Претражи овај блог

среда, 4. март 2020.

ČOKOLADNI MAFINI SA ČOKOLADOM I LEŠNICIMA


























Čokoladni mafini, sočni i veoma ukusni... prava čokoladna fantazija koje treba obavezno probati..
Jednostavnost im je mana a vidite kako lepo izgedaju a tek ukus...čoko..čoko..
Nije potreban mikser, ručno mućenje smese, varjačom izmešajte sve sastojke, sipajte u kalupe i pecite...Zar nisu divni čokoladni mafini a tako su ukusni...i čokokasti...
Prijatno!



Potrebni sastojci:


  • 150g brašna
  • 2 kašike kakao
  • 1kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 100g otopljenog margarina
  • 120ml mleka
  • 1 jaje
  • 150g šećera
  • 150ml verle vode
  • 70g iseckani komadići bele i crne čokolade
  • 70g usitnjeni lešnik


Priprema:

  1. Prvo pripremite pleh i kalupe za mafine ili papirnate korpice.
  2. Ja sam papirnate korpice stavila u plehu za mafine itako ih pekla.
  3. U posudi dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i  sodu bikarbonu kašikom izmešajte suve sastojke u to  dodajte mleko ,otopljeni margarin, jaje,  varjačom sve izmešajte.
  4.  U priremljenu smesu dodajte još,  šećer, vrelu vodu, zatim varjačom izmešajte i sjedinite u finu gustu smesu bez grudvica.
  5. U pleh za mafine stavite papirne korpice, napunite ih 3/4 pripremljene smese
  6. Po vrhu mafina sipajte komadiće crne i bele čokolade i usitnjenog lešnika..
  7. Mafine pecite u zagrejanoj rerni na  180stepeni oko 20 minuta..





















петак, 28. фебруар 2020.

SOFTANE ĆUFTE







Potrebno za ćufte:

  • 500g mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 1 kriška bajatog hleba
  • 2 čena belog luka
  • so
  • biber
  • ulje


Za sos:


  • 100ml ulja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 500ml pasiranog soka od paradajza
  • 500ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • so po ukusu
  • 2-3 lovorovog lista
  • bibera po ukusu


Prilog

  •  pire krompir


Priprema:


  • U mleveno meso dodajte jaje, sitno naseckani crni  i beli luk,natopljen isceđenu sredinu hleba, so i mleveni biber.
  • Meso i sve sastojke dobro izmešajte sjedinite.Smesu ostavite u frižideru 30minuta..


  • Rukama formirajte male ćufte, zatim ih propržite na zagrejanom ulju sa svih starna.
  • U dubokoj  posudi zagrejte ulje  i propržite brašno da malo porumeni, dodajte mlevenu papriku,kuvani paradajz i vodu.
  • Drvenom varjačom promešajte, dodajte šećer,lovorov list, biber i posolite po ukusu, mešajte svo vreme dok ne provri.
  • Zatim ubacite već ispržene ćuftice, kuvajte na laganoj vatri još 10 minuta.
  • Gotove ćuftice u sosu od paradajza služite uz pire krompir..
Prijatno!















уторак, 18. фебруар 2020.

KREMŠNITE SA PIŠKOTAMA I KIVIJEM



Kremšnite..kremaste i egzotične...
 ....  neobična kombinacija ...vanila, kivi i piškote....prava poslastica za uživanje..
Kolač koji se ne peče i brzo se priprema..
Uživajte u slatko-kislekasto,kremaste kremšnite...

Potrebno je:

Za fil:

  • 1l mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 5kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 100 g bele čokolade
  • 150 g margarina
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 4 kivija
  • 2 kesice šlaga
  • 400g piškota


Priprema:

  1. U posudi sa 200ml mleka izmešajte kašikom, puding od vanile, brašno i šećer.
  2. Pripremljenu mešavinu od pudinga isipajte u 800ml. uzavrelog mleka, zatim odmah dodajte čokoladu i margarin.
  3. Smesu mešajte neprestano dok se čokolada i margarin ne rastope i zgusne.
  4. Vrelu smesu malo prohladite te umešajte kiselu pavlaku.
  5. Pravougaoni kalup 25x21cm.poređajte jedan red piškota, preko piškota isipajte polovinu fila, zatim poređajte naseckani kivi .
  6. Preko kivija poređajte red piškota, te piškote  prekrijte sa  drugom polovinom fila od vanile, opet poređati iseckni kivi.
  7. Kolač ostavite na hladnom da se ohladi i stegne.
  8. Umutite šlag po upustvu na kesici, umućenim šlagom premažite i ukrasite kolač naseckanim kivijem.
  9. Hladan kolač isecite na šnite ili na parčad..

Prijatno!



четвртак, 13. фебруар 2020.

PLAZMA KOLAČ SA VIŠNJAMA













 Kremasti kolač sa ukusom plazme i višanja ..
Jednostavan,brzi kolač za koje vam puno vremena ne treba..Kolač se brzo  priprema, tako se i brzo pojede,nestane začas...
 Kremasta struktura ,plazma i višnje su savršen spoj za kremaste poslastice, jer kolaču daju finu notu profirnog ukusa ..

Prijatno!






Potrebno je.

  • 400g mlevene plazme
  • 150g šećera u prahu
  • 150g margarina
  • 100g rendane čokolade
  • 150ml soka od narandže


 fil:

  • 300ml slatke pavlake
  • 2 kesice šlaga
  • 200ml mleka
  • 250g kisele pavlake
  • 100g šećera u prahu
  • 100g višanja-iz kompota ili smrznute

Dekoracija:
100g čokolada za kuvanje

Priprema:
Višnje pripremiti , očistiti od koštica, ocediti od viška soka.

  1. Omekšali margarin i šećer u prahu izmiksajte mikserom.
  2. Zatim dodajte mleveni keks i rendanu čokoladu, varjačom izmešajte te sipati sok od narandže.Mikserom izmiksajte fil da se masa sjedini.
  3. Pripremljenu podlogu za kolač ravnomerno rasporedite u pravougaoni kalup20x25cm i ostavite u frižideru da se ohladi i stegne podloga.

Fil:

  1. Umutite šlag sa mlekom, dodajte slatku pavlaku, mikserom izmiksajte i izjednačite masu, dodajte kiselu pavlaku šećer u prahu, varjačom izmešajte i sjedinite dobro fil.
  2. Pripremljeni fil podelite na dva jednaka dela 
  3. jedan deo fila je sa kesom 
  4. drugi deo ostaje samo beo fil...


  1. U prvi deo fila dodajte100g mlevene plazme, fil ravnomerno rasporedite preko podloge.
  2. Preko fila stavite višnje, malo ih rukom utisnite u fil.
  3. Zatim preko višanja ravnomerno rasporedite drugi deo fila
  4. Kolač ohladiti u frižideru kako bi se ohladio i stego...Hladan kolač seći na kocke a zatim  dekorisati otopljenom čokoladom i višnjama



Voće za kolač može te staviti, maline, višnje, kupine, borovnice i td.
Keks možete koristiti mlečni  ili bilo koji..po želji...
Recept sam radila sa malim izmenama od "Minjina kuhinjica"















четвртак, 6. фебруар 2020.

ŠUŠKAVI ROLAT SA VIŠNJOM

                                            

                  




Uživajte u šuškavom slatkom užitku!!

POTREBNO JE:

  • 150g PEČENOG LEŠNIKA
  • 4 BELANACA
  • 200 g ŠEĆERA
  • 2 KAŠIKE GUSTINA


Žuti fil:


  • 700ml MLEKA
  • 4 ŽUMANACA
  • 2 KESICE PUDINGA OD VANILE
  • 100g ŠEĆERA


Beo fil:

  • 200g ŠLAG SLATKA PAVLAKA
  • 200ml MLEKA


Voće
200g VIŠNJE (otkoštičiti i ocediti ih od viška soka)

PRIPREMA:
Za koru:

  • Belanca posebno odvojite od žumanca.
  • U mutite čvrst sneg od 4 belanaca, postepeno dodajte 200g šećera, neprestano mutite mikserom da se šećer otopi.

  • Zatim dodajte 2 kašike gustina, lagano varjačom promešajte da se smesa izjednaci.
  • Pripremite pečene lešnike, izmrvite ih u blenderu.
  • Četvrtasti pleh, veličine prečnika 23x32 cm.obložite pek papirom.
  • Na pek papiru isipajte umućenu masu od belanaca, zatim po njemu pospite  usitnjeni lešnik.
  • Koru pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 180c oko20 minuta.
  • Gotov rolat izvadite iz šporeta , skinite papir, zatim rolat uvijte u vlažnoj krpi (okrenuti koru rolata na krpi, gornji deo sa lesnikom).

Žuti fil:

  • Žumanca 4 dobro umutite sa 100g šećera, zatim umešajte 2 kesice pudinga od vanile sa malo mleka.

  • Ostalo mleko stavite na vatri da provri.
  • Mešavinu  pudinga od vanile i umucena žumanca spojite zatim dodajte u provrelom mleko.
  • Fil kuvajte na vatri neprestano mešajte dok se masa ne zgusne.Gotov fil ostavite da se ohladi.

Beli fil:

  • Umutite 200g šlaga sa 200ml mleka.


Finalni postupak:

  • Razvijte rolat na prozirnu foliju.
  •  Filujte ceo rolat  sa zutim filom, zatim  ravnomerno premažite preko beo fil od slaga, uzduž rolata poređajte ocedjene višnje.
  • -Uviti rolat, polako stegnuti celofanom kao bombonu (da ne bi ispucao jer je kora prhka)
  • Rolat ostavite na hladnom mesto ili u frižideru da se stegne.
  • Najbolje ostavite  da prenoći kako bi se stego da se lakše seče na šnite.
  • Šuškavi rolat je fantazija  prava , ušuškan u sočnom kremom vanile ,slatke pavlake i višanja ..
 Uzivajte u šuškavom i slatkom užitku!
PRIJATNO! 

















уторак, 4. фебруар 2020.

DEČJI HLEB-BUBBLE BREAD





Bubble bread..mmm miriše i veoma je ukusan..
Poznat je u narodu i u svetu kao Dečji hleb...ili Bubble bread....kuglice su tako malene nesrazmerne kao da su ih dečje rukice zgotivile..a Bubble efekat dolazi do izražaja..vire velike loptice pa za njima i malene loptice.....
Dečica  vole i obožavaju da prave  ovaj hleb jer se pravi od malih loptica...O ukusu hleba neće mo rasoravljati. Probajte..Zadiviće vas kao i nas!! Hleb sam radila po receptu-"pravidomacikolaci"
U pripremi ovog divnog hleba pomogli su  mi moji unučići Novak i Teodora..
Potrebno je:


  • 200ml mleka
  • 200ml vode
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 800g brašna-1kgbrašna
  • 2 kašičice soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 200ml ulja


Za premazivanje hleba

  • 50ml mleka
  • krupna morska so
  • susam

Priprema:

  • U malo toplom mleku rastopite kocku kvasca,2 kašičice šećera i 2 kašike brašna.
  • Posudu ostaviti na toplom da kvasac naraste.
  • U vanlici za mešenje testa sipajte oko800g prosejano brašno sa praškom za pecivo, u sredini brašna napravite malo udubljenje dodajte 2 kašičice soli, nadošli kvasac, 200ml ulja.
  • Zamesite testo sa 200ml tople vode.Ako se pri mešenju testo lepi za ruke dodajte još malo brašna.
  • Zamešeno testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da narasta, pri tom testo treba dva puta da narasta i da se udvostruči masa, i dva puta da se malo premesi.
  • Drugog puta testo premesite, kidajte rukama testo,među dlanova oblikujte i pravite male loptice.Loptice od testa ređati jednu do druge u krug,u podmazanu tepsiju prečnika 28cm.
  • Na poslednji krajnji reda ostaviti malo razmak između loptica (oko 3mm).
  • Pripremljene loptice u tepsiji pokrijte i ostavite oko30minuta da naratu.Narasle loptice  pre pečenja premažite mlekom, odokativno pospite po loptice malo  krupnu morsku so.
  • Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20 do 30  minuta u zavisnosti od vaše rerne.


Savet.
Pre pečenja, hleb možete posuti semenke lana, susama ili kima-Po želji..
Ako vam je količina testa ili hleba velika možete prepoloviti sastojke i napraviti manji BubbleBread..Takođe manju količinu testa pecite u manju odgovarajuću tepsiju..
Hleb ne pokrivati krpom posle pečenja, jer je hleb lepši, hrskaviji i ukusniji..






















субота, 18. јануар 2020.

HELJDO PITA




Heljdopita je pravi specijalitet Zlatibora!
....probala sam pitu, ukus me je oduševio... Želela sam da napravim čuvenu Heljdopitu, jednu od najlepših pita sa Zlatibora i njenih krajeva..
Ja sam Heljdopitu na drugi način pravila, uvijala palačinke i slagala ih jednu do druge..ukus pite je  možda još bolji..i ukusniji...za oko i za dušu...
Prijatno!


Potrebno je za 12 palačinki:
  • 200g  heljdino brašno
  • 400g  pšeničnog brašna
  • 2 jaja
  • pola kašičice soli
  • 800ml gazirane vode


Fil:
  • 300g sira
  • 200g kajmaka 
  • 3jaja
  • 200g kisele pavlake
  • 100ml ulje
  • so po ukusu
  • Pola kesice praška za pecivo


Priprema:
  1. Od navedenih sastojaka naprviti testo kao za palačinke.U posudu sipati suve sastojke , zatim dodati  jaja i so.
  2. Sipati vodu, izmešati varjačom da testo bude glatko bez grudvica.
  3. Testo će biti malo gušće i  hrapavo od običnog testa za palačinke.
  4. Na teflonskom tiganju na malo ulja peći palačinke.

Fil .
  1. Mikserom umutiti jaja, dodati izmrvljeni sir, kajmak,kiselu pavlaku, ulje, so i prašak za pecivo.Varjačom izmešati i sjediniti fil.
  2. Pripremiti vatrostalni duboki pekač.Pekač malo premazati uljem. u njemu slagati uvijene palačinke.
  3. Pripremljenim filom od po dve kašike premazati svaku palačinku i uviti je.
  4. Uvijene palačinke slagati u podmazan pekač, zatim preliti sa malo fila, preko složiti drugi red palačinke.
  5. Zatim na kraju preliti palačinke sa malo fila ako vam je ostao.
  6. Heljdo pitu peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30minuta sve dok ne poprimi blagu rumenu boju..
  7. Pitu gotovu izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo oladi, zatim seći na parčad. Heljdopitu služiti uz mileram ili kiselo mleko,jogurt...

Napomena:


Sa malim izmenama heljdopitu radila sam po receptu "moje grne-recepti za dušu"