Претражи овај блог

уторак, 13. децембар 2016.

MUFFINI SA SIROM I SPANACEM


MUFFINI SA SIROM I SPANACEM






Prhki,ukusni,mekani,supljikavi neodoljivi muffini koji se lako spremaju.Obozavaju ih svi u porodici jer su jako ukusni.Sir mozete dodati bilo koji  u testo,kravlji ili kozji sir.Muffini ostaju dugo mekani i prhki ,sluziti  sa kiselim mlekom.


POTREBNO JE:

3 JAJA
 60 g OSTROG BRASNA
 300 g MLADOG SIRA
 2 KASIKE MASLINOVOG ULJA
 150 g SPANACA
 1 KASICICA BILJNOG ZACINA
 1 KASICICA SOLI
 50 g KACKAVALJA RENDANOG
 1,2 KESICE PRASKA ZA PECIVO






PRIPREMA:


Spanac oprati,usitniti,posoliti,ostaviti da odstoji oko10 minuta.
 Jaja umutiti penasto, dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo,zatim dodati mladi sir,
 ulje i pripremljeni spanac.
 Varjacom lagano promesati,da se masa i spanac sjedine .
 U silikonskom kalupu za muffine,sipati masu, ne prepunjavati je u kalupu.
 Odozgo narendati kackavalj.
 Muffine peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200c-smanjiti na 180c i peci oko 25 minuta.
Kada porumene izvaditi ih sacekati da se malo prohlade.
 Muffine sluziti tople.
 PRIJATNO!


























































субота, 10. децембар 2016.

COKOLADNA BEZE TORTA SA SUMSKIM VOCEM



COKOLADNA BEZE TORTA

SA SUMSKIM VOCEM






POTREBNO JE:

ZA COKOLADNU KORU:
 1 JAJE
 60 g SECERA
 100 g BRASNA
60 ml ULJA
 2 KASICICE PRASAK ZA PECIVO
 1 KASICICA NES KAFA
 100 ml VRUCE VODE
 50 g KAKAA U PRAHU
100 ml MLEKA
1 KASICICA RUMA

ZA BEZE KORU
 2 JAJA
 1 PRSTOHVAT SOLI
 50 g SECERA
 30 g SECERA U PRAHU
 1 KASIKA GUSTINA


FIL --CRNI COKOLADNI MUS 

100 g COKOLADE ZA KUVANJE
 50 ml MLEKA
 1 ZUMANAC
 200 ml SLATKE PAVLAKE



FIL--BELI COKOLADNI MUS 

  100 g BELE COKOLADE
 50 ml MLEKA
 1 ZUMANAC
 200 ml SLATKE PAVLAKE


POTREBNO JE JOS
 200g SMRZNUTO SUMSKO VOCE
 200g SLATKE PAVLAKE
100 g DZEMA OD JAGODA



PRIPREMA COKOLADNE KORE : Odvojiti posebno belanaca od zumanca, dodati
 prstohvat soli i secera, umutiti ,  zatim mu dodati zumanac i umutiti u penastu masu.
 Zatim dodati prosejano brasno sa 2 kasicice praska  za pecivo, kasicicu nes kafu, dodati
otopljenu cokoladu i mleko, promesati i sjediniti u glatku masu (bez grudvica), na kraju
dodati 100ml vruce vode. Sve zajedno izmesati varjacom i sjediniti masu.
 Okrugli kalup za tortu(24cm precnika) obloziti pek  papirom za pecenje, sipati
 umucenu masu i peci koru u zagrejanoj rerni na 180c oko 20 minuta.

PRIPREMA BEZE KORE:



 Odvojena belanca umutiti sa prstohvatom soli, zatim dodati postepeno secer i umutiti
 belanca u cvrst sneg.
 Mutiti mikserom sve dok se ne otopi sav secer, zatim dodati secer u prahu pomesan
sa 1 kasikom gustina, mutiti i dalje belanca u cvrstu masu.
 Okrugli kalup obloziti pek papirom za pecenje, sipati pripremljenu umucenu masu od belanaca.




Koru susiti u zagrejanu rernu na 115c oko 45 minuta.Na kraju osusenu koru ostaviti u ugasenoj
rerni jos 15 minuta da odstoji (ne otvarati rernu).



CRNI COKOLADNI MUS

U posudu zagrejati mleko, staviti izlomljenu cokoladu i otopiti je.Skloniti sa vatre pa dodati
 uz stalno mesanje umuceni zumanac.Vratiti nazad na laganu vatru, kuvati jos 5 minuta.
Ohladiti masu.
Umutiti slatku pavlaku i polako dodati hladnu masu od cokolade.








BELI COKOLADNI MUS
Zagrejati mleko,dodati izlomljenu belu cokoladu,otopiti je uz stalno mesanje varjacom.
 Umutiti zumanac i dodati ga otopljenoj cokoladi,mesati i sjediniti u sjajnu glatku masu.
 Umutiti slatku pavlaku i lagano dodavati otopljenu belu cokoladu i sjediniti varjacom.





FINALNI POSTUPAK:

U kalupu vratiti cokoladnu koru, preliti je mesavinom od mleka sa rumom.
Koru premazati dzemom od jagoda, zatim preko premazati crnim musom od
 cokolade, preko cokoladnog musa --beze kora--opet dzem od jagoda--pa beli cokoladni mus.
Nafilovanu tortu sa kalupom ostaviti u frizideru oko2 h.
 Izvaditi tortu iz kalupa ,odozgo staviti sumsko voce na belom cokoladnom musu, umutiti
slatku pavlaku i dekorisati celu tortu.
 Filovanu tortu vratiti opet u frizideru da se dobro ohladi i stegne.
Tortu ukrasiti komadicima cokolade.































четвртак, 8. децембар 2016.

PLETENICA PITA

PLETENICA PITA


POTREBNO JE:
1 kg MEKOG BRASNA
 400ml TOPLE VODE
 200 ml JOGURTA
 1 KOCKA SVEZEG KVASCA
 1 KASIKA SECERA
 1 KASIKA SOLI

FIL ZA KORE:
 250g SITNOG SIRA
 250g SVEZEG SPANAC

Fil od sira:
 250 g SIRA
 100g KISELE PAVLAKE
 3 JAJA

 250 g MARGARINA
  2 ZUMANCETA(za premazivanje)
 MALO SUSAMA ZA POSIPANJE
 50 ml ULJA
  Zamesiti testo:
 U 400ml tople vode razmutiti kvasac,da se sav istopi,u vanglicu  sipati brasno i dodati ulje50ml, 200ml jogurta.kasiku soli,kasiku secera.
 Rastopljenim kvascem u toploj vodi zamesiti testo.
 Testo zameseno pokriti krpom i ostaviti na toplom da narasta.
Nadoslo testo sipati na pobrasnjanoj radnoj povrsini,razmesiti ga i formirati jufke,(meni je ispalo tri vece jufke,mogu i cetiri).
 Jufke ostaviti  malo da narastu,dok narasta testo pripremiti fil.
 Spanac oprati iseci ga na tanke rezance,i obariti ga u klucaloj vodi oko 5minuta.
 Obareni spanac ocediti od vode i umesati ga sa sirom.Izmesati kasikom i sjediniti spanac i sira.




Nadoslu jufku posipati brasnom i rastanjiti je oklagijom.
Na rastanjenom testu narendati margarin,(ponoviti postupak sa ostalim korama).
Rastanjene jufke sa margarinom ,presaviti u obliku pisma i ostaviti da odstoje oko10minuta.

Svaku koru(pismo)rastanjiti oklagijom,naneti fil sa sirom i spanacem.Koru sa filom uviti u rolat.


Rolar sa spanacem i sirom preseci po sredini da se dobiju dve jednake trake.
 Zatim  trake sa filom uplesti u kiku preplitanjem(prebacajuci)sa jedne strane na drugu stranu(sa leva pa u desnu stranu).Ispletenu kiku od testa iseci na jednaku parcad iste duzine.












Sledecu koru premazati filom od sira:
 Umutiti jaja viljuskom,dodati mrvljeni sir i kiselu pavlaku,sjediniti u kompaktnu masu.
 Oklagijom raszvuci koru,preko kore narendati margarin. Premazati je filom od sira,uviti u rolat i preseci je po sredini(uz duz).

Trake sa sirom uplesti preplitanjem sa jedne strane na drugu stranu(uraditi kao sa predhodnom korom).
 Cetvrtasti pleh(veci od sporeta)premazati uljem,pa poredjati pletenice sa spanacem i  sirom.
 Umutiti zumanca,dodati kasiku ujla pa premazati pletenice,zatim posuti pletenice susamom.Pletenice pokriti krpom ostaviti da narastu oko30 min.
 Rernu zagrejati na 220 c i pletenice peci oko 25minuta.Pecenu pitu  poprskati vodom i uljem(u casi pomesati malo vode i ulje),njime  poprskati vrucu pitu.Gotovu pitu pokriti krpom da bude mekana.
.

субота, 3. децембар 2016.

SNICKERS TORTA SA KIKIRIKIJEM


SNICKERS TORTA SA KIKIRIKIJEM







Snickers torta je prava bomba za sladokusce.Puna je socno-slatkog uzitka.Moram reci da je obilato kremasta eksplozija,a kikiriki sa cokoladom joj daje poseban ukus. Tecna karamel masa je cini posebno neodoljivom.Na prvi pogled i slatkog zalogaja,usta i nepca su opijena  snickers tortom.Procitaj te recept,i napravi te sebi slatko uzivanje.PRIJATNO!

POTREBNO JE:


ZA KORU:
 5 BELANACA
 15 KASIKA SECERA
 300g MLEVENIH KIKIRIKIJA
 3 KASIKA BRASNA
 1 KESICA PRASAK ZA PECIVO


FIL OD COKOLADE:

5 ZUMANACA
 10 KASIKA SECERA
 1L MLEKA
 4 KESICE PUDINGA OD COKOLADE

 100g CKOLADE
 3 KASIKE SECERA U PRAHU
 1 MARGARIN


FIL OD JAJA
 3 JAJETA
 5 KASIKA SECERA
 50 ml MLEKA
 200 g SLAG KREMA
Za sloj od;
 300 gKIKIRIKIJA
Cokoladni preliv:
 200 g COKOLADE
 5 KASIKA MLEKA
 2 KASIKE SECERA
 100 g MARGARINA




PRIPREMA:


KORA:    Penasto umutiti 5 belanaca,dodati postepeno kasiku po kasiku secera,uz stalno mesanje miksera.
 Dodati kikiriki,brasno umesanog sa praskom za pecivo,lagano promesati masu.
 Okrugli kalup za tortu obloziti pek papirom za pecenje,smesu sipati u kalupu,i peci koru na 180c oko 10do 15 minuta.
 Hladnu koru preseci na pola -da se dobiju dve jednake kore.


FIL OD COKOLADE
 Zumanca umutiti penasto sa secerom,da pobele.Zatim dodati umesan puding od cokolade sa malo mleka,
 promesati varjacom i sjediniti masu.
 Ostatak mleka staviti da provri,pa umesati pripremljenu masu od pudinga.Ukuvati fil do vece gustine.
 Pokriti ukuvani puding providnom folijom i ostaviti da se ohladi.(da se korica ne stvori preko pudinga).

Penasto umutiti margarin i secer u prahu,dodati kasiku po kasiku hladnog umucenu masu od pudinga.
 Dodati otopljenu cokoladu i seckane snikers cokoladice.
 Promesati fil ,i sjediniti u kompaktnu masu.Fil ostavit na hladnom.

FIL OD JAJA:

U posebne posude odvojiti belanca od zumanaca.Belanca umutiti u cvrst sneg,dodajuci secer postepeno,
 Umucenim belancima dodati zumanac po zumanac,uz stalno mesanje miksera.
 Slag krem umutiti sa hladnim mlekom (u cvrstu masu).
 Umucen slag krem umesati sa umucenom masom od belanaca sa zumancima.
Pripremiti sledece sastojke:
 Kikiriki za posipanje
  300g kikirikija(odvojiti jednu sakicu)samleti na elektricnom secku
Cokoladni preliv za posipanje:
 Otopiti 200g cokolade otopiti sa 100g margarina,2 kasike secera,i 5 kasike mleka otopiti u glatku masu,(za preliv kora).




FINALNI POSTUPAK :

Okrugli kalup obloziti  sa papirom za pecenje kolaca, zatim posuti mlevenog kikirikija, pa poprskati cokoladnom masom.
 Preko prvog reda kikirikija--sloj od slaga sa jajima,
 opet red kikirikija sa poprskanom cokoldnom masom i karamel masu.
 Zatim staviti pvu presecenu koricu,filovati je polovinom fila od cokolade,
 staviti drugu koricu preko fila ,pa je filovati ostatkom fila od cokolade.
 Preko cokoladnog fila opet mleveni kikiriki sa poprskanom cokoladom,
 zatim sloj belog fila sa slagom i umucenim jajima. pa preliti tecnu karamel masu,opet red mlevenog kikirikija sa poprskanom cokoladom.
 Na kraju sloj belog fila sa slagom i jajima.
 Hedovrsenu tortu staviti u frizideru preko noci da odstoji do sutradan.(da se dobro stegne).
 Sutradan, tortu sa kalupom okrenuti na tacnu,skinuti papir sa torte.
 Preostalom otopljenom  cokoladnom masom preliti preko torte.
 Kikiriki koji smo na pocetku ostavili  (ceo)ukrasiti odozgo tortu.
 Tortu dobro ohladiti.
 Tortu iseci na parcad,preliti ih topingom od karamele.












BRZI USTIPCI


BRZI USTIPCI





Kako sam ih probala postali su moji omiljeni ekspres ustipci.Recept uzela od komsinice,i sada ih stalno pravim.
 Brzi ustipci su vrlo ukusni,mekani,i zacas se naprave,i zacas pojedu.
 Deca ih obozavaju,mogu da se jedu,uz razne dzemove,i vocnih preliva,takodje su vrlo ukusni sa sirom ,jogurtom,itd.
 Idealni su za dorucak ili veceru,samo se zamese i odmah prave.



POTREBNO JE:

2 CELA JAJETA
 400ml GUSTOG JOGURTA
 20 KASIKA MEKOG BRASNA
 1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
 1 KASICICA DOMACE RAKIJE
 1 KASICICA SOLI
 1 KASICICA SECERA
  
PO POTREBI ULJE oko (2 dl)

U vanglicu za mesenje testa,penasto umutiti jaja.Dodati 400ml jogurta i 20 kasika prosejanog brasna(da ne bi bilo grudvica u testu), smesu promesati varjacom.
 Zatim dodati ostale sastojke, pecivo, rakiju, soli i secera ,opet varjacom sve lepo promesati i sjediniti sastojke u kompaktnu masu.
Posudu u kojoj ce se prziti ustipci, zagrejati, zatim malom kasicicom vaditi male valjuske i prziti ih na vrelom ulju na umerenoj temperaturi.
 Ustipke gotove stavljati na papirnom ubrusu.
 Sluziti tople sa preporucenim idejama ili po svojoj zelji.




ŠNICLE U SOSU OD PEČURAKA


SNICLE U SOSU OD PECURAKA





Šnicle sa sosom od pecuraka, pikantno i veoma ukusno jelo ..Za gurmanluke prava strast ,brzo se priprema,ne oduzima puno vremena u kuhinji.
 Snicle su mekane i softane..jelo moze biti dobar porodicni rucak,a sa njim  i goste docekati.



POTREBNO JE:

  • 600g SVINJSKIH ŠNICLI
  •  ULJE PO POTREBI
  •  1GLAVICA CRNOG LUKA
  •  1 KAŠIKA BRAŠNA
  •  150 g SECKANIH  PEČURAKA
  •  1 KAŠIKA SENFA
  •  2 KAŠIKE KEČAPA
  •  SO PO UKUSU
  •  BIBERA PO UKUSU
  •  100g PAVLAKE ZA KUVANJE



Šnicle izlupati ,posoliti,pobiberiti ,pa ih ispržiti na ulju.Snicle pržiti sa jedne strane i sa druge strane,dok ne omeknu i porumene sa obe strane po 10 minuta.
 U posebnom tiganju upržiti sitno iseckanu glavicu crnog luka,zatim dodati seckane pečurke,sve zajedno dinstati oko 10 minuta.
 Dinstanim pečurkama dodati kašiku brašna,malo upržiti ,zatim dodati kašiku senfa,i dve kašike kečapa.
 Promešati varjačom,sjediniti masu,i sve zajedno pržiti jos 5 minuta.
 Preliti( čašom tople vode:2dl).poklopiti i dinstati jos 10 minuta.
 Gotov sos od pecuraka dodati u dinstane snicle,zatim preliti pavlakom za kuvanje.
 Promesati,poklopiti  i skloniti sa vatre.
 Šnicle služiti sa barenim pirinčem,uz sezonsku salatu.