Претражи овај блог

субота, 3. децембар 2016.

ŠNICLE U SOSU OD PEČURAKA


SNICLE U SOSU OD PECURAKA





Šnicle sa sosom od pecuraka, pikantno i veoma ukusno jelo ..Za gurmanluke prava strast ,brzo se priprema,ne oduzima puno vremena u kuhinji.
 Snicle su mekane i softane..jelo moze biti dobar porodicni rucak,a sa njim  i goste docekati.



POTREBNO JE:

  • 600g SVINJSKIH ŠNICLI
  •  ULJE PO POTREBI
  •  1GLAVICA CRNOG LUKA
  •  1 KAŠIKA BRAŠNA
  •  150 g SECKANIH  PEČURAKA
  •  1 KAŠIKA SENFA
  •  2 KAŠIKE KEČAPA
  •  SO PO UKUSU
  •  BIBERA PO UKUSU
  •  100g PAVLAKE ZA KUVANJE



Šnicle izlupati ,posoliti,pobiberiti ,pa ih ispržiti na ulju.Snicle pržiti sa jedne strane i sa druge strane,dok ne omeknu i porumene sa obe strane po 10 minuta.
 U posebnom tiganju upržiti sitno iseckanu glavicu crnog luka,zatim dodati seckane pečurke,sve zajedno dinstati oko 10 minuta.
 Dinstanim pečurkama dodati kašiku brašna,malo upržiti ,zatim dodati kašiku senfa,i dve kašike kečapa.
 Promešati varjačom,sjediniti masu,i sve zajedno pržiti jos 5 minuta.
 Preliti( čašom tople vode:2dl).poklopiti i dinstati jos 10 minuta.
 Gotov sos od pecuraka dodati u dinstane snicle,zatim preliti pavlakom za kuvanje.
 Promesati,poklopiti  i skloniti sa vatre.
 Šnicle služiti sa barenim pirinčem,uz sezonsku salatu. 






недеља, 27. новембар 2016.

MARKOVA TORTA

MARKOVA TORTA




Prelistavajuci svoju svesku sa receptima, nadjoh ovu prelepu tortu. Mom sinu je tada bio rodjendan pa sam tortu nazvala po njemu, Markova torta. Dopala mi se kora koja je puna lepih sastojaka kao sto su: cokolada, kora od limuna, badem i maslac. Celu tortu krasi aromaticni  karamelizovani lesnik sa puno mlecne kremaste strukture. O ukusu ne treba raspravljati nego probati, ja sam pripremila recept, na vama je da ga isprobate.




POTREBNO JE ZA KORU:

 3 JAJETA
 150 g MASLACA (moze i margarin)
 150 g SECERA
 100 g COKOLADE (najbolja Menaz)
 150 g MLEVENOG BADEMA
 2 KASIKE ULJA
 1 KASIKA BRASNA
 KORA OD 1 LIMUNA

KREMASTI  FIL:

 150 g PECENOG LESNIKA
 200 g SECERA
 500 ml SLATKE PAVLAKE
 2 KESICE SLAG FIKSA

PRIPREMA:

Pripremiti pleh, premazati uljem i dobro ga pobrasnati, kako bi kora mogla da se lako izvadi iz kalupa.
Precnik kalupa, u kojem sam ja pekla je 32 cm X 20cm.


Priprema kore:

 U posebnom sudu odvojiti, belanca od zumanca, na ovaj nacin jaja se brze umute i budu jako penasta.
 Belanca prvo umutiti penasto u cvrst sneg. Maslac (na sobnoj temperaturi) i secer penasto umutiti, pa dodati zumanac po zumanac uz stalno mesanje, da se izjednace zumanca sa maslacem.
 U umucenu masu dodati izrendanu cokoladu (na krupno rende), mlevene bademe, dodati izrendanu koru od jednog limuna, varjacom sve zajedno promesati.
 Dodati na kraju umucen sneg od belanaca, lagano varjacom promesati da se sjedini umucena masa sa belancima.
 U pripremljenom kalupu sipati umucenu masu, rernu predhodno zagrejati na 200 c, pa smanjiti na 180 c. Peci koru oko 60 minuta.


PRIPREMA KREMASTOG FILA:

Pecene lesnike krupno istuci tuckom. Uviti lesnike u staru krpu i istuci ih tuckom za meso.
 U dublju posudu otopiti secer, na srednjoj temperaturi kako bi se dobio svetli karamel, zatim umesati seckane lesnike.
 Na papiru masnom za pecenje kolaca izliti pripremljenu masu (lesnike sa uprzenim secerom), ostaviti da se ohladi.
 Stvrdnutu masu sitnije istuci tuckom, moze se u elektricnom secku samleti, ako ne opet onako kako sam objasnila, istuci ih tuckom.
 Umutiti slatku pavlaku sto penastije, zatim slag fiks umesati sa kasikom secera u prahu, pa ga dodati umucenoj pavlaci. Mutiti da se dobije sto gusca i cvrsca umucena pavlaka ili slag.
 U umuceom slagu ili pavlaci dodati polovinu izmrvljenog secera sa lesnikom,dobro izmesati masu, drugu polovinu ostaviti da se dekorise sa strane torta.

FINALNI POSTUPAK:

 Pecenu koru preseci uzduz na pola da se dobiju dve kore, premazati je polovinom pripremljenog kremastog fila, opet kora, pa odozgo druga polovina kremastog fila. Mozete tortu na kraju spricem  dekorisati kao ja.

 Otopiti cokoladu na pari sa margarinom, secerom i mlekom, promesati je i s njom dekorisati odozgo tortu.

 Strane ivice torte ukrasiti preostalim izmrvljenim lesnikom, koji je prethodno ostavljen.







уторак, 22. новембар 2016.

SLAVSKI KOLAČ


SLAVSKI KOLAČ

  
   





Naša SrpskaTradicija koja dugo da traje, da se ne da zaboravu....
Jesen dosla,  s njom krsne slave i narodni običaji. Moja slava je 14. novembara, "Sveti Vrači" u narodu poznata kao doktorska slava jer i doktori slave.  Pred slavu običaj je da domaćica napravi domaći slavski kolač, za zdravlje i napredak svoje porodice i berićetne godine. Običaj je, kako kaže nas narod imati na dan slave je slavska sveća, žito, vino i slavski kolač.
 Svake godine se trudim da moj slavski kolač i slavska trpeza  bude lepo pripremljena, za oči, tako i za dusu.
Mesenjem Slavskog kolača obogacujemo slavsku trpezu, vracamo mir i spokojstvo u naš dom..
 Kad zamirise pečeni slavski kolač tada je velika radost  i sreća u svima nama.., Tada nam nista nije tesko da se uradi... 
 Kada je mrsna trpeza, Slavski kolač se priprema sa mlekom, jajima, kvascem i zasladi sećerom.  Kada je posna trpeza, Slavski kolač se priprema s vodom sćcerom i kvascem.
Malim opisivanjem o Srpskoj tradiciji i običaju za Krsnu slavu,  htela sam da opišem o nasem  obicaju, mislim da je za sada  dovoljno.. Pogledajte recept i slike koje sam zabeležila. Nadam se da sam malo pomogla oko mešenje Slavskog kolača ..kako zamesiti i oblikovati slavski kolač. ..
  

POTREBNO JE ZA TESTO:

700g BRAŠNA 
 200 ml TOPLOG MLEKA
 200ml TOPLE VODE
 100 ml ULJA
 1 KESICA SUVOG KVASCA
 3 KASIKE SECERA
 2 KASICICE SOLI

ZA PREMAZIVANJE SLAVSKOG KOLACA:
 1 ZUMANAC
 1 KASIKA ULJA


PRIPREMA:

U vanglici za mesenje testa, sipati prosejano brasno sa pomesanom kesicom suvog kvasca.
 U sredini brasna napraviti malo udubljenje, sipati 100ml ulja i 2 kasicice soli, zatim u posudicu pomesati toplo mleko i vodu sa 3 kasike secera i njime zamesiti testo. Testo pokriti krpom i ostaviti ga na toplom da naraste, dok testo udvostruci masu.
Naraslo testo istresti na radnoj povrsoni, premesiti ga, zatim na kuhinjskoj vagici izmeriti 7 jednakih loptica po 200 g tezine.
 Duboki sud (ili duboka serpa precnika 22cm) obloziti papirom za pecenje, meni je serpa odgovarala, pa sam u njoj pekla kolac.
 Prvu lopticu rastanjiti rukom precnika 22 cm i staviti je na dno suda, drugu lopticu rastanjiti i uvaljati na dve jednake trake, zatim ispleti kiku duzina obima serpe. Kiku plesti preplitanjem dveju traka, sleva na desno i obrnuto.
Pletenu kiku staviti na kraj ivice testa (tj,testo na dnu okviriti kikom).
 Od preostalih cetiri loptica, razvuci testo oklagijom i uvijati u rolate. Nozem seci rolate na koso (romboide) po cetiri romboida redjati uz samu ivicu testa, odnosno naslanjati ih na kiku.
 Petu lopticu rastanjiti u dve jednake duzi, isplesti kiku. Kiku iseci na cetiri jednaka dela po 10 cm,stavljati duz pletene kike izmedju svakih cetiri romboida praveci krst. (Videti na slici).
 Formirati lopticu skupljajuci najsitnije okrajke sto je ostalo od rolata, i staviti loptu na sredinu testa.
 Preostala parcad romboida (rolata) poredjati sa strane loptice praveci cvet (slagati iste velicine).
 Testo ako ima viska nista ne bacati sve iskoristiti, ja sam sto mi je malo preostalo od testa napravila male kuglice, stavljajuci ih svuda po sredini cveta.

Kolac pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.
 Umutiti zumanac sa uljem pa premazati narasli kolac, zagrejati rernu na 200 c, zatim smanjiti na 180 c i peci kolac oko 40 minuta. Kolac pokriti papirom za pecenje posle 15 minuta pecenja.
 Peceni kolac ostaviti u vrucoj rerni jos 10 minuta da odstoji. Topli kolac uviti u krpu, ostaviti da se potpuno ohladi.


































субота, 19. новембар 2016.

VOCNA ROMANSA

                       VOCNA ROMANSA                            





Kada pravim neku poslasticu, najvise volim socne kremaste torte. Ukucani obozavaju da se posle dobrog jela zaslade. Znam sta oni vole, pa tako uvek napravim ono u cemu oni uzivaju. Ovog puta sam napravila tortu sa puno krema koja je socnog ukusa, i dobila je romantican naziv VOCNA ROMANSA. Zelela sam koru koja ce se stapati sa filom i vocnim zeleom, ne osetiti je da je ima, a da vas sladi i osvezava. Kora je krhka i hrskava, slicna je kori  puslici.
 U nastavku mozete da pogledate sta vam je potrebno od  sastojaka  i kako se priprema torta VOCNA ROMANSA.

POTREBNO JE:

 ZA KORU:

8 BELANACA
1 PRSTOHVAT SOLI
250g SECERA

KREM OD ZUMANACA:

 1 L  MLEKA
 8 ZUMANACA
 2 KESICE PUDINGA OD VANILE
 16 KASIKA SECERA
 2 KESICE ZELATINA
 500 ml SLATKE PAVLAKE

ZA VOCNI ZELE:

 1L SOKA OD JAGODA
 500g OCISCENIH VISANJA
 6 KASIKA GUSTINA



PRIPREMA KORE:

U posebnom sudu odvojiti belanca od zumanca, belancima dodati jedan prstohvat soli (so se dodaje da bi se belanac lakse umutio i udvostrucio svoju masu).
 Belanca mutiti penasto, dodavati secer postepeno, uz stalno mesanje  miksera dok se secer ne otopi, umutiti belanca u cvrst sneg. Videti da li se secer otopio, ako jeste jos 5min. mesati sneg od belanaca.
Rernu predhodno zagrejati na 200c.
 Cetvrtasti pleh obloziti pek papirom za pecenje, sipati umuceni sneg od belanaca peci u rernu na 180c oko 30minuta.
 
KREM OD ZUMANACA:

Litar mleka staviti da uzavri, zumanca umutiti sa secerom (da pobele), umesati puding od vanile. Izmesati  zumanca sa pudingom, polovinu vrelog mleka sipati umucenim zumancima, promesati varjacom  i vratiti nazad u mleko. Mesati varjacom i kuvati do odredjene gustine dok masa ne postane gusta (kada se vidi trag kasike), zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi krem od zumanaca.
 Zelatin rastvoriti sa 10 kasika hladne vode, ostaviti da nabubri, i nabubreli zelatin zagrejati i mesati da se istopi. Zelatin ne sme da provre jer ce izgubiti moguca svojstva za zeliranje.
U krem od zumanaca umutiti mlaki zelatin ostaviti da se ohladi i stegne (da zelira krem).
 Umutiti slatku pavlaku iostaviti koliko je potrebvno za dekoraciju torte, ostalu pavlaku umesati mikserom u krem od zumanaca.

 VOCNI ZELE:

 U dubljoj posudi zagrejati sok od jagoda sa ociscenim visnjama, u malo soka razmutiti gustin i umesati ga u uzavreli sok od jagoda sa visnjama. Mesati varjacom dok se ne ukuva vocni zele i postane dovoljno gust.

FINALNI POSTUPAK:

 Pecenu koru preseci vertikalno da se dobiju dve jednake kore.
 Na tacnu staviti  prvu koru, premazati je kremom od zumanaca, pa polovinu vocnog zelea preko krema od zumanaca, opet kora, krem od zumanaca i na kraju odozgo vocni zele.
Ostatak umucene slatke pavlakeiskoristiti za dekorisanje torte.
   








петак, 11. новембар 2016.

PITA SA SIROM



PITA SA SIROM








Pita  sa sirom cesto je na nasoj trpezi, u nasoj porodici svi je obozavamo. Recepta ima raznih i svako pravi pitu prema svom ukusu, tako i ja ovu pitu sam pravila po receptu svoje bake. Pita se pravi  od gotovih kora, a nadev je sa sirom i prelivom od jaja. Malo sam improvizovala i promenila recept, nisam pogresila ispala je odlicno, ukusno kao sto se moze i videti na slici. Pitu sluziti toplu sa kiselim mlekom.

POTREBNO JE:

 500g KORA ZA PITU
 500g TVRDOG SIRA (kravljeg)
 100g MASLACA ili MARGARINA
 4 JAJETA
 200ml JOGURTA
 200ml KISELE PAVLAKA
 200ml GAZIRANE VODE
 1 PRASAK ZA PECIVO
 100 ml ULJA


PRIPREMA:

Kore za pitu podeliti na cetri lista, jer rolat se sastoji od 4 kore. Sve zavisi od kora, meni je ispalo 4 gotovih rolata uvijenih od po 4 kore.
 U posudu umutiti jaja, dodati izmrvljen sir, jogurt, kiselu pavlaku, gaziranu vodu, prasak za pecivo, promesati da se jaja sjedine sa tecnom masom. Pola fila nadenuti kore, pola fila za prelivanja pite.
 Na radnoj povrsini rasprostreti prvu koru, poprskati je uljem, narendati maslac (ne mora puno), staviti drugu koru premazati je filom od sira. Zatim, staviti trecu koru poprskati je uljem i narendati maslac, preko staviti cetvrtu koru i nju poprskati uljem i premaziti je filom od sira.(Znaci na svaku drugu koru narendati maslac).
 Premazane sve 4 kore uviti u rolat, tako isto ponoviti postupak sa preostalim korama.
 Pleh od sporeta premazati uljem, svaki rolat iseci na jednaku parcad i poredjati ih u podmazanom plehu.
 Preostali fil od sira preliti preko izrezanih parcadi rolata. Narendati maslac i posuti susamom..
 Rernu predhodno zagrejati na 200c smanjiti na 180c i peci pitu oko 40 minuta. Pitu gotovu izvaditi iz rerne, razmutiti malo ulj i vode, pa je premazati.Vratiti je u rernu jos 5 minuta, dace joj sjaj i hrskavost.
 Sluziti je toplu sa kiselim mlekom, za dorucak ili veceru, pogodna je za razna slavlja.

 KAD JE VRUCA SVA JE HRSKAVA, KAD SE OHLADI MEKA KAO DUSA..
 PRIJATNO!














GULAS SA TELETINOM

                       GULAS SA TELETINOM







Posto volim da kuvam, svakog dana pripremam sveza jela za moje najmilije, pa se tako nasao na 
 meniju" GULAS OD TELETINE ". Jednostavno jelo, moze se pripremiti na razne nacine sa vise vrsta mesa.
 Ja sam sada odabrala teletinu. Volim kada je meso sveze, jer je tada ukusnije i socnije jelo. Ukus teletine na ovaj nacin pripreme je kao da ste meso od divjlaci spremali, tako je ukusno i pikantno, preporucujem da isprobate. Kao prilog uz gulas mozete dodati kuvanu testeninu, ili pire krompir.
 Za pravi gulas od divljaci, recept drugom prilikom kroz druzenje na mom blogu.


POTREBNO JE:

 500 g TELETINE
 1 GLAVICA CRNOG LUKA
 1-2 SARGAREPE
 500 ml SOKA OD PARADAJZA
 100 ml CRNOG VINA
 1 KASICICA MLEVENE PAPRIKE
 100 ml KECAPA
 1 KASIKA BILJNOG ZACINA
 PO UKUSU BIBERA 
 2-3 LOVOROVOG LISTA
 MALO BOSILJKA
 MALO PERSUN
 100 ml ULJA

PRIPREMA:
Luka crni i sargarepu, usitniti sitno i proprziti na ulju i dinstati. Zatim, teletinu usitniti na sitne komadice pa dodati uprzenom luku sa sargarepom.
 Teletinu promesati, zaliti je crnim vinom, zaciniti je mlevenom paprikom pa pustiti oko 10 minuta da krcka.
 Nakon toga dodati kecap i zaciniti biberom, biljnim zacinom i bosiljkom. Doliti sok od paradajza i kuvati da ispari  malo tecnosti i postane gusta masa.
 Ukuvanom gulasu dodati seckani persun i poklopiti posudu. Pri kraju iskljuciti ringlu na sporetu  i ostaviti gulas da polako krcka sa ostalim zacinima.




уторак, 8. новембар 2016.

PAPRIKA PUNJENA RIŽOM I PILETINOM

     PAPRIKA PUNJENA RIŽOM I PILETINOM





POTREBNO JE:

10 PAPRIKA  BABURA
200g PILECEG BELOG MESA (otkoscenog)
2 SARGAREPE
1 GLAVICA CRNOG LUKA
200g PIRINCA
4 PARADAJZA
100ml DOMACEG SOKA OD PARADAJZA
1 KASICICA BILJNOG ZACINA
PO UKUSU SOLI
PO UKUSU BIBER
PO UKUSU KARI ZACIN
MALO SVEZEG PERSUNA
100ml MASLINOVOG ILI SUNCOKRETOVOG ULJA

PRIPREMA:

Pilece meso izrezati na tanke stapice, luka usitniti i sargarepu iseci na komadice, pa proprziti na maslinovom ulju.
Uprzenom povrcu dodati piletinu izrezanu na stapice, dinstati sve zajedno na srednjoj temperaturi, dok meso ne omeksa i  ne ispari visak tecnosti.
Dinstanom povrcu i izrezanoj piletini dodati 200 g pirinca, promesati varjacom i sjediniti, zatim dodati paradajz usitnjen na komadice i 100 ml soka od paradajza.
Zaciniti smesu biljnim zacinom, posoliti po ukusu i pobiberiti i dodati po zelji kari zacin.
Promesati sve zajedno i ostaviti da lagano krcka na vasem sporetu. Ostaviti na vatri dok paradajz ne omeksa i pusti svoj sok, kao i dodati sok od paradajza, a pirinac treba lepo da nabubri.
Dodavati vodu ako je potrebno jer hoce pirinac prilikom kuvanja da  upije dosta tecnosti.
Gotovu smesu sa pirincem i mesom skloniti da se malo prohladi kako bi se mogla puniti paprika.
 Za to vreme papriku baburu ocistiti od peteljki i semena, pa je napuniti pripremljenom smesom od pirinca sa piletinom izrezanu na stapice.
U odgovarajucem sudu  poredjati punjenu papriku, visak smese jednako rasporediti pored paprika (ako vam je ostalo), persun iseckati i posuti preko paprika.
Naliti vodom punjene paprike koliko je potrebno (do paprika), kuvati na srednjoj temperaturi oko 30 minuta.
 Kuvane paprike kasikom preneti u zemljanom sudu, zapeci u predhodno zagrejanoj reni na 200 c oko 30 minuta.




Volim pirinac spremljen na razne nacine sa raznim dodacima, kao i intergralni pirinac koji nije kalorican, a veoma hranljiv.
Punjena paprika sa pirincem i  dodatkom pileceg mesa na stapice je veoma  ukusna na ovaj nacin kada se pripremi. Laganog je ukusa, brzo se priprema i ne oduzima puno vremena.
 PUNJENU PAPRIKU SA RIZOM I  PILETINOM sluziti toplu uz sezonsku salatu. Ukusna je i kad je hladna ako vam ostane.
PRIJATNO!