Претражи овај блог

недеља, 8. октобар 2017.

VOCNI COKO KOLAC OD MALINA

                                  

                       VOCNI COKO KOLAC OD MALINA







 POTREBNO JE:

ZA KORU:

5 BELANACA
5 KASIKA SECERA
1 KASIKA BRASNA
1 KASIKA JABUKOVOG SIRCETA

FIL OD VANILE
400ml MLEKA
1 PUDING OD VANILE
2 KASIKE GUSTINA
4 KASIKE SECERA



FIL OD COKOLADE
400mlMLEKA
50g COKOLADE ZA KUVANJE
1 PUDING OD COKOLADE
4 KASIKE SECERA
2 KASIKE GUSTINA



1 MARGARIN
200g SECERA U PRAHU


VOCE
300g SMRZNUTIH MALINA

COKOLADNA GLAZURA

150g COKOLADE ZA KUVANJE
100g SECERA
100ml SLATKE PAVLAKE

PRIPREMA:

Postepeno dodati secer i umutiti belanca u cvrst sneg.Dodati brasno, lagano promesati.
Sipati masu u oblozen kalup 40x23cm. peci u zagrejanoj rerni na 180c oko30minuta


Pecenu koru izvaditi iz sporeta i odmah skinuti papir  sa kore.


FIL OD VANILE:

Staviti na  vatri posudu sa mlekm da provri.U manju posudu u mleku razmutiti mesavinu
 od jednog pudinga od vanile, 3 kasike secera i 2 kasike gustina

U provrelom mleku umesati mesavinu pudinga od vanile i kuvati uz neprekidno
 mesanje varjace, sve dok se puding masa ne ukuva i ne zgusne se.

Gotov fil od vanile skloniti sa vatre da se ohladi

FIL OD COKOLADE:


Mleko i  50 g cokolade staviti na vatri da  se otopi i mleko provri.Takodje razmutiti mesavinu pudinga od cokolade sa gustinom i secerom i 50 grama cokolade

U provrelom mleku umesati puding od cokolade i kuvati uz neprekidno mesanje
 sve dok se puding masa ne zgusne

Fil od cokolade skloniti sa vatre da se ohladi

Umutiti penasto omeksali margarin sa secerom u prahu.Umucenu masu od
 margarina i secera podeliti jednako u oba fila.

Mikserom sjediniti i izjednaciti masu fila od vanile sa umucenim margarinom i secerom. .
Takodje sjediniti i drugi fil od cokolade sa umucenim mrgarinom i secerom.

FINANI POSTUPAK:

U kalupu  u kojem se pekla kora, staviti  koru od belanaca.Koru premazati filom od cokolade

Ztim po cokoladnom filu posuti smrznuto ili sveze voce.

Preko malina  izruciti celu masu fila od vanile i premazati je ravnomerno.

GLAZURA OD COKOLADE;

U manju posudu otopiti cokoladu i secer.U provrelu masu od cokolade umesati
 slatku pavlaku i zagrejati je -ne sme da provre

Toplom glazurom od cokolade preliti kolac

Kolac ostaviti na hladnom  da se ohladi i stegne seci po zelji.

U kolac dodati po zelji drugo voce, visnje, kupine, jagode itd.

















































среда, 20. септембар 2017.

SELJACKA GIBANICA OD KISELOG TESTA

 SELJACKA GIBANICA OD KISELOG TESTA







POTREBNO JE:
250g INTEGRALNOG BRASNA
250BELOG MEKOG BRASNA
3 KASIKE ULJA
200ml TOPLE VODE
20g SVEZEG KVASCA
SO

PREMAZ ZA JUFKICE
200 g masti

NADEV ZA GIBANICU

200G TVRDOG SIRA
2 JAJA

PRIPREMA:
U posudu sa toplom vodom razmutiti svezi kvasac i malo brasna i ostaviti  sa strane
da naraste kvasac

Uvanglicu za mesenje testa staviti brasno, so i ulje.
 Zamesiti  brasno nadoslim kvascem

Zamesiti testo u vanglici, mesiti rukom sve dok testo ne postane glatko i ne
lepi se za ruku.
Zameseno testo pokriti krpom i ostaviti da naraste i udvostuci.

Dok testo naraste pripremiti  premaz i nadev za gibanicu .Na tihoj vatri otopiti
svinjsku mast.
 U manju posudu viljuskom izgnjeciti sira, i  izmesati sa jajima.

Pripremiti tepsiju velicine 26cm podmazati je sa svinjskom mascu.
Od uskisnulog i naraslog testa rukama kidati male valjuske od testa,
velicine mandarine.

Rukama testo razvuci velicine dlana, provuci testo kroz  toplu otopljenu mast, vratiti
na svoj dlan,  staviti fil od sira jednu kasicu, saviti i skupiti testo sa svih strana u malu jufkicu.

Jufkicu uvijenu sa sirom poloziti u podmazanu tepsiju, skupljeni deo testa poloziti na dno
 tepsije, tako na isti nacin uraditi sa ostalim testom sve dok ima testa u vanglici.

Gibanicu ostaviti na toplom da naraste, za to vreme zagrejati rernu na 200c.
Naraslu gibanicu izbockati viljuskom, peci u zagrejanoj rerni 45minuta, sve dok
 blago ne porumeni i ne poprimi zlatno zutu boju.

Pecenu gibanicu izvaditi iz rerne, pokriti krpom da se malo prohladi.
Sluziti gibanicu toplu sa domacim  kiselim mlekom.

NAPOMENA!
Gibanica ili pita je po  starom tradicionalnom  receptu moje bake. Secam se njene
pite, njen ukus i miris koji se sirio kroz celu carsiju.Tako nas je mamila i pozivala da
 se okupimo oko stola.
Cesto je pravim za svoju porodicu, jel nema nista lepse i ukusnije kao
 stoje ova gibanica , jos kad je vruca.Sa kiselim mlekom je pun pogodak
i ispunjene za nepca i dusu!
PRIJATNO!






















уторак, 19. септембар 2017.

MAKARONI SA SIROM IZ RERNE


 MAKARONI SA SIROM IZ RERNE




POTREBNO JE:
500 g  MAKARONA
3 JAJETA
200 g  TVRDOG SIRA
200ml GUSTOG JOGURTA
1/2 CASA KISELE PAVLAKE
100ml ULJA
100g KACKAVALJA
SO PO UKUSU

PRIPREMA:

Makarone skuvati u slanoj kljucaloj vodi po upustvu, u kojoj je dodato 1 kasika ulja
oko 10-tak minuta
Kuvane makarone procediti, ne ispirati ih , ostaviti ih sa strane.

Za to vreme dok se makaroni kuvaju , zagrejati rernu na 200c.
Pripremiti  i podmazati uljem vatrostalnu posudu

U posudu  sir izgnjeciti viljuskom, dodati umucena jaja sa kiselom pavlakom, jogurt i ulje.
Drvenom varjacom sve dobro izmesati, posoliti po ukusu, dodati kuvane makarone

Dobro sve skupa izmesati,  sipati u podmazanu vatrostalnu posudu.
Po vrhu makarona izrendati kackavalj

Peci makarone u zagrejanoj rerni na 200c oko 30 minuta.
 dok blago ne porumene.

Zapecene makarone malo prohladiti pa seci na parcad i sluziti sa kiselim mlekom  ili uz
laganu sezonsku saltu.Po zelji  i broj osoba povecati makarone i ostale sastojke
PRIJATNO!










петак, 15. септембар 2017.

BRZI KOLAC SA BANANOM


BRZI KOLAC SA BANANOM 




POTREBNO JE:

150g MLECNOG KEKSA
1l MLEKA
3 KESICE PUDINGA OD KARAMELE
10 KASIKE SECERA
3 BANANE
100g OMEKSALOG MARGARINA
200g SLAG KREME
200ml GAZIRANE VODE
200g COKOLADNE NAPOLITANKE
50g COKOLADE
50g MLEVENI LESNIK

PRIPREMA:

Mleko staviti na vatri da provre, u malo mleka odvojenog razmutiti 3 kesice
 pudinga od karamele sa 10 kasika secera.

Zatim mesavinu pudinga umesati u provrelo mleku i skuvati da se zgusne.
Puding skinuti sa vatre i dodati maragarin, umesati ga da se dobro sjedini.

U pravougaoni kalup velicine 23-30cm premazati margarinom i poredjati red keksa
 koliko je potrerbno

Preko keksa izliti malo pudinga i izlomiti na komadice preostali keks, pa preliti
preostali puding.

Zatim banane iseci na pola po duzini i poredjati po pudingu.
Kolac ostaviti da se ohladi

Umutiti slag i ukrasiti kolac. Cokoladnu napolitanku samleti u blenderu , otopiti
 na vatri sa cokoladam.

Kolac po vrhu dekorisati cokoladnom napolitankom i posuti mlevenim lesnikom.
Veoma brzi dezert da se zasladi cela porodica
PRIJATNO!






















недеља, 27. август 2017.

VOCNO - COKOLADNO CUDO SA MALINOM


VOCNO - COKOLANO CUDO

 SA MALINOM




POTREBNO JE:
4JAJA
100g SECERA
200g MARGARINA
100g COKOLADE  ZA KUVANJE
4 KASIKE OSTROG BRASNA
1KESICA PRASKA ZA PECIVO

COKOLADNI PRELIV:
500g SLATKE PAVLAKE
200g COKOLADE ZA KUVANJE
2 KASIKE SECERA

FIL OD PUDINGA:

750ml MLEKA
2 KESICE PUDINGA OD COKOLADE
8 KASIKE  SECERA
50g MARGARINA-omeksalog

VOCNI ZELE OD MALINE:

200g MALINE
400g VODE
1 KESICA PUDINGA OD MALINE
2KASIKE GUSTINA
200g SECERA

DEKORACIJA

150 g SLAG KREMA
150g GAZIRANA VODA
JOS
50g MLEVENOG LESNIKA ZA POSIPANJE
UKRASNIH BOMBONICA

PRIPREMA:

Umutiti zumanca i secer penasto, da zumanca pobele.
Margarin i cokoladu otopiti na tihoj vatri i dodati umucenim zumancima

Brasno pomesati sa praskom za pecivo,  dodati u smesu od zumanaca.
Zatim belanca umutiti u cvrst sneg , pa spojiti lagano  i izmesati celokupnu smesu .

Kalup pravougaoni velicine precnika23x33cm podmazati posuti brasnom
Patispanj peci u  zagrejanoj rerni na 180c oko25 minuta

Cokoladni preliv
U posudu dodati cokoladu , slatku pavlaku i secer, zagrejati na laganu vatru
 da se otopi mesavina,  mesati kasikom dok ne provre.

Patispanj pecen malo prohladiti i izbockati viljuskom na nekoliko mesta.
Preliti cokoladnim prelivom  topao patispanj,  kolac ohladiti na sobnoj temperaturi.

Fil  puding od čokolade
U 750ml mleka dodati 8 kasika secera, 50g margarina, kuvati na vatri da prokljuca.U malo mleka razmutiti kesicu pudinga od čokolade, i  umesati  uprovrelom mleku.Kuvati sve dok se puding masa ne ukuva i postane gusta

Puding od cokolade malo prohladiti , zatim topao puding ravnomerno premazati preko kolaca

Dok se kolac hladi pripremiti Vocni zele

U posudu dodati maline , secer i vodu, zagrejati na sporetu da prokljuca.
Puding od maline razmutiti u malo vode sa secerom i umesati u provrele maline.

Kuvati zele dok se ne zgusne .
Malo prohladiti voćni zele pa preliti preko pudinga od čokolade

Umutiti slag sa gaziranom vodom i dekorisati kolac
Mlevenim lesnikom ukrasiti kolac i sitnim bombonicama.

Kolac ohladiti u frizideru da se dobro stegne a ukusi spoje.
Seci kolac na jednaku parcad i sluziti se.

Vocno cokoladno cudo sa malinom je kolac stvarno cudan i ocaravajuci.
Nastao je za poseban dan i posebnu priliku, za  drage moje buduce prijatelje.Zato je
 kolac morao biti carobni, cokoladni  uzitak za uzivanje.
PRIJATNO!















VOCNI KOLAC SA MALINOM I OREO KEKSOM BEZ PECENJA