Претражи овај блог

четвртак, 3. новембар 2016.

COKO MLECNE KOCKE


              COKO MLECNE KOCKE  




POTREBNO JE:
  
ZA KORU:
6 JAJA
6 KASIKA SECERA
6 KASIKA BRASNA
4 KASIKA KAKAA 
1 KESICA VANILINOG SECERA
1 KESICA PRASAKA ZA PECIVO
6 KASIKA VRELE VODE

ZA PRELIV KORE:
200ml MLEKA

ZA FIL:

 1 L MLEKA 
 7 KASIKA GUSTINA
 4 KASIKA SECERA
 150g MARGARINA
 100 g SECERA U PRAHU
ZA COKOLADNI PRELIV:
 100g MLECNE COKOLADE
 100 COKOLADE ZA KUVANJE
 5 KASIKA MLEKA
 4 KASIKA SECERA U PRAHU
 150 g MARGARINA

 ZA DEKORACIJU: 
 2 SLAGA

PRIPREMA KORE:

 Odvojite posebno belanaca od zumanaca. Penasto umutite zumanca  sa secerom, postepeno dodajte 6 kasika brasna pomesanim sa 1 kesicom vanilinog secera i 1 kesicom praska za pecivo. Dodajte  u  brasno  4 kasike kakaa. Drvenom varjacom lagano umesajte  masu da se sjedini, 6 kasike vrele vode dodajte i  umesajte. Zatim,
 6 belanaca umutite u cvrst sneg pa ih  dodajte  pripremljenoj masi od zumanaca, lagano promesajte  i sjedinite masu.
 U vecem plehu od sporeta oblozenim papirom za pecenje sipajte umucenu masu i pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 180c oko25 minuta.
 Pecenu koru okrenite iz pleha, skinite  papir za pecenje, isecite koru uzduz na dva ista dela, tako cete dobiti dve iste kore.

PRIPREMA MLECNOG FILA:

 Od predvidjene kolicine mleka, odvojite 150ml mleka i u njemu umesajte gustin sa secerom. Ostatak mleka stavite da uzavri, pa u njemu umesajte umesani gustin sa secerom i mlekom. Sve zajedno kuvajte  na pari dok masa ne postane gusta (oko 15 min.) uz stalno mesanje. Posebno umutite margarin i secer u prahu i dodajte ga ohladjenom mlecnom filu.
PRIPREMA COKOLADNOG FILA:

 U manjoj posudi dodajte usitnjenu cokoladu na komadice, 150g margarina 5 kasika mleka, 4 kasike secera u prahu uz stalno mesanje dok se ne otopi i sjedini u kompaktnu masu. Cokoladnu masu ohladiti, koja kada se ohladi treba biti gusta kao omeksali margarin.

FINALNI POSTUPAK:

 Na tacni slozite prvu koru, natopiti je mlekom, i premazati polovinu mlecnog fila. Po vrhu mlecnog fila rasporediti polovinu cokoladnog fila.
 Slozite drugu koru preko, natopite mlekom, i ponoviti postupak, premazite drugom polovinom mlecnog fila i na kraju rasporedite cokoladni fil.
 Dekorisati mlecne kocke umucenim slagom.
 Kolac dobro ohladiti, kako bi se lako i lepse seko na parcad.




  
   Evo jos jednog socnog kolaca koji sam htela da podelim sa vama. Obozavam socne i kremaste kolace pa su tako i ove ,,Mlecne kocke,, zasluzile da se nadju na mom blogu.
 Mlecne kocke su cokoladnog mlecnog ukusa, na trenutak cokolada hrskavo pucketa i daje uzitak  vazdusastoj kori koja se topi u ustima. Za malisane je odlican dezert koji preliven mlekom i cokoladom, nema nista lepse od domace poslastice.
 Po zelji mozete filovati slagom kao sto sam ja ili ostaviti cokoladni preliv kao dekoraciju.
 PRIJATNO!

понедељак, 31. октобар 2016.

RASTURENA SARMA

RASTURENA SARMA



POTREBNO JE:

1kg svezeg kupusa
 400g mlevenog mesa (mesanog)
 100 g pirinca
 2 glavice crnog luka
 200 ml domaceg soka od paradajza
 2 paradajza i 1 sargarepa
 100 ml ulja
 1 kasicica slatke paprike
 po ukusu soli
 biber
 2-3 lovorova list
 malo persuna

Priprema:

Crni luk sitno iseckati, sargarepu narendati i  staviti u posudu sa uljem da se dinsta. Dodati malo vode u luk, dok se dinsta da bi dobio lepu zutu boju i ne bi zagoreo.
 Kada se luka uprzio i postao staklast ,dodati mleveno meso, dinstati dalje sve zajedno da se dobro
 uprzi i sjedini luk sa mlevenim  mesom.
 Uprzenoj mlevenoj masi sa lukom dodati 200 ml domaceg soka od paradajza i 2 paradajza usitnjena na sitnije komade, promesati varjacom i ukrckati  jos10 minuta.
Glavicu kupusa iseckati  na sitne rezance ,posolite i rukama izgnjiti, kako bi kupus omeksao i pustio vodu.
 U posudu sa pripremljenom smesom od mlevenog mesa sa lukom, zaciniti biljnim zacinom, posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati 2-3 lovorova lista i pripremljen rezanac od kupusa.
 Lagano varjacom promesajte da se ujednaci i sjedini kupus sa smesom od mesa sa lukom,
sve zajedno dinstati na laganoj vatri kako bi kupus pustio sto vise  soka i spojio se sa smesom.
 Kada je kupus omeksao i przenjem prepolovio svoju masu dodati 100 g pirinca i tucane paprike, naliti vodom onoliko koliko je potrebno da prekrijete rasturenu sarmu.
 Rasturenu sarmu kuvati na srednjoj temperaturi  jos 30 minuta. Kada se ukrckala rasturena sarma (sto znaci da je pirinac dovoljno kuvan, kao i kupus sa mlevenim mesom) preruciti u zemljanom sudu, i lepo rasporediti rasturenu sarmu po sudu.
Predhodno zagrejati rernu na 200 c. Stavite zemljanu posudu sa rasturenom sarmom u zagrejanoj rerni  i peci je  oko 20 minuta.
Vrucu zapecenu sarmu, ukrasiti listovima svezeg persuna ,koji ce sarmi pojacati ukus i miris.



 Evo jednog jela, koje svi u kuci obozavamo, pa ga rado i pripremam. Rasturena sarma  je jelo koje je  lako pripremiti, ne treba vam puno vremena. Veoma je ukusna i lagana rasturena sarma, miris kupusa i mesa, sa lovorovim listom i  zacinima zamirisu po celoj kuci, ne moze joj se odoleti.
 Kada nemate vremena da napravite onu pravu sarmu, moze i ova rasturena sarma da zameni i obraduje ukucane pa cak  i goste. Probajte!
 PRIJATNO!


четвртак, 27. октобар 2016.

CRNAC U BELOM

  

CRNAC U BELOM







  POTREBNO JE:

 2 JAJETA
 12 KASIKA SECERA
 12 KASIKA MLEKA
 12 KASIKA BRASNA
 12 KASIKA ULJA
 1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
 100g COKOLADE ZA KUVANJE

  FIL:
 1l MLEKA
 3 KESICE PUDINGA OD COKOLADE
 150g SECERA
 100g MARGARINA
 ZA DEKORACIJU KOLACA:
  
 2 KESICE SLAGA
 100g COKOLADE ZA KUVANJE
 SECERNI PRELIV:
 300ml VODE
 150g SECERA

 PRIPREMA:
Umutite u odgovarajucoj posudi belanca sa secerom i prstohvatom soli u cvrst sneg.
 Umucenom snegu od belanaca dodajte zumanac po zumanac, mikserom mutite da se masa izjednaci (da nema grudvica).
 Umucenoj penastoj masi dodajte 12 kasika mleka, 12 kasika prosejanog mekog brasna sa praskom za pecivo, 12 kasika ulja.
 Cokoladu otopite i dodajte umucenoj masi sa ostalim sastojcima, lagano varjacom promesajte, sjedinite u kompaktnu masu.
 Pleh predhodno premazite uljem i posipajte brasnom, (vel.pleha 32 cm puta 19cm). Sipajte umucenu masu i pecite na 200c oko 30 minuta.
 Za to vreme dok se kora pece, pripremiti secerni preliv (prokuvati  150 gsecera sa 300 ml vode).
 Pecenu koru ohladite i prelite vrucim secernim prelivom, jedno treba biti hladno, ili kora ili ppreli.

Fil:

 Litar mleka sipajte u posudu i prokuvajte, odvojite 100ml mleka od predhodnog litra mleka u njemu razmesajte 3 kesice pudinga od cokolade sa 150 g secera. Pripremljen puding uspite u provrelo mleko, kuvajte ga dok ne postane gusta i jednaka masa.
 Puding od cokolade malo prohladite, u mlakom pudingu umutite mikserom 100g margarina, lepo sjedinite u kompaktnu i glatku masu.

Finalni postupak:
Preko natopljene pecene kore, premazate mlakim umucenim pudingom od cokolade, onda preko pudinga  dekorisati umucenim slagom, i otopljenom cokoladom.





Listajuci svoju staru svescicu sa receptima, nadjoh stari recept -CRNAC U BELOM - koji je jednostavan i lako napraviti. Volim takve socne kolace koji se cesto nadju na mojoj trpezi, pa je tako ovaj kolac jedan od njih.
Verovali ili ne, kao sto lepo izgleda tako je i dobrog ukusa. Deca ga obozavaju, vole sto je cokoladan i socnog ukusa. Kolac "CRNAC U BELOM" veoma je izdasan. Zasladite i sebe i druge.
 Probajte i ispunite dom mirisom cokolade.
 PRIJATNO!








  
   

уторак, 25. октобар 2016.

KROMPIR SA PEČURKAMA

                                       

   KROMPIR S PECURKAMA


                           

   

 POTREBNO JE:


  •  8 SREDNJIH KROMPIRA 
  •  200 g SVEZIH PEČURAKA
  •  2 GLAVICE CRNOG LUKA
  •  1 JAJE
  •  100g KAČKAVALJA ILI DOMACEG SIRA
  •  2 PARADAJZA 
  •  SUVI BILJNI ZAČIN
  •  BIBER
  •  SO PO UKUSU
  •  ULJE PO POTREBI


PRIPREMA 
 Krompir oljustiti iseći im vrhove i dno, izvaditi sredinu i od nje napraviti pire.





 Na vrelom ulju ispržiti crni luk i pečurke, pomešati sa jajetom i pireom. Začiniti biljnim začinom, biberom i so po ukusu. Napuniti krompire smesom od pečuraka, odozgo dekorisati paradajzom i sirom.
                                                                               
                                                            
                                                                            
Krompir staviti u tepsiju, preliti oko 200ml vode i peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200c oko 30 minuta. Služiti uz sezonsku salatu.

 

 Krompir punjen pečurkama je vrlo ukusno jelo, a pri tom primamljivog izgleda. Mozete ga puniti mlevenim mesom, kuvanim pirinčem. Služiti toplo uz sezonsku salatu.


недеља, 23. октобар 2016.

SOCNA PILETINA S PIVOM

                                   


                           SOCNA PILETINA S PIVOM

                                                                                     

 POTREBNO JE:
 4 BATAKA SA KARABATACIMA
 SENF
 1 KASICICA RUZMARINA
 2-3 KASIKE VORCESTER SOSA
 1 KASICICA MEDA
 50g SUVIH SLJIVA
 1 KASIKA BRASNA
 1 MALA LIMENKA PIVA
 100ml ULJA
 PO UKUSU SO
 BIBER
 SVEZ PERSUN

PRIPREMA :
      
BATAKE I KARABATAKE RAZDVOJITI, PREMAZATI IH SENFOM (mozete da skinete kozicu , ali nije neophodno ) .
U CINIJI POMESATI VORCESTER SOS I MED. SA OVOM SMESOM PILETINU MARINIRATI  OKO 2h (sto duze stoji u ovoj marinadi piletina ima bolji ukus i socnija je.)

KADA JE PILETINA DOVOLJNO ODSTAJALA U MARINADI STAVITI JE U VATROSTALNOJ POSUDI. U CINIJI POMESATI BRASNO I PIVO, I TIME  PRELITI PILETINU, ZATIM DODATI SUVE SLJIVE. POSOLITI  I POBIBERITI PILETINU.
VATROSTALNU POSUDU SA PILETINOM POKRITI FOLIJOM. PECI U  PREDHODNO ZAGREJANOJ RERNI  NA 180C OKO 40 MINUTA.
PRED KRAJ PECENJA SKLONITI FOLIJU DA PILETINA DOBIJE LEPU RUMENU BOJU .

SERVIRATI BATAKE I KARABATAKE UZ PRZENI KROMPIR IPOSUTI SVEZIM PERSUNOM .

PILETINA  S PIVOM I MARINADOM JE MEKANA I SOCNA, O UKUSU SE NE MOZE RASPRAVLJATI. NE MOZE SE OPISATI, MORATE PROBATI JER SAMO TAKO MOZETE DA DOZIVITE TAJ UZITAK. O PRILOGU I PRZENIM KROMPIRICIMA DRUGI PUT.
PRIJATNO!


ČOKO-KARAMEL TORTA SA VISNJAMA

              ČOKO-KARAMEL TORTA SA VIŠNJAMA              

 

                                               



POTREBNO JE ZA KORE:

 6 JAJA
 6 KASIKA SECERA
 2 KASIKE BRASNA
 2 KASIKE GUSTINA
 2 KASIKE KAKAO -PRAHA
 1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
 PRSTOHVAT SOLI

KARAMELNI FIL:

 300 ml MLEKA
 7 KASIKA SECERA
 1 KASIKA GUSTINA
 1 KESICA VANILINOG SECERA
 1 KESICA ZELATINA
 100ml SOKA OD VISANJA
 100g COKOLADE ZA KUVANJE 
 300g OCISCENIH VISANJA( ILI IZKOMPOTA VISNJA)
 200 ml SLATKE PAVLAKE

VANILA FIL:

 800mlMLEKA
 3 KESICE PUDING OD VANILE
 10 KASIKA SECERA
 200ml SLATKE PAVLAKE
 PRELIV ZA KORE
 200ml VODE
 5 KASIKA SECERA

 ZA DEKORACIJU TORTE:
 150g SLAG KREMA


PRIPREMA :

UMUTITI BELANCA SA SECEROM I PRSTOHVATOM SOLI U CVRST SNEG . POSTEPENO DODAVATI ZUMANACA. DODATI BRASNO POMESANO SA PRASKOM ZA PECIVO I GUSTIN, PAZLJIVO VARJACOM PROMESATI MASU DA SE SVE LEPO SJEDINI DA NEMA GRUDVICA. 
ZAGREJATI RERNU NA 180C, KALUP OBLOZITI MASNIM PAPIROM, VELICINA KALUPA 28cm. 
UMUCENU MASU SIPATI U PRIPREMLJENOM KALUPU I PECI KORU 15-20 MINUTA. PECENU KORU PODELITI NA 2 DELA.

 KARAMELNI FIL :

 U MANJOJ POSUDI  STAVITI SECER DA SE KARAMELIZUJE (na srednjoj temperaturi otapati secer, pazeci da ne pregori). 
 300ml MLEKA SMLACITI I UMESATI KASIKU GUSTINA, DODATI GA U KARAMELIZOVANI SECER, SACEKATI DA MLEKO PROVRI PA SKLONITI SA VATRE.  OSTAVITI DA SE POTPUNO OHLADI KARAMELNA MASA.





KESICU ZELATINA RAZMUTITI U 5 KASIKA SOKA OD VISANJA, SACEKATI DA NABUBRI.
NABUBRELI ZELATIN STAVITI NA VATRI DA SE ZAGREJE (Pazeci da ne provri jer tada nece biti delotvoran).
 ZELATIN OSTAVITI DA SE OHLADI.
 U HLADNOM KARAMELNOM FILU DODATI ZELATIN, UMUCENU SLATKU PAVLAKU. MIKSEROM UMUTITI  DA POSTANE GLATKA MASA BEZ GRUDVICA.
ODVOJITI 10 KASIKA ZA DEKORACIJU. DODATI OCEDJENE VISNJE I OTOPLJENU COKOLADU, POLAKO SVE PROMESATI DA SE IZJEDNACI FIL SA SASTOJCIMA.








 VANILA KREM:

 PUDING RAZMUTITI U MLEKU SA 10 KASIKA SECERA, PREOSTALO MLEKO STAVITI DA UZAVRI, UKUVATI PUDING UZ STALNO MESANJE DOK NE POSTANE GUSTA MASA.
PUDING OSTAVITI DA SE OHLADI.
UMUTITI SLATKU PAVLAKU PA SJEDINITI SA OHLADJENIM PUDINGOM .

 FINALNI POSTUPAK:

PRVI DEO KORE VRATITI U KALUP, PRELITI KORU SA POLOVINOM SLATKOG PRELIVA ZA KORE .
KORU PREMAZATI POLOVINOM FILA OD PUDINGA SA SLATKOM PAVLAKOM, PREMAZATI PREKO CEO KARAMELNI FIL SA VISNJAMA, ODOZGO OPET PREOSTALA POLOVINA FILA OD PUDINGA SA SLATKOM PAVLAKOM .
PREKO FILA STAVITI DRUGU KORU ,NATOPITI JE PRELIVOM .
TORTU OSTAVITI U FRIZIDERU DA ODSTOJI
 (Nabolje je da preko noci  ostaviti da odstoji ).
SUTRADAN JE DEKORISATI PO ZELJI (umutiti slag za dekorisanje torte okolo, onih 10 kasika karamel fila sto ste ostavili iskoristiti za dekoraciju na vrhu torte ) .

COKO-KARAMEL TORTA SA VISNJAMA JE LAGANOG UKUSA .

VAZDUSASTA KORA OPIJENA SOCNIM FILOM I  KARAMELOM,  ISPUNJEN JE VISNJAMA I NJENIM SOKOM .


PROBAJTE  JE NAPRAVITI I OSETITI NJEN UKUS.
SLAVE NAM DOLAZE -  DOBRA JE ZA SLAVSE TRPEZE .
PRIJATNO !





субота, 22. октобар 2016.

MANGO LIMUNADA ZA DVOJE

        MANGO LIMUNADA ZA DVOJE


Potrebno je:

2 Manga
2 Limuna
2 Narandze
200ml soka od ananasa
400ml rashladjenog caja od nane

 PRIPREMA : 
400ml vode staviti da provri, u provrelu vodu staviti oko 10-tak listova nane, poklopiti posudu i ostaviti da se potpuno ohladi.
Mangu, limunu i narandzi oguliti koru, iseci na sitne komade i staviti u blender.

200ml soka od ananasa dosipati u blender i izblendirati. Izblendiranoj vocnoj masi dodati rashladjeni  caj od nane. Promesati dobro sok i sipati u case. Sluziti uz kocke leda i limuna.
Vocni napitak je pun izvor vitamina i minerala koji osvezava i daje energiju. Plodovi manga ,kao i ostalo voce za ovaj napitak trebju biti  zreli i zdravi jer su tada puni soka. Dodatak  rashladjenog caja nane, cini sok ukusnijim i zdravijim. Probajte necete se pokajati, delotvorniji je kada se pije u dvoje:) PRIJATNO!