Претражи овај блог

недеља, 14. мај 2017.

CORBICA OD KOPRIVE SA SUVIM KOSTIMA


CORBICA OD KOPRIVE

                                                    SA

                                      SUVIM   KOSTIMA  

                    

POTREBNO JE:

 500g VRHOVE MLADE KOPRIVE
4OO g SUVE KOSTI
1 GLAVICA CRNOG LUKA
1 SARGAREPA
1 KOREN PASKANATA
50g CELERA
1 KASIKA BILJNOG ZACINA
2 KASIKE BRASNA
1 KASICICA MLEVENE PAPRIKE
PO UKUSSU BIBERA
PO UKUSU SOLI
2 JAJA
2 KASIKE KISELE PAVLAKE
50 ml ULJA


PRIPREMA:
U odgovarajucu posudu naseckati crni luk, sargarepu, paskanat, celer, suve kosti iseci 
na sitnije komadice.
Sve usitnjene sastojke naliti hladnom vodom da prekrije povrce i kosti, (da ogrezne),
staviti na laganoj vatri i kuvati oko 30minuta (dok se meso ne skuva i povrce ne omekne).
Koprivu oprati , usitniti na sitnije trakice.Posudu uzavrelu sa povrcem i kostima 
skloniti sa vatre i dodati usitnjenu koprivu .Nastaviti sa kuvanjem corbe sve dok 
se kopriva ne skuva i postane mekana oko15minuta.
Napraviti zaprsku-
Zagrejati ulje u tiganju, dodati brasno i uprziti  (da zapeni  i malo pozuti-paziti da ne izgori).
 Uprzenom brasnu dodati kasicicu mlevene paprike, izmesati zaprsku drvenom 
varjacom, vrelom zaprskom zaprziti corbicu sa koprivom.Corbicu posoliti i pobiberiti po ukusu.
U tanjiru , viljuskom umutiti jaja, dodati kiselu pavlaku, izmesati i preliti po zaprzenoj corbici.
Corbicu promesati kasikom, zatvoriti poklopcem i  pustiti da provri na laganoj vatri.
Iskljuciti sporet, ostaviti corbicu na toploj ringli do posluzenja.
NAPOMENA!
Corbica sa mladom koprivom i suvim kostima je izuzetnog ukusa, koja je
okrepljujuca i zdrava za nas organizam.
Sluziti corbicu toplu uz kiselo mleko.
PRIJATNO!













субота, 13. мај 2017.

COKO PUSLICA SA SUMSKIM VOCEM

                               

                                      COKO PUSLICA  

                                                SA 

                                       SUMSKIM VOCEM




 POTREBNO JE:
ZA KORU PUSLICU:
5 BELANACA
250g SECERA

ZA FIL:

5 ZUMANACA
100g SECERA
90g GUSTINA
750ml MLEKA
1 KESICA VANILINOG SECERA
100g COKOLADE ZA KUVANJE
250g MARGARIN
200g SUMSKOG VOCA

ZA  DEKORACIJU:
200g SLAGA SLATKA PAVLAKA
200ml MLEKA



PRIPREMA:
Posebnom sudu odvojiti belanca od zumanca.
U sud umutiti belanca u cvrst sneg uz postepeno dodavanje secera.Mutiti mikserom belanca
 bez prekida sve dok se secer ne otopi.


Cetvrtasti pleh obloziti pek papirom za pecenje, sipati masu od belanaca i ravnomerno
 rasporediti po plehu.
Formirati na papiru jednake dve koreod belanaca , kao sto je na slici


 Koru peci u zagrejanoj rerni na 150c oko 60minuta.


Pripremanje fila:
Na vatru staviti posudu sa mlekom da provri. U manju posudu umutiti zumanca sa secerom
i vanilinim secerom, dodati gustin,  umesati i zjednaciti mesavinu.
Pripremljenu mesavinu dodati u provrelo mleko, mesati masu bez prestanka
sve dok se masa ne zgusne i postane glatka bez grudvica.
Skuvani fil skloniti sa vatre,  da se ohladi ali ne potpuno(da je fil mlak).
Umutiti omeksali margarin sa 100g secera u prahu.Postepeno margarin dodavati, kasiku
po kasiku u filu od zumanaca.Mikserom mutiti masu sve dok se ne sjedini, i postane
glatka kompaktna masa.
Umucenu masu podeliti na dva dela:
u prvi deo mase dodati otopljenu cokoladu
u drugi deo ostaje isti
Voce pripremiti i dobro ga ocediti od viska soka.
Umutiti slag penasto sa 200ml mleka .

FINALNI POSTUPAK:

Na tacnu sloziti koru od belanaca, zatim je premazati filom od cokolade,po
 cokoladi poredjati voce, po vocu umuceni slag, zatim opet kora, pa zuti fil od
zumanaca, pa voce poredjati, i na kraju umuceni slag.
Tortu dobro ohladiti u frizideru , (najbolje tortu ostaviti preko noci da odstoji)da
 se torta lepo sjedini..
Tortu izvaditi iz frizidera, i ukrasiti je po zelji(  mleveni lesnik,  rendana cokolada i voce).
Hladnu tortu seci na kocke i sluziti.
PRIJATNO!










TORTA SA MALINAMA

                                TORTA SA MALINAMA


POTREBNO JE:
ZA KORU:

3 JAJA
3 KASIKE SECERA
3 KASIKE BRASNA
1 KASIKA KAKAOA
1 KASIKA ULJA
100 ml MLEKA
POLA KESICE PRASKA ZA PECIVO

FIL
300 g PLAZMA KEKS (mlevena)
400ml KISELE PAVLAKE
200g SECERA U PRAHU
2 KESICE SLAG PAVLAKE
200ml MLEKA

ZA DEKORACIJU
200g MALINE(smrznute ili sveze)
2 KESICE SLAGA
200ml MLEKA


Za koru,
Razdvojiti belanca od zumanca.Prvo belanca umutiti u cvrst sneg, zatim dodati
 secer i nastaviti sa mucenjem da se secer otopi.
Zatim cvrstom snegu dodati zumanca, nastaviti sa mucenjem da se smesa izjednaci.
U posebnu posudu pomesati prosejano brasno,kakao, pola kesice praska za pecivo.
Pomesane sastojke dodati umucenoj smesi i 2 kasike ulja, drvenom
 varjacom lagano promesati i sjediniti smesu da nema grudvica.
Rernu zagrejati na 200c, okrugli kalup precnika24cm obloziti pek papirom.
U pripremljenom kalupu sipati smesu,zagrejanu rernu smanjiti na 180c  peci
koru na 180c oko 20 minuta.


Koru vrucu preliti sa 100ml hladnog mleka.Koru ostaviti da se hladi i upije
tecnost od mleka.

Fil:
U posudu za mucenje umutiti 2 kesice slaga sa 200ml mleka
.Zatim dodati 400ml kisele pavlake i 200gr secera u prahu.
Mikserom dobro izmiksati da se masa izjednaci, pa dodati 300g mlevene plazme.
FINALNI POSTUPAK:
Koru vratiti u kalupu, na koru sipati ceo fil od plazme, ravnomerno je rasporediti.
Preko fila od plazme poredjati maline (smrznute ili sveze)- malo
malina ostaviti za dekoraciju.




Tortu ostaviti preko noci da se hladi u frizideru kako bi se ukusi sjedinili a fil stego.

Dekoracija torte:
Umutiti penasto 2 kesice slaga sa 300ml mleka.Izvaditi tortu i dekorisati je po izboru.
Ukrasiti tortu  po vrhu slaga sa malinama.
NAPOMENA!
Tortu drzati na hladnom ili u frizideru do sluzenja.Tako hladna torta lepo se sece na parcad.
Umesto malina, moze drugo jagodicasto voce po izboru.
Torta je pravo osvezenje za tople dane.
Prijatno!












субота, 6. мај 2017.

SARMICE OD ZELJA SA SUVIM KOSTIMA


SARMICE OD ZELJA

                                   SA SUVIM KOSTIMA






POTREBNO JE:

3 VEZE ZELJA
400g MESANOG MLEVENOG MESA
1 GLAVICA CRNOG LUKA
100g KORENA CELERA SVEZEG
1 VECA SARGAREPA
40g PIRINCA
300g SUVIH SVINJSKIH KOSTIJU
1 KASIKA SVINJSKE MASTI-, (moze i ulje oko50ml)
1 KASICICA SOLI
1 KASICICA MLEVENE PAPRIKE
BIBERA PO UKUSU

PRIPREMA:
Pirinac staviti u manji sud i naliti vodom. Voda treba da pirinac malo prekrije, kuvati ga
 nekoliko minuta. Poklopiti i ostaviti pirinac na iskljucenoj ringli da nabubri  i upije ostatak vode.
U sud staviti luka sitno iseckan, posoliti i prodinstati na masti ili ulju dok ne omeksa.
Dok se luk dinsta narendati celer i sargarepu.U luk dodati celer, sargarepu, meso
 mleveno i dinstati sve zajedno nekoliko minuta.Fil od mesa skloniti sa vatre, dodati
skuvani pirinac, biber po ukusu i mlevenu papriku.
Zelje oprati, istanjiti drsku, preliti ga sa vrelom vodom, ostaviti ga poklopljeno oko5 minuta
da odstoji i omeksa.
Na nalicje lista staviti punu kasiku fila, preklopiti levu i desnu stranu lista preko fila ka sredini
i uviti sarmicu.


Sarmicu redjati jednu do druge u djuvecu , ili duguljastoj tepsiji zajedno sa komadicima
 suvih kostiju. Naliti vodom da ogreznu, kuvati da provre.Zatim nastaviti sa kuvanje na laganoj
vatri oko 30 minuta.
NAPOMENA!
Zagrejati rernu  na 200c, staviti sarmice u zagrejanoj rerni  da se zapecu oko 15 minuta.
Napraviti zaprsku, u tiganju zagrejati malo ulja, dodati kasiku brasna i pola kasicice
 mlevene paprike, vrelom zaprskom preliti preko zapecenih sarmica. Sarmice vratiti
nazad u rernu,  iskljuciti rernu. Ostaviti  sarmice  do posluzenja .Tople sarmice sluziti uz kiselo meleko .
PRIJATNO!

















четвртак, 4. мај 2017.

LEDENE KOCKE SA MENAZ GLAZUROM

                                       LEDENE KOCKE SA

                                       MENAZ GLAZUROM 



POTREBNO JE:

4 JAJETA
4 KASIKE SECERA
4 KASIKE BRASNA
2 KASIKE KAKAA

SECERNI PRELIV:
300g SECERA
250ml VODE

ZA FIL:

5000ml MLEKA
9 KASIKA BRASNA
2 KESICE VANILINOG SECERA
150g MARGARINA

GLAZURA

200ml COKOLADNE MENAZ GLAZURE

PRIPREMA:

Za patispanj, umutiti jaja i secer penasto, dodati brasno pomesano sa kakaom.Masu sipati 
u podmazanom plehu 21x32cm precnika.Patispanj peci u zagrejanoj rerni na 180 c oko 10minuta.
Secerni preliv, na vatru staviti manji sud sa vodom i secerom da provri, malo kuvati
oko 2-3 minuta i preliti hladan patispanj.
Fil, od 500ml mleka, oduzeti malo mleka i umesati brasno, ostatak mleka staviti sa secerom da provri.
U provrelo mleko umesati brasno i kuvati uz neprekidno mesanje kasikom sve dok se krem ne zgusne.
Vanilin secer umesati u krem. Ostaviti krem da se ohladi.
Posebno umesati omeksali margarin i sjediniti sa hladnim kremom.
Masu dobro umutiti i sjediniti sa mikserom .Pripremljeni krem ravnomerno rasporediti
po patispanju.
Cokoladna glazura, preko fila premazati pripremljenu cokoladnu glazuru.
Kolac dobro ohladiti i seci na jednake kocke.
NAPOMENA!
Ledene kocke izvaditi iz frizidera, ostaviti na toplom koji minut, onda  seci na zeljene kocke.
Tako nece pucati cokoladna glazura.
PRIJATNO!
















понедељак, 24. април 2017.

DOMACI PSENICNI HLEB U VEKNI

DOMACI PSENICNI HLEB

                                           U VEKNI





 POTRBNO JE:
1 kg MEKOG BRASNA T400
1 KESICA SUVOG KVASCA
PO POTREBI VODA OKO -400ml
1 KASIKA SOLI
1 KASIKA SIRCETA ALKOHOLNOG

PRIPREMA:
U vanglicu za mesenje testa sipati prosejano brasno. Kesicu suvog kvasca izmesati
sa brasnom.
Usredini brasna napraviti udubljenje, sipati kasiku soli i kasiku sirceta.
Testo zamesiti sa vrucom vodom (da se prst moze drzati u vrucoj vodi).
 Testo u vanglici dobro umesiti i izraditi, sve dok se testo ne hvata i ne lepi za rurku.
Umeseno testo pokriti plasticnom kesom i krpom, i ostaviti na toplom da narasta.
Kada je testo naraslo, isipati ga na pobrasnjanoj povrsini.
Razmesiti testo i oblikovati ga u malo veci valjak.


 Veknu podeliti na 3 jednake lopte

 Loptu od testa rastanjiti oklagijom. Koliko testo moze da se rastanji,
tako uraditi sa ostalim testom.

 Pleh obloziti  masnim papirom. Rastanjeno testo uviti u  veknu i sloziti
  u pleh sa manjim razmakom.
Hleba ostaviti da narasta oko15-20 minuta .Narasli hleb nozem izrezati
 nakoso i viljuskom izbockati.
 Za to vreme zagrejati rernu na 200c.
Hleb peci na 200c oko 30 minuta sve dok hleba ne poprimi zlatnu zutu boju.
Ako sporet ima ventilator ukljuciti pri kraju pecenja da bi hleb bio zlatno i rumen.
Pecen hleb izvaditi iz sporeta, malo ga vodom pokvasiti i pokriti krpom.Hleb izvaditi
 iz pleha i uviti ga u krpu. Hleba ostaviti da se malo ohladi..
NAPOMENA!
Ovako pripremljen hleb, duze vreme zadrzava svezinu, mekocu i svoj miris.Zbog toga hleb
drzati na suvom i dobro uvijen u krpu.Ako hleb ostane, i naredni dan je svez i mekan kao dusa.
PRIJATNO!