Претражи овај блог

петак, 7. јул 2017.

ZAPECENA BORANIJA SA PILETINOM


ZAPECENA BORANIJA

 SA PILETINOM



Staro tradicionalno jelo i veoma zdravo, koje ja cesto na ovaj nacin pripremam.Volim
 kada je boranija sveza i krta, jer tada je jelo socno i bas ukusno.Ponekad stavim u boraniju
krompir pa je jelo jos ukusnije i socnije.Kad zelim da to bas izgleda tradicionalni rucak za
stolom, ja umesim pogacu , vrucu mirisljavu kao sto je nekad moja baka.
Sve zacas nestane .Od ovog pisanja podje mi voda na usta i zelje za ovim jelom.
PRIJATNO!

POTREBNO JE:

500g BORANIJE SVEZE
400g PILETINA
1 SARGAREPA
1 GLAVICA CRNOG LUKA
2 PARADAJZA
1 SLATKA PAPRIKA
2 CENA BELOG LUKA
1/2 KASICICE BILJNOG ZACINA
1/2 KASICICE SOLI
1/2 KASICICE CRNOG BIBERA
2 KASIKE BRASNA
1 KASICICA MLEVENE PAPRIKE

PRELIV ZA BORANIJU
1 CASA KISELE PAVLAKE
1 KASIKA ZRELOG KAJMAKA
2 JAJA
100ml  MLEKA

PRIPREMA:

Piletinu prodinstati na malo ulja sa jedne strane i sa druge strane.
Izvaditi meso iz serpe, dodati preostalo ulje i na njemu prodinstati svo povrce.

Crni luka, sargarepu i papriku, sitno iseckati, i sve zajedno na ulju prodinstati
sve dok povrce ne omeksa.

Na pola dinstanja povrca dodati narezan  paradajz, malo promesati i vratiti
 piletinu.

Boraniju oprati, ocistiti krajeve od peteljke i iseci je na pola, staviti je zajedno sa
omeksalim povrcem i mesom da se dinsta.

Zatim posoliti, zaciniti povrce i meso i nastaviti dalje da se dinsta sve dok
 ne omeksa boranija.(oko 30 minuta)

Boraniju  i povrce omeksalo dodati 2 kasike brasna, izmesati kasikom.
Zatim dodati 1 kasicicu mlevene paprike, promesati i naliti vodom da prekrije povrce
i meso.
Kuvati boraniju oko15 minuta
Kuvanu boraniju sa povrcem isipati u tepsiju, meso poredjati po vrhu boranije.

PRELIV- umutiti jaja, dodati kajmaka, kisele pavlake i mleka, promesati i
sjediniti preliv, gotovim prelivom preliti preko boranije i mesa.

Rernu predhodno zagrejati na 200c, staviti boraniju da se zapece u zagrejanu rernu
oko30 minuta, da boranija blago porumeni odozgo.

NAPOMENA!
Meso osim pileceg mesa, sa boranijom moze junetina i svinjsko meso, samo malo
duze kuvati meso sa boranijom.Salatu uz boraniju sluziti sezonsku,  sa ljutom papricicom
svezom ili pecenom ulucenom.Prijatno!













DOMACI KREMASTI SLADOLED

DOMACI KREMASTI SLADOLED



 -DA SE RASHLADE I OSVEZE NEPCA-

Sladoled je osvezavavajuca smrznuta poslastica ili desert koji se moze spremiti
od raznog voca sa raznim bogatim dodacima i prelivima po zelji.
Moj omiljeni sladoled jagoda i vanila, pa resih da svoje ukucane  malo iznenadim
ovim ledenim desertom i rashladim ih od  velike letnje temperature.Treba malo vremena
izdvojiti i eto hladne poslastice u kojoj ce svi uzivati.Sladoled svi vole,  i uzivaju u
njegovom slastu i osvezenju.PRIJATNO!


POTREBNO JE:

1 L MLEKA
400g SECERA
300g SLAG
300ml GAZIRANE VODE
500g JAGODA
4 BANANE
1 KASICICA EKSTRATA VANILE,
 ILI SIPKA VANILE
 ILI 2 KESICE VANILINOG SECERA



PRIPREMA:

Priprema voca
Jagode sveze u manjoj posudi izgnjeciti viljuskom i zamrznuti da se zalede.
Banane takodje u posudi viljuskom izgnjeciti i zamrznuti u zamrzivacu.

Zaledjene jagode i banane izvaditi iz zamrzivaca,ostaviti na toplom da stoje oko 5 min.,
zatim ih malo izblendirati u blenderu ili secka.

Priprema kremastog fila
U posudu sipati mleko i secer, staviti na sporetu na srednjoj temperaturi i prokuvati
da se secer otopi.

Mleko prokuvano ostaviti da se ohladi. Hladno mleko staviti u zamrzivacu da se zaledi
U drugoj posudi umutiti mikserom slag u cvrstu penu sa gaziranom vodom.

Zamrznuto mleko izvaditi iz zamrzivaca, ostaviti malo oko 5-10 min.da stoji na toplom.
Kasikom zahvatati zamrzlo mleko i dodavati u umuceni slag, pri tom mikserom mutiti
masu neprekidno.

Masa ce se  vremeno uvecavati i zgusnjavati u finu gustu masu.
Umucenu masu podeliti na tri jednaka dela.

Prvi deo dodati zamrznute jagode, mikserom izmiksati i izjednaciti masu.
Posudu sa umucenom masom od jagoda vratiti ponovo u zamzivacu

Drugi deo podeljene mase dodati zamrznute  izgnjecene banane, mikserom
miksati sve dok se masa ne izjednaci.

Posudu sa masom od banana vratiti ponovo u zamrzivacu

U treci deo mase umutiti sa 2 kesice od vanila i li 1 kasicica ekstarata  vanile
ili sipka od vanile.


NAPOMENA!
Ovaj sladoled praviti danas za sutra, da se lepo zamrzne i ohladi.Po zelji dodati
razne dodatke i prelive, komadice cokolade ili toping od cokolade, orahe i
lesnike usitnjene.Od ove jedne mere izadje oko 2 kutije po1500ml zapremine sladoleda.























DOMACI SIRUP OD VISANJA

                               DOMACI SIRUP OD VISANJA




POTREBNO JE:

3 kg VISANJA-ociscenih od kostica
3 KESICE  LIMONTUSA
1/5 l VODE
SECER PO POTREBI


PRIPREMA:

Visnje oprati, iskosticiti od kostice. U dubokom loncu staviti iskosticene visnje
 sa 3 kesice limontusa.

Rukama visnje izgnjeciti, dodati 1/5 l vode.Pokriti lonac krpom sa visnjama
i ostaviti da odstoji preko noci.

Visnje  rukama izgnjeciti, da sav sok iz njih izadje.Sok zajedno sa visnjama
 procediti kroz cistu gazu ili cedilo.Rukama iscediti visnje sve dok ima soka.

Procedjen sok sipati u odgovarajucu posudu, izmeriti sok loncetom ili soljom od 200ml .
Koliko ima soka toliko secera dodati u posudi.

Staviti na sporetu posudu sa sokom, kuvati na jacoj temperaturi da sok provre.
Povremeno skidati penu, i kuvati sok od kada provri oko 1o minuta.

Posudu skloniti sa sporeta, vreo sok sipati u ciste sterilisane staklene flase.
Flase sa sokom poredjati jednu flasu do druge flase i pokriti starim cebetom, ostaviti
da se falase same po sebi ohlade.

Sok ostaviti na hladnom da stoji i doceka zimu.

NAPOMENA!

Sok moze se sipati  u plasticnim flasama, samo treba sok ohladiti pa sipati u plasticne flase.
Plasticne flase dobro zatvoriti i staviti odmah  u zamrzivacu.
 Iscedjeni ostaci pulpe visnje,  ostaviti u plasticnim kesicama u zamrzivacu za kolace.










среда, 5. јул 2017.

DOMACE SLATKO OD MALINA

DOMACE SLATKO OD MALINA



-MIRISLJAVO SLATKO OD MALINA-
 Najukusnije je slatko od malina  i jagoda .Maline je bobicasto nezno voce, mora se
 voditi racuna da je plod potpuno zdrav i mehanicki neostecen.Treba odabrati ne suvise
zrele i velike plodove, maline ocistiti ih od zaostalih  peteljki i lisca.
Maline i jagode imaju u sebi tvrde kamene celije, koje slatku daju poseban
 ukus i mirisljavu aromu .


 POTREBNO JE:

1 kg MALINA
1 kg SECERA
100 ml VODE

PRIPREMA:

U serpu odgovarajucu za slatko redjati slojevito , red malina ,  red secera preko, pa
opet red malina, i secera.
Sve dok ima malina i secera tako ponavljati postupak.

Posudu sa malinama pokriti krpom i ostaviti da odstoji celu noc.

Serpu sa malinama staviti na sporetu, sipati vodu i kuvati na jacoj vatri.
Povremeno potresti posudu i kasikom skidati penu koja se pojavljuje tokom kuvanja slatka.

Slatko kuvati do zeljene gustine sve dok ne postane gusto.Zatim proveriti kasikom kapi
 da li tesko padaju.

Na kraju skinuti penu, skloniti serpu sa sporeta i pokriti slatko vlaznom krpom.
Ostaviti slatko da se potpuno ohladi.

Tegle ciste  napuniti slatkom od malina , zatvoriti celofanom ili hermetickim poklopcem,
ostaviti na hladnom da ceka zimu.


 NAPOMENA!
Slatko od malina, i od drugog voca je nas srpski specijalitet ili brend
.Slatko se kuva u serpama samo za kuvanje slatka.






среда, 28. јун 2017.

INTERGRALNE LEPINJE SA JOGURTOM


INTERGRALNE LEPINJE

 SA JOGURTOM






POTREBNO JE:

200ml JOGURTA GUSTOG
100g INTERGRALNOG BRASNA
100g RAZENOG BRASNA
2 KASIKE MASLINOVOG ULJA
1 KASIKA SOLI
1/2 KASICICE SODE BIKARBONE

PRIPREMA:
Rernu zagrejati na 200C, zajedno sa plehom za pecenje, dok se lepinje pripreme.

U vanglicu za mesenje dodati brasno intergralno i razeno.U sredini brasna
 dodati  200ml jogurta gustog, kasiku soli i 2 kasike maslinovog ulja.

Rukom promesati i zamesiti testo.Testo izruciti na pobrasnjenoj povrsini i opet
 ga izraditi u glatko testo.Testo podeliti na 12 loptica, svaku lopticu rastanjiti rukom u tanku lepinju.

Iz sporeta izvaditi vruc pleh , podmazati ga maslinovim uljem, zatim poredjati formirane
lepinje i premazati ih maslinovim uljem.

Peci lepinje u zagrejanoj rerni oko15 minuta, bez otvaranja rerne.

Gotove lepinje izvaditi iz sporeta, poprskati malo vodom i uviti u krpu.
Lepinje ostaviti tako da malo odstoje kako bi bile meke i hrskave.


NAPOMENA!
Svaku lepinju pre pecenja ukrasiti linijama na kvadratice- drvenom varjacom
 -lagano pritiskajuci testo.slika br-2









BRZE DOMACE TORTILJE

                             BRZE DOMACE TORTILJE


POTREBNO JE:

300g BRASNA T-400
1/2 KASICICE SOLI
4 KASIKE MASLINOVOG ULJA
180 ml VODE

PRIPREMA:

U sudu za mesenje testa, prosejati 300g brasna, u sredinu napraviti udubljenje
 pa dodati pola kasicice soli i 4 kasike maslinovog ulja pa ga zamesiti sa 180ml vode.


Testo izruciti na radnu povrsinu posutu brasnom i dobro ga izraditi sve dok testo
 ne postane glatko i ne lepi se za ruke.

Ako je potrebno dodavati brasno.

Zameseno testo ostaviti da odmara oko 10 minuta.

Testo podeliti na 10 malih loptica skoro iste velicine.Na radnu povrsinu posuti
brasno, i oklagijom razvuci svaku lopticu u tanku tortilju.(velicine plitkog tanjira).

Tortilje peci na umerenoj temperaturi u podmazanom plehu sa vrlo malo ulja, oko minut
sa jedne strane pa okrenuti drugu staranu, sve dok blago ne porumeni.
(kuhinjski ubrus potopiti u malo ulja i tako podmazivati tiganj).


NAPOMENA!
Tortilje drzati u kesi ili pokriti krpom da bi bile meke do posluzenja.Napravljene tortilje
se mogu drzati u hladnjaku,  i uzimati po potrebi, samo sto tada tortilju treba zagrejati malo
u vrelom tiganju.Uvek kada pozelite tortilju, mirisljavu, izvaditi i  filovati  po zelji.
Ja sam ovaj put izabrala fil od povrca,  zacinjenu, paradajznicnu sa pilletinom i majonezom.
Fantastican ukus koji vas tera da jos jednu pojedete.














SEMIFREDDO SA VISNJAMA

SEMIFREDDO SA VISNJAMA  




Semifreddo visnja je ledena poslastica slicna sladoledu. Osvaja socnim, slatkim ukusom cokoladne kreme visnje i slatke pavlake,  a ledenim dahom ostavlja trag slatkog uzitka.
Jednostavan je za pripremu, a najlepsa ledena poslastica za letnje dane.


POTREBNO JE:


200g OCISCENIH VISANJA
2 ZUMANCETA
1 CELO JAJE
150 g COKOLADE
200ml SLATKE PAVLAKE
3 KASIKE SOKA OD VISANJA
150 g SECERA


PRIPREMA:
Visnje ocistiti od kostica, ocediti ih od viska soka pa ih pomesati sa 50 g secera.
Tako ostaviti da odstoje oko 15 minuta.

Visnje sa posudom staviti na vatru da se malo prokuvaju oko 5 minuta.

Zatim umutiti zumanca sa 50g secera i celim jajetom.

Cokoladu otopiti na paru pa je dodati umucenim zumancima.Mikserom izmiksati cokoladu i zumanca
 sa jajetom neprekidno da se dobije glatki krem svetle boje.
U tu masu dodati 3 kasike soka od visanja.

Slatku pavlaku penasto umutiti , zatim je sjediniti sa kremom od cokolade i jaja.

Kalup precnika 11x30cm.obloziti providnom folijom da krajeve folije vire sa strane, sipati
 polovinu kreme, visnje poredjati po sredini kreme, zatim na kraju preliti ostatkom kreme.

Krajevima folije pokriti kremu sa visnjama, ostaviti u hladnjaku oko3h.

Semifreddo izvaditi iz hladnjaka, preokrenuti ga  na tacnu , ukrasiti visnjama
i preliti ga vocnim prelivom od visanja.

NAPOMENA :
Semifreddo sa visnjama, pre sluzenja  izvaditi iz hladnjaka ostavit da malo na toplom ,
noz umociti u vrelu vodu kako bi lako isekao snit.
PRIJATNO!