Претражи овај блог

четвртак, 11. јануар 2018.

POHOVANE SVINJSKE ŠNICLE NA ULJU ILI U RERNI


                               









POTREBNI SASTOJCI:


  • 1kg SVINJSKE ŠNICLE- OD BUTA
  • 4 JAJETA
  • BRAŠNO
  •  PREZLE 
  • SO   
  • BILJNI ZAČIN
  • ULJE 



PRIPREMA:

Za pohovanje
Šnicle izlupati čekićem za meso.
Posoliti ih po ukusu sa jedne i sa druge strane.


Pripremjene šnicle ostaviti u frižideru oko pola sata.

-U jedan tanjir viljuškom umutiti jaja
-U drugi tanjir sipati prezle


Na radnoj površini staviti aluminijsku foliju.
Po njoj posuti brašno dovoljne količine i uvaljati šnicle ubrašno.

(Ovako se lepo šnicle uvaljaju u brašno, i manje posla oko čišćenja)

-Zatim pobrašnjene šnicle uvaljati u umućena jaja pa u prezle

U dubokoj šerpi zagrejati ulje i peći šnicle sa obe strane oko 2-3 minuta

Pohovane šnicle kada su gotove vaditi iz ulja i stavljati ih na papirnom
 ubrusu da se ocede od masnoće.

Zatim pohovane šnicle poredjati na tanjiru i dekorisati  lišćem od peršuna.

SAVET I PRIPREMA

Pečenje šnicle u rerni

Savet za brzu varijantu pohovanja i prženje  šnicle, kad nemaš vremena i kad ti se jako žuri. Umesto  pržiti snicle u vrelom ulju peci ih u rerni. Ručak je tu.
Rezultat je skoro  isti,  samo što je ovo pečenje šnicle  u rerni zdravije.

Priprema:
Pleh četvrtasti obložiti masnim papirom, poredjati šnicle koje smo predhodno uvaljali u brašno, jaja i prezle
Peći u rerni na 200c oko 20 minuta
Ukus je fantastičan i isti kao kod prženja a zdraviji bez masnoće.

Uz pohovane šnicle služiti, pire, razne salate ,grilovano povrće.
Svaka kombinacija uz pohovanu šniclu je ukusna.
PRIJATNO!




















уторак, 2. јануар 2018.

BRZI VOĆNI KOLAČ SA JABUKAMA



 BRZI VOĆNI KOLAČ

                       SA JABUKAMA






Kad vam se jede nešto slatko i kad vam se žuri - Voćni kolač sa jabukama
Voćni kolač sa jabukama je lagano osvežavajući desert.Brzo se priprema a uživanje u njemu je veliko i slatko
Kolač ima finu notu ukusa, jabuka, kokosa i čokolade, koji vas osvaja  i osvežava . Slatka preporuka  da se kolač napravi i da se uživa  u njemu.
Prijatno!



POTREBNO JE:

6 DO 8 SREDNJIH JABUKA
30 KOM. KEKSA PETIT BEURRE

FIL:

750ml MLEKA
200g ŠEĆERA
2 KESICE PUDINGA OD VANILE
2 KAŠIKE GUSTINA
100g MARGARINA

Fil 2

50g LEŠNIKA- ISECKANIH
50g ORAHA MLEVENIH
50g ČOKOLADA
2 KAŠIKE DŽEMA OD KAJSIJA
1/2 KAŠIČICE CIMETA

GLAZURA
1 KESICA SLAG
100g GAZIRANE VODE

ZA DEKORACIJU
KOKOS
50 ČOKOLADE





PRIPREMA:


Jabuke iseći na polutke, očistiti od semena i oljuštiti

U odgovarajuću posudu staviti polutke jabuke, naliti vodom, malo
 šecer posuti preko njih(oko3 kašike)

Kuvati dok jabuke ne omekšaju oko15 minuta je potrebno.
(paziti da se jabuke ne prekuvaju )

Jabuke kuvane izvaditi iz vode da se ohlade.

Pripremiti fil od pudinga
Posudu sa mlekom i šećerom staviti da proključa.

U malo odvojenog mleka razmutiti 2 kesica pudinga
 sa 2 kašike gustina.

Sipati mešavinu u provrelom mleku i mešati dok masa ne postane gusta.
Odmah dodati margarin sjediniti masu da se izjednači




Pripremiti fil za punjenje jabuka
U posudu odgovarajuću spojiti lešnik iseckani, orahe samlevene, čokoladi iseckanu ili narendanu i džem od kajsika.


Finalni postupak


Na dno kalupa poredjati keks.

Po keksu sipati polovinu fila od pudinga.

Polutku jabuke napuniti jednom kašičicom fila
Polutke napunjene filom okrenuti i staviti na fil

Preliti preko jabuka drugu polovinu fila od pudinga, ravnomerno rasporediti fil i pokriti  jabuke.

Zatim  na kraju poredjati keks - po filu od pudinga

Dekoracija kolača
Umutiti1 kesicu šlaga sa 100ml gazirane vode
Kolač premazati šlagom , preko šlaga posuti kokos, ako ne volite ne mora

Kolač ostaviti na hladnom da malo odstoji da se dobro stegne.

Čokoladu otopiti za glazuru

Kolač hladan seći na jednake kocke.
Svaku kocku pre služenja ukrasiti glazurom od čokolade

NAPOMENA!
 Nije potrebno da se keks natapa, jer keks vremenom omekne od fila
Jabuke redjati na fil tako da je polutka okrenuta na kocku keksa i  odozgo keks,  tako seći kolač po redu gde je keks
PRIJATNO!





























понедељак, 1. јануар 2018.

VOĆNI KOLAČ SA KRUŠKAMA I ČOKOLADOM

 

SREĆNA NOVA 2018 GODINA !

VOĆNI KOLAČ SA KRUŠKAMA

                         I ČOKOLADOM



 Kolač od krušaka sa čokoladom je slatkog nakiselog ukusa, kad se jednom proba  uvek se pravi!
Lako i brzo  se priprema.Veoma je izdašan kolač, ima ga puno. Kolač se može pripremiti i biti posan,  samo izbaciti jaja.Sve sastojke izmešati varjačom-bez jaja i peći, ostali postuak je isti.
Prijatno!




POTREBNO JE:

4 JAJA
200g ŠEĆERA
150mL ULJA
150mL VODE
250g MEKOG BRAŠNA
1 KESICA VANILINOG ŠEĆERA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
2 KAŠIKE KAKAA

1kg KRUŠAKA
2 KAŠIKE MEDA
VODA PO POTREBI

 100g SECKANOG LEŠNIKA
4 KAŠIKE DŽEMA OD KAJSIJA

GLAZURA
150g ČOKOLADE ZA  KUVANJE
2 KAŠIKE ŠEĆERA
2 KAŠIKE ULJA





 PRIPREMA:

Rernu odmah uključiti i zagrejati na 180c
Kruške oprati i oguliti.Očišćene kruške iseći na sinije komadiće

Jaja posebno umutiti sa 200g šećera.

 U drugu posudu dodati 250g brašno,1 prašak za
 pecivo, 1vanilin šećer i 2kašike kakao, 150ml ulja i 150ml vode.

Umućena jaja dodati u pripremljene sastojke i izmešati varjačom
U umućenu smesu dodati polovinu  iseckanih krušaka

Svu masu skupa varjačom promešati i sipati u podmazan pravougaoni kalup 23x40cm

Kolač peći na 180c oko30 minuta

Preliv.

Polovinu krusaka isečenih na komadiće pomešati sa 2 kašike meda, staviti u odgovarajući sud. Sipati vodu da ogrezne, sto znači da prekrije kruške
Staviti na vatri i kuvati  dok ne provri, kuvati još 5 min. kada provri.

Kruške procediti od vode.

Gotov kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Hladan kolač premazati sa 4 kašika džema od kajsija,  poredjati komadiće kuvanih krušaka
Preko krušaka mrvljeni lešnik i iseckanu čokoladu na komadiće

Glazura:

Zatim otopiti 150g čokolade za kuvanje sa 2 kašike ulja i 2 kašike šećera

 Glazuru od čokolade preliti ravnomerno po vrhu ceo kolač

Kolač ostaviti da se potpuno ohladi, povoljno je ostaviti da odstoji celu noć
 kako bi se ukusi spojili i sjedinili.

Hladan kolač seći na jednaku parčad i služiti.
Kolač ostaje dugo svež i sočan,  tada je sve lepši i ukusniji.

Prijatno!






















понедељак, 25. децембар 2017.

BRESKVICE KOLAČ ZA SVA VREMENA


                                      BRESKVICE 

                                       KOLAČ ZA 

                                     SVA VREMENA





SREĆNI PRAZNICI

Breskvice po starom tradicionalnom  receptu moje bake sa sela. Starinski kolač breskvica, sećam se da nisu bile malog oblika kao što ih prave sada, nego velike kao prave breskve.Kada zagrizeš malo tvrdje su, šećer samo kvrca po zubima.  Zato u meni breskvice bude lepa sećanja iz detinjstva. Moja  baka breskvice je radila sa svinjskom mašću, umesto marmelade bio je pekmez od šljiva, a bojila sa prirodnim bojama kao sto je sok od višanja, cvekla ,sok od divljih kupina. U fil sam dodala marmeladu od kajsija, i ekstrat od malina da imaju aromatičan ukus.
Rad je oko njih dosta pipkav , ali rezultat na kraju je fantastičan i slatko se pojedu.
Zato breskvcice obožavam, jedan mi je od najlepših starinskih kolača .Preporuku moja ostaje na vama da  isprobate i osetite mekoću i slast breskvica.
PRIJATNO!


POTREBNO JE:

ZA TESTO:

3 JAJA
200g ŠEĆERA
200g SVINJSKE MASTI
1 KESICA VANILINOG ŠEĆERA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
600g MEKOG BRAŠNA

FIL ZA PUNJENJE BRESKVICA

MRVICE OD DUBLJENJA BRESKVICA
100g MLEVENIH ORAHA
2 KAŠIKE RUMA
6 KAŠIKE MARMELADE OD KAJSIJE

ZA BOJENJE BRESVICA
MLEKO PO POTREBI
BOJA CRVENA
NEKOLIKO KAPI EKSTRATA OD MALINA


PRIPREMANJE TESTA ZA BRESKVICE:

U odgovarajuću posudu umutiti penasto  jaja i šećer.
Zatim dodati svinjsku mast, nastaviti sa mućenjem sve
 dok se sastojci ne izjednače.

U umućenu smesu dodati kesicu vanilinog šećera i kesicu praška za pecivo
Mikserom smesu izjednačiti, dodati u smesu brašno , rukom zamesiti testo.

Testo dobro rukama izraditi , ako se testo pri mešenju lepi za ruke dodati malo brašna.
Formirati testo u veliku jufku  pa ostaviti u frižideru 1h da odstoji.

Testo izvaditi iz frižidera i podeliti ga na dva jednaka dela


Jedan deo polovine testa vratiti u frižideru, a drugu polovinu testa oblikovati  obliku valjka

Valjak iseći nožem na delove
Svaki deo testa rukama oblikovati u valjke


Svaki valjak testa iseći na jednake delove da bi se dobile kuglice iste veličine oraha

Izmedju dlanova mesiti kuglice testa sve dok ne postane  glatke i dobiju oblik kuglica.


 Četvrtasti pleh obložiti masnim papirom, poredjati kuglice od testa u malom razmaku kako se nebi spojile prilikom pečenja.

Rernu predhodno zagrejati na 200c, staviti pleh sa kuglicama i peći oko 15 minuta.
Kuglice peći da blago porumene, ne smeju se presušiti i suviše da potamne.
Pečene kuglice ostaviti da se ohlade.
 Kuglice nožem ili malom kašičicom izdubiti po sredini -dubiti sve koliko može



Fil za punjenje breskvica
Mrvice koje su ostale od dubljenja pomešati sa mlevenim orasima, marmeladom
 od kajsija, ili šljiva  sa 2 kašike ruma


 Kašičicom fila puniti polutke breskvica zatim polutke spojiti u obilku breskve.
U manju posudu sipati mleko po potrebi , dodati boju crvenu, tečnu ili u prahu- po želji i vašem izboru, zatim  u sve to dodati nekoliko kapi ekstrata maline.

Breskvice na brzaka umočiti u boju, stavljati ih na papirnom ubrusu da se malo ocede
Tako napraviti oko 5 do 6 breskvica, zatim ih uvaljati u kristalni šećer.

Postupak ponoviti sa ostalim breskvicama
Breskvice odložiti u limenu ili kartonsku kutiju i sačuvati do upotrebe.

Prijatno!