Претражи овај блог

уторак, 24. октобар 2017.

PILEĆA KRILCA SA BECARCEM

PILECA KRILCA SA BECARCEM

 POTRBNO JE

1/2kg  PILECA KRILCA

1 KASIKA MEDA
1 KASIKA SENFA
1 KASIKA BILJNOG ZACINA
1 KASICICA KARIJA
SO PO UKUSU
BIBERA PO UKUSU
1 GRANCICA RUZMARINA
100ml ULJA

BECARAC

1 PLAVI PATLIDŽAN
3 PARADJZA
6 KOMADA PAPRIKA-CRVENIH I ZELENIH
1 GLAVICA CRNOG LUKA
50g CELERA
2 GRANCICE PERSUNA
SO PO UKUSU


PRIPREMA

Pileca krilca oprati i iseci  na komade

U posudu dodati sastojke, med, senf, biljni zacin, karija, bibera po ukusu,i soli po ukusu.
Sve sastojke dobro izmesati i sjediniti smesu

Pileca krilca  uvaljati u pripremljenu smesu.Ostaviti krilca u frižideru 1h da ostoje
Na vatri zagrejati posudu sa uljem te dodati pripremljena krilca

Dinstati na laganoj vatri  dok blago ne porumene.

Zatim gotova krilca  izvaditi u posebnom sudu.

Povrce pripremiti za dinstanje, crni luk iseći na rezance, papriku narezati na krupnije komade, plavi patlidžan i celer izrezati na kockice.

Pripremljeno povrce sipati u serpi gde su se przila pileća krilca . Na laganoj vatri dinstati povrće.

Povrće povremeno mesati sa svih strana kako bi omeksalo .Zatim kada je povrce omeksalo i pustilo svoje sokove začiniti po ukusu.
Gotovo povrće sloziti na tanjiru zajedno sa krilcima 
NAPOMENA!

Pileca krilca pikantna, hrskava, jedu se i grickaju sa slascu.Svi ih volimo bas takva hrskava i ukusna.
Krilca sa becarcem toplo služiti uz kupus salatu i vrucu pogacu.Gurmanluk pravi, brzo se spremaju krilca, a jos bolje pojedu.Ja sam  becarac pravila od svežeg povrca, inace može konzervirani iz tegle.
PRIJATNO!

















четвртак, 19. октобар 2017.

SAVIJACA SA SPANACEM OD GOTOVIH KORA



SAVIJACA SA SPANACEM OD GOTOVIH KORA





POTREBNO JE

500g GOTOVIH KORA

FIL ZA PITU

400g SIRA TVRDOG-
1 CASA KISELE PAVLAKE
3 JAJA
50ml ULJA
500g SPANACA SVEZEG (ne obarenog)
SO PO UKUSU


PREMAZ ZA KORE
200ml GAZIRANE VODE
4 KASUKE ULJA
1 KESICA PRASKA ZA PECIVO


PRIPREMA

Spanac oprati , iseckati na sitnije trake.
U posudu umutiti jaja,dodati izmrvljeni sir, casu kisele pavlake, varjacom promesati i izjednaciti fil .

U manju posudu pomesati gaziranu vodu, kesicu praska za pecivo i ulje.

Na radnu povrsinu poredjati uzduz 3 kore i preklopiti ih jednu preko druge.
Kao sto je na slici..Cetkicom premazati kore pripremljenim prelivom  od ulja i gazirane vode.


Celu koru  premazati fil od sira i seckanog spanaca.


Koru lagano uvijati i urolati u veci rolat.




Tepsiju podmazati uljem.Urolovanu koru sa sirom i spanacem saviti na sred tepsije u izgled puza.

Kore filovati sirom i spanacem istim redosledom sve dok ima  fila i kora.

Zatim na kraju pre pecenja pitu preliti izmesanim ostatkom preliva i fila od sira. 



Rernu zagrejati na 200c , smanjiti na 180c peci pitu oko30 minuta
Gotovu pitu izvaditi iz rerne , poprskati je malo vodom i pokriti krpom.
Toplu pitu seci na parcad i sluziti uz kiselo mleko.

NAPOMENA!
Pita sa spanacem je mekana i jako ukusna.Spanac se moze obariti a i ne mora.Pita se moze praviti od smrznutog spanaca koji se predhodno malo obari.Preliv za pitu, ako se utrosi povremeno dodati vodu i ulje da bi imao do kraja .Pita podseca i ima ukus na pravu savijacu.
Ako se uzelite savijace evo jedan laksi primer kako da se brze napravi.Prema potrebi povecati sastojke za pitu, kore i fil.Pita  moze biti bez spanaca, samo sa sirom.
PRIJATNO!


















недеља, 8. октобар 2017.

VOCNI COKO KOLAC OD MALINA

                                  

                       VOCNI COKO KOLAC OD MALINA







 POTREBNO JE:

ZA KORU:

5 BELANACA
5 KASIKA SECERA
1 KASIKA BRASNA
1 KASIKA JABUKOVOG SIRCETA

FIL OD VANILE
400ml MLEKA
1 PUDING OD VANILE
2 KASIKE GUSTINA
4 KASIKE SECERA



FIL OD COKOLADE
400mlMLEKA
50g COKOLADE ZA KUVANJE
1 PUDING OD COKOLADE
4 KASIKE SECERA
2 KASIKE GUSTINA



1 MARGARIN
200g SECERA U PRAHU


VOCE
300g SMRZNUTIH MALINA

COKOLADNA GLAZURA

150g COKOLADE ZA KUVANJE
100g SECERA
100ml SLATKE PAVLAKE

PRIPREMA:

Postepeno dodati secer i umutiti belanca u cvrst sneg.Dodati brasno, lagano promesati.
Sipati masu u oblozen kalup 40x23cm. peci u zagrejanoj rerni na 180c oko30minuta


Pecenu koru izvaditi iz sporeta i odmah skinuti papir  sa kore.


FIL OD VANILE:

Staviti na  vatri posudu sa mlekm da provri.U manju posudu u mleku razmutiti mesavinu
 od jednog pudinga od vanile, 3 kasike secera i 2 kasike gustina

U provrelom mleku umesati mesavinu pudinga od vanile i kuvati uz neprekidno
 mesanje varjace, sve dok se puding masa ne ukuva i ne zgusne se.

Gotov fil od vanile skloniti sa vatre da se ohladi

FIL OD COKOLADE:


Mleko i  50 g cokolade staviti na vatri da  se otopi i mleko provri.Takodje razmutiti mesavinu pudinga od cokolade sa gustinom i secerom i 50 grama cokolade

U provrelom mleku umesati puding od cokolade i kuvati uz neprekidno mesanje
 sve dok se puding masa ne zgusne

Fil od cokolade skloniti sa vatre da se ohladi

Umutiti penasto omeksali margarin sa secerom u prahu.Umucenu masu od
 margarina i secera podeliti jednako u oba fila.

Mikserom sjediniti i izjednaciti masu fila od vanile sa umucenim margarinom i secerom. .
Takodje sjediniti i drugi fil od cokolade sa umucenim mrgarinom i secerom.

FINANI POSTUPAK:

U kalupu  u kojem se pekla kora, staviti  koru od belanaca.Koru premazati filom od cokolade

Ztim po cokoladnom filu posuti smrznuto ili sveze voce.

Preko malina  izruciti celu masu fila od vanile i premazati je ravnomerno.

GLAZURA OD COKOLADE;

U manju posudu otopiti cokoladu i secer.U provrelu masu od cokolade umesati
 slatku pavlaku i zagrejati je -ne sme da provre

Toplom glazurom od cokolade preliti kolac

Kolac ostaviti na hladnom  da se ohladi i stegne seci po zelji.

U kolac dodati po zelji drugo voce, visnje, kupine, jagode itd.

















































среда, 20. септембар 2017.

SELJACKA GIBANICA OD KISELOG TESTA

 SELJACKA GIBANICA OD KISELOG TESTA







POTREBNO JE:
250g INTEGRALNOG BRASNA
250BELOG MEKOG BRASNA
3 KASIKE ULJA
200ml TOPLE VODE
20g SVEZEG KVASCA
SO

PREMAZ ZA JUFKICE
200 g masti

NADEV ZA GIBANICU

200G TVRDOG SIRA
2 JAJA

PRIPREMA:
U posudu sa toplom vodom razmutiti svezi kvasac i malo brasna i ostaviti  sa strane
da naraste kvasac

Uvanglicu za mesenje testa staviti brasno, so i ulje.
 Zamesiti  brasno nadoslim kvascem

Zamesiti testo u vanglici, mesiti rukom sve dok testo ne postane glatko i ne
lepi se za ruku.
Zameseno testo pokriti krpom i ostaviti da naraste i udvostuci.

Dok testo naraste pripremiti  premaz i nadev za gibanicu .Na tihoj vatri otopiti
svinjsku mast.
 U manju posudu viljuskom izgnjeciti sira, i  izmesati sa jajima.

Pripremiti tepsiju velicine 26cm podmazati je sa svinjskom mascu.
Od uskisnulog i naraslog testa rukama kidati male valjuske od testa,
velicine mandarine.

Rukama testo razvuci velicine dlana, provuci testo kroz  toplu otopljenu mast, vratiti
na svoj dlan,  staviti fil od sira jednu kasicu, saviti i skupiti testo sa svih strana u malu jufkicu.

Jufkicu uvijenu sa sirom poloziti u podmazanu tepsiju, skupljeni deo testa poloziti na dno
 tepsije, tako na isti nacin uraditi sa ostalim testom sve dok ima testa u vanglici.

Gibanicu ostaviti na toplom da naraste, za to vreme zagrejati rernu na 200c.
Naraslu gibanicu izbockati viljuskom, peci u zagrejanoj rerni 45minuta, sve dok
 blago ne porumeni i ne poprimi zlatno zutu boju.

Pecenu gibanicu izvaditi iz rerne, pokriti krpom da se malo prohladi.
Sluziti gibanicu toplu sa domacim  kiselim mlekom.

NAPOMENA!
Gibanica ili pita je po  starom tradicionalnom  receptu moje bake. Secam se njene
pite, njen ukus i miris koji se sirio kroz celu carsiju.Tako nas je mamila i pozivala da
 se okupimo oko stola.
Cesto je pravim za svoju porodicu, jel nema nista lepse i ukusnije kao
 stoje ova gibanica , jos kad je vruca.Sa kiselim mlekom je pun pogodak
i ispunjene za nepca i dusu!
PRIJATNO!






















уторак, 19. септембар 2017.

MAKARONI SA SIROM IZ RERNE


 MAKARONI SA SIROM IZ RERNE




POTREBNO JE:
500 g  MAKARONA
3 JAJETA
200 g  TVRDOG SIRA
200ml GUSTOG JOGURTA
1/2 CASA KISELE PAVLAKE
100ml ULJA
100g KACKAVALJA
SO PO UKUSU

PRIPREMA:

Makarone skuvati u slanoj kljucaloj vodi po upustvu, u kojoj je dodato 1 kasika ulja
oko 10-tak minuta
Kuvane makarone procediti, ne ispirati ih , ostaviti ih sa strane.

Za to vreme dok se makaroni kuvaju , zagrejati rernu na 200c.
Pripremiti  i podmazati uljem vatrostalnu posudu

U posudu  sir izgnjeciti viljuskom, dodati umucena jaja sa kiselom pavlakom, jogurt i ulje.
Drvenom varjacom sve dobro izmesati, posoliti po ukusu, dodati kuvane makarone

Dobro sve skupa izmesati,  sipati u podmazanu vatrostalnu posudu.
Po vrhu makarona izrendati kackavalj

Peci makarone u zagrejanoj rerni na 200c oko 30 minuta.
 dok blago ne porumene.

Zapecene makarone malo prohladiti pa seci na parcad i sluziti sa kiselim mlekom  ili uz
laganu sezonsku saltu.Po zelji  i broj osoba povecati makarone i ostale sastojke
PRIJATNO!