Претражи овај блог

понедељак, 17. јун 2019.

RAŽANI HLEB






Potrebno je:

  • 200g ražanog brašna
  • 100g speltinog brašna
  • 50g ječmenog brašna
  • 1 kašičica himalajska so
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikabone
  • 400ml gazirane vode
  • 1kašika semenke golice
  • 1 kašika semenke lana
  • 1 kašika semenke suncokreta.

Priprema:


  1. U vanglici za mešenje testa kašikom sve satojke izmešajte sa gaziranom vodom-osim praška za pecivo koje se dodaje pred sam pečenje hleba.
  2. Kašikom mesite testo jer je  lepljivo i gnjecavo.
  3. Testo ostavite da odstoji i fermentiše 4-5h sati, zatim pred samog pečenja hleba dodajte kašičicu praška za pecivo.Varjačom dobro izmešajte i sjedinite testo.
  4. Tepsiju ili pravougaoni pleh obložite masnim papirom za pečenje, izručite testo u pleh a zatim kašikom izravnjajte i zagladite testo  po vrhu .
  5. Po testu pospite semenke lana, suncokreta i tikve golice.
  6. Hleb pokrite  alu folijom, stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 60 minuta,10minuta predkraj pečenja hleba sklonite alu foliju.
  7. Hleb pecite još 10 minuta, isključite rernu i ostavite još malo da bi hleb i korica bili hrskaviji.

Kada je hleb gotov izvadite iz rerne uvijte ga u pamučnoj krpi da se tako potpuno ohladi..

Napomena:
Najbolje je da uveče zamesite hleb, a pečete ujutru..Što duže zamešeno testo odstoji hleb je ukusniji i rupičastiji..

Često pripremam hleb od ražanog brašna, jer je veoma zdrav u ishrani, dugo sam sita a kažu da je dobar za dijetu  da budete vitalni i zdravi..Provereno je probajte ovaj hleb...
Prijatno!






















недеља, 19. мај 2019.

BRZA PITA SA SPANAĆEM









 Veoma ukusna pita sa spanaćem ..za doručak ili večeru..



 Potrebno je.

  • 300g spanaća
  • 1 šolja brašna- pola spelte pola mekog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 1 šolja gazirana voda
  • 1/2 šolje otopljenog margarina
  • 250g tvrdog sira


Priprema:


  • Spanać obarite , zatim ohladite i ocedite od vode.
  • U jednoj posudi pomešajte suve sastojke, speltino brašno, meko brašno, prašak za pecivo i so..
  • U drugoj posudi umutite jaja viljuškom, dodajte gaziranu vodu, otopljeni margarin.
  • Spojite mokre sastojke sa suvim sastojcima, dobro izmešajte da se sastojci lepo sjedine.
  • Pravougaoni kalup 30x12cm obložite masnim papirom za pečenje, zatim isipajte smesu.
  • Po smesi složite obareni spanać i izredani tvrdi sir..
  • Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200c oko30 minuta.
  • Pre služenja pitu ohladite a zatim je seći na šnite..
  • Pitu služite uz kiselo mleko, jogurt ili nešto drugo po svojoj želji..

Napomena:
Mera za brašno, gaziranu vodu i otopljeni margarin koristila sam šolju od -don-kafe..
Umesto margarina može maslac ili  suncokretovo ulje.



















среда, 15. мај 2019.

VAFLI



Slatki..mekani..vazdušast Vafli..
Najlepši miris i ukus mog detinjstva...
Potrebno:
3jaja
200g šećera
200ml ulja
200ml mleka
600g brašna
1kesica vanilin šeċer
1kesica praška za pecivo
Malo rendane korica limuna


Priprema:
U jednoj posudi pomešati suve sastojke, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer
U drugoj posudi posebno umutiti jaja i šećer, dodati pomešane suve satojke a zatim dodati mleko i ulje.Varjačom sve dobro izmešati u finu homogenu smesu..
Pekač zagrejati ,kutlačom sipati smesu na sredinu pekača,poklopiti pekač i peći oko 3 minuta vafle..

Brzo  i jednostavno se pripremaju, obožavaju ga svi..Vafli ili Bakin kolač može se poslužiti u kombinaciji sa svežim ili suvim voćem uz razne slatke i voćne prelive..
Za dečicu je  pravi kolačić..











недеља, 5. мај 2019.

LISNATA POGAČA



Najlepša pogača koju sam do sada probala.Pravila sam je za veliki praznik Vaskrs..Pogača je mirisna, lisnata, mekana i veoma je ukusna .
Prijatno!

Potrebni sastojcii:
700g brašna
400ml mleka
20gsvežeg kvasca
1 kašičica šećera
Pola kesice praška za pecivo
2 kašičice soli
3 kašike ulja
1žumanac
100g margarina
Priprema:
Aktivirati kvasac
U toplom mleku rastopite kvasac i šećer,dodajte kašiku brašna ostaviti malo da nadođe.
U posudi za mešenje testa dodajte brašno, napravite malo udubljdnje ,dodajte so i ulje,zatim kvascem zamesite testo..
Ne čekati da testo naraste nego ga odmah podelite na 3 loptice+1veća loptica
Na kuhinjskoj vagi izmerite 3 loptice od testa po 200g
Četvrtu,veliku i poslednju lopticu ostavimo za kraj da se obavije cela pogača.
Pobrašnajti brašnom radnu površinu, zatim svaku lopticu pojedinačno oklagijom razvučite u pravougaonik 21x30
Otopljenim margarinom premazite prva dva testa a zatim ih stavite jedan na drugi, treći pravougaonik stavite ali ne premazivati.
Razvučeno testo zaseći sjedne i sa druge strane na trake debljine po 1cm .
Počnite sa pletenjem testa od donjeg dela, pletete testo naizmenično,leva traka ide preko desne trake testa sve do vrha testa ..
Krajeve upletenog testa savijte u krug i stavite na sred podmazane tepsije 28cm.
 Četrvrtu veliku lopticu rastanjite oklagijom u krugu što više, da može da obavije testo na sredini tepsije.
Koru testa premazite je margarinom i uvijte u rolat i nožem je isečite po sredini i celoj dužini, a zatim je upletite uvijajući kao kiku da se vidi presek na pletenici.
Pletenicu stavite uz same ivice tepsije da obavije celo testo na sredini tepsije.
Pripremljenu pogaču pokrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji oko 30minuta .
Pecite pogaču u zagrejanoj rerni na 200"stepeni oko 10 minuta te je pokrijte pek papirom i nastavite da je pečete još 20 minuta.
Pogaču predhodno je premažite umućenim žumancetom sa kašikom ulja.
..Ptijatno.






субота, 4. мај 2019.

DVORAC NOLLELEND- BELA PLAZMA TORTA






Torta Dvorac Nollelend 
Tortu sam napravila  za rođendan mom unuku Novaku..
Nole bakino prvenče srećan ti četvrti rođendan..
Želimo ti srećno i bezbrižno detinjstvo..sa puno radosti i igre..Živ nam bio sto godina!
Noletova želja je ovako glasila..

"Micka naplavi mi dvolac toltu" -Njegova želja je bila  moja zapovest..

Bela plazma torta jednostavno dobra torta za posebne prilike...
Tortu sam pravila po origonalnom receptu drage kulinarke Slađe.."Slađini recepti ":)
Inspiraciju za dvorac tortu videla sam kod  drage prijateljice kulinarke Dane :) " Danina kuhinja" :)
Bela plazma torta je jako kremasta i finog ukusa..
Tražilo se parče više koliko se dopala deci pa i nama ..
Drago mi je da su svi prisutni na rođendanu bili oduševljeni izgledom torte "Dvorac".
Posebno mi je drago što mom unuku Novaku osmeh nije silazio s lica..
Bilo je to što je on tražio i više od toga..Zajedno je sa sestricom Teom podelio svoju radost..
Ukus torte svima se dopao..tražilo se parče više koliko je torta bila ukusna..topila se u ustima..
Moja preporuka za sve vas, obavezno napravite tortu  i probajte je..
Prijatno!.

Potrebno je:
    za 3 kore

  • 4 belanaca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašika brašna
  • 2 kašika griza

Preliv za kore:

  • 300ml mleka
  • 2 kašike šećera

Fil- 1.

  • 12 žumanaca
  • 700ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 200g prah šećera
  • 250g margarina
  • 200g mleka u prahu

Fil -2.

  • 200ml mleka
  • 100g prah šećera
  • 100g šlaga
  • 150g mlevene plazme

Fil-3.

  • 200g šlaga
  • 200ml mleka

potrebno je još...

  • 28 čajnih kolutića
  • 4 korneta za sladoled
  • 500g šlag krem
  • 400ml hladnog mleka
  • jestive boje crna-zelena-
  • kamene bombone
  • fondan za figurice-po žeji
Priprema kore:
  1. Posebno odvojiti belanca od žumanaca , zatim 4 belanceta umutiti penasto sa 4 kašike šećera.
  2. Umućenoj penastoj masi dodati 2 kašike brašna i 2 kašike  griza.
  3. Na ovaj način ispeći 4 kore.

Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko 20 minuta.
Gotove kore preliti vrelim mlečnim prelivom-provrelo 300ml mleka sa2 kašike šećera.

Fil-1.

  1. 500ml mleka staviti da provri .Umutiti 12 žumanaca , 2 kesice pudinga od vanile sa 200ml mleka .
  2. Umućenu mešavinu od žumanaca dodati u provrelo mleko, neprestano mešati da se fil ukuva i zgusne.
  3. Fil ostaviti da se ohladi.
  4. Penasto umutiti 250g margarina sa 200g šećerom u prahu i 200g  mleka u prahu, dodati u hladan fil , sve zajedno izmiksati i sjediniti masu.
Fil-2.
  1. Umutiti 100g šlaga sa 200ml mleka, 100g šećera u prahu,zatim dodati 150g mleveni plazma keks.
Fil-3.
  1. Umutiti 200g šlaga sa 200ml mleka
Finalni postupak:
Tortu filovati na sledeći način:

  • Kora fil-1., fil-2. fil-3.
  • kora fil-1.,fil-2..fil-3.
  • kora fil-1
  • Na kraju tortu ukrasiti umućenim šlagom.
Dvorac --Priprema dvorca Nollelenda
  1. Ispekla sam 4 kore u plehu  28x40cm.
  2.  Odvojila tri kore, isekla  na 28x28, na krajeve kore stavila sam čašu za vodu i nožem zasekla u krug, tu sam stavila 4 kule od po 7 čajnih kolutića.
  3. Četvrtu koru isekla na četiri jednaka dela  14x14cm
  4. Od ostataka kore koje sam isekla za kule , od tih parčića sastavila sam treći sprat dvorca.
  5. Na kule stavila sam 4 korneta od sladoleda ukrašena umućenim šlagom.

Finalni postupak.
Na tacni staviti prvu koru i nafilovati je sledećim redosledom: 
 fil-1.,fil-2., fil-3.
kora fil-1.,fil-2.,fil-3.
kora,fil-1.

  • zatim ostale kore poređati za drugi i treći sprat i filovati istim redosledom
  • Na zasečena mesta kore staviti kule od čajnih kolutića 
  • Keks- čajne kolutiće poređati uvis  po 7,jedan na drugi premazajući filom.
  • Drugi sprat
  • Na sredini staviti 4 kore 14x14-za drugi sprat, isfilovati istim redosledom kao kod prvog sprata..
  • Treći sprat
  •  Na kraju formirati treći sprat dvorca.
  1.  Na sredini kore staviti i formirati  mali kvadrat,od okrajaka kora koji je preostao..
  2. Kore filovati takođe istim redosledom..
  • Ostatakom fila premazati i popuniti šupljine cele torte , odnosno dvorca.
  • Umutiti čvrsto šlag krem  sa hladnim mlekom
  1. Šlagom ravnomerno  premazati dvorac tortu,a zatim je ukrasiti šlagom po želji.
  2. Na kraju kornete za sladoled ukrasiti šlagom i postaviti na sve četiri kule.
  3. Prozore okviriti i vrata dvorca  kockama od čokolade..
  4. Još po nešto radila sam..
  5. Razvlačila fondan masu, vadila male pravougaonike i stavljala ih na obodu dvorca,pravila pečurkice , pravila malog dinosaurusa..
  6. ,Zatim sam šlag obojila u zelenu boju , pravila grančice,listiće, i travu okolo dvorca..
  7.  Šlag obojila crvene boje za male cvetiće koje sam stavila  pored zelenih listića..
Pustite maštu na volji... podetinjite ..igrajte se ...  torta je najlepša i najslađa kad se radi od srca..


























четвртак, 11. април 2019.

KREMSTE KOCKE SA JABUKAMA




Potrebno je:
Za patišpanj:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1 kesica praška za pecivo


Fil od vanile

  • 700ml mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 kašike gustina
  • 8kašika šećera

Pire od jabuka

  • 5-6 jabuka
  • 3 kašike šećera
  • voda po potrebi

još...

  • 2 kesice šlaga
  • mleko po potrebi
  • 50 g čokolade
  • malo ekstrat od maline



Priprema:


 Prvo odvojiti žumanca od belanaca.
 Belanca umutiti penasto sa šećerom..-postepeno dodavati  šećer kašiku po kašiku uz neprestano mešanje miksera, sve dok se sešećer ne otopi.
Zatim umućenim belancima dodati  žumanac po žumanac, mutiti mikserom i sjediniti belanaca i  žumanca ..
Umućenoj masi od jaja dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao..
Kašikom lagano izmešati smesu..

Pečenje:
Smesu za patišpanj izručiti u podmazan kalupu prečnika24x40cm .
Patišpanj peći u zgrejanoj rerni na 200c oko25min.-
Kada je ivica patišpanja odvojena od kalupa  patišpanj pečen.
Gotov patišpanj ostaviti da se ohladi.

Pripremanje fila od vanile :
Pripremiti jabuke, oljuštiti i iseći na tanke kriške.
 Posudu sa jabukama i šećerom  naliti vodom koliko da prekrije jabuke, kuvati na vatri da jabuka omekša..
Staviti 500ml mleka i šećer da provri.
U 200ml mleka razmutiti mešavinu pudinga od vanile i gustin, zatim sipati u provrelom mleku, mešati masu neprestano sve dok se ne zgusne.

Priprema pirea od jabuka:
Kuvanu jabuku procediti i zblendirati je kao pire -(u maloj činiji odvojiti 2 kašike pirea od jabuka.)
Zatim  topao pire od jabuka dodati u filu od vanile.
Mikserom sjediniti fil od vanile i pire od jabuka u fini krem
Topao krem isipati ravnomerno preko hladnog patišpanja.
Patišpanj sa kremom ostaviti da se potpuno ohladi.

Dekoracija kolača:
Zatim pripremiti šlag sa mlekom -pratiti upustvo na kesici
Kolač premazati umućenim šlagom.
Ostaviti kolač na hladnom 2h a zatim seći na jednake kocke.
Pire od jabuka koji je odvojen posebno u činiji,dodati nekoliko kapi ekstrata od malina i izmešati .
Svaku kocku ukrasiti po vrhu sa obojenim pireom od jabuka i rendanom čokoladom ..

Napomena:
Da se jaja lako i brzo umute, 30 minuta pre izvaditi  iz frižidera i ostaviti ih  na sobnoj temperaturi ...
Kolač naflovan ostaviti da odstoji na hladnom ,( najbolje je da prenoći i sutra dan seći kolač)
 Kolač lakše će se seći na kocke i lepše će kocke izgledati..
Prijatno!