Претражи овај блог

понедељак, 14. јануар 2019.

PITICE OD SUKANIH KORA











Potrebno je:


  • 500g brašno
  • 300 ml vode
  • 1 kašike soli


Fil:

  • 3 jaja
  • 400g tvrdog sira


Za premazivanje kora:

  • 150g svinjska mast


Priprema:

  1. U vanglici za mešenje testa sipajte brašno, u sredini brašna napravite udubljenje, sipajte ulje i so, toplom vodom  zamesite glatko testo .
  2. Testo podelite na osam jufki u veličini pogačice.
  3. Sve jufke  jednu do druge poređajte i pokrijte pamučnom krpom, ostavite  na toplom da odmara oko 10 minuta.
  4. Za to vreme pripremite fil.
  5. U činiju sjedinite sir i jaja, u tiganju  istopite svinjsku mast..
  6. Radnu površinu posipajte sa puno brašna.
  7. Zatim uzmite prvu jufku pa je razvijte  oklagijom u tanku providnu koru.(  puno brašno posipajte po kori dok sučete, da se ne lepe za oklagiju i radnu površinu, a kora biće sve tanja  )
  8. Koru  poprskajte rastopljenom svinjskom mašću i pospite fil od sira i jaja.(-možete dodati obareni spanać ako volite zeljanicu).
  9. Lagano koru  urolajte u rolat zatim je savijte u krug kao puž..
  10. Postupak i način ponovite i sa ostalim jufkama
  11. Na  podmazanom plehu svinjskom mašću, složite krugove banice.
  12. Banicu poprskajte vrelom mašću, pecite je u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko40 minuta odnosno dok blago ne porumeni.
  13. Gotovu pitu pokrijte pamučnom krpom, služite je toplu sa kiselim mlekom


Sećam se, davno to beše kad smo išli kod baba Divne na selu i jeli čuvenu  Banicu sa sirom
Kako je baba Divna pravila banicu od sukanih kora, ukusniju i lepšu banicu do tada nisam jela....... Uvek kada odemo kod nje, ona odmah zamesi testo, začas sukana banica sa sirom. Zapamtia sam da je njena oklagija  bila tanja, zato mislim da su zbog toga i kore bile tanje a banica ukusnija..
Sukanu banicu većinom pravim od kilogram brašna, da je ima više  jer svi obožavamo  banicu.
Ja nemam takvu  oklagiju zato sam se duže mučila oko sukanja kora...  Polovunu  jufki premazala sa nadevom od sira a druga polovina jufki nadev od spanaća pomešan sa sirom ..
Probajte nije bauk napraviti banicu i sukati kore...kao što su naše bake to znale!
Prijatno!


















субота, 5. јануар 2019.

POGAČA BELA RADA
















POTREBNO JE:
Za testo:
  • 500g brašna
  • 200 ml mleka
  • 1/2 kocke  svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 100ml ulja

     još potrebno je:
  • 1 žumance
  • susam
  • mak
  •  lan
  • projeno brašno žuto


PRIPREMA:
 U  mlakom  mleku razmutiti pola kocke kvasca, dodati kašičicu šećera, kašičicu brašna.
Ostaviti kvasac da nadođe .
  1. U vanglicu za mešenje testa staviti brašno, u brašnu napraviti malo udubljenjet te  sipati ulje i so.
  2.  Nadošlim kvascem zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
  3. Testo pokriti krpom, ostaviti da nadođe oko pola sata / 30/40 minuta.. testo da udvostruči svoju masu.
  4. Nadošlo testo treba podelit na četiri  nejednaka dela -  kao što je na slici prikazano...
  5. Prvo odvojiti jednu malu jufkicu , veličine teniske loptice, rukama je oblikovati i složiti na sredinu tepsije  veličine / 28-30 cm. koja je obložena masnim papirom za pečenje..
  6. Od drugu jufku odvojiti na šest malih loptica, veličine oraha.
  7. Loptice  porđeti  oko lopte na sredini pleha.
  8. Ostatak testa podeliti na veću jufku i manju jufku..
  9.  Manju jufku rastanjiti u krug,  iseći nožem na šest jednakih trouglova kao za kiflice. Svaki trougao u užem delu nožem  raseći tri puta- kao primer na slici.
  10. Od šireg dela trougla uviti kiflicu .Uvijene male kiflice obavijati oko male loptice.
  11. Veću jufku takođe rastanjiti oklagijom u veći krug.-postupak je isti kao kod malih kiflica.
  12.  Nožem iseći šest trouglova. svaki trougao u užem delu nožem raseći  uzduž tri puta.
  13. Uvijati  veće kiflice, zatim ih obavijati oko manjih kiflica.

Žumance umutiti sa nekoliko kapi ulja i njime premazati celu pogaču
- Sredinu pogače posuti semenke lana, okolo lana  posuti žuto projeno brašno
-Makom posuti sve krajeve kiflica,  po celoj pogači posuti semenke susama.
Pogaču peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
Gotovu pogaču uvit u pamučnoj krpi, ostaviti  je da se malo prohladi...
Toplu pogaču služiti  sa sirom ili kajmakom...

 Prava pogača,  lepo izgleda i opija svojim mirisom i ukusom..
Pogača je po originalom receptu prijateljice sa blogaVukica 5....
Prijatno!

















уторак, 25. децембар 2018.

SLATKI VANIL KEKSIĆI









POTREBNO JE:

  • 250 g  margarina ili maslaca / na sobnoj temperaturi 
  • 250 g prah šećer
  • 2 jaja
  • 500g brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 2 kašike vanila ekstrat


PRIPREMA.

  1. U vanglicu za mešenje testa staviti, margarin, so i šećer, mikserom izmiksati smesu dok ne postane glatka.
  2. Dodati jedno po jedno jaje, pazeći da se svako jaje dobro izmeša i sjedini pre dodavanja sledećeg jajeta. ..
  3. Zatim dodati brašno, ekstrat vanile , kesicu vanile, umesiti glatko testo ..
  4. Testo uviti u prozirnoj foliji, ostaviti u frižideru na 1 sat .
  5. Testo izvaditi iz frižidera i podeliti na dva dela, 
  6. Uzimati testo deo po deo ,razvlačiti testo oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini debljine oko 5 mm..
  7. Modlicom ili kalupom vaditi  određene oblike po svojoj želji,
  8. Keksiće stavljati u plehu koji je predhodno obložen masnim papirom za pečenje..
  9. Zagrejati rernu na 200stepeni, peći keksiće približno oko 10 minuta, dok krajevi keksića blago ne porumene - sve zavisi od rerne kako peče.
  10. Gotove keksiće ohladiti i sladiti se njime do mile volje..zajedno sa dečicom..















 

петак, 7. децембар 2018.

PAPALINA RAŽNJIĆI -IZ TIGANJA I RERNE






Papalina  ražnjić,  jednostavno , brzo i lako .....Odlična je za ručak, večeru, slavu ili post!
 Male, plave ribice spremljene na ovaj način su veoma ukusne, hrskave spolja i iznutra.....
Sitna plava riba iz morskih dubina- zdrava je.. puna proteina, minerala i vitamina.. i omega 3 masnih kiselina..Kad je jedete celu neočišćenu, više ima kalcijuma i zdrava je za kosti ...To sam čitala u nekom časopisu, paplina može da se kupi u svakoj ribarnici, ali mi nemamo tu naviku da je često pripremamo...
Posao oko nje je malo pipav i vremena oduzma kad je čistite, ali kad je  nanižete na drvenom štapiću.. po redu  onda  je začas posla..Kao kad udarite dlanom od dlan...Začas se isprže, na tanjiru baš lepo izgledaju..Mame vas..Moja porodica je bila oduševljena ovim načinom prženja papalina, sve su  začas smazali da nisam stigla ni lepo da uslikam fotografiju...Ove slike što sam uspela da uslikam delim sa vama..Moja preporuka za slavu ili dok traje post,papalina ražnjić uz prilog krompir salata i uživaćete u svakom zalogaju..
Prijatno!



POTREBNO JE:
500g papalina
Biljni začin - po potrebi
Mleveni biber - po potrebi
10 štapića za ražnjiće
200g brašno
Maslinovo ulje ili obično ulje za prženje-po potrebi i želji

Priprema:
Pržene papaline iz tiganja
Papaline izvadite iz zamrzivača da se odlede.
Nožem očistite svaku papalinu, ostavite ih cele -glavu im ne seći, dobro operite, ocedite od vode i prosušite  papirnim ubrusom.
Zatim posolite i začinite po svom ukusu- mešavinom biljnog začina i biberom..
Na drvenom štapiću za ražnjiće, nanizati po deset papalina, u nizu jednu do druge.

Pripremljene ražnjiće sa papalinom uvaljajte u brašno, prvo jednu stranu ražnjića,  okrenite drugu stranu ražnjća i uvaljajte u brašno..
U tihganju zagrejte ulje, papalinu ražnjiće pržite na vrelom ulju, prvo jednu stranu ražnjića, zatim okrenite drugu stranu ražnjića sve dok lepo ne porumene.
Postupak ponavljati sve dok imate pripremljenih papalina na ražnjiću..

Napomena:
Gotove ražnjiće  nije potrebno stavljati na papirni ubrus , jer nisu masni zato što se prže na malo ulja.

 Sos sa začinima :
1 kašičica aleve paprike - slatke ili ljute 
5 čena belogo luka usitnjenog,
 pola vezice peršuna, 
sve to izmešati sa 100ml maslinovog ulja ,
 isceđeni sok od jednog limuna.
Služiti gotove ražnjiće papaline uz pripremljeni sos od začina.

 Pržena papalina iz rerne..
Papalinu očišćenu nanizati na drvene ražnjiće.
Zatim ih posolite i začinite po svom ukusu,uvaljajte ražnjiće u brašno sa jedne i sa druge strane
Rernu zagrejte na 200stepeni.
U dubljem plehu od šporeta zagrejte dobro 150ml ulje..
Izvadite pleh sa zagrejanim uljem, ražnjiće sa papalinom umočite jednu stranu u vrelom ulju pa okrenite drugu stranu u ulju i tako ostavite da se peče.
Papalinu peći na 200stepeni oko20-30 minuta ,da ražnjići  lepo požute i porumene...













BRESKVICE




















POTREBNO JE:
  • 3 jaja
  • 200g šećera
  • 12 kašika ulja
  • 2 kašike mleka
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500g brašna -T400

FIL-za punjenje breskvica
  • mrvice od breskvica
  • 4 kašika džema od šljiva-kajsija
  • 4kašike ruma

Za bojenje  breskvica
  • sok od narandže - ili voda
  • aroma od malina-ili aroma od jagoda
  • šećer u kristalu

PRIPREMA TESTO - za breskvice:

  • Žicom umutite jaja i šećer, dodajte ulje i mleko.Masu umutite i sjedinite.
  • Zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i vanilin šećer .
  • Rukom zamesite fino glatko testo koje se ne lepi za ruku.-ako vam se testo lepi za prste dodajte malo brašna.
  • Zamešeno testo ostavite u fižideru na 1h do 2h..
  • Testo izvaditi iz frižidera, podelite testo na dve jednake lopte.
  • Jedan deo lopte vratite u frižideru a drugu polovinu lopte formirajte u obliku valjka.



Valjak iseći na jednake delove- debljinu procenite sami..kao na slici..
 Zatim od svakog dela testa napravite male, jednake valjke...Takodje te male valjke isecite na male jednake delove..



 Delove testa oblikujte između dlanova u glatke kuglice iste veličine..


Četvrtasti pleh obložite masnim papirom za pečenje.
 Na papiru složite kuglice, poređajte ih sa malim razmakom, da vam se ne bi spojile prilikom pečenja.



Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni - 180 stepeni oko15minuta-da blago porumene.-Sve zavisi od vaše rerne kako peče i na kojoj temperaturi..





Gotove kuglice izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
Kuglice izdubite po sredini sve dok može - vrhom oštog noža  ili kašičicom, pritom lagano ih držite sa palcem i kažiprstom kako vam nebi pukle..










Fil za punjenje kuglica
Dobijene mrvice pomešajte sa rumom, džemom od šljiva ili od kajsija Ovim nadevom punite  polutke kuglice, a zatim ih spajajte po dve..i formirajte breskvice

Za bojenje breskvica
 dve činije sa bojama...

U jednoj činiji sok-ili sirup od naranđže
U drugoj činiji 100ml vode pomešan sa ekstrat od maline ili jagoda

Uzmite jednu beskvicu, na brzaka umočite-prvo jednu stranu jedno dva do tri puta
 u činiju sa sokom od narandže,
 Zatim  drugu stranu breskvice umočite dva do tri puta u ekstrat od maline..

Breskvice  po pet-5,bojite i pripremite - ne više da vam se breskvice ne  od 5, da vam se ne osuše i ne možete da ih uvaljate u kristal šećer..

Obojene breskvice odložite na papirnom ubrusu da se ocede..
Zatim breskvice uvaljajte u sitniji šećer -kristal-

Napomena!
Breskvice  odložite u nekoj kutiji -poređajte dva reda a zatim pokrijte ih masnim papirom..
Breskvice  možete da zamrznete,  da ih imate dugo,dugo.
 Drugi način čuvanja breskvica, u limenoj ili kartonskoj kutiji..biće dugo sveže i mekane..
Breskvice što duže stoje , sve su lepše , meke i tope se u ustima, na stolu su  dekorativne, lepe i primamljive...
PRIJATNO!