Претражи овај блог

четвртак, 15. децембар 2016.

VOĆNI KOLAČ SA BUNDEVOM






Voćni kolač sa bundevom prava zimska idila...sočnog ukusa i izgleda !
Volim voćne kremaste kolače,htela sam da bundeva, jabuka i banana daju jednu neodoljivu laganu notu.
Voćni kolač sa bundevom je osvezavajuceg ukusa.Bundeva svojom narandžastom bojom daje poseban ukus i krasi kolač. Spoj jabuka i banane opijaju  nepca svojim ukusom.
Ako niste obožavalac bundeve može te dodati drugo voce.
PRIJATNO!


POTREBNO JE:


ZA KORU:

  •  5 ŽUMANACA
  •  5 KAŠIKA ŠEĆERA
  •  5 KAŠIKA ULJA
  •  5 TOPLE VODE
  •  5 KAŠIKA BRAŠNA
  •  1 PECIVO
  •  1 KESICA VANILIN ŠEĆER



ZA KREM:

  •  5 BELANACA
  •  5 KAŠIKA ŠEĆERA
  •  3 KAŠIKE SOKA OD LIMUNA
  •  l L VODE
  •  3 PUDINGA OD VANILE
  •  300 g ŠEĆERA
  •  KORICA OD LIMUNA(RENDANA)


VOĆE:

  •   300 g BUNDEVE
  •  1 BANANA
  •  1 JABUKA
  •  200 g ŠECERA
  •  SOK OD JEDNOG LIMUNA

ZA DEKORACIJU KOLACA:

  •  200 g SLATKE PAVLAKE


PRIPREMA KORE:
  •  U posebnom sudu odvojite žumanca od belanaca, zatim žumanca dobro umutite sa 5 kašika šećera. Dodajte ulje zatim (u posebnom sudu izmešajte suve satojke-brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer) te dodajte suve sastojke u smesu,dodajte toplu vodu i promešajte  kašikom da se sjedini umućena masa.
  •  Kalup 40 x 23cm premažite maslacem i pospite brašnom,sipajte umućenu masu i pecite u  zagrejanoj rerni na 200c oko15 minuta.Koru ohladite.



PRIPREMA VOĆE:

  •  Bundevu i jabuku ogulite, isecite na sitne kocke te ih skuvajte u 1 litar vode sa 200g sećera oko 15 min.(da je meka bundeva i jabuka,pazite da se ne prekuvaju).
  • Prohladite i procedite od vode bundevu i jabuku zatim ih prelite sa sokom od jednog limuna.
  • Sacuvajte procedjenu vodu u kojoj se kuvalo voce (trebace za puding).


PRIPREMANJE KREME ;

  •  U odvojenom litru vode gde se kuvalo voce skuvajte puding.
  • Odvojite malo vode i razmutite puding od vanile,ostatak vode stavite sa šećerom i rendanom korom od limuna da provri.
  • Zatim u provrelu vodu dodajte razmućenu smesu i kuvajte uz neprestano mešanje sve dok se puding  ne ukuva i zgusne.




  •  U dubljem sudu umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, neprestano miksajte uz postepeno dodavanje kašike po kašike vrelog pudinga u snegu od belanaca.
  • Masa miksanjem ce se sve više sjediniti povećavati  kompaktnu  masu.






FINALNI POSTUPAK:

  •   U kalup preko kore poredjajte kocke bundeve, jabuke i banane.











.

  • Preko redo kockica od voća  prelijte pola mase toplog pudinga, opet poredjajte ostalo voće bundeve, jabuke i banane.
  • Zatim prelijte ostatak polovine mase toplog pudinga.
  •  Ostavite da se kolač dobro ohladi (najbolje kolač ostaviti preko noci).
  •  U mutiti slatku pavlaku i dekorisati  kolač. Voćni kolač secite na kocke i  sluzite hladan .
 PRIJATNO!

        









 

уторак, 13. децембар 2016.

MUFFINI SA SIROM I SPANACEM


MUFFINI SA SIROM I SPANACEM






Prhki,ukusni,mekani,supljikavi neodoljivi muffini koji se lako spremaju.Obozavaju ih svi u porodici jer su jako ukusni.Sir mozete dodati bilo koji  u testo,kravlji ili kozji sir.Muffini ostaju dugo mekani i prhki ,sluziti  sa kiselim mlekom.


POTREBNO JE:

3 JAJA
 60 g OSTROG BRASNA
 300 g MLADOG SIRA
 2 KASIKE MASLINOVOG ULJA
 150 g SPANACA
 1 KASICICA BILJNOG ZACINA
 1 KASICICA SOLI
 50 g KACKAVALJA RENDANOG
 1,2 KESICE PRASKA ZA PECIVO






PRIPREMA:


Spanac oprati,usitniti,posoliti,ostaviti da odstoji oko10 minuta.
 Jaja umutiti penasto, dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo,zatim dodati mladi sir,
 ulje i pripremljeni spanac.
 Varjacom lagano promesati,da se masa i spanac sjedine .
 U silikonskom kalupu za muffine,sipati masu, ne prepunjavati je u kalupu.
 Odozgo narendati kackavalj.
 Muffine peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200c-smanjiti na 180c i peci oko 25 minuta.
Kada porumene izvaditi ih sacekati da se malo prohlade.
 Muffine sluziti tople.
 PRIJATNO!


























































субота, 10. децембар 2016.

COKOLADNA BEZE TORTA SA SUMSKIM VOCEM



COKOLADNA BEZE TORTA

SA SUMSKIM VOCEM






POTREBNO JE:

ZA COKOLADNU KORU:
 1 JAJE
 60 g SECERA
 100 g BRASNA
60 ml ULJA
 2 KASICICE PRASAK ZA PECIVO
 1 KASICICA NES KAFA
 100 ml VRUCE VODE
 50 g KAKAA U PRAHU
100 ml MLEKA
1 KASICICA RUMA

ZA BEZE KORU
 2 JAJA
 1 PRSTOHVAT SOLI
 50 g SECERA
 30 g SECERA U PRAHU
 1 KASIKA GUSTINA


FIL --CRNI COKOLADNI MUS 

100 g COKOLADE ZA KUVANJE
 50 ml MLEKA
 1 ZUMANAC
 200 ml SLATKE PAVLAKE



FIL--BELI COKOLADNI MUS 

  100 g BELE COKOLADE
 50 ml MLEKA
 1 ZUMANAC
 200 ml SLATKE PAVLAKE


POTREBNO JE JOS
 200g SMRZNUTO SUMSKO VOCE
 200g SLATKE PAVLAKE
100 g DZEMA OD JAGODA



PRIPREMA COKOLADNE KORE : Odvojiti posebno belanaca od zumanca, dodati
 prstohvat soli i secera, umutiti ,  zatim mu dodati zumanac i umutiti u penastu masu.
 Zatim dodati prosejano brasno sa 2 kasicice praska  za pecivo, kasicicu nes kafu, dodati
otopljenu cokoladu i mleko, promesati i sjediniti u glatku masu (bez grudvica), na kraju
dodati 100ml vruce vode. Sve zajedno izmesati varjacom i sjediniti masu.
 Okrugli kalup za tortu(24cm precnika) obloziti pek  papirom za pecenje, sipati
 umucenu masu i peci koru u zagrejanoj rerni na 180c oko 20 minuta.

PRIPREMA BEZE KORE:



 Odvojena belanca umutiti sa prstohvatom soli, zatim dodati postepeno secer i umutiti
 belanca u cvrst sneg.
 Mutiti mikserom sve dok se ne otopi sav secer, zatim dodati secer u prahu pomesan
sa 1 kasikom gustina, mutiti i dalje belanca u cvrstu masu.
 Okrugli kalup obloziti pek papirom za pecenje, sipati pripremljenu umucenu masu od belanaca.




Koru susiti u zagrejanu rernu na 115c oko 45 minuta.Na kraju osusenu koru ostaviti u ugasenoj
rerni jos 15 minuta da odstoji (ne otvarati rernu).



CRNI COKOLADNI MUS

U posudu zagrejati mleko, staviti izlomljenu cokoladu i otopiti je.Skloniti sa vatre pa dodati
 uz stalno mesanje umuceni zumanac.Vratiti nazad na laganu vatru, kuvati jos 5 minuta.
Ohladiti masu.
Umutiti slatku pavlaku i polako dodati hladnu masu od cokolade.








BELI COKOLADNI MUS
Zagrejati mleko,dodati izlomljenu belu cokoladu,otopiti je uz stalno mesanje varjacom.
 Umutiti zumanac i dodati ga otopljenoj cokoladi,mesati i sjediniti u sjajnu glatku masu.
 Umutiti slatku pavlaku i lagano dodavati otopljenu belu cokoladu i sjediniti varjacom.





FINALNI POSTUPAK:

U kalupu vratiti cokoladnu koru, preliti je mesavinom od mleka sa rumom.
Koru premazati dzemom od jagoda, zatim preko premazati crnim musom od
 cokolade, preko cokoladnog musa --beze kora--opet dzem od jagoda--pa beli cokoladni mus.
Nafilovanu tortu sa kalupom ostaviti u frizideru oko2 h.
 Izvaditi tortu iz kalupa ,odozgo staviti sumsko voce na belom cokoladnom musu, umutiti
slatku pavlaku i dekorisati celu tortu.
 Filovanu tortu vratiti opet u frizideru da se dobro ohladi i stegne.
Tortu ukrasiti komadicima cokolade.































четвртак, 8. децембар 2016.

PLETENICA PITA

PLETENICA PITA


POTREBNO JE:
1 kg MEKOG BRASNA
 400ml TOPLE VODE
 200 ml JOGURTA
 1 KOCKA SVEZEG KVASCA
 1 KASIKA SECERA
 1 KASIKA SOLI

FIL ZA KORE:
 250g SITNOG SIRA
 250g SVEZEG SPANAC

Fil od sira:
 250 g SIRA
 100g KISELE PAVLAKE
 3 JAJA

 250 g MARGARINA
  2 ZUMANCETA(za premazivanje)
 MALO SUSAMA ZA POSIPANJE
 50 ml ULJA
  Zamesiti testo:
 U 400ml tople vode razmutiti kvasac,da se sav istopi,u vanglicu  sipati brasno i dodati ulje50ml, 200ml jogurta.kasiku soli,kasiku secera.
 Rastopljenim kvascem u toploj vodi zamesiti testo.
 Testo zameseno pokriti krpom i ostaviti na toplom da narasta.
Nadoslo testo sipati na pobrasnjanoj radnoj povrsini,razmesiti ga i formirati jufke,(meni je ispalo tri vece jufke,mogu i cetiri).
 Jufke ostaviti  malo da narastu,dok narasta testo pripremiti fil.
 Spanac oprati iseci ga na tanke rezance,i obariti ga u klucaloj vodi oko 5minuta.
 Obareni spanac ocediti od vode i umesati ga sa sirom.Izmesati kasikom i sjediniti spanac i sira.




Nadoslu jufku posipati brasnom i rastanjiti je oklagijom.
Na rastanjenom testu narendati margarin,(ponoviti postupak sa ostalim korama).
Rastanjene jufke sa margarinom ,presaviti u obliku pisma i ostaviti da odstoje oko10minuta.

Svaku koru(pismo)rastanjiti oklagijom,naneti fil sa sirom i spanacem.Koru sa filom uviti u rolat.


Rolar sa spanacem i sirom preseci po sredini da se dobiju dve jednake trake.
 Zatim  trake sa filom uplesti u kiku preplitanjem(prebacajuci)sa jedne strane na drugu stranu(sa leva pa u desnu stranu).Ispletenu kiku od testa iseci na jednaku parcad iste duzine.












Sledecu koru premazati filom od sira:
 Umutiti jaja viljuskom,dodati mrvljeni sir i kiselu pavlaku,sjediniti u kompaktnu masu.
 Oklagijom raszvuci koru,preko kore narendati margarin. Premazati je filom od sira,uviti u rolat i preseci je po sredini(uz duz).

Trake sa sirom uplesti preplitanjem sa jedne strane na drugu stranu(uraditi kao sa predhodnom korom).
 Cetvrtasti pleh(veci od sporeta)premazati uljem,pa poredjati pletenice sa spanacem i  sirom.
 Umutiti zumanca,dodati kasiku ujla pa premazati pletenice,zatim posuti pletenice susamom.Pletenice pokriti krpom ostaviti da narastu oko30 min.
 Rernu zagrejati na 220 c i pletenice peci oko 25minuta.Pecenu pitu  poprskati vodom i uljem(u casi pomesati malo vode i ulje),njime  poprskati vrucu pitu.Gotovu pitu pokriti krpom da bude mekana.
.