Претражи овај блог

среда, 2. мај 2018.

PROLEĆNI BUREK SA SIROM I SPANAĆEM


PROLEĆNI BUREK  SA SIROM I SPANAĆEM



PRIPREMA:

500g DEBLJIH KORA ZA PITU

MEŠAVINA ZA PRSKANJE KORA:

100ml ULJA
1 KAŠIKA SVINJSKE MASTI
200ml JOGURTA
150 ml GAZIRANE VODE
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO

FIL ZA BUREK

3 JAJA
400g  TVRDOG SIRA
1 ČAŠA KISELE PAVLAKE
100g KAJMAKA
400g SPANAĆA
2-3 NAPRSTAKA SO

PRIPREMA:

Mešavina za prskanje kora
U posudu istopiti mast, dodati ulje, gaziranu vodu, jogurt i kesicu praška za pecivo.Mešavinu izmešati kašikom i time će se premazivati svaki red kora.

Spanać oprati, iseckati  i obariti u slanoj vreloj vodi, oko 1minut.Obareni spanać ocediti od vode
U drugoj posudi sjediniti tvrdi sir, jaja, kiselu pavlaku, kajmak pa dodati pripremljeni spanać.

Uzeti okruglu tepsiju prečnika 27cm, podmazati je uljem ili svinjskom mašću.
Kore podeliti na 4 dela po 4 kore.

Prve četiri kore poredjati u tepsiji tako da krajevi kore vise van tepsije.
Taj red kora poprskati pripremljenom mešavinom.

Preko tih kora poredjati drugi red zgužvanih 4 kora, poprskati mešavinom i kašikom sipati polovinu fila od sira i spanaća kao što je na  slici.

Ponoviti postupak, na filu od spanaća poredjati četiri kore da im krajevi vise van tepsije.Uzeti četiri kore svaku posebno zgužvati i složiti peko fila.Poprskati kore mešavinom, preko kora dodati preostalu polovinu fila od spanaća .

Postupak
Na kraju zatvaramo nafilovan burek,  zadnji red kora i krajeve koji vise vraćamo nazad ka sredini tepsije, lagano saviti preko gornjih kora.
Rukama lagano obuhvatimo pripremljeni burek i okrenemo u tepsiji, red kora koji je bio dole sada je gore.Tako će ivice i strane bureka biti jednaka sa svih starana kao pravi burek u pekari.
Mešavina  koja je ostala  preliti burek pred kraj pečenja i vratiti nazad da se dopeče još 10 minuta.

Rernu zagrejati na 200c, smanjiti je na 180c i peći burek 30minuta da blago porumeni i poprimi zlatno žutu boju.

Savet
Kad mislite da se burek nije dobro ispeko, ili volite da je hrskav, okrenite naopako burek u tepsiju, vratiti tepsiju sa burekom nazad u rernu da se dopeče 10 minuta.Burek će tada biti još hrskaviji. Burek ne pokrivati krpom da ne bi omekšao i izgubio svoju hrskavost.Moj burek sa sirom i spanaćem je bio sastavljen od 16 kora tako je bilo pakovanje, zavisi od pakovanja kora nekad ima više ,a nekada manje kora.
Burek od gotovih kora može se praviti i izuzetnog je ukusa sa koprivom , zeljem ili  blitvom.
Vruć burek služiti uz kiselo mleko ili jogurt.
Prijatno! 















четвртак, 26. април 2018.

TULUMBE IZ RERNE

 TULUMBE IZ RERNE



PRIPREMA:

400ml VODE
100ml ULJA
PRSTOHVAT SOLI
300g OŠTROG BRAŠNA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
6 JAJA

SIRUP ZA TULUMBE:

1kg ŠEĆERA
800ml VODE
1LIMUN


PRIPREMA:
Pripremiti sirup od vode i šećera , kuvati na jačoj vatri oko 10 minuta, na kraju dodati limun isečen na kolutove
Sirup ostaviti da se ohladi

Priprema testo za tulumbe:

Na vatri staviti da provri voda, ulje, prstohvat soli i jedna kesica praška za pecivo
U provrelu vodu dodati brašno, neprestalno mešajući varjačom sve dok smesa nije dovoljno gusta
Posudu skloniti sa vatre, ostaviti da se potpuno ohladi


U hladno testo dodati postepeno jaja, jedno po jedno jaje
Mikserom sa  nastavcima za testo neprekidno mutiti sve dok masa ne postane glatka bez grudvica

Četvrtasti pleh podmazati uljem
U špric za tulumbe sa zvezdastim nastavkom sipati testo, istiskivati i oblikovati tulumbe u pripremljeni pleh- Veličine tulumbe po želji

Rernu zagrejati na200c, peći tulumbe oko 30 minuta, da poprime zlatno žutu boju
Zatim rernu isključiti, tulumbe ostaviti 5 do 10 minuta u vreloj rerni- za to vreme ne otvarati rernu

Kada je prošlo određeno vreme izvaditi tulumbe iz rerne i odmah ih umakati u hladnom sirupu

Tulumbe lagano okretati u sirupu sa svih strana, vaditi ih i redjati u plehu
Na isti način uraditi sa preostalim tulumbama

Zatim na kraju tulumbe preliti preostalim sirupom, ostaviti da malo duže odstoje u sirupu.
Tulumbe ohladiti frižideru i služiti se!
Prijatno!

















четвртак, 5. април 2018.

VOĆNI KREMASTI KOLAČ OD JABUKA


                              VOĆNI KREMASTI KOLAČ

                                            OD JABUKA










POTREBNO JE.

ZA KORU:

5 JAJA 
5 KAŠIKE ŠEĆERA
3 KAŠIKE BRAŠNA 
2 KAŠIKE KAKAA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO

FIL OD JABUKA I ORAHA

4 NAKISELE JABUKE
100g  ŠEĆERA
VODA PO POTREBI
200g MLEVENIH ORAHA


 FIL
300ml  SLATKA PAVLAKA

 PRELIV ZA KOLAČ

70g ČOKOLADE ZA KUVANJE

70g TOPING KARAMEL PRELIV



PRIPREMA:

Pripremiti jabuke, orahe i umutiti čvrsto slatku pavlaku
Jabuke oguliti, očistiti ih od semena, iseći na jednake kriške.
Staviti jabuke u posudu sa vodom i šećerom, kuvati dok  ne omeknu.
Skloniti sa vatre posudu sa jabukama i ostaviti da se ohladi.

Zatim predhodno odvojiti  malo vrelog soka od jabuka i  popariti mlevene orahe 

Kora- priprema
U posudu odvojiti posebno belanca od žumanaca. Umutiti mikserom penasto belanca sa šećerom.
Dodati prosejano brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo, varjačom lagano izmešati i sjediniti masu.
Okrugli kalup prečnika 28cm obložiti masnim papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanu rernu na 200c oko15 minuta

Gotovu koru izvaditi i ostaviti da se ohladi.Skinuti papir sa kore i preseći je poprečno na dva jednaka dela.

Finalni postuak
U kalup vratiti jednu koru, poprskati je prelivom od jabuka i premazati je sa polovinom poparenih oraha.
Zatim na koru poredjati kuvanih kriški od jabuka, premazati trećinom  krema od slatke pavlake, opet poredjati kriške od jabuka, opet krem od slatke pavlake.Staviti odozgo drugu koru, poprskati je slatkim sokom od jabuka, premazati je sa ostatak poparenih oraha, poredjati preostale jabuke  i premazti je sa ostatkom umućene pavlake.

Dekoracija sa prelivom

Kolač preliti sa toping karamel  i otopljenom čokoladom
Čokoladu otopiti sa 50 g margarina , 3 kašike šećera, 3 kašike mleka

Kolač ostaviti da se dobro ohladi i seći po svojoj želji! Kremasto uživanje za vaša nepca!!

























четвртак, 15. март 2018.

DOMAĆI HLEB IZ ŠERPE




DOMAĆI HLEB IZ ŠERPE



Domaći hleb iz šerpe... izgledom i ukusom podseća na hleb kao da je ispod sača.Recept za hleb sam pronašla na netu, želela sam da ga imam na blogu i uvrstim uz ostale recepte... Volim testa, i sve od  testa da probam i napravim. Tako sam htela da napravim domaći hleb iz šerpe, da se uverim  u njegov ukus i izgled. Kada se hleb ispeko širio je svoj miris kroz celu kuću mameći nas na pravi domaći, vruć, hleb. Korica je hrskava i napukla, a sredina hleba meka i jako ukusna. Pojeo se hleb odmah, vruć sa sirom jer drugo nije ni trebalo snjim.Verujte mi na reč da je stvarno tako. Probajte da napravite svoj hleb, baš takav i uverite se!

POTREBNO JE:

500g BRAŠNA
250ml- 300ml TOPLE VODE
1KESICA SUVOG KVASCA
1KAŠIKA SO
1KAŠIČICA ŠEĆERA
1KESICA PRAŠKA ZA PECIVO

PRIPREMA:
Uposudi za mešenje testa dodati prosejano brašno koje treba pomešati
 sa suvim kvascem i praškom za pecivo.

Zatim u brašno dodati 1 kašiku soli, 1 kašičicu šećera i sve zamesiti toplom vodom.

Testo je dobro umešeno ako se ne lepi za ruke, ako se lepi dodati još brašna i mesiti.

Umešeno testo pokriti, ostaviti na toplom da naraste da se udvostruči

Naraslo testo prebaciti na radnu površinu sa puno brašna.

 Testo uvaljati u brašno sa svih strana - oko 2 šake brašna

Testo  pokriti krpom i ostaviti da još malo naraste dok se šerpa dobro zagreje.

Metalnu šerpu sa metalnim poklopcem praznu zagrejati u rerni na 200c.

U zagrejanoj šerpi staviti pripremljeno testo, pokriti poklopcem i staviti u zagrejanoj
rerni da se peče na 200c oko 50 minuta.

Pred kraj pečenja- oko 10 minuta - hleba izvaditi iz rerne, skoloniti poklopac  i vratiti šerpu nazad sa hlebom da se peče kako bi korica blago porumenela i poprimila zlatno  žutu boju.

Pečen hleb izvaditi iz rerne i šerpe i ostaviti da se malo ohladi, jesti ga dok je topao da  se uživa u njegovom neodoljivom mirisu, hrskavoj korici i ukusu .

Napomena!
Šerpu koristiti metalnu sa metalnim ručicama, ne koristiti šerpu sa plastičnim ručicama koje su osetljive na veliku temperaturu jer mogu da se istope.Hleb se može peči u vatrostalnu posudu.
Najbolje se  ispeče manja količina hleba kao što sam ja od 500g brašna, a pekla sam u šerpi od 3kg. Hleb se može peći odjednom  od 1kgbrašna,  potrebna je veća šerpa  i malo duže se peče hleb.
PRIJATNO!
















уторак, 13. март 2018.

ČOKOLADNI KOLAČ PIJANA CRNKINJA



                      ČOKOLADNI KOLAČ PIJANA CRNKINJA




Čokoladni kolač pijana crnkinja koji  osvaja pri prvom zalogaju.
Fini i jednostavan kolač. Spoj čokolade i pijanih višanja je pravi užitak za nepca.

POTREBNO JE:

ZA KORU:-MERA ČAŠE OD JOGURTA

3 ČAŠE BRAŠNA
3 ČAŠE JOGURTA
2ČAŠE ŠEĆERA
1 ČAŠA ULJA
3 KAŠIKE KAKAA
2 KAŠIČICE SODE BIKARBONE

ZA PRELIV:

200ml MLEKA
1 KESICA NES KAFA

FIL OD ČOKOLADE:

400ml MLEKA
4 KAŠIKE ŠEĆERA
1 KESICA PUDINGA OD ČOKOLADE
250g VIŠANJA smrznute ili iz višnjevače
5 KAŠIKA VIŠNJEVAČE -

ČOKOLADNA GLAZURA:

150g ČOKOLADE ZA KUVANJE
100g MARGARINA
3 KAŠIKE ŠEĆERA
100ml MLEKA


PRIPREMA:

U posudu sipati sve sastojke, varjačom ili mikserom izmešati i sjediniti masu.

Pleh od šporeta obložiti masnim papirom. Isipati masu i peći u rerni na 180c oko40minuta.

Koru proveriti čačkalicom da li je pečena nakon nekog vremena, ako se testo lepi ostaviti još da se peče.

Gotovu koru ohladiti, skinuti papir,  preseći je uzduž na pola da se dobiju dve jednake kore
Zatim kore poprskati mlekom pomešano sa nes kafom.

Fil od čokolade
Mleko sa šećerom staviti na vatri da provri, u malo odvojenog mleka umešati kesicu pudinga od čokolade.Mešati neprekidno masu dok se ne zgusne.

Koru vratiti u kalup odgovarajući, premazati je mlakim pudingom od čokolade, poredjati ocedjene višnje koje su bile poprskane sa nekoliko kašika višnjevače.

Odozgo preko pudinga od čokolade staviti drugu koru.

Glazura od čokolade
U posudu spojiti i otopiti sve sastojke za glazuru, zatim po vrhu preliti ceo kolač.
Kolač ostaviti da se dobro ohladi, a zatim seći na kocke i služiti se.

PRIJATNO!