Претражи овај блог

петак, 7. децембар 2018.

BRESKVICE




















POTREBNO JE:
  • 3 jaja
  • 200g šećera
  • 12 kašika ulja
  • 2 kašike mleka
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500g brašna -T400

FIL-za punjenje breskvica
  • mrvice od breskvica
  • 4 kašika džema od šljiva-kajsija
  • 4kašike ruma

Za bojenje  breskvica
  • sok od narandže - ili voda
  • aroma od malina-ili aroma od jagoda
  • šećer u kristalu

PRIPREMA TESTO - za breskvice:

  • Žicom umutite jaja i šećer, dodajte ulje i mleko.Masu umutite i sjedinite.
  • Zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i vanilin šećer .
  • Rukom zamesite fino glatko testo koje se ne lepi za ruku.-ako vam se testo lepi za prste dodajte malo brašna.
  • Zamešeno testo ostavite u fižideru na 1h do 2h..
  • Testo izvaditi iz frižidera, podelite testo na dve jednake lopte.
  • Jedan deo lopte vratite u frižideru a drugu polovinu lopte formirajte u obliku valjka.



Valjak iseći na jednake delove- debljinu procenite sami..kao na slici..
 Zatim od svakog dela testa napravite male, jednake valjke...Takodje te male valjke isecite na male jednake delove..



 Delove testa oblikujte između dlanova u glatke kuglice iste veličine..


Četvrtasti pleh obložite masnim papirom za pečenje.
 Na papiru složite kuglice, poređajte ih sa malim razmakom, da vam se ne bi spojile prilikom pečenja.



Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni - 180 stepeni oko15minuta-da blago porumene.-Sve zavisi od vaše rerne kako peče i na kojoj temperaturi..





Gotove kuglice izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
Kuglice izdubite po sredini sve dok može - vrhom oštog noža  ili kašičicom, pritom lagano ih držite sa palcem i kažiprstom kako vam nebi pukle..










Fil za punjenje kuglica
Dobijene mrvice pomešajte sa rumom, džemom od šljiva ili od kajsija Ovim nadevom punite  polutke kuglice, a zatim ih spajajte po dve..i formirajte breskvice

Za bojenje breskvica
 dve činije sa bojama...

U jednoj činiji sok-ili sirup od naranđže
U drugoj činiji 100ml vode pomešan sa ekstrat od maline ili jagoda

Uzmite jednu beskvicu, na brzaka umočite-prvo jednu stranu jedno dva do tri puta
 u činiju sa sokom od narandže,
 Zatim  drugu stranu breskvice umočite dva do tri puta u ekstrat od maline..

Breskvice  po pet-5,bojite i pripremite - ne više da vam se breskvice ne  od 5, da vam se ne osuše i ne možete da ih uvaljate u kristal šećer..

Obojene breskvice odložite na papirnom ubrusu da se ocede..
Zatim breskvice uvaljajte u sitniji šećer -kristal-

Napomena!
Breskvice  odložite u nekoj kutiji -poređajte dva reda a zatim pokrijte ih masnim papirom..
Breskvice  možete da zamrznete,  da ih imate dugo,dugo.
 Drugi način čuvanja breskvica, u limenoj ili kartonskoj kutiji..biće dugo sveže i mekane..
Breskvice što duže stoje , sve su lepše , meke i tope se u ustima, na stolu su  dekorativne, lepe i primamljive...
PRIJATNO!






























    














недеља, 21. октобар 2018.

ROLOVANE MRAK BAKLAVICE




Rolovane mrak baklavice .... stvarno su pravi mrak...
Jednostavne... a tako ukusno i dobree...
Baklavice su veoma  sočne , sa čokoladom i još što šta u njima slatkog ima..
...  uživaće te u svakom zalogaju... Rolovane mrak baklavice radila sam po originalnom receptu "Mrak baklava" drage kulinarke  Erne sa kulinarskog portala "Recepti.com" .. Recept ima male izmene, nešto dodala, nešto smanjila , mislim da je još lepša i ukusna baklavica..


Potrebno je :

Sirup za baklavice:

700ml vode
600g šećera
1 kesica vanilin šećer

500 g gotovih kora za baklavu -10-12 kora
100 g rendane čokolae za kuvanje
200g mlvene plazme - bilo koji drugi keks
200g mlevenih lešnika
100 g  šećera
100 g griza
150g otopljenog margarina ili maslaca
sok od jednog limuna

Za premazivanje kora:
150g otopljenog margarina ili maslaca


Priprema sirupa:

Stavila sam u posudu vodu, šećer, vanilin šećer  i kuvala na vatri oko pola sata.Sklonila  sirup sa vatre da se ohladi.

Priprema baklavice rolnice:

Na mašini za orahe samlela sam 100 g čokolade za kuvanje, 200g lešnika , 200g plazma keksa.
Sve sastojke mlevene spojila sam u jednoj posudi , dodala 100g šećer i 100g griz .U tiganj sam otopila margarin, iscedila sok od jednog limuna i dobro sjedinila sa ostalim sastojcima.

U tiganju otopila150g margarina , pripremila kalup koji sam premazala sa margarinom.

Kore odvojila  posebno, za rolovanje baklavica.

Na radnoj površini stavila sam jednu koru, premazala je sa otopljenim margarinom,zatim  stavila preko nje drugu koru.

Stavila sam fil na kraj kore celom dužinom -kao što je na slici.
Koru sam čvrsto uvila u rolat .Na isti način uradila sa ostalim korama

Uvijene rolate složila  u pripremljeni kalup.Nožem rolate isekla na jednake rolnice.Pre pečenja baklavice premazala ostatkom otopljenog margarina.
Rernu zagrejala na 200stepeni i stavila rolnice da se peku na 200c oko 30 minuta dok  ne porumene

Gotove baklavice rolnice izvadila iz rerne i prelila ih sa hladnim sirupom što sam ranije pripremila.
Pripremljene baklavice ostaviti što duže da sav sirup upiju i biće još sočnije i prave....za oči i dušu ...zaista je veliko uživanje u malim mrak baklavicama.

Prijatno!






























среда, 3. октобар 2018.

NEPEČENI VOĆNI KOLAČ OD BANANA I KEKSA



















Nepečen voćni kolač od banana i keksa... Desert je laganog ukusa koji se  brzo spremi  i pojede....

Fil od vanile:
1l mleka
3 pudinga od vanile
10 kašike šećera
100g margarina ili maslaca
2 kašike šečćera u prahu
200 ml slatke pavlake- umućene

3banane
cokoladni keks - domaćica


Dekoracija:

Šlag 200 g
200 ml gazirana voda
50 g mlečna čokolada

Priprema:

U 200ml mleka razmutiti 3 kesice pudinga od vanile.   Preostalih 800ml mleka skuvati sa 9 kašika šećera.
Kada provri sipati mleko sa pudingom i skuvati fil.

Fil skloniti sa vatre , pokriti ga sa rastegljivom folijom i ostaviti da se skroz ohladi.

Omekšali margarin ili maslac umutiti  sa šećerom u prahu, zatim postepeno dodati fil od vanile kašiku po kašiku uz neprestalno miksanje miksera.

Na kraju  u fil dodati postepeno umućenu slatku pavlaku, laganom brzinom miksera sjediniti masu.

Finalni postupak:
 U kalupu prečnika 30 x21 poređati red čokoladnog keksa, zatim sipati fil od vanile u tankom sloju da prekrije keks.

Banane oguliti iseći na tanke krugove.

Na fil poređati naizmenično red kolutova banana red čokoladnog keksa-kao što je na slici.
Preko banana i keksa sipati ceo preostali fil od vanile.

Umutiti 200g šlaga sa 200 ml gazirane vode.
Kolač ukrasiti šlagom i  komadićima mlečne čokolade.

Kolač ostaviti da se ohladi i stegne  oko 4h, najbolje je preko noći kolač ostaviti da odstoji .
Seći kolač na jednake kocke, služiti kolač uz  komadiće mlečne čokolade.

Napomena!

Imala sam kutiju keksića domaćice, želela sam da neki kolač od nje napravim. Da  kažem da je kolač bio odličan,  jedinstveni ukus kolača je krasila vanila krem, banane i keksići domaćice..
Može bilo koji drugi keks za podlogu i kolač..

Prijatno!


















уторак, 2. октобар 2018.

ROLNICE SA PRAZILUKOM


 ROLNICE SA PRAZILUKOM



POTREBNO JE:


500g MEKOG BRASNA
 250g MARGARINA
 200ml MLEKA
 1 KESICA PRASAK ZA PECIVO
 PO POTREBI SO
 3-4 STRUKA PRAZILUKA
 200ml MLEKA
 250 g RENDANOG KACKAVALJA
 250g MLADOG KRAVLJEG SIRA
 3 JAJA
 PO UKUSU BIBERA
 PO UKUSU SOLI


PRIPREMA:

 U vanglicu prosejati brasno sa praskom za pecivo,u sredini brasna napraviti udubljenje,dodati prstohvat soli i omeksali margarin isecen na komade (na sobnoj temperaturi).
 Zatim sve skupa zamesiti da se dobije izjednacena homogena masa.
Umeseno testo uviti u plasticnoj foliji i ostaviti u frizideru oko sat vremena da odstoji.
 Zato vreme ocistiti praziluk i iseci ga na kolutove pa ga skuvati u 200ml mleka,oko 15 do 20 minuta,prohladiti luka.
 U posudu umutiti jaja,dodati izmrvljen sira i praziluka,narendati kackavalj, pomesati i sjediniti masu.
 Na masnom papiru za pecenje oklagijom rastanjiti ohladjeno testo.
 Preko rastanjenog duzeg dela kore rasporediti fil od sira sa prazilukom.
 Pomocu lista masnog papira urolati i uviti koru sa filom.Papir masni skloniti.
 Zatim rolate seci na kolutove debljine 1,5cm.Rolnice redjati u podmazanom plehu.
 Rolnice  peci u predhodno zagrejanoj rerni na 200C oko 30 minuta.Posle 15 minuta smanjiti temperaturu na 180Cdovrsiti pecenje.Pikantne rolnice sluziti tople sa jogurtom.PRIJATNO!





















четвртак, 27. септембар 2018.

DOMAĆI HLEB BEZ KVASCA SA SEMENKAMA













POTREBNI SASTOJCI:

200 g raženog brašna
200g speltinog brašna
150g heljdinog brašna
1 kašičica himelajska  so
1 kašičica sode bikarbone
100ml maslinovog ulja

1 kašika tikve golice
1 kašika suncokreta
1 kašika lana
1 kašika susama
1 kesica praška za pecivo
400 - 500ml vode
50g raženih pahuljica



PRIPREMA HLEBA
U vanglici za mešenje testa dodajte izmerene suve sasstojke, varjačom pomešajte , zatim dodajte maslinovo ulje.

Vodom zamesite testo, polako jednom rukom dodajete vodu a drugom rukom mesite testo.Sami će te videti i osetiti pod rukom da li je potrebna sva ta količina vode.

Testo kada se zamesi je lepljivo pa zato ne treba da preterivat sa vodom.
Testo pri mešenju ako se lepi dodati sloodno još brašna raženog ili bilo kog drugog brašna.

Zamšeno testo  izručite na radnu površinu posutu  brašnom,  umesite veću  jufku.
Jufku uvaljjte u ražene pahuljice, lagano je rukom pritiskajte i oblikujte testo.
Na masnom papiru za pečenje stavite zamešeni hleb, zatim  preko njega pospite  još brašna da prekrije testo.

Metalnu šerpu sa metalnim poklopcem zagrejte u rerni na 200ctepeni. Posle izvesnog vremena izvadite zagrejanu šerpu , stavite zamešeni hleb sa papirom u zagrejanoj šerpi.

Hleb pecite na 200stepeni oko60 minuta.
Na kraju pečenja sklonite poklopac sa šerpe i pecite hleb još 5minuta .

Pečeni hleb izvadite iz šporeta sa šerpom pokrite krpom i ostavite da se tako ohladi. Kasnije hleba uvijte u pamučnu krpu i ostavite u najlon kesi, dugo će tako  biti svež i jako ukusan .
Prijatno!





SAVET!
Vodu dodajte prema potrebi i zavisnosti od vrste brašna . Ja sam dodala oko 400ml vode,  jer se testo lepo zamesilo i nije se puno lepilo  za ruku .