vruće pokrijte krpom i ostavite da se ohlade.
  13. Najukusniji hlebčići su vrući, ...krckaju mmm.mirišu..za doručak divni su.....Prijatno!



































уторак, 31. март 2020.

PRELIVENI BUREK SA MESOM

                                                                               




  
    BUREK SA MESOM KAO IZ PEKARE...
BUREK SA MESOM  NA DOMAČI NAČIN OD GOTOVIH KORA, ODLIČAN JE ZA DORUČAK ILI VEČERU  ...

                                                                                                          
POTREBNO JE :

  PRELIV:


  •  2 JAJA
  •  1 ČAŠA GUSTOG  JOGURTA
  •  100 ml ULJA
  •  1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
  •   200ml GAZIRANE VODE

  

 FIL OD MESA:


  •  2 GLAVICE CRNOG LUKA
  •  300 -400g MLEVENOG MEŠANOG MESA
  •  100ml UL JA 
  •  SO PO UKUSU
  •  BIBER 
  •  BILJNI ZACIN 
  •  500g GOTOVIH KORA ZA PITU
PRIPREMA :


  • FIL OD MESA:
  • CRNI LUKA USITNITE I PROPRZITE NA ULJU( luk bi trebao biti staklaste boje ).
  •  DODAJTE MLEVENO MESO, SVE ZAJEDNO DINSTAJTE OKO 10 MINUTA.
  • KADA SE  MESO SA LUKOM UPRŽILO, DODAJTE I POSOLITE PO SVO UKUSU SO ,  BIBER, I BILJNI ZACIN .



PRELIV.

  • U MANJOJ POSUDI UMUTITE JAJA, DODAJTE JOGURT, ULJE I PRASAK ZA PECIVO, PROMESAJTE I SJEDINITI MASU.
POSTUPAK:
  • KORE PODELITE NA DVA JEDNAKA DELA, (otprlike oko 8 kora, i tih 8 kora podeliti na pola, 4 kore)
  • U TEPSIJU POREDJATE PRVE 4 KORE, DA IM KRAJEVI PRELAZE SA STRANE (kao sto je na slici).
  • DRUGE 4 KORE BLAGO ZGUZVAJTE U OBLIKU LOPTE, SLOŽITE IH JEDNU DO DRUGE U KRUG (kao sto je na slici).
  • ZATIM KORE PRELIJTE SA PRELIVOM, KAŠIKU PO KAŠIKU.
  • POLOVINU FILA OD MESA SA LUKOM POSIPAJTE PREKO KORA .

  • POSTUAK PONOVITE, OPET SLOŽITE PO 4 ZGUŽVNE KORE, PRELIJTE KORE PRELIVOM, A ZATIM PREKO POSPITE FIL OD MLEVENG MESA.
  • NA KRAJU SLOŽITE PREKO POSLEDNJE ČETIRI KORE.
  • ZATIM VRATITE NAZAD ONE KRAJEVE KORE KOJE VISE,   PREKLAPAJTE KRAJEVE  JEDAN PREKO DRUGI KRAJ KORE, TAKO VRTEĆI TEPSIJU U KRUG.
  • NA KRAJ PRE PEČENJA BUREK ODOZGO, PRELIJTE SA PRELIVOM.

  •  RERNU ZAGREJTE NA 200C I PECITE BUREK OKO 35 do 40 MINUTA.



  • PRELIVENI BUREK S MESOM SLUZITE DOK JE VRUC UZ KISELO MLEKO,JOGURT, MILERAM..


OVAJ BUREK SE NIŠTA NE RAZLIKUJE OD ONOG PRAVOG PEKARSKOG, OVO JE BUREK NA DOMAĆI NAČIN JER ZNATE ŠTA STE STAVILI I KAKO STE GA PRIPREMILI.
BUREK SE BRZO I LAKO SPREMA, TAKO DA JE NA NAŠEM STOLU ČESTO, ZA DORUČAK ILI VEČEU ... KADA GOD POŽELIMO BUREK  JA GA SPREMAM NA OVAJ NAČIN....
PRIJATNO!