Претражи овај блог

уторак, 19. мај 2020.

VOĆNA TORTA SA JAGODAMA










Voćna kremasta fantazija za  nepca i sva čula!

Sezona jagoda je u jeku...Probajte ovu divnu voćnu torticu..uživaćete...u njen savršeni kremasti ukus vanile i jagoda ..


Potrebno je:
Za koru:

  • 5 belanaca
  • 200g šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • prstohvat soli


Fil od vanile::

  • 5 žumanaca
  • 3 pudinga od vanile
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 200g šećera
  • 1 l mleka
  • 250g margarina

Glazura od čokolade:

  • 200g čokolade 
  • 6 kašika ulja

Fil od jagoda::

  • 400g jagoda
  • 300ml soka od jagoda
  • 100ml hladne vode
  • 3 pudinga od jagoda
  • 300g šećera

Dekoracija:

  • 200g šlaga
  • 200m gazirane vode

još+
jagode

Priprema:
Za koru:

  1. Umutite čvrsto 5 belanaca sa prstohvatom soli, dodajte postepeno 200g šećera uz neprestano miksanje miksera.
  2. Zatim na kraju dodajte kašiku sirća izmiksajte smesu da postane glatka i sjajna.
  3. Umućenu smesu isipajte u kalup 22x32cm obložen pek papirom za pečenje.
  4. Pecite u zagrejanoj rerni na 150stepeni oko30 minuta.
  5. Ispečenoj kori skinite papir i stavite je na tacni gde će te filovati tortu.


  • Fil od vanile:
  • U 200ml mleka izmešajte mešavinu 5 žumanca i 3 kesice pudinga od vanile .
  • U800ml mleka dodajte 200g šećera ostavite da provri, zatim sipajte u provrelo mleko  mešavinu pudinga od vanile.
  • Mešajte neprstano dok se fil skuva i zgusne. Fil pokrijte prozirnom folijom i ostvite da se ohladi.
  • Umutite margarin, zatim ga umešajte u hladan fil od vanile.


  • Fil od jagoda:
  • Očišćene 400g jagoda izbendirajte kašasto,dodajte 300ml gustog soka od jagoda, 300g šećera.Stavite na vatri da voćna kaša provri.
  • Zatim u 100ml vode razmutite 3kesice pudinga od jagoda.
  • Stavite na vatri posudu sa voćnom kašom da provri, u provrelu kašu umešajte mešavinu pudinga od jaogda.
  • Kuvajte i mešajte dok ne provri i skuvase, a zatim sklonite sa vatre.


  • Glazura od čokolade:
  • Na pari otopite čokoladu sa uljem.


  • Finalni postupak:


  • Na kori ravnomerno rasporedite i premažite žuti fil od vanile,
  • Preko žutog fila od vanile premažite polovinu sloja od čokolade
  • Fil od jagoda ravnomerno rasporedite i premažite preko sloja od čokolade
  • Umućenim šlagom premažite celu tortu po vrhu i sa strane ivice torte.
  • Stavite tortu u frižideru 2h da se ohladi i stegne.
  • Tortu izvadite iz frižidera, glazurom od čokolade premažite tortu je po vrhu...

Tortu ostavite u frižideru dodatnih 2h do 3 h da se ohldi i stegne..zatim secite na šnite ili parčad ...uživajte u slast voćne  torte sa jagodama
Prijatno!!




























недеља, 10. мај 2020.

PENASTI MANČMELOU KOLAČ


























Mančmelou kolač ...ukus koji se pamti..
Jedan omiljeni i neodoljiv kolač ...



Za koru:
  • 6 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 6 punih kašika brašna
  • 3 kašike kakaa
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 200ml mleka
  • 100ml ulja


Fil:
  • 6 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike vode
  • 10 kašika šećera


Čokoladna glazura:
  • 150 g čokolade
  • 5 kašika vode 
  • 5 kašika ulja


Priprema:

  1. 6 žumanca umutite penasto sa10 kašike šećera, zatim dodajte 1kesicu vanilin šećer, 100ml ulja, 200ml mleka, 6 punih kašika brašna pomešano sa 1 kesicom  praška za pecivo i 3 kašike kakaao.
  2. Varjačom smesu lagano izmešajte i sipajte u pleh podmazan uljem i brašnom posut.
  3. Patišpanj pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20 minuta.

  • Za to vreme dok se patišpanj peče umutite čvrsto 6 belanaca sa10 kašika šećera
  • Kako da proverite da li ste čvrsto umutili belanca.
  •  Okrenite posudu sa umućenim belancima, ako smesa stoji ne mrda se, tada ste sigurni da ste čvrsto umutili belanaca.

  1. Na vatri stavite posudu sa 4 kašike vode i 10 kašike šećra pa ušpinujte gušći sirup.

  • Ako takođe prvi put špinujete šećer sa vdom, potrebno je da znate da šećer i voda treba da provre i da malo sačekate da vri i zapeni, tada će početi sirup da se zgušnjava i biće gušći od vode.Tada je ušpinovan sirup.
  • Ušpinovan šećer kašikom sipajte lagano i postepeno u umućena belanca uz neprestano miksanje miksera..

  1. Izvadite iz rerne patišpanj.
  2.  Na vreli patišpanj isipajte umućenu, čvrstu, smesu od belanaca.
  3. Smesu ravnomerno  rasporedite preko patišpanja.
  4. Pleh vratite nazad u rerni i pecite još 10 minuta na smanjenih 130 stepeni.

Čokoladna glazura:
  1. Na laganoj vatri otopite, 150g čokolade ,5 kašika vode, 5 kašika ulja.
  2. Galazurom od čokolade prelijte ravnomeno Mančmelou .
  3.  Kolač odmah isecite na jednake kocke,
  4. Ostavite  kolač da se ohladi i stegne.





















среда, 6. мај 2020.

AMERIČKE KROFNICE

       


 POTREBNO JE:

 ZA TESTO:

  •  250ml VODE
  •  5 KAŠIKA ŠEĆERA
  •  100ml ULJA
  •  PARČE KVASCA
  •  BRAŠNO PO POTREBI

ZA POSIPANJE:

  • 250g SŠEĆERA U PRAHU


Čokoladno preliv:


  •  100g ČOKOLADE ZA KUVANJE
  •  3 KAŠIKE ŠEĆERA
  • 5 KAŠIKA VODE


  • Potrebnoje još:
  • Za prženje krofnica


  •  500ml ULJA


PRIPREMA:


  1.  U  posudi dodajte mlaku vodu, šećer,  kvasac i malo brašna. Malo ostavite da nadodje kvasac oko 10 minuta.
  2.  U nadošli  kvasac dodajte ulje i brašno po potrebi, zamesite testo.   Brasno dodajte onoliko koliko je potrebno. Testo treba biti mekano i da se odvaja od ruku.
  3.  Zamešeno testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite da odmara na toplom oko 30min.
  4.  Naraslo testo isipajte na radnoj povšini posutu brasnom, razmesite testo i razvucite oklagijom u ploču debljine 5mm.
  5.  Malom časom  vadite krugove (precnika oko 6 cm), svakom krugu od testa u sredini izvaditie mali kruzić ( veličine prečnika oko 1cm, kao sto je gore na slici).
  6. Krofnice pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da odstoje 30 minuta, da malo narstu.
  7.  Narasle, krofnice przite na vrelom ulju, na srednjoj temperaturi,pazite da ne pregore bzo i budu nepržene.
  8.  Gotove krofnice pospite prah šećerom ili ih prelijte čokoladnim prelivom. 

  •  Na pari otopite čokoladu sa šećerom i vodom, mešajte kašikom sve dok se čokolada ne otopi i sjedini u fini čokoladni preliv.

 

 Napomena:
 Krofnice su mekane i veoma ukusne, posebno im cokolada daje svoju draz da im se ne moze odoleti.
 Sluziti ih tople, a lepe su i kada su hladne.
 PRIJATNO!







           





          

петак, 24. април 2020.

OBLANDA SA MLEKOM I ORASIMA











Starinska,obična oblanda sa mlekom i orasima..
Za mene je ova starinska oblanda, jedna od najlepših, najukusnijih oblandi...jednostavna je i jako ukusna...
!Mmm..oblanda sa orasima ima poznati ukus i šmek... na trenutak vraća u detinjstvo...

Potrebni sastojci:

  • 1pakovanje oblandi
  • 1l mleka
  • 1kg šećera
  • 250g margarina
  • 2-3 šake mlevenih oraha


Priprema:

  1. U dubokoj šerpi stavite mleko i šećer na srednjoj temperaturi da provri, kada provri smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko2h.
  2. Smesa bi trebala da se ukuva i biti za dva prsta manje nego što je bila na početku.
  3. Povremeno mešajte varjačom mešavinu od mleka .
  4. Kada je smesa gotova, i malo dobila boju karamela, stavite odmah margarin uz povremeno mešanje dok se ne otopi.
  5. Zatim dodajte dve do tri šake punih oraha, izmešajte i sjedinite smesu , ostavite da se ohladi.
  6. Kada se smesa dovoljno ohladila pristupite filofanju oblande.
  7. Na tacni stavite list oblande, sipajte dve-tri kutlače fila na list oblande, ravnomerno fil premažite.
  8. Postupak je isti sve dok ima fila i listova olande.Na kraju poslednji list ne filovati filom.
  9. Na oblandu stavite tacnu i pritisnite je teškim predmetom ja sam stavila dve knjige.                   ( može i ne mora se ništa stavljati teško preko oblandi,  sama smesa fila je lepljiva da se listovi oblande sami zalepe jedan za drugi... .Rukama dobro stisnite oblandu, toje sasvim dovoljno da se ne odlepi ili za svaki slučaj stavite knjige...
  10. Stavite oblandu na hladnom da se ohladi i stegne.
  11. Oblandu secite na kocke, romboide, po želji..


Savet!

Paziti da se fil ne prekuva da se ne bi posle ušećerio.
Ja sam ovaj put fil skuvala malo ređi, želela sam da mi oblande budu sočnije.Sutradan pre sečenje oblande, premazala sam po vfhu sa malo fila koji sam namerno ostavila. Zatim sam posipala mlevene orahe..oblanda je bila  veoma sočna i uksna...Oblandu koja je ostala ne isečena uvijte u pamučnu krpu ili kesu i ostavite do drugog služenja , tako će oblanda sačuvati svežinu i sočnost - neće se osušiti i biti tvrda..
Najbolje je ostavitin da oblanda prenoći kako bi se dobro ohladila i stegla, da se može se lepo seći..
Prijatno!