Претражи овај блог

петак, 22. мај 2020.

ČOKOLADNI KOLAČ SA JAGODAMA

 

                   



Spoj jagoda  i čokolade su pravi užitak za nepca.
Kolač je zaista divan i izdašan, pravi porodični kolač.

POTREBNO JE:

  • 4 JAJA
  • 100g ŠEĆERA
  • 4 KAŠIKA MLEKA
  •  4 KAŠIKA ULJA
  • 4 KAŠIKA BRAŠNA
  • 4 KAŠIKE KAKAOA
  • 1 KEŠICA PRAŠKA ZA PECIVO


Preliv:
250ml HLADNOG MLEKA

Fil od čokolade:

  • 1 L MLEKA
  • 3 PUDINGA OD ČOKOLADE
  • 150 g MARGARIN
  • 100g ŠEĆERA U PRAHU


 Fil od šlaga:

  • 300g ŠLAGA
  • 300ml GAZIRANE VODE
  • 500g JAGODA

Čokoladna glazura:
  • 200g ČOKOLADE ZA KUVANJE
  • 100g ŠECERA
  • 100 ml VODE
  • 100g MARGARINA


PRIPREMA:

Patispanj:

  • Posebno odvojiti žumanca od belanaca, zatim penasto umutiti  belanca.
  • Umucenim belancima dodati žumanac po zumanac,zatim dodati šećer..
  • Mikserom mutiti sve dok se masa ne udvostruči.
  • U posebnu posudu izmesati brašno kakao i prasak za pecivo, dodati i lagano izmešati smesu drvenom varjačom.
  • Zatim na kraju dodati ulje i mleko, izmešati i lagano isipati smesu u plehu podmazanom i posut brašnom-moj pleh je bio veličine prečnika 25x40 cm.
  • Patišpanj peći u zagrejanoj rerni na 200c oko 15do 20 minuta( od zavisnosti od vašeg šporeta i rerne)
  • Gotov patišpanj izvaditi iz šporeta , hladnim mlekom odmah preliti vreo patišpanj.


Čokoladni fil:
  • Jagode oprati ,očistiti peteljke .
  • Mleko staviti na vatru da provri, sadrzaj kesice pudinga od čokolade  izmesati sa secerom  u malo mleka, zatim umešati u provrelo mleko uz stalno mešanje kašike dok se puding masa ne zgusne.
  • Puding od čokolade ostaviti da se ohladi.Umutiti omeksali margarin sa šecerom u prahu i

        sjediniti ga sa hladnim pudingom od čokolade.

  • Umuceni fil pudinga od čokolade rasporediti ravnomerno na patišpanj .

Fil od šlaga:
  • Umutiti čvrsto šlag sa gaziranom vodom.
  •  Preko fila od pudinga malo premazati šlag, zatim poredjati cele jagode,  ( vrhove jagoda na gore), opet premazati preostali šlag  preko jagoda.

Čokoladna glazura:

  • U manjem sudu na vatru  otopiti  čokoladu sa šecerom,vodom, i  margarinom.
  • Toplom glazurom od čokolade preliti kolač .
  • Kolač ostaviti u frizideru da se ohladi i  dobro stegne.
  • Hladan kolač seci na jednake kocke.


Savet:
Za kolač  moze bilo koje drugo voće kao maline, kupine ,
višnje itd...
Jagode birati jednake veličine, da bi kolač lepse izgledao kada se seče na kocke..
Umesto šlaga moze umućena slatka pavlaka.Kolač je izdašan, pravi porodični kolač.

PRIJATNO!





















уторак, 19. мај 2020.

VOĆNA TORTA SA JAGODAMA










Voćna kremasta fantazija za  nepca i sva čula!

Sezona jagoda je u jeku...Probajte ovu divnu voćnu torticu..uživaćete...u njen savršeni kremasti ukus vanile i jagoda ..


Potrebno je:
Za koru:

  • 5 belanaca
  • 200g šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • prstohvat soli


Fil od vanile::

  • 5 žumanaca
  • 3 pudinga od vanile
  • 2 kesice vanilin šećer
  • 200g šećera
  • 1 l mleka
  • 250g margarina

Glazura od čokolade:

  • 200g čokolade 
  • 6 kašika ulja

Fil od jagoda::

  • 400g jagoda
  • 300ml soka od jagoda
  • 100ml hladne vode
  • 3 pudinga od jagoda
  • 300g šećera

Dekoracija:

  • 200g šlaga
  • 200m gazirane vode

još+
jagode

Priprema:
Za koru:

  1. Umutite čvrsto 5 belanaca sa prstohvatom soli, dodajte postepeno 200g šećera uz neprestano miksanje miksera.
  2. Zatim na kraju dodajte kašiku sirća izmiksajte smesu da postane glatka i sjajna.
  3. Umućenu smesu isipajte u kalup 22x32cm obložen pek papirom za pečenje.
  4. Pecite u zagrejanoj rerni na 150stepeni oko30 minuta.
  5. Ispečenoj kori skinite papir i stavite je na tacni gde će te filovati tortu.


  • Fil od vanile:
  • U 200ml mleka izmešajte mešavinu 5 žumanca i 3 kesice pudinga od vanile .
  • U800ml mleka dodajte 200g šećera ostavite da provri, zatim sipajte u provrelo mleko  mešavinu pudinga od vanile.
  • Mešajte neprstano dok se fil skuva i zgusne. Fil pokrijte prozirnom folijom i ostvite da se ohladi.
  • Umutite margarin, zatim ga umešajte u hladan fil od vanile.


  • Fil od jagoda:
  • Očišćene 400g jagoda izbendirajte kašasto,dodajte 300ml gustog soka od jagoda, 300g šećera.Stavite na vatri da voćna kaša provri.
  • Zatim u 100ml vode razmutite 3kesice pudinga od jagoda.
  • Stavite na vatri posudu sa voćnom kašom da provri, u provrelu kašu umešajte mešavinu pudinga od jaogda.
  • Kuvajte i mešajte dok ne provri i skuvase, a zatim sklonite sa vatre.


  • Glazura od čokolade:
  • Na pari otopite čokoladu sa uljem.


  • Finalni postupak:


  • Na kori ravnomerno rasporedite i premažite žuti fil od vanile,
  • Preko žutog fila od vanile premažite polovinu sloja od čokolade
  • Fil od jagoda ravnomerno rasporedite i premažite preko sloja od čokolade
  • Umućenim šlagom premažite celu tortu po vrhu i sa strane ivice torte.
  • Stavite tortu u frižideru 2h da se ohladi i stegne.
  • Tortu izvadite iz frižidera, glazurom od čokolade premažite tortu je po vrhu...

Tortu ostavite u frižideru dodatnih 2h do 3 h da se ohldi i stegne..zatim secite na šnite ili parčad ...uživajte u slast voćne  torte sa jagodama
Prijatno!!




























недеља, 10. мај 2020.

PENASTI MANČMELOU KOLAČ


























Mančmelou kolač ...ukus koji se pamti..
Jedan omiljeni i neodoljiv kolač ...



Za koru:
  • 6 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 6 punih kašika brašna
  • 3 kašike kakaa
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 200ml mleka
  • 100ml ulja


Fil:
  • 6 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike vode
  • 10 kašika šećera


Čokoladna glazura:
  • 150 g čokolade
  • 5 kašika vode 
  • 5 kašika ulja


Priprema:

  1. 6 žumanca umutite penasto sa10 kašike šećera, zatim dodajte 1kesicu vanilin šećer, 100ml ulja, 200ml mleka, 6 punih kašika brašna pomešano sa 1 kesicom  praška za pecivo i 3 kašike kakaao.
  2. Varjačom smesu lagano izmešajte i sipajte u pleh podmazan uljem i brašnom posut.
  3. Patišpanj pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20 minuta.

  • Za to vreme dok se patišpanj peče umutite čvrsto 6 belanaca sa10 kašika šećera
  • Kako da proverite da li ste čvrsto umutili belanca.
  •  Okrenite posudu sa umućenim belancima, ako smesa stoji ne mrda se, tada ste sigurni da ste čvrsto umutili belanaca.

  1. Na vatri stavite posudu sa 4 kašike vode i 10 kašike šećra pa ušpinujte gušći sirup.

  • Ako takođe prvi put špinujete šećer sa vdom, potrebno je da znate da šećer i voda treba da provre i da malo sačekate da vri i zapeni, tada će početi sirup da se zgušnjava i biće gušći od vode.Tada je ušpinovan sirup.
  • Ušpinovan šećer kašikom sipajte lagano i postepeno u umućena belanca uz neprestano miksanje miksera..

  1. Izvadite iz rerne patišpanj.
  2.  Na vreli patišpanj isipajte umućenu, čvrstu, smesu od belanaca.
  3. Smesu ravnomerno  rasporedite preko patišpanja.
  4. Pleh vratite nazad u rerni i pecite još 10 minuta na smanjenih 130 stepeni.

Čokoladna glazura:
  1. Na laganoj vatri otopite, 150g čokolade ,5 kašika vode, 5 kašika ulja.
  2. Galazurom od čokolade prelijte ravnomeno Mančmelou .
  3.  Kolač odmah isecite na jednake kocke,
  4. Ostavite  kolač da se ohladi i stegne.





















среда, 6. мај 2020.

AMERIČKE KROFNICE

       


 POTREBNO JE:

 ZA TESTO:

  •  250ml VODE
  •  5 KAŠIKA ŠEĆERA
  •  100ml ULJA
  •  PARČE KVASCA
  •  BRAŠNO PO POTREBI

ZA POSIPANJE:

  • 250g SŠEĆERA U PRAHU


Čokoladno preliv:


  •  100g ČOKOLADE ZA KUVANJE
  •  3 KAŠIKE ŠEĆERA
  • 5 KAŠIKA VODE


  • Potrebnoje još:
  • Za prženje krofnica


  •  500ml ULJA


PRIPREMA:


  1.  U  posudi dodajte mlaku vodu, šećer,  kvasac i malo brašna. Malo ostavite da nadodje kvasac oko 10 minuta.
  2.  U nadošli  kvasac dodajte ulje i brašno po potrebi, zamesite testo.   Brasno dodajte onoliko koliko je potrebno. Testo treba biti mekano i da se odvaja od ruku.
  3.  Zamešeno testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite da odmara na toplom oko 30min.
  4.  Naraslo testo isipajte na radnoj povšini posutu brasnom, razmesite testo i razvucite oklagijom u ploču debljine 5mm.
  5.  Malom časom  vadite krugove (precnika oko 6 cm), svakom krugu od testa u sredini izvaditie mali kruzić ( veličine prečnika oko 1cm, kao sto je gore na slici).
  6. Krofnice pokrijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da odstoje 30 minuta, da malo narstu.
  7.  Narasle, krofnice przite na vrelom ulju, na srednjoj temperaturi,pazite da ne pregore bzo i budu nepržene.
  8.  Gotove krofnice pospite prah šećerom ili ih prelijte čokoladnim prelivom. 

  •  Na pari otopite čokoladu sa šećerom i vodom, mešajte kašikom sve dok se čokolada ne otopi i sjedini u fini čokoladni preliv.

 

 Napomena:
 Krofnice su mekane i veoma ukusne, posebno im cokolada daje svoju draz da im se ne moze odoleti.
 Sluziti ih tople, a lepe su i kada su hladne.
 PRIJATNO!