Претражи овај блог

четвртак, 11. јануар 2018.

KUMINA ŠTRUDLA



KUMINA ŠTRUDLA






POTREBNO JE:

700g BRAŠNA
250g MLEKA
100ml ULJA
100g ŠEĆERA
1 KAŠIČICA ULJA
1/2 KOCKE SVEŽEG KVASCA
2 JAJA
2 KAŠIKE SVINJSKE MASTI

ZA PREMAZIVANJE KORA

6 KAŠIKA DŽEMA OD ŠLJIVA
200g MLEVENIH ORAHA
3 JABUKE

I JOŠ 
1 ŽUMANAC
100 RENDANOG MARGARINA


PRIPREMA:

U toplom mleku razmutiti 100g šećera i pola kocke svežeg kvasca
U vanglici za mešenje testa,  penasto umutiti jaja, dodati mleko i
  šećer sa kvascem i svinjsku mast
 Rukom zamesiti testo
Testo umešeno ostaviti da miruje na toplom oko 30 minuta.

Nadošlo testo isipati na pobrašnjenoj radnoj površini.
Testo razmesiti i podeliti na tri jednaka dela



Svaku lopticu testa razvići oklagijom većeg prečnika.
 Zatim koru premazati  džemom od šljiva
i narendati po jednu jabuku i posuti  mlevene orahe.

Tako ponoviti postupak sa ostale dve lopte od testa.

Testo nafilovano saviti krajeve kore i urolati u rolat.
Postupak ponoviti sa ostalim korama.

Četvrtasti pleh obložiti masnim papirom za pečenje
Uplehu složiti rolate
Rolate premazati umućenim žumancetom i rendanim margarinom
  ili sečen na komadiće.

Rernu predhodno zagrejati na 200c i zatim peći štrudlu oko 30 minuta.
Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne, pokriti je krpom i ostaviti da se ohladi

Hladnu štrudlu seči na rolate i posuti je šećerom u prahu.

Napomena!

Džem ili pekmez može bilo koji po svom izboru, ali meni je najlepša
 sa pekmezom od šljiva.
Štrudla je izdašna i vrlo ukusna . Meka je i sutradan ako ostane.
Isprobani recept  moje kume Živke,  Kisela Štrudla, ostala i ostaće u mom
 sećanju, koji stalno pravim  i svi je obožavamo!
PRIJATNO!



POHOVANE SVINJSKE ŠNICLE NA ULJU ILI U RERNI


                               









POTREBNI SASTOJCI:


  • 1kg SVINJSKE ŠNICLE- OD BUTA
  • 4 JAJETA
  • BRAŠNO
  •  PREZLE 
  • SO   
  • BILJNI ZAČIN
  • ULJE 



PRIPREMA:

Za pohovanje
Šnicle izlupati čekićem za meso.
Posoliti ih po ukusu sa jedne i sa druge strane.


Pripremjene šnicle ostaviti u frižideru oko pola sata.

-U jedan tanjir viljuškom umutiti jaja
-U drugi tanjir sipati prezle


Na radnoj površini staviti aluminijsku foliju.
Po njoj posuti brašno dovoljne količine i uvaljati šnicle ubrašno.

(Ovako se lepo šnicle uvaljaju u brašno, i manje posla oko čišćenja)

-Zatim pobrašnjene šnicle uvaljati u umućena jaja pa u prezle

U dubokoj šerpi zagrejati ulje i peći šnicle sa obe strane oko 2-3 minuta

Pohovane šnicle kada su gotove vaditi iz ulja i stavljati ih na papirnom
 ubrusu da se ocede od masnoće.

Zatim pohovane šnicle poredjati na tanjiru i dekorisati  lišćem od peršuna.

SAVET I PRIPREMA

Pečenje šnicle u rerni

Savet za brzu varijantu pohovanja i prženje  šnicle, kad nemaš vremena i kad ti se jako žuri. Umesto  pržiti snicle u vrelom ulju peci ih u rerni. Ručak je tu.
Rezultat je skoro  isti,  samo što je ovo pečenje šnicle  u rerni zdravije.

Priprema:
Pleh četvrtasti obložiti masnim papirom, poredjati šnicle koje smo predhodno uvaljali u brašno, jaja i prezle
Peći u rerni na 200c oko 20 minuta
Ukus je fantastičan i isti kao kod prženja a zdraviji bez masnoće.

Uz pohovane šnicle služiti, pire, razne salate ,grilovano povrće.
Svaka kombinacija uz pohovanu šniclu je ukusna.
PRIJATNO!




















уторак, 2. јануар 2018.

BRZI VOĆNI KOLAČ SA JABUKAMA



 BRZI VOĆNI KOLAČ

                       SA JABUKAMA






Kad vam se jede nešto slatko i kad vam se žuri - Voćni kolač sa jabukama
Voćni kolač sa jabukama je lagano osvežavajući desert.Brzo se priprema a uživanje u njemu je veliko i slatko
Kolač ima finu notu ukusa, jabuka, kokosa i čokolade, koji vas osvaja  i osvežava . Slatka preporuka  da se kolač napravi i da se uživa  u njemu.
Prijatno!



POTREBNO JE:

6 DO 8 SREDNJIH JABUKA
30 KOM. KEKSA PETIT BEURRE

FIL:

750ml MLEKA
200g ŠEĆERA
2 KESICE PUDINGA OD VANILE
2 KAŠIKE GUSTINA
100g MARGARINA

Fil 2

50g LEŠNIKA- ISECKANIH
50g ORAHA MLEVENIH
50g ČOKOLADA
2 KAŠIKE DŽEMA OD KAJSIJA
1/2 KAŠIČICE CIMETA

GLAZURA
1 KESICA SLAG
100g GAZIRANE VODE

ZA DEKORACIJU
KOKOS
50 ČOKOLADE





PRIPREMA:


Jabuke iseći na polutke, očistiti od semena i oljuštiti

U odgovarajuću posudu staviti polutke jabuke, naliti vodom, malo
 šecer posuti preko njih(oko3 kašike)

Kuvati dok jabuke ne omekšaju oko15 minuta je potrebno.
(paziti da se jabuke ne prekuvaju )

Jabuke kuvane izvaditi iz vode da se ohlade.

Pripremiti fil od pudinga
Posudu sa mlekom i šećerom staviti da proključa.

U malo odvojenog mleka razmutiti 2 kesica pudinga
 sa 2 kašike gustina.

Sipati mešavinu u provrelom mleku i mešati dok masa ne postane gusta.
Odmah dodati margarin sjediniti masu da se izjednači




Pripremiti fil za punjenje jabuka
U posudu odgovarajuću spojiti lešnik iseckani, orahe samlevene, čokoladi iseckanu ili narendanu i džem od kajsika.


Finalni postupak


Na dno kalupa poredjati keks.

Po keksu sipati polovinu fila od pudinga.

Polutku jabuke napuniti jednom kašičicom fila
Polutke napunjene filom okrenuti i staviti na fil

Preliti preko jabuka drugu polovinu fila od pudinga, ravnomerno rasporediti fil i pokriti  jabuke.

Zatim  na kraju poredjati keks - po filu od pudinga

Dekoracija kolača
Umutiti1 kesicu šlaga sa 100ml gazirane vode
Kolač premazati šlagom , preko šlaga posuti kokos, ako ne volite ne mora

Kolač ostaviti na hladnom da malo odstoji da se dobro stegne.

Čokoladu otopiti za glazuru

Kolač hladan seći na jednake kocke.
Svaku kocku pre služenja ukrasiti glazurom od čokolade

NAPOMENA!
 Nije potrebno da se keks natapa, jer keks vremenom omekne od fila
Jabuke redjati na fil tako da je polutka okrenuta na kocku keksa i  odozgo keks,  tako seći kolač po redu gde je keks
PRIJATNO!





























понедељак, 1. јануар 2018.

VOĆNI KOLAČ SA KRUŠKAMA I ČOKOLADOM

 

SREĆNA NOVA 2018 GODINA !

VOĆNI KOLAČ SA KRUŠKAMA

                         I ČOKOLADOM



 Kolač od krušaka sa čokoladom je slatkog nakiselog ukusa, kad se jednom proba  uvek se pravi!
Lako i brzo  se priprema.Veoma je izdašan kolač, ima ga puno. Kolač se može pripremiti i biti posan,  samo izbaciti jaja.Sve sastojke izmešati varjačom-bez jaja i peći, ostali postuak je isti.
Prijatno!




POTREBNO JE:

4 JAJA
200g ŠEĆERA
150mL ULJA
150mL VODE
250g MEKOG BRAŠNA
1 KESICA VANILINOG ŠEĆERA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
2 KAŠIKE KAKAA

1kg KRUŠAKA
2 KAŠIKE MEDA
VODA PO POTREBI

 100g SECKANOG LEŠNIKA
4 KAŠIKE DŽEMA OD KAJSIJA

GLAZURA
150g ČOKOLADE ZA  KUVANJE
2 KAŠIKE ŠEĆERA
2 KAŠIKE ULJA





 PRIPREMA:

Rernu odmah uključiti i zagrejati na 180c
Kruške oprati i oguliti.Očišćene kruške iseći na sinije komadiće

Jaja posebno umutiti sa 200g šećera.

 U drugu posudu dodati 250g brašno,1 prašak za
 pecivo, 1vanilin šećer i 2kašike kakao, 150ml ulja i 150ml vode.

Umućena jaja dodati u pripremljene sastojke i izmešati varjačom
U umućenu smesu dodati polovinu  iseckanih krušaka

Svu masu skupa varjačom promešati i sipati u podmazan pravougaoni kalup 23x40cm

Kolač peći na 180c oko30 minuta

Preliv.

Polovinu krusaka isečenih na komadiće pomešati sa 2 kašike meda, staviti u odgovarajući sud. Sipati vodu da ogrezne, sto znači da prekrije kruške
Staviti na vatri i kuvati  dok ne provri, kuvati još 5 min. kada provri.

Kruške procediti od vode.

Gotov kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Hladan kolač premazati sa 4 kašika džema od kajsija,  poredjati komadiće kuvanih krušaka
Preko krušaka mrvljeni lešnik i iseckanu čokoladu na komadiće

Glazura:

Zatim otopiti 150g čokolade za kuvanje sa 2 kašike ulja i 2 kašike šećera

 Glazuru od čokolade preliti ravnomerno po vrhu ceo kolač

Kolač ostaviti da se potpuno ohladi, povoljno je ostaviti da odstoji celu noć
 kako bi se ukusi spojili i sjedinili.

Hladan kolač seći na jednaku parčad i služiti.
Kolač ostaje dugo svež i sočan,  tada je sve lepši i ukusniji.

Prijatno!