Претражи овај блог

недеља, 12. фебруар 2017.

LISNATA POGACA

LISNATA POGACA







POTREBNO JE:

500g MEKOG BRASNA
20g SVEZEG KVASCA
200ml TOPLOG MLEKA
1 KASIKA SOLI
1 KASIKA SECERA
5 KASIKA ULJA

ZA PREMAZIVANJE TESTA:
250g MARGARINA
ZA PREMAZIVANJE POGACE:
1 ZUMANCE
ZA POSIPANJE POGACE SUSAM


PRIPREMA:
Razmutiti kvasac sa secerom,u toplom mleku sa kasikom brasna.Ostavit kvasac malo da naraste.Za to vreme prosejati brasno i dodati so.U brasnu napraviti udubljenje,pa dodati kvasac i ulje.
Umesiti testo i ostaviti ga da naraste,oko40 minuta.
Nadoslim kvascem zamesiti  glatko testo,koje se ne lepi za posudu i za ruke.
Umeseno testo ostaviti na toplom da odstoji i udvostruci masu.
Nadoslo testo izruciti na radnu povrsinu posutu brasnom , testo premesiti i podeliti na 5 jednakih loptica.
Loptice ostaviti koji minut da odmore.


Svaku lopticu rastanjiti velicine tanjira.







Rastanjeno testo premazati omeksalim margarinom.Slagati testo jednu na drugu,zadnju ne mazati margarinom.














Rastanjiti oklagijom testo u krugu precnika do 45cm.















Zatim od testa iseci okolo obruc oko
2-3 cm.sirine.


















Formirani krug iseci na 16 jednakih delova.

















Svaki iseceni deo testa uviti tako da jedna strana ide ravno uz jednu stranu ivice trougla testa.(kao sto je na slici).
















Tepsiju  velicine precnika 26 cm obloziti masnim papirom,uvijeno testo redjati siri deo uz stranu ivice tepsije.
Deo testa obruc koji je ostavljen, iseci na 10  jednakih delova,uvijati u rolatice ili ruzice,stavljati ih u sredini tepsije.
Pogacu staviti na toplom da naraste(da se udvostruci testo).Naraslu pogacu po vrhu premazati umucenim zumancetom i posuti susamom.
Rernu predhodno zagrejati na 220c,smanjiti tenperaturu na 180 i peci pogacu oko45minuta.

NAPOMENA:

Kada pogaca malo porumeni oko10 min. pokriti je masnim papirom da ne izgori, i peci do kraja n a180c.(Sve zavisi od sporeta kako pece i na koju temperaturu)Ventilator ako ima sporet na kraju ukljuciti ,ali papir ne skidati.Vremenom proveravati kako se pece pogaca.
Pogaca za sve prilike
.PRIJATNO!















субота, 11. фебруар 2017.

POHOVANA PAPRIKA SA KACKAVALJEM



POHOVANA PAPRIKA

                                   SA KACKAVALJEM





POTREBNO JE:

10 PECENIH PAPRIKA
200g KACKAVALJA-MOCARELA
PO UKUSU SOLI
PO UKUSU BIBERA
BILJNI ZACIN

ZA POHOVANJE:

2 JAJETA
100g MEKOG BRASNA
100g PREZLE


PRIPREMA:

Sira kackavalj iseci na tanke snite, duzine paprike.Pecenu papriku ocistiti od peteljki i semena,svaku posoliti , zaciniti zacinom, i biberom. Snite kackavalja staviti u svakoj pecenoj paprici,svaku papriku uvaljati u brasno,jaje i prezle.Prziti paprike u dubokom vrelom ulju.
Gotove paprike staviti na papirni ubrus da se iscedeod visak masnoce.
Sluziti sa pecenim krompirom i salatom od kupusa.
PRIJATNO!








ČOKO NEOBIČNA TORTA

ČOKO NEOBIČNA TORTA











POTREBNO JE;

250g MARGARINA ili MASLACA
200g SECERA U PRAHU
200g CRNE COKOLADE ZA KUVANJE
100 MLECNE COKOLADE
5 JAJA
2 KASIKE PREZLI

ZA PRELIV ;
100 g COKOLADE
1 KASIKA ULJA

100ml SLATKE PAVLAKE




PRIPREMA:
Na paru staviti posudu sa usitnjenim margarinom,cokoladom i secerom u prahu.
Lagano mesati sastojke dok se sve ne otopi i lepo ne sjedini.
Skloniti sa vatre i umesati postepeno jedno po jedno jaje.
Mikserom mutiti da smesa postane penasta i glatka.Zatim na kraju dodati prezle i sve lepo sjediniti.
Kalup okrugli za tortu podmazati i posuti prezlama,sipati smesu i peci u predhodno zagrejanoj rerni na 180c oko 30 minuta.
Za preliv , otopiti cokoladu sa kasikom ulja  i preliti tortu.
Umutiti slatku pavlaku, ukrasiti tortu pavlakom preko pavlake opet preliti sa otopljenom čokoladom. Tortu služiti sa umućenom slatkom pavlakom.

NAPOMENA!
Torta je slatko neobicna jer moze da se posluzi odmah dok je vruca. Odlicna je kad se ohladi.
Sluziti je  sa sezonskim vocem, pekmezom,slatkom pavlakom, ili sladoledom.







среда, 8. фебруар 2017.

AMERIČKA PITA SA VIŠNJAMA



AMERICKA PITA SA VIŠNJAMA

                                    







POTREBNO JE;

400g MEKOG BRASNA
60 g SECERA
250g MARGARINA ILI MASLACA(hladnog)
100ml HLADNE VODE
 PRSTOHVAT SOLI



ZA FIL:

600g VISANJA
4 KASIKE GUSTINA
200g SECERA
2 KESICE VANILINOG SECERA

ZA POSIPANJE

SECER U PRAHU-po potrebi


Koristiti visnje smrznute ili iz kompota.
Visnjama ocistiti kostice ako su smrznute,staviti ih da se dobro ocede od soka.
Za testo pomesati brasno ,prstohvat soli i secer. Dodati  hladan maragarin isecen na kockice,
 i hladnu vodu,pa ga prstima utrljati u brasno i zamesiti glatko testo.
Testo podeliti na dava jednaka dela,malo rastanjiti testa i ostaviti u frizideru na sat vremena.Ohladjeni deo testa rastanjiti oklagijom u obliku okruglog kalupa velicine28cm.
Testo staviti u kalupu,malo ga izbockati viljuskom kako se ne bi podiglo dok se pece pita.
Za fil u posudu pomesati ociscene visnje,secer, gustin i vanilin secer.
Kasikom pomesati smesu sa visnjama, i rasporediti odozgo po kori.
Ostali deo testa rastanjiti i iseci na trake,pa ih poredjati i isplesti po povrsini visanja.Predhodno zagrejati rernu na 200c,i peci pitu oko 1sat.
Pitu ohladiti i posuti secerom u prahu.
NAPOMENA;
Ja sam zelela pravu americku pitu sa visnjama, pa sam je pekla u okruglom kalupu .
Moze se peci u cetvrtastom plehu , tada razvuci testo 30x40cm.
Pitu pre secenja ohladiti najmanje 2 sata, da bi se stego fil. Kada je vruca pita fil izgleda mekan , ali kasnije kako se fil hladi stegnuce se.Lepa hrskava kora i ukus visanja koji podseca na detinjstvo.
Fil mozete staviti ,od malina ,borovnica,itd.sve su pite lepe, mirisljave i jako ukusne.
PRIJATNO!















петак, 3. фебруар 2017.

PUNJENE SVINJSKE ROLNICE S KAJMAKOM




PUNJENE SVINJSKE ROLNICE

S KAJMAKOM




POTREBNO JE:
1 kg SVINJSKOG FILEA
200g KAJMAKA
3 JAJETA
150g PREZLI
200 g DIMLJENE SLANINE
200g BRASNA
1 KASICICA BILJNOG ZACINA
PO POTREBI ULJE
PO POTREBI SO
PO POTRBI BIBERA


PRIPREMA:

Svinjski file iseci na tanke snicle.Snicle istanjiti tuckom za meso.
Zaciniti biljnim zacinom i biberom,pa na sniclu sloziti dimljenu slaninu,a preko nje premazati kajmakom.
Svinjsku sniclu sa kajmakom urolati u rolnicu,na svakoj rolnici staviti drvenu cackalicu da ne bi fil iscureo prilikom przenja.
Rolnice uvaljati u brasno ,zatim umutiti jaja, svaku rolnicu potopiti u jaja pa u prezle.
Svinjske rolnice pohovati u dubokom ulju, prvo s jedne strane pa okrenuti drugu stranu.
Gotove rolnice prebaciti na papirni ubrus da se ocedi visak masnoce.
Rolnice punjene kajmakom servirati uz krompir pire ili sa pomfritom.






уторак, 31. јануар 2017.

KREM KOLAC OD BANANA IKIVIJA


KREM KOLAC OD BANANA

                                             I KIVIJA







POTREBNO JE;

6 JAJETA
6 KASIKA SECERA
6 KASIKA BRASNA
6 KASIKA MLEVENIH ORAHA
2 KASIKE KAKAA
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO
1 KASIKA ULJA

KREMASTI FIL:
700ml MLEKA
8 KASIKA GUSTINA
8 KASIKA SECERA
200g MARGARINA
4 BANANE
2 KIVIJA

COKOLADNI MLECNI PRELIV:
300 ml MLEKA
100g SECERA
100g COKOLADE ZA KUVANJE

COKOLADNA GLAZURA;

100 COKOLADE
50g MARGARINA
3 KASIKE SECERA


PRIPREMANJE KORA:


Umutiti penasto jaja sa secerom.
U drugu posudu pomesati i prosejati sve sastojke,brasno,prasak za pecivo i kakao.Zatim ih dodati u penastoj masi od jaja,dodati mlevevene orahe i kasiku ulja.
Lagano drvenom varjacom promesati,i sjediniti sastojke u kompaktnu masu bez grudvica.
Pripremljenu masu sipati u pleh precnika 40x23cm.oblozen masnom papirom za pecenje.
Predhodno zagrejati rernu na 200c i peci koru oko30 minuta.
Koru ostaviti da se ohladi,hladnu koru prerezati na dva dela.

PRIPREMANJE KREMA:
U odgovarajucu posudu staviti mleko da uzavri.
Predhodno uzeti malo mleka i razmutiti gustin sa secerom,
umesati ga kada mleko uzavri.Masu neprekidno mesati kasikom sve dok se ne zgusne i ne ukuva .
Kada se krem ohladi umutiti  margarin.

 FINALNI POSTUPAK:
Prokuvati mleko sa cokoladom i secerom , prvu koru vratiti u kalup i preliti polovinom cokoladnog mleka.
Sacekati da kora upije mleko,staviti polovinu fila,preko njega poslagati banane po dve u nizu,
i kivi isecen na komadice.
Odozgo preko voca premazati ostatak fila.Zatim staviti drugu koru,  malo je pritisnuti prstima da se pripije za fil , natopiti je cokoladnim mlekom.
Napraviti cokoladnu glazuru . Otopiti cokoladu sa secerom i margarinom,promesati i istopiti sastojke.
Kolac preliti toplom cokoladnom glazurom i ostaviti u frizideru da se ohladi .

NAPOMENA!
Hladan kolac seci na parcad,pazeci pri secenju kolaca da na parcetu  ima dekorativni kruzic od banane.