Претражи овај блог

субота, 8. април 2017.

COKO-PLAZMA KOLAC


COKO-PLAZMA KOLAC






POTREBNO JE:

PISKOTE 200 g
200g MLEVENE PLAZME
1L MLEKA
200g SECERA
2 PUDINGA OD VANILE
2 KASIKE GUSTINA
200g MARGARINA


ZA DEKORACIJU:
200ml SLATKE PAVLAKE
200g COKOLADE ZA KUVANJE

PRIPREMA:

U posudu staviti secer i uspinovatri ga na laganu nvatru.   Secer treba da se otopi, kao
 tecna karamel masa.
Od 1litra  mleka odvojiti malo mleka i umesati mesavinu od 2 pudinga od vanile sa 2 kasike
 gustina.  Mleko preostalo dodati u uspinovani secer i kuvati sve dok mleko ne uzavri.
Zatim umesati mesavinu od pudinga u uzavrelo mleko, uz stalno mesanje dok se masa ne zgusne.
Karamel puding ostaviti da se malo prohladi.
Umutiti omeksali margarin sa secerom u prahu,  mikserom sjediniti u toplu karamel masu.
 U karamel masu dodati 200g mlevene plazme, varjacom dobro izmesati i sjediniti masu.

U kalupu poredjati red piskota,  predhodno potopljene u mleku.Zatim celu kolicinu ravnomerno
rasporediti po piskotama karamel sa plazmom.Ostale piskote potopiti u mleku i poredjati po filu.
Na tihoj vatri otopiti 200g cokolade sa malo mleka oko6 kasika, polovinu cokolade preliti preko piskota.
Umutiti slatku pavlaku, premazati je po vrhu piskota prelivene cokoladom.
Ostatkom otopljene cokolade dekorisati  plazma kolac.
Plazma kolac ostaviti na hladnom u frizideru da se ohlad. Najbolje je preko noci ostaviti kolac
kako bi se stego i sjedinio ukuse.












среда, 5. април 2017.

EKLERI PRELIVENI COKOLADOM


                      EKLERI PRELIVENI COKOLADOM






POTREBNO JE:

220ml HLADNE VODE
PRSTOHVAT SOLI
120g  MARGARINA - MASLACA
200g  MEKOG BRASNA
5 JAJETA
1KESICA PRASKA ZA PECIVO
FIL 
300ml SLATKE PAVLAKE
1 KESICA VANILINOG SECERA

ZA DEKORACIJU:
100g COKOLADE ZA KUVANJE
50g MARGARINA


PRIPREMA:

 Posudu sa vodom i margarinom sa prstohvatom soli, staviti na sporetu na srednjoj temperaturi
 da se otopi.
Kada je voda provrela i margarin se otipio, smanjiti temperaturu na sporetu i dodati brasno.
Neprekidno mesati varjacom smesu od brasna (oko5 min.) sve dok smesa se ne odvoji od
 posude i formira se lopta od testa.Ukuvano testo ostaviti da se ohladi.
Kada je testo dovoljno hladno, dodati jaja, jedno po jedno sa praskom za pecivo, uz stalno mesanje miksera,  sve dok masa ne postane kompaktna i ujednacena, bez grudvica.
Pleh od sporeta obloziti masnim papirom, spric za tulumbe napuniti smesom, istiskati smesu na pleh u malo duzem obliku nego sto su obicne tulumbe.
Rernu zagrejati na 200c, i peci eklere oko 10minuta.da lepo porumene, paziti da ne izgore.
Eklere izvaditi iz sporeta, svaki ekler lagano preseci uzduz da se dobiju dve polutke, poredjati ih ponovo na pleh i vratiti nazad da se dopecu jos 5 minuta.
Gotove eklere izvaditi iz sporeta i ostaviti da se ohlade.
Zatim pripremiti fil, u posudu umutiti slatku pavlaku sa vanilinim secerom.
Na tihoj vatri  otopiti cokoladu sa margarinom
Finalni postupak:
Na jednu polovinu testa eklera pomocu sprica ispuniti umucenom pavlakom, poklopiti drugom polovinom eklera.
Eklere ispunjene filom,  preliti  otopljenom cokoladom.













SELJACKA POGACA

  

SELJACKA POGACA





POTREBNO JE:


300g -350g MEKOG BRASNA
1/2 KOCKE SVEZEG KVASCA
200ml TOPLE VODE
5 KASIKA ULJA
1 KASICICA SECERA
1 KASICICA SOLI

PRIPREMA:
U posudu za mesenje testa, dodati brasno, u sredini brasna napraviti udubljenje, zatim dodati
 so i ulje.U manjoj ciniji dodati 200ml  tople vode, pa pomesati je sa secerom i kvascem.
Mesati rukom sve dok se kvasac ne otopi.(kolicina vode je dovoljna da se zamesi testo).
Pripremljeni kvasac dodati u brasno i zamesiti testo.Umeseno testo isipati na radnu
povrsinu posutu brasnom i nastaviti sa mesenjem testa, sve dok se testo lepo ne
umesi i postane glatko.Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste (oko30 min.).




Naraslo testo izruciti na pobrasnjenu  povrsinu i razmesiti. Od testa formirati jednaku loptu.
Tepsiju podmazati svinjskom mascu(ili  ulje)prebaciti testo u tepsiju i  rukama rastanjiti.
Testo rastanjiti sto tanje u tepsiji velicine 32cm, pokriti krpom i ostaviti da pogaca naraste.
Pogacu malo ukrasiti casicom rakijskom i viljuskom.(casicom pritiskati po testu praviti
krugove, a viljuskom izbockati testo).

Zagrejati rernu na 200c, naraslu pogacu peci u rerni oko15minuta.



 Pecenu pogacu uviti u krpu i ostaviti da se malo prohladi.

NAPOMENA!
Prilikom mesenja pogace, malo dodati brasno, ako se testo lepi za ruke. Kolicina brasna i ostale sastojke povecati prema potrebi, za dve pogace ili vise.Kvasac ne cekati  da naraste, vec se razmuti i odmah zamesi testo.







недеља, 26. март 2017.

PREBRANAC

  


PREBRANAC











POTREBNO JE:

500g PASULJA
300ml ULJA
1 kg CRNOG  LUKA
2 CENA BELOG LUKA
2 LOVOROVA LISTA
3-4 SUVIH PAPRIKA
PO UKUSU ALEVE PAPRIKE
BIBERA
PO UKUSU SOLI
  
PRIPREMA:

Pasulj ocistiti oprati i staviti u lonac, naliti hladnom vodom i kuvati do klucanja.
Nakon toga pasulj ocediti, naliti vrelom vodom i kuvati sve dok ne omeksa, paziti 
da sene prekuva.Potom ga ocediti od vode.
Zatim u medjuvremenu ocistiti crni luka i iseci ga na tanke kolutove.
 Jedan deo ulja zagrejati u tiganju i isprziti crni luk da porumeni.Dodati malo mlevenog
 bibera, aleve paprike i soli po ukusu.Dno djuveca podmazati , pa na dno
 ravnomerno rasporediti red pasulja, a preko njega staviti isprzeni luk.
Ovo ponavljati  dok se ne utrosi sav pasulj i luk.
Svaki red luka  zalivati preostalim uljem.Poslednji red zavrsiti pasuljem.
Odozgo poredjati par suvih paprika, dva cena belog luka i lovorov list, preko svega naliti malo ulja i 
peci u zagrejanoj rerni na 200c oko 30 minuta.

NAPOMENA!
Pasulj ociscen i opran potopiti preko noci , da nabubri da bi se brzo skuvao.
Prebranac je posno jelo na ulju,  bez mesa. Dobar rucak za posne dane i za ljubitelje pasulja.
Prebranac sluziti topao, a moze i hladan uz neku sezonsku salatu.
PRIJATNO!







EKSPRES PIZZA


EKSPRES PIZZA



POTREBNO JE:

ZA TESTO:
2 CASE BRASNA
1 CASA JOGURTA
1/2 CASE ULJA
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO


ZA NADEV:
100 g KECAPA
200 g SUNKE
100 g PILECEG PARIZERA
150g SAMPINJONA
150 g KACKAVALJA
50ml MASLINOVOG ULJA
 PO POTREBI ORIGANO


PRIPREMA:
Predhodno rernu zagrejati  na 200c.
U odgovarajucoj posudi sipati  prosejano brasno sa praskom za pecivo, dodati
jogurt i na kraju ulje.
Kasikom promesati sastojke, testo bi trebalo biti mekano i zitko.
Pleh podmazati uljem, testo isipati na pleh i rukom rastanjiti koru ravnomerno po plehu.
Kecapom premazati testo, zatim po testu posuti seckanu sunku, sampinjone,  izrendati
kackavalj, opet na kraju kecap i posuti origanom.
Pizzu peci u zagrejanoj rerni na 200c oko 10 minuta.

NAPOMENA!
Ova kolicina sastojaka je za  picu srednju, za vecu picu( ili dve sredjne)povecati ostale sastojke.
Mera sastojaka je casa od jogurta.Pizza na slici je od duple mere sastojaka.Moze obicno
 ulje za posipanje, ali hladno cedjeno maslinovo ulje daje pizzi hrskavu mekocu sa boljim ukusom.
Testo odmah nadenuti i peci pase zbog toga zove EKSPRES PIZZA.








петак, 24. март 2017.

KREMASTE KOCKE SA VISNJAMA

 

                       KREMASTE KOCKE SA VISNJAMA







POTREBNO JE:

ZA KORU:
4 JAJA
15 KASIKA SECERA
15 KASIKA BRASNA
15 KASIKA ULJA
15 KASIKA MLEKA
2  KASIKE KAKAA
1 KESICA VANILINOG SECERA
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO

ZA FIL OD PUDINGA:
800 ml MLEKA
2 PUDINGA OD VANILE
4 KASIKE SECERA
2 KESICE VANILINOG SECERA
250 g MARGARINA (na sobnoj temperaturi)
200 g SECERA U PRAHU

FIL OD VISANJA:
500g OCISCENIH VISANJA( smrznutih)
600 ml POLA- VODE POLA SOKA OD VISANJA
200 g  SECERA
150 g GRIZA

ZA DEKORACIJU
100g SLATKE PAVLAKE

PRIPREMA KORE:
U sud za mucenje posebno umutiti belanca sa secerom u cvrst sneg, pa postepeno
 dodavati zumanac po zumanac.
Zatim dodati ulje , mleko, prosejano brasno, pomesano  sa praskom za pecivo, kakao i vanilin secer.
Drvenom varjacom lagano promesati i sjediniti masu.Od ove umucene mase ispeci 2 kore.




Pleh velicine precnika 23x32cm. obloziti masnim papirom za pecenje, isipati
 masu i peci u zagrejanoj rerni na180c oko5 do 10 minuta.
Kore ohladiti, skinuti papir i ostaviti sa strane.





FIL OD PUDINGA:
Mleko staviti na vatru da uzavri, a u posebnu ciniju razmutiti puding od vanile sa
 secerom i vanilinim secerom u malo mleka koje smo predhodno odvojili.Neprekidno mesati
varjacom sve dok masa ne postane gusta.Puding skuvati i ostaviti sa strane da se ohladi.
Margarin omeksali penasto umutiti sa secerom u prahu, dodati ga u hladan puding
izmesati dobro i sjediniti masu.





FIL OD VISANJA:

Smrznute visnje ocistiti od kostica,   ispasirati sa stapni mikserom da se dobije kasa.
Zatim u vocnoj kasi dodati secer i griz . Promesati i staviti na vatru, da se ukuva  i zgusne
griz sa visnjama.





U tepsiju staviti jednu koricu, zatim ceo fil od pudinga, ravnomerno rasporediti,
 pa vruci fil od visanja polovinu takodje ravnomerno rasporediti,  zatim staviti drugu koru, i  na
kraju preko kore preostali fil od visanja.
Kolac dekorisati umucenom slatkom pavlakom.
Ostaviti kolac u frizideru da se ohladi najmanje 2-3 h, kako bi se stego i ukusi sjedinili.
Hladan kolac seci na jednake kocke.

NAPOMENA!

Visnje mogu biti sveze, ali sad im nije vreme pa sam upotrebila iz zamrzivaca.Vocni fil moze
 biti od malina, svezih ili smrznutih. Ukus je podjednako lep i ukusan. Kocke kremaste,
socne i neodoljive.Najbolje je za kolac da malo duze odstoji, jer je sve bolji i ukusniji.
PRIJATNO!










недеља, 19. март 2017.

ČOKOLADNI KOLAČ SA BANANICAMA



POTREBNO JE:


  • 2 ČAŠE  BRAŠNA
  • 2 ČAŠE ŠEĆERA
  • 2 ČAŠE JOGURTA
  • 1 ČAŠA ULJA
  • 2 KAŠIKE KAKAA
  • 1 KAŠIČICA SODE BIKARBONE
  • 6 KREM BNANICA

PRELIV:

  • 100 ml MLEKA
  • 100g ČOKOLADE ZA KUVANJE
  • 5 KAŠIKA ŠEĆERA
  • 50 g MARGARINA


GLAZURA

  • 100g ČOKOLADE ZAKUVANJE
  • 100g SLATKE PAVLAKE
  • 3 KAŠIKE MLEKA


PRIPREMA:

  • U posudi sipajte sve sastojke , brašno, jogurt, šećer, ulje, kakao i soda bikarbona.


  • Masu lagano izmesajte drvenom varjacom, da se sastojci  lepo sjedine.
  • Pleh veličine prečnika 20x32cm, podmažite uljem i pospite brašnom.
  • Zatim izjednacenu masu sipajte u pleh, krem bananice isecite na komadice i poredjajte po smesi .
  • Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180c oko 25 minuta.
  • Povremeno proveravati drvenom čačkalicom da li je kolač pečen.



Za preliv:

  • Posudu sa mlekom i sećerom stavite da provri a zatim dodajte čokoladu i margarin da se otope.
  • Promešajte  kašikom i sve sjedinite.Vrućim prelivom prelijte topao kolač.
  •  U manjoj posudi otopite čokoladu sa mlekom u finu  masu, dodajte slatku pavlaku, izmešajte  masu, te čokoladnom glazurom prelijte kolač.

NAPOMENA!

  • Mera za sastojke je čaša od jogurta. Krem bananice kolaču daju posebnu aromu te je zato kolac veoma ukusan  i sočan.
  • Kolač ohladite u frižideru oko1h.
  • Hladan kolač isecite na jednaku kocke. Pri sluzenju svaku kocku ukrasite komadićima bananica ili prelijte glazurom od čokolade.

PRIJATNO!