Претражи овај блог

субота, 7. септембар 2019.

ČORBAST PASULJ SA SUVIM REBRIMA





Čorbast pasulj sa suvim rebarcima je srpski specijalitet..
....veoma je ukusan i  ne možeš mu odoleti..
Ovo je stari domaći recept za čorbasti pasulj sa suvim rebarcima, tako ga ja spremam..
Pasulj kuvam po običnom receptu kao što su kuvale moja mama , svekrva i baba..zato mislim da je ovaj recept za pasulj sa suvim rebarcima pravi specijalitet i vrhunskog ukusa ..
Najviše bih volela da ovaj recept za kuvanje pasulja bude od pomoći nekoj mladoj domaćici i bilo kome ..neka ga neka se nađe..
Treba se  malo pomučiti oko kuvanja, a zatim uživati u ukusu domaćeg pasulja..
Još kada se uz pasulj posluži salata onda je to pun pogodak.Ovog puta sam pasulj poslužila uz sezonsku salatu od paradajza..
Nije tačno kada kažu
 "Prost ko pasulj"..
Prijatno!

Potrebno je:

  • 400g pasulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 crvena parika 
  • 200g-300g suvog rebra ili suvog mesa
  • 100g suve mesnate slaninice
  • 2 lista lovora
  • so po ukusu
  • suvi bilnljni začin po ukusu

Zaprška za pasulj:

  • 2 kašike svinjske masti
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica mlevene paprike- može ljute  mlevene paprike


Priprema:

  • Pripremite odgovarajući lonac ili duboku šerpu gde će se kuvati pasulj.
  • Suva rebra i suvo meso kao i slaninu takođe potopite  u toploj vodi i oprite  od viška masnoće i dima
  • Pasulj dobro oprerite u vodi ,dva do tri puta, zatim pasulj potopite u vodi i ostavite da prenoći kako bi nabubreo..
  • Sutra dan pasulj procedite od vode, nalite pasulj vodom i stavite da provre voda, posle toga  procedite  i prospite tu vodu. 
  • Pripremljen pasulj nalijte toplom vodom, u njemu iseckajte sitnije crni luka, papriku te dodajte lovorov list.
  • Zatim u pasulj dodajte oprana  suva rerbra, suve slanine ili suvog mesa, stavite na šporet da se kuva na laganoj vatri..
  • Pasulj kuvati sat do dva sata sve dok ne omekšaju zrna pasulja.

Napomena-
👉 Kuvanje pasulja nekada zavisi od starosti i sorte pasulja..Nekoj sorti pasulja potreno je manje vremena da se zrna skuvaju i omekšaju, drugoj pak sorti pasulja potrebno je duže vremena da zrna pasulja omekšaju.
Dok se pasulj kuva potrebno je dodatvati toplu vodu u pasulj jer voda povremeno ispari, to nam određuje gustinu čorbe pasulja.
-Napomena--
👉Po potrebi dodavati tople vode u pasulj dok se kuva...Vodu dodajte po vašoj želji i ukusu gustine
koju želite da vamje  pasulj više čorbast ili gušći.

Priprema zaprške:

-Napomena-
👉Zapršku pripremite i upržite na laganoj vatri uz neprestano mešanje drvenom varjačom
da vam  zaprška ne zagori i pasulj ne bude tako ukusan-


  • U tiganj otopite i zagrejte dve kašike svinjske masti, zatim dodajte dve kašike brašna i upržite, zatim dodajte kašičicu mlevene parike.
  • Dobro promešajte i sjedinite sa mašću brašno i mlevenu papriku.
  • Pripremljenu zapršku sipajte u loncu sa pasuljem, promešajte varjačom i sjedinite čorbu i zapršku.
  • U tiganj dodajte nekoliko kašika vrele čorbe iz pasulja, kašikom skinite svu zapršku koja je ostala sa starne tiganja izmešajte i vratite opet u loncu sa pasuljem.
  • Na kraju pasulj posolite po ukusu, dodajte suve začine po ukusu.
  • Pasulj vratite na vatru i kuvate još nekih 10-tak minuta da ćorba sa pasuljem provre .
  • Ringlu na šporetu isključiti , lonac sa pasuljem ostaviti poklopljen poklopcem do posluženja.
  • Topao pasulj servirati uz sezonsku salatu kao što sam ja uz čuvenu Šopsku salatu..
  • Prijatno!




.















четвртак, 5. септембар 2019.

DOMAĆE KAJZERICE









Manastir Sveti Arhangel-Tassos




 Domaće kajzerice za najukusnije sendviče  uz omiljeni prilog koji volite... ja sam stavila, red kačkavalja, red šunke, red pečenice i opet  kačkavalj..Divni su bili sendviči..
Kajzerice su odlične za "uz put" što kažu naši stari.. putovanje i najlepše letovanje, za dečje rođendane, žurke... provod u prirodi, za dečicu i odrasle..
 Svi ima da vole sendviče  i da ih obožavaju...
P..s..samo da kažem pojeli smo sve kajzerice -sendviče koje sam spremila za put....Šta kad smo svi gurmani..kad volimo da jedemo i uživamo u sendvičima...Stavila sam recept za kajzerice,odvojila neke  lepe fotografije koje su zabeležile  moje putovanje i letovanje na Tasosu..
 Putovanje i moj najlepši odmor na Tasosu ostaće  u lepom sećanju..

Potrebno je:

  • 700g brašna Tip- 400
  • 1 jaje
  • 100ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 300ml mleka
  • 30g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera

za premazivanje:

  • 1 žumance
  • susam
  • lan


Priprema:

  • Aktivitati kvasac.
  • U mlako mleko razmutite sveži kvasac, kašičicu šećera i 4 kašike brašna, ostavite na toplom da naraste.
  • Brašno sipajte u vanglici za mešenje testa, u sredini brašna napravite malo udubljenje,dodajte sastojke, so, jaje, ulje.
  • Nadošlim kvasacem zamesite srednje meko test, koje se ne lepi za ruku.
  • Testo pokrite pamučnom krpom,ostavite na toplom da narasta i udvostruči svoj volumen..oko 1hčas.
  • Nadošlo testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, zatim testo podelite na osam jednakih jufkica.
  • Na pleh obložen masnim papirom za pečenje poređajte jufkice.Jufkice ostavite na toplom da narastu oko30 minuta.
  • Nadošle jufkice  premažite umućenim žumancetom , zatim oštrim nožem testo malo zasečite po vrhu nekoliko puta i pospite  susam i lan.
  • Kajzerice pecite30 minuta na 200 C stepeni  dok ne poprime zlatno žutu boju.

















уторак, 3. септембар 2019.

SLANE MINI PALAČINKE SA SIROM I ŠUNKOM



Uvek mogu da se jedu slani palačinci.. da li za doručak ili večeru zavisi od vas kako, i kad ih volite..
Ja sam ih pravila ,i nisam mogla da im odolim.... mini slani palačinci sa sirom i šunkom..Uživala sam u svakom zalogaju..
Mogu vam reći da su veoma ukusni mini palačinci, i pojedu se začas..dok udariš dlanom od dlan..
I sutra dan- opet- ima da ih pravite..kad vam kažem probajte..
Deca ima da ih obožavaju, i  ne odozimaju puno vremena oko pripreme..Jer uvek nekud jurimo i žurimo!
Prijatno!

Potrebno je:

  • 220g brašna
  • 250ml mleka
  • 1 jaje
  • 50ml ulja
  • 1 kašičica so
  • 1/2praška za pecivo
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 150g feta sir
  • 100g šunke

PRIPREMA:

  • Umutitite jaje viljuškom,zatim dodajte ulje i mleko.
  • U prosejanom brašnu sa praškom za pecivo dodajte so i sodu bikarbonu.
  • Drvenom varjačom sve promešajte a zatim spojite u tečne sastojke.
  • Mikserom sve dobro izmiksati , a možete i varjačom  sjediniti, dodajte izmrvljeni sir i iseckanu šunku.
  • Varjačom izmešati i sjediniti masu.Tiganj premažite uljem i zagrejte.
  • Kutlačom sipajte smesu formirajući male palačinke.
  • Prvo ispecite jednu stranu palačinke a zatim okrenuti drugu stranu i nju ispecite..

Savršen ukus koji se pamti..Po receptu-minjinakuhinjica-
Prijatno!














понедељак, 2. септембар 2019.

TELEĆA BELA ČORBICA








 Teleća čorbica , kao i druge čorbice najzdravije je jelo na našoj trpezi.Pogodna je
 svakog dana i svakom godišnjem dobu. U porodici  svi volimo čorbicu, ne moze
 se  ručak poceti bez nje.Ona okuplja porodicu za stolom i miriše cela kuca.
Tanjir tople čorbice, okrepljuje  i leči nase telo kada smo bolesni i kad smo zdravi.
Zato tanjir tople čorbice ili supe uvek prija!

PRIJATNO!



POTREBNO JE:
  • 400 G TELEĆEG MESA OD VRATA ILI BUTA
  • 1 GALAVICA CRNOG LUKA
  • 1 ŠARGAREPA
  • 50 g CELERA
  • 1 KOREN PERŠUNA
  • 100ml ULJA
  • 2 KAŠIKE BRAŠNA
  • 100g KISELE PAVLAKE
  • 1 ŽUMANCE
  • 1 KAŠIČICA BILJNOG ZAČINA
  • BIBER PO UKUSU
  • SO PO UKUSU
  • LIST LORBERA
  • MALO PERŠUNA SVEZEG


PRIPREMA:
  • Meso usitniti na sitne kockice, dinstati na vrelom ulju
  • Dodati iseckano povrcće crni luk, šargarepu, celer, koren peršuna
  • Dinstati sve zajedno desetak minuta uz neprestalno mešanje varjačom.
  • Zatim posoliti pobiberiti po ukusu , začiniti kasičicom biljnog začina, dodati 2 kašike brašna i upržiti na tihoj vatri.
  • Naliti 2 l vode, sve zajedno  kuvati još 30 minuta.
  • U manju posudu umutiti žumanac sa 100g kisele pavlake, zatim dodati provreloj čorbi.
  • Promešati varjačom da se izjednači i sjedini mešavina sa čorbom.
  • Čorbicu vratiti na vatri i kuvati jos 10 -tak minuta, posuti seckanim svezim peršunom i lorbera, poklopiti i skloniti sa vatre.

PRIJATNO!











уторак, 27. август 2019.

SOFTANE PUNJENE PAPRIKE IZ RERNE

                                  




POTREBNO JE:

  • 10-12 PAPRIKA SREDNJIH
  • 300g MEŠANOG MLEVENOG MESA
  • 100g PIRINČA BELOG
  • 3 GLAVICE CRNOG LUKA
  • 1 ŠARGAREPA
  • 2 PARADAJZA
  • SO PO UKUSU
  • BIBERA PO UKUSU
  • 1 KAŠIČICA CRVENE MLEVENE PAPRIKE
  • 100ml ULJA


ZAPRSKA

  • 3 KAŠIKE ULJA
  • 1 KAŠIKA CRVENE  MLEVENE PAPRIKE


PRIPREMA:


  • Paprike oprati, izvaditi  peteljke i  očistiti od semenki.
  • Luka crni i beli sitno iseckati ,  šargarepu narendati.


  • Na zagrejanom ulju propržiti, iseckano povrće, dinstati dok povrće ne omeksa, uz povremeno mesanje varjacom.(oko 10 minuta)


  • Dodati mleveno meso i dinstati sve zajedno sve dok meso ne omekša, ne uprži se i ne ispari višak vode .


  • Posudu sa smesom skloniti sa šporeta, dodati pirinač,  mlevenu papriku, posoliti ,pobiberiti i začiniti suvim začinom.


  • Kašikom dobro promešati da se smesa sa pirinčem i začinima izjednači.Paradajz iseći na kolutove.


  • Paprike  očišćene, napuniti filom , zatim otvore paprike zatvoriti tankim komadom svežeg paradajza.


  • Na kraju paprike napunjene odozgo posuti sa malo brašna.


  • Paprike poredjati u dubokoj šerpi vertikalno jedna uz drugu.da se paprike ne okrenu pri kuvanju.


  • Punjene paprike naliti vodom do vrha da ogreznu, posoliti suvim začinom i kuvati oko 30 do 40 minuta.


  • Kada su paprike gotove , skloniti sa vatre i kašikom poredjati paprike u zemljanom sudu,(bilo kom sudu) i naliti ih svojim sosom u kom su se kuvale.


  • Zemljanu posudu sa paprikama staviti u predhodno zagrejanoj rerni na 200c i zapeći paprike oko30 minuta.



  •  Napraviti zapršku, 2-3 kasike ulja zagrejati u tiganju, pa upržiti kašiku brašna, dodati kašičicu mlevene crvene paprike, malo posoliti i promešati zapršku, pa preliti preko punjenih paprika.


  • Vratiti zemljanu posudu sa punjenim paprikama nazad još 5 minuta da se zapeku , isključiti rernu i ostaviti na toplom do posluzenja.


NAPOMENA!
Punjene paprike jednostavno i veoma ukusno jelo.
Njen bajni ukus zavisi od nadeva , i krčkanja u svom sočnom softu.
Punjene paprike se mogu puniti  sa raznim nadevima, pasuljem, sirom, mogu
 biti posne punjene paprike sa krompirom ili sa pečurkama.
Punjene paprike servirati uz kiselo mleko i tatar sos i salatom sezonskom.
PRIJATNO!














петак, 23. август 2019.

KREMENADLE U SOSU IZ RERNE



POTREBNO JE:

1 kg kremenadli
1 kašika biljnog začina
1 kašika senfa
biber mleveni po potrebi
5 kašika brašna
2 kašike neljutog ajvara
2 čena belog luka
ulje po potrebi
200 ml voda

1kg krompira
so po potrebi

Priprema.

Na radnoj površini kremenadle izlupati tučkom za meso sa jedne i sa druge strane.
Kremenadle posoliti biljnim začinom , premazati senfom..zatim ih uvaljati cele u brašno..
U tiganj zagrejati ulje , kremenadle  propržiti sa obe strane da blago porumene..
Kada je završeno prženje kremenadli, u istom ulju propržiti 2 kašike brašna , zatim dodati 2 kašike neljutog ajvara i naseckani beo luk, naliti sa 200ml vode.Lagano promešati varjačom..
U tepsiju poređati kremenadle, preliti mešavinom od ajvara i belog luka..
Pripremljene kremenadle peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko40 minuta.
Od skuvanog krompira napraviti pire..
Gotove kremendle služiti uz pire krompir..
Savet:
Kremenadle pripremljene na ovaj način su meke i sočne a ukus bolji nego iz restorana..

1kg. kremenadli dovoljne su za jedan porodični ručak.
PRIJATNO!