Претражи овај блог

петак, 23. август 2019.

KREMENADLE U SOSU IZ RERNE



POTREBNO JE:

1 kg kremenadli
1 kašika biljnog začina
1 kašika senfa
biber mleveni po potrebi
5 kašika brašna
2 kašike neljutog ajvara
2 čena belog luka
ulje po potrebi
200 ml voda

1kg krompira
so po potrebi

Priprema.

Na radnoj površini kremenadle izlupati tučkom za meso sa jedne i sa druge strane.
Kremenadle posoliti biljnim začinom , premazati senfom..zatim ih uvaljati cele u brašno..
U tiganj zagrejati ulje , kremenadle  propržiti sa obe strane da blago porumene..
Kada je završeno prženje kremenadli, u istom ulju propržiti 2 kašike brašna , zatim dodati 2 kašike neljutog ajvara i naseckani beo luk, naliti sa 200ml vode.Lagano promešati varjačom..
U tepsiju poređati kremenadle, preliti mešavinom od ajvara i belog luka..
Pripremljene kremenadle peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko40 minuta.
Od skuvanog krompira napraviti pire..
Gotove kremendle služiti uz pire krompir..
Savet:
Kremenadle pripremljene na ovaj način su meke i sočne a ukus bolji nego iz restorana..

1kg. kremenadli dovoljne su za jedan porodični ručak.
PRIJATNO!














уторак, 6. август 2019.

ČOKO - JAFA TORTA




Jednorogi konjić

Čoko jaffa torta....prava čokoladna fantazija sa ukusom čokolade i narandže...
...ko može da joj odoli...

Potrebno je:

  • 6 jaja
  • 6 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200g čokolade za kuvanje-menaž


Preliv za kore:

  • 200ml soka od narandže


Čokoladni fil.

  • 8 jaja
  • 400g šećera
  • 300g čokolade
  • 300g margarina
  • 3 manje kutije jafa keksa


Za dekoraciju torte:


  • 800g fondana
  • boje -zelena-žuta-crvena-plava-


Priprema:
Kore:

  • Na pari otopite čokoldu- u veću posudu sipajte vodu do pola posude, kada voda provri stavite čokoladu da se otopi uz neprestano mešanje varjače.
  • Žumanca odvojite od belanaca, a zatim belanca umutite u čvrst sneg-ostavite posudu u frižideru ..
  • Žumanca umutite sa šećerom penasto da pobele.Umućena žumanca dodajte otopljenu čokoladu i mleko, mikserom lagano izmiksajte i promešajte.
  • Dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i umešajte u umućen sneg od belanaca,
  • Smesu za kore podelite na tri jednaka dela i ispecite tri kore u zagrejanoj rerni na 180c oko20 minuta.

Fil:

  • Umutite penasto belanca sa šećerom te dodajte žumanac po žumanac uz miksanje miksera neprekidno.
  • Umućenu masu od jaja kuvati na pari uz neprestano mešanje varjačom sve dok masa se ne zgusne i vidi se trag kašike dok mešate masu.
  • Kada se smesa od jaja zgusnula dodajte  čokoladu i mešajte neprestano dok se čokolada ne otopi i sjedini.
  • Posudu sa filom sklonite sa vatre, ostavite da se ohladi..U hladan fil umutite omekšali margarin.

Postupak filovanja kora

  • Na okrugli kalup stavite prvu koru, malo je poprskajte sokom od narandže.
  • Koru premažite sa četvrtinu fila od čokolade a zatim poređajte jafa keks okrenuta strana keksa čokolade prema dole, preko premažite četvrtinu  fila.
  • Stavite drugu koru,opet porskajte sokom od narandže a zatim ponovite postupak filovanja istim redosledom kao kod prve kore.
  • Na kraju završite trećom korom.
  • Tortu ostavite u frižideru da se ohladi i dobro stegne, potom je dekorišite po svojoj želji.

Ja sam ovog puta tortu dekorisala fondan masom od glicerina koju sam sama pravila.Kasnije sam fondan obojila u boji koja mi je trebala.. Tortu možete ukrasiti umućenim šlagom ili otopljenom čokoladom..
Rođendanska torta za devojčicu Lanu,  "Jednorogi konjić"i dugine boje.
Lanina želja je bila  da je torta čokoladna  sa jafom, recept sam pronašla kod blogerke "Marine Stanojević" -Čokoadna jaffa torta..
Kore su pečene u kalup 28cm bez stezanja sa opuštenim obručem kalupa..
Prijatno!




















уторак, 30. јул 2019.

VOĆNI KOLAČ SA MALINOM I OREO KEKSOM



















Voćni kolač sa malinom koji se ne peče!
Kolač je jako kremast..sočan  sa ukusom malina i čokolade...


POTREBNO JE:

Podloga-

  •  KEKS(bilo koji)


Za potapanje keksa-

  • 100ml MLEKA
  • 2 KAŠIKE RUMA


Oreo fil-
  • 300g OREO KEKSA-jedna kutija
  • 200g ČOKOLADA - ZA KUVANJE


Beli fil-

  • 300ml SLATKE PAVLAKE
  • 75g ŠEĆERA U PRAHU
  • 150g MALINA


Vocni fil od malina-

  • 200g ŠEĆERA
  • 200g MALINA
  • 100ml VODA
  • 1 PUDING OD MALINA
  • 2 KAŠIKE GUSTINA


Za dekoraciju-

  • 2 KESICE ŠLAGA
  • 200ml GAZIRANE VODE
  • MALINE PO POTREBI


PRIPREMA:


  • Kalup velicčine 32x20cm obložiti  folijom.Keks poredjati u kalupu, predhodno ga potapati u mleku sa rumom.
  • Oreo izmrviti , predhodno mu nožem odvojiti beli deo.

Crni fil od orea:

  • U manju posudu otopiti čokoladu, zatim dodati beli deo od orea i izmrvljeni oreo keks.
  • Fil izmešati kašikom da se izjednaci masa.  Fil ostaviti sa strane

Beli fil:

  • Umutiti čvrsto slatku pavlaku sa prah šecerom , dodati maline. Fil lagano izmešati kašikom, ostaviti sa strane.
  • Beo fil od slatke pavlake i malina, kao i crni fil od orea keksa, slagati kašikom na podlogu naizmenicno --
  • -po kašiku crnog fila od orea
  • -zatim po kašiku belog fila
  • -opet po jednu  kasiku crnog fila. pa belog fila i tako sve dok ima fila.

(Podlogu ostaviti u frizideru da se hladi dok se skuva voćni fil)

Voćni fil od malina

  • Posudu sa malinom , secerom i 50ml vode staviti na vatri  da provri.
  • Zatim u 50ml vode razmutiti kesicu pudinga od malina, puding  umešati  u provrele maline.
  • Fil  neprestano mešati  sve dok se ne ukuva i zgusne vocni žele.
  • Fil  od malina ostaviti sa strane da se malo ohladi.

Finalni postupak:

  1. Hladnu  podlogu izvaditi iz frizidera , skinuti foliju i okrenuti na tacnu.
  2. Preko podloge staviti topli  filo od malina.
  3. Umutiti šlag sa gaziranom vodom, šlagom po vrhu dekorisati kolač.
  4. Kolač ostaviti u frižideru oko 3h do 4h ,da se dobro ohladi i stegne.
  5. Na kraju kolač po vrhu ukrasti sa malinama.

Savet!
 Kolač koji se ne peče!..
 Ohlađen kolač iseci na željenu parčad-kocke i sluziti se, isečenu parčad ukrasiti još po nekom malinom i preliti voćnim prelivom ili topingom od malina.
Kolač se moze  praviti od druge vrste bobicastog voca,  od jagoda ribizla, borovnica, kupina.
PRIJATNO!





























понедељак, 22. јул 2019.

GRILIJAŠ SEMIFREDDO SA BADEMOM


                              


POTREBO JE:

  • 400g SLATKE PAVLAKE
  • 50g ČOKOLADE ZA KUVANJE

  • 4 BELANCETA
  • 50 g ŠECERA
  • 3 KAŠIKE GRILIJAŠA SA BADEMOM

  • 4 ŽUMANCETA
  • 100g BELE ČOKOLADE

  • 200g ŠEĆERA
  • 100g PEČENOG BADEMA

PRIPREMANJE

  • Umutiti slatku pavlaku i dodati  rendanu čokoladu.
  • U sud posebno odvojiti belanca i umutiti sa šećerom, narendati crnu čokoladuza kuvanje, i sve spojiti sa slatkom pavlakom.
  • Umućenu masu staviti na hladnom u frizideru.
  • Žumanca umutiti  da pobele, belu čokoladu otopiti na pari da nema grudvica , zatim je umešati u smesi od zumanaca.
  • Mikserom mutiti neprestaao i sjediniti  u kompaktnu masu.
  • Na laganoj vatri šecer otopiti u tečnu karamel masu.(paziti da ne izgori secer).
  • Bademe usitniti, te dodati  u vrelu karamel masu, zatim odmah isipati  na masnom papiru za pečenje da se prohladi.
  • Zatim hladan grilijaš usitniti sitne komadiće (kao kada usitniš keks)čekićem za meso uli oklagijom . (od te kolicine po potrebi razdeliti )

FINALNI POSTUPAK:


  • Kalup prečnika 30 x11cm. duguljasti obložiti prozirnom foljom, posuti  po dnumalo (dve kasike) usitnjenog grilijaša.
  • Umućenoj pavlaci dodati tri kašike usitnjenog grilijaša, zatim izmešati i sjediniti masu.
  • Polovinu pavlake sa grilijašem isipati po dnu kalupa,  (preko grlijaša).
  • Zatim u sredini mase sipati žuti krem od žumanaca sa belom čokoladom,zatim i tu malo posuti grilijas( kašiku,dve),
  •  Na kraju  isipati drugu polovinu slatke pavlake.
  • Odozgo po vrhu poslastice posuti preostali usitnjeni grilijaš.
  • Semifreddo obložiti prozirnom streč folijom i ostaviti na hladnom u zamrzivacu najmanje oko3h.da se ohladi i stegne..
Savet!
Pre sluzenja semifreddo poslastice izvaditi iz hladnjaka i sačekati koji minut, kako bi dezert omekšao. i lako se seko na šnite..
Pre sečenja poslastice  nož potopiti u vrelu vodu.
Semifreddo sa grilijašem i bademom je fenomenalan , ukus jedinstven.Grilijas i badem
 prste po ustima, a nepce upija socan ukus i topi slast u ustima.
Treba probati, za vrele dane pravo osveženje.
PRIJATNO!