Претражи овај блог

уторак, 3. децембар 2019.

POSNE RUSKE ŠUBARICE

                                                       










Ruske šubarice-posne
Prelep kolač, finog krema, kokosa i čokolade.Teško  je odoleti i pojesti samo jednu šubaricu.
Šubarice ili ruske kape, sve jedno kako se zovu. Da li su mrsne ili posne, ukus  im je fantastičan.Obožavam ih kao i moja porodica.Za slavu pravim mrsne šubarice ali ovaj put je bio izuzetak da isprobam i posne šubarice.Divnog su  ukusa, sočne, meke i  tope se u ustima.
Prijatno!




POTREBNI SASTOJCI:

ZA KORU  : X2


  • 200ml TOPLE VODE
  • 200g OŠTROG BRAŠNA
  • 12 KAŠIKA ŠEĆERA
  • 100ml ULJA
  • 1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
  • 2 KAŠIKE KAKAA


FIL:


  • 500ml SOJINOG MLEKA
  • 10 KAŠIKA ŠEĆERA
  • 4 KAŠIKE GUSTINA
  • 1 KESICA PUDINGA OD VANILE
  • 250g MARGARINA OMEKŠALOG-na sobnoj temperaturi
  • 2 KESICE VANILINOG ŠEĆERA



  • 100g ČOKOLADE MENAŽ ZA KUVANJE
  • 3 KAŠIKE ULJA



  • 200g KOKOSA ZA VALJANJE



Priprema kore:

U sud za mućenje sipati sastojke, 200ml tople  vode, 200g oštrog brašna, 12 kašika šećera, 100ml ulja, kesicu praška za pecivo i 2 kašike kakaa

Drvenom varjačom sjediniti sastojke.

Četvrtasti pleh  obložiti masnim papirom,Masu sipati u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200C oko 15 minuta,

Na isti način  pripremiti i sjediniti ostale sastojke za drugu koru.

Gotove kore izvaditi iz rerne malo prohladiti pa skinuti masni papir, ostaviti da se potpuno ohlade.

Fil:

Staviti  u sud 400 ml sojino mleko sa 10kašika šećera i 2 kesice vanilinog šećera  da proključa.
U ostalih 100ml mleka razmutiti 1 kesica pudinga od vanile, 4kašike gustina.

Pripremlenu mešavinu umešati u provrelo mleko i mešati varjačom sve dok se masa ne ukuva i zgusne.

Ostavit fil da se ohladi
U hladan fil dodati umućeni  omekšali margarin, izmiksati mikserom da se lepo sjedini u kompaktnu masu

Ohladjene kore, modlom ili čašom za rakiju vaditi krugove iste veličine
Pripremljenim filom filovati krugove ili kape.

Na izvadjenom jednom krugu premazati kašičicu fila, zatim je drugim krugom poklopiti.
Filom premazati šubarice sa bočne strane. Zatim ih uvaljati u priprenmljeni kokos

Čokoladna glazura:

U manji sud otopiti čokoladu i ulje na vatri, promešati kašikom masu .
Filovane šubarice ukrasiti po vrhu otopljenom ćokoladom.
















уторак, 19. новембар 2019.

BRZE VLAŠKE PLAŠNITE- PALAČINKE

















Hrskave i veoma ukusne!
Brze plašnite ili palačinke su tradicionalni recept iz vlaškog kraja po kom su i dobile naziv.
Ukusne, hrskave su kao slane palačinke ..brzo se spremaju,bez čekanja da testo naraste odmah se prže na vrelom ulju, ili na svinjsku mast... U testo se dodaje seckana blitva ili spanać..Super su baš su po mom ukusu, dopale su se unučićima koje ih vole za doručak ili za užinu a najviše ih jedu uz jogurt ili kiselu pavlaku....
Pravila sam ih po receptu"bu Maje Babić"kada sam videla recept na instagramu odmah su mi se dopale.Probala sam da ih napravim kao ona i uspele su mi,,Plašnite bile su vrh..kao njene...



Potrebno je:

  • 2 jaja
  • 1kesica praška za pecivo
  • 350g brašna
  • 100g brašna za razvijanje testa
  • 300g sitnog sira..kozjeg, ovčjeg sira..po vašoj želji ili bilo koji sir imate..
  • 3 kašike ulja
  • 6kašike mleka
  • 1 kašičica so
  • 1 veza blitve ili spanaća ili sremuša

Priprema:

  • Umutiti viljuškom jaja, dodati ulje i mleko.
  • Sve  suve sastojke izmešajte i dodajte u tečne sastojke, zamesite testo.
  • Testo je pri mešenju lepljivo i lepi se za ruke(tako treba)zatim dodajte iseckanu blitvu, spanać ili sremuš.Ja sam ih ovaj put pravila sa blitvom.
  • Rukama izmesite testo , isipati testo na pobrašnjenu radnu povrinu.
  • Testo rastanjiti oklagijom, ne previše tanko -debljine testa oko pola prsta...
  • Nožem testo isecite na kocke, pravougaonike ili na štapiće..po vašoj želji..
  • Postupak ponovite više puta sve dok  testo ne utrošite.
Prženje:
  • U tiganju zagrejanom na ulju pržite  plašnite sa jedne i druge strane dok blago ne porumene.
  • Gotove pašnite vadite na papirnom ubrusu da se ocede od viška masnoće.
  • Služite ih za doručak ili večeru uz jogurt ili kiselo mleko..kiselu pavlaku
  • Vlaške plašnite se obično prave sa ovčjim ili kozjim sirom, u toj varijanti su veoma ukusne..Nisam ih probala u toj kombinaciji ali mogu da zamislim taj ukus i kako su dobreee!


Prijatno!




уторак, 5. новембар 2019.

DOMAĆE SLATKO OD DUNJA













Slatko mog detinjstva...
Dunja žuta na ormaru opija mirisom  zlati se kao dukat...

Jesen stigla, dunje žute, zrele mame svojim mirisom....
Svake godine skuvam po nekoliko tegli slatko od dunja za svoje najmilije.Sećam se kada sam bila dete kako svaka domaćica priprema slatko od dunja za zimnicu.Svaka domacica takmiči se sa drugom domacicom čije će slatko biti tako  ukusno, i nežne žute boje.
 Slatko od dunja može se pripremiti  rendane na  rendetu kao što sam ja ovaj put ili  iseckane na kocke kao kockice šećera . Za posebne prilike i moje drage goste napravila sam slatko od dunja sa orasima.Mmm. kako je to  slatko ukusno.....Dunje žute kao dukat , kako samo mirisu.Tradicijalno srpsko slatko nasih krajeva.....Kako se prisecam svog detinjstava i žutih dunja mogu ovako da pisem dugo.. i bez kraja....Prijatno vam bilo dragi moji posetioci bloga, skuvajte svoje slatko od dunja i uzivajte u njemu!
Mali savet za sve moje domaćice!
Najbolje je slatko od dunja ako se kuva normalna količina od 1kg dunja.
Ako je veca serpa i sporet na drva onda povecati na 2 kg dunje.
Dunje odmah rendati nad sirupom da bi slatko bilo lepo bledo žuckaste boje.Malo jeste teze ali se trud isplati. U slatko dodati očiscene orahe.
Količina oraha po svojoj želji.
PRIJATNO!



POTREBNO JE:


  • 1kg zrelih žutih dunja
  • 1kg šećera
  • 250ml vode
  • 300g oraha





PRIPREMA :


  • Pripremite sud sa 1l  vode i 1 kasiku limontusa
  • Dunje operite, zatim ih oljustite i odmah potopite u vodu sa limontusom da ne bi oksidirale i potamnele
  • U šerpi za kuvanje slatka, stavitie1kg šećera i 250ml vode, skuvajte sirup
  • Kada sirup postane gust, nad njim odmah rendetom rendajte dunje.Šerpu povremeno protresite da se rendane dunje potope u sirupu.
  • Slatko od dunja kuvajte na jačoj vatri,  do zeljene gustine. Slatko kuvajte oko 30 minuta.Zatim na kraju šerpu lagano protresite.
  • Povremeno kašikom pokupite penu po vrhu slatka.
  • Sa vatre sklonite šerpu sa slatkom, dodajte očišćene orahe i dobro promešajte.
  • Pamucnu krpu nakvasite vodom, ocediteje dobro a zatim razvucite krpu i pokrijte vruce slatko od dunja.
  • Šerpu sa slatkom pokrivenu ostavite da se sasvim ohladi, do sutra.
  • U čiste sterilisane tegle sipajte  slatko od dunja
  • Tegle zatvoritie hermetičkim poklopcem .
  • Tegle sa slatkom od dunja ostavite na hladnom mestu da dočeka zimu..
  • Prijatno!






























понедељак, 28. октобар 2019.

PAVLOVA TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM







Čuvena Pavlova Torta.. jednostavna..savršena.. lepršava kao balerina..
Moja je jedna od omiljenih torti sa neodoljivim ukusom.. , krasi je najlepša beze kora koja je hrskava i sva pršti  u čarobnom spoju sa kremom od vanile i šumskim voćem..  Torta osvaja slatkim ukusom, i sva se  topi u ustima...
Da sada  ne pišem i gnjavim vas o njenoj istoriji, kako je dobila naziv, kako je nastala..i tako to.. Znam da skoro svi znaju i čuli su za tortu Pavlovu .Neko pravi tortu samo od beze kore filovana šlagom ili slatkom pavlakom i ukrašena sa puno raznog voća po svojoj želji..Torta Pavlova bilo kako da je pripremljena i na koji način ona je prelepa..
Samo ću reći da je torta dobila ime po čuvenoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj..
Tortu sam pravila za moj rođendan, svi smo uživali u njenom slatkom zalogaju, njenoj hrskavosti i slašću..mnjam..Prijatno!

Sastojci:

 beze kora:

  • 6 belanaca
  • prstohvat soli
  • 300g šećera
  • 1 kašika jabukovog  sirćeta
  • 1 kašika gustin

Za vanil krem:

  • 750ml mleka
  • 6 žumanaca
  • 200g šećera
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 4 kašike gustina
  • 100ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 150ml slatke pavlake
  • maline
  • kupine


Priprema:
👉Veoma je važno kod pripreme beze kore od belanaca da jaja  budu na sobnoj temperaturi.

  • Prvo zagrejte rernu na 180stepeni, zatim pripremite pleh  obložen  pek papirom za pečenje.
  • Okrugli kalup 26 cm premažite uljem.

 Priprema
 beze kore  
Za pavlovu tortu:

  • U posudu dodajte belanca,  prstohvat soli, zatim ih mikserom izmiksajte na najvećoj brzini.
  •  Kada se belanca umute u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku , zatim umutite belanca još koju minutu i dalje na najvećoj brzini sve dok nestane šećer  postane lepa, čvrsta sjana, šam masa.
  • Umućenim belancima dodajte kašiku sirćeta , malo mikserom izmiksajte a zatim dodajte kašiku gustina opet sve lagano mikserom izmiksajte i sjedinite.
  • Na masnom papiru nacrtajte  krug promera kalupa 26cm.
  • Masni paipr da se ne bi pomerao sa pleha dok sipate šam od belanaca, zalepite sva četiri krajeve sa umućenim belancima.
  • Špatulom izvadite umućenu masu od belanaca na papir za pečenje, pazeći da sipate po nacrtanom rubu.
  • U sredini u umućenoj šam masi napravite malo udubljenje da izgleda kao duboki tanjir.
  •  Da bi se lako dodao šlag i voće  pri filovanju kore.
  • Temperaturu u rerni smanjite na 130stepeni, koru od belanaca sušite 1h i 30minuta, zatim na kraju isklučite rernu , malo otvorite vrata od rerne, postavite drvenu varjaču i ostavite koru još da odstoji u rerni sve dok se rerna potpuno ne ohladi.

Priprema kreme od vanile:

  • Posudu sa 500ml mleka zagrejte na šporetu.
  • Žumanca penasto izmiksajte sa šećerom, zatim dodajte gustin, vanilu i preostalo mleko,varjačom izmešajte i sjedinite.
  • Pripremljenu umućenu smesu dodajte u provrelo mleko,  kuvajte na laganoj vatri uz neprestano mešanje varjače dok se smesa ne ukuva i zgusne.
  • Gotov krem sklonite sa vatre, pokrite prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
  • U hladan vanil krem dodajte slatku pavlaku , mikserom izmiksajte i sjedinite u finu krem masu.

Finalni postupak:

  • Koru izvadite iz rerne i nožem skinite pek papir za pečenje i stavite je na tacni .
  • Na beze koru stavite priprmljeni vanil krem,
  • ..zatim preko kreme stavite umućenu slatku pavlaku
  • ..preko umućene slatke pavlake poređajte sveže voće
  • .. maline i kupine

Savet:
Svo vreme dok se suši beze kora ne otvarati rernu, kora će spasti-splasnuti- i neće biti čvrste strukture kao što bi trebala biti.
Veoma je važno da koru ostavite u isključenoj rerni svo vreme dok se rerna potpuno ne ohladi.
Dekoraciju torte ukrasite voćem pred samo serviranje i posluženje torte..















четвртак, 3. октобар 2019.

ZAPEČENE PAPRIKE PUNJENE SA SIROM





Savršene, ukusne paprike punjene sa sirom i jajima ..
Paprike zapečene u rerni ..prosto ogladniš od opojnog mirisa koji se širi i mami..
Lagano, jednostavno jelo sa nekoliko sastojaka daje pun je pogodak.. Za ovo letnje jelo može bilo koja sveža paprika..šilja, babura, crvena ili zelena...izaberite po svoj želji.. Celu papriku punite sa nadevom, takođe možete papriku iseći na polutke i napunite je nadevom..dekorativno izgleda..
Prijatno!


Potrebno je:


  • 10 paprika 
  • 300g sitan sira
  • 100g kisele pavlake
  • 2 jaja
  • 2 kašike griza
  • 50ml ulja
  • so po potrebi
  • biber po potrebi
  • malo svežeg peršuna
  • čeri paradajz po potrebi
  • 1/2 kriške tvrdog sira


Priprema nadeva:


  • Paprike oprite u vodi,  očistite od peteljki i semena.
  • Pripremite čeri paradajz, očistite od peteljki
  • U posudi viljuškom umutite jaja, zatim dodajte  sira, griz.biber, soli, sitno iseckanog svežeg peršuna. Kašikom izmešajte isjedinite  nadev.
  • Sa strane ostaviti 2 kašike nadeva.
  • Zatim kašičicom paprike napunite nadevom, na kraju paprike zatvorite sa po jedan čeri paradajz.
  • U vatrostalnu činiju pouljanu uljem složite paprike punjene sa sirom.
  • Ostatakom nadeva premazati paprike, zatim preko narendati sira i poprskati uljem.
  • Paprike pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30 minuta da blago porumene.
  • Služite tople zapečene paprike uz sezonsku salatu poželji..možete i hladne paprike jesti, ukus je isti..