Претражи овај блог

недеља, 24. фебруар 2019.

BRZE PITICE SA SIROM IZ TIGANJA













Pitice iz tiganja sa istim ukusom kao iz rerne ...Za dobro jutroo !!!
Za doručak,  za dvoje..troje... zavisi koliko vas ima za trpezom...
 brza pita ,začas za samo10 minuta...
                                                                                                                                                                                                  

Potrebno je:
4 gotove kore
2 jaja
200g sitnog sira
ulje

Priprema:
U posudi umutiti jaja i sjediniti sa sitnim sirom..
Na radnu površinu raširiti jednu koru..
 Na kori naneti po 2 kašike nadeva od sira i jaja...
Celu površinu kore premazati filom..zatim je urolatii u rolnu i saviti je kao puža..
Na vatri zagrejati tiganj sa malo ulja, staviti pitice da se peku..
Peći   malo sa jedne strane, te sa druge strane, dok pitice blago ne porumene ..po 2-3 minuta..
Pitice služiti tople uz kiselo mleko ili jogurt..
Napomena:
Prema vašoj želji i volji sastojke za pitu povećati...







                                     


































субота, 9. фебруар 2019.

PILEĆA SUPA SA POVRĆEM I DOMAĆIM REZANCIMA





Prava domaća pileća supa sa rezancima, koja leči dušu i telo..
Sećam se kako je ranije bilo da ručak nije mogao biti bez domaće supe..Prvo supa se iznosila na sto zatim glavno jelo...Danas  živimo veoma  brzo, nekud samo žurimo, nemamo vremena da se svi okupimo a kamo li  da se zgotivi neka supica još da je domaća..Dobra navika mi je ostala od moje svekrve  da pripremam supe i čorbice... govorila je .."supa pa redom sve ostalo "..Pridržavam se toga  da im gotivim sve što je domaće... kao što je radila moja baka, mama i svekrva...
Ne treba zaboraviti da je domaća supa lek, jer leči i okrepljuje telo pogotovo sada kad vladaju razni virusi..Vrlo je lako da se spremi ova supica sa rezancima a uživanje je veliko..
Rezance domaće možete sami napraviti kao što sam ja, ili kupiti na pijaci i prodavnici...





POTREBNO JE:


  • 2 l vode
  • 2 kom. pileća leđa
  • 2 kom.pileća krilca
  • 2 šargarepe
  • 1 koren paškanat
  • 1 glavica crng luka
  • 1 brokoli
  • 50g celera
  • 100 g rezanaca
  • biber- mleveni
  • biber u zrnu
  • mešavina biljnog začina
  • so


Priprema:
Šerpu napuniti vodom, dodati oprana pileća leđa i krilca, zatim dodati fino oprano iseckano povrće.
Šargarepu iseći na tanke kolutove kao i ostalo povrće, celer, koren paškanata, glavicu crnog luka.
Sve zajedno staviti na jačoj vatri dok ne provri, najbolje bez poklopca paziti da ne iskipi..
Kada je provrelo meso i povrće, dodati nekoliko zrna bibera, smanjiti temperaturu, poklopiti posudu i kuvati oko 1h na srednjoj temperaturi.
Kuvati supu uz povremeno dodavanje vrele vode dok meso ne omekša.
Kuvati sve skupa oko 2 h n asrednjoj temperaturi..



Zatim izvaditi iz supe meso i kosti i otkoštičiti i iseckati na sitnije komadiće, pripremljeno meso vratiti nazad u supu.
Brokoli oprati i odvojiti cvetove, zatim ih staviti zajedno sa domaćim rezancima da se kuvaju ...
Kuvati supu još 10 minuta, onda je začiniti po  svom ukusu , posoliti ,dodati mleveni biber, mešavinu biljnog začina...

Služiti se toplom supom, uživati u njenom ukusu i mirisu koji krepi i leči..Prijatno!


Savet!

Želite jaču supu onda meso i povrće staviti u hladnoj vodi i kuvati supu od početka..







четвртак, 7. фебруар 2019.

PRELIVENA HELJDO PITA SA SIROM I SPANAĆEM





Heljdo pita sa sirom i spanaćem, kao i druge slane pite često su na našoj trpezi.
Uporodici svi volimo pitu, bilo kako da se ona pripremi...Za doručak ili večeru, pite mora biti..Tako je bilo do skoro, dok deca nisu porasla i postala svoji ljudi, danas kada se zažele moje pite traže da im je napravim..Sada unučići traže da im baba napravi pitu, šale se i kažu mi da im ja pravim najlepšu pitu ...Neka tako i osotane, verujem im na reč..
Prelivena pita sa sirom i spanaćem je izdašna jer se pravi od po jedne kore.
Pita je meka, ukusna i sutra dan ako je slučajno ostala..ne verujem..jer će se sve pojesti ..
Prijatno!


POTREBNO JE:

500g heljdinih kora
3jaja
500g spanaća
300 g sira

Preliv za kore
1 jaje:
200 ml ulje
200 ml gazirane vode
1 kesica praška za pecivo
so-2naprstaka

Priprema:
Pre pripreme pite pripremiti :
 U jednoj činiji izmrviti sir i sjediniti sa jajima- podeliti fil u dve činije po pola
Spanać oprati ocediti od vode i sitno iseckati..
Polovinu fila od sira sipati u iseckani spanać
Spanać oprati ocediti od vode i sitno iseckati..

Napraviti preliv za prskanje kore...
U drugoj činiji spojiti ulje gaziranu vodu i prašak za pecivo.
Kore podeliti na pola- kod mene je bilo u pakovanju 12 kora znači po šest korica..

priprema rolnica sa spanaćem
Na radnu površinu složiti jednu koru, koru poprskati sa dve kašike preliva , zatim staviti  po 2-3 kašike fila od spanaća..
Jednu stranu kore saviti prema sredini , zatim preko nje preklopiti drugu stranu kore..
Koru uzduž i sredini,  premazati po1 kašiku nadeva od spanaća.
Zatim koru urolati u rolnicu.

priprema rolnica sa  sirom:
Drugu polovinu kora filovati na isti način -samo sa nadevom od sira.
Koru poprskati prelivom, zatim je premazati nadevom od sira, jednu stranu kore saviti prema sredini, te drugu stranu preklopiti preko nje..
Koru uzduž i sredini premazati nadevom od sira,  urolati je u rolnicu..
Postupak i način isti je za preostale kore....
Priprema za pečenje: 
Tepsiju ili pleh premazati uljem i složiti rolnice :
Ređati naizmenično, jedna rolnica sa sirom, do nje rolnica sa spanaćem, sve tako poređati rolnice .
Preliv koje ostao,  dodati u njemu jedno umućeno  jaje, posoliti i sjediniti.
(ako je ostalo malo fila od spanaća ii sira dodati  u prelivi sve sjediniti.
Preliv preliti preko poređanih rolnica, ostaviti malo da kore upiju.
Pitu peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni dok ne porumeni..

Napomena!
Pitu služiti toplu uz kiselo mleko, jogurt..
 Pitu seći na parčad, ili služiti cele rolnice..po želji...
Prijatno!







 










недеља, 3. фебруар 2019.

TUFAHIJE VOĆNI KOLAČ SA JABUKAMA





Tufahije... moj omiljeni kolač...
Tufahije voćni  kolač sa jabukama je običan ali savršen kolač...
Kolač je sočan i kremast, ukus je poseban kao u  prave tufahije..Probajte!

Potrebno je:

  • 5 jaja 
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 3 kašike kakaa
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike voda
  • 1 kesica praška za pecivo


Fil:

  • 400ml mleka
  • 1 puding od vanile
  • 5 kašike šećera
  • 2 kašike gustina
  • 100g margarina

Fil od oraha i jabuka:

  • 4 srednje jabuke
  • 200ml vode
  • 200g šećera
  • 200g mlevenog oraha
  • 2 kesice šlaga pena
  • 100 ml mleka


Za dekoraciju...

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja
  • Korica sečena 


Priprema :

Pre pripreme patišpanja prvo pripremiti :orahe , jabuke
Orah očistiti i samleti na mašini -
Jabuke oljuštiti i iseći na tanke kriške.
Staviti na vatri da se kuvaju jabuke sa vodom šećerom - kuvati da voće omekne.
Kuvane jabuke procediti od vode u kojoj su se kuvale- ostaviti sa strane
Zatim mleveni orah popariti sa100ml vrele- slatke vode -ostaviti sa strane
Patišpanj:
Odvojiti belanca od žumanca, belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg.U drugoj činiji posebno umutiti žumanca, zatim dodati ulje, toplu vodu , prosejano brašno, kakao sa praškom za pecivo.
Dodati umućena belanca, koja smo predhodno umutili.Drvenom varjačom lagano izmešati i sjediniti masu..
Umućenu masu isipati u kalup veličine 21x24cm.
Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20minuta..
Pečeni patišpanj ostaviti da se ohladi.
Hladanom patišpanju  izdubiti sredinu, dno ne dirati kao i stranice kolača.
Staviti u posudu izvađenu sredinu patišpanja i rukama usitniti i izmrviti.


Fil:
Mleko staviti da provri, zatim u malo mleka  razmutiti gustin,mešavinu pudinga od vanile  sa šećerom.
Kuvati na laganij temperaturi uz neprekidno mešanje varjačom dok se  fil ne zgusne..
U vrelu masu fila odmah staviti margarin, mešati varjačom i sjediniti u finu kompaktnu masu.
Gotov fil pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se malo ohladi..
Zatim topao fil od vanile spojiti sa izvađenom sredinom patišpanja. Varjačom lagano izmešati i sjediniti.
Pripremljeni fil isipati i popuniti na izdubljeni deo kolača.
Zatim po vrhu kolača poređati kolutove jabuka, preko jabuka staviti poparene orahe.
Umutiti šlag sa mlekom.
Umućenim šlagom premazti kolač.
Tufahije kolač ostaviti na hladnom da se ohladi oko 4h..
Na vatri otopiti čokoladu.

Napomena:
Hladan kolač seći na kocke, zatim nakon pre posluženja kolača svaku kocku dekorisati sa otopljenom čokoladom
 Iseći koru limuna na tanke trakice, i njime ukrasiti kolač..
Prijatno!












































субота, 19. јануар 2019.

ČOKOLADNI ROLAT SA SLATKOM PAVLAKOM




POTRENO JE:

Za patišpanj:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soda bikarbone
  • 2 kašike kakaa

Za prelivanje patišpanja:

  • 250 ml mleka
  • 100 čokolade za kuvanje
  • 4 kašike nutele ili bilo koji eurokrem -tamni deo


Fil od slatke pavlake:

  • 250 ml mleka
  • 1 puding sa ukusom slatke pavlake
  • 3 kašike šećera
  • 2 kesice šlaga sa ukusom pavlake

Još:

  • 100 g mlečne čokolade
  • 2 kašike ulja
  • boje u prahu za kolače
  • zelena i roza


PRIPREMA:


  1. Umutiti belanca u čvrst sneg , zatim dodati šećer uz neprestano mućenje miksera.
  2. Umućenim belancima dodati žumanac po žumanac, mutiti i i sjediniti masu.
  3. U masu od umućenih jaja dodati redom ostale sastojke  pomešane sa brašnom, prašak za pecivo, soda bikarbona  i kakao.
  4. Drvenom varjačom izmešati smesu i sjediniti je, potom na kraju dodati ulje, takođe lagano sjediniti sa smesom.
  5. Smesu sipati na masni papir za pečenje na obloženi četvrtasi kalup od šporeta.
  6. Patišpanj peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200stepani ok 15minuta.
  7. Gotov patišpanj ostaviti da se ohladi .
  8. Hladan patišpanj izmrviti na male delove, zatim preliti ga sa vrelim mlekom, istopljenom čokoladom i nutelom.
  9. Rukom izmrvljenu koru dobro izmešati i sjediniti sa toplim prelivom od mleka i čokolade.
  10. Smesu za koru staviti u plastičnoj kesi za zamrzivač od 3 kg
  11. Oklagijom razvući koru preko kese sve dok može.da se razvuče-vidi sliku.
  12. Kesu makazama uzduž iseći, skloniti je polako i koru preneti na prozirnu foliju.Istopiti čokoladu pa preliti ceo rolat, malo čokolade ostaviti za ukrašavanje rolata na kraju.


Fil od slatke pavlake
200ml mleka sa šećerom, ostaviti da provri.
U malo odvojenog mleka razmutiti jedan puding od slatke pavlake.
Zatim u provrelo mleko umešati mešavinu od pudinga, mešati varjačom da se masa  zgusne.
Gotov, vreo puding pokriti odmah sa providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti dva šlaga sa 100 ml mleka.
Mikserom dobro sjediniti fil sa šlagom i pudingom.
Na providnoj foliji staviti koru,  nafilovati je  polovinom fila od slatke pavlake.
Koru lagano uviti u rolat,.a krajeve rolata uviti i zategnuti kao bombonu.
Rolat ostaviti na hladnom da se dobro stegne-najbolje je da prenoći..
Skinuti foliju sa rolata, fil koji je ostao njime  ukrasiti i dekorisati rolat po vrhu.

Napomena!
  Rolat može ostati bez ukrašavanja, samo nafilovati i urolati.....
Ja sam rolat ukrasila sa rozom i zelenom bojom .. po želji...
 Po 2 kašike fila odvojiti, zatim ga obojiti po želji..)
Veoma je  bitno  da je rolat fantazija prava za sva čula...
PRIJATNO!