Претражи овај блог

субота, 27. јун 2020.

KOLAČ SA VIŠNJAMA I JOGURTOM










POTREBNO JE:

  • 4 JAJA
  • 250 g ŠEĆERA
  • 150ml ULJA
  • 200ml  GUSTOG JOGURTA
  • 2 KESICE VANILINOG ŠEĆERA
  • 300g BRAŠNA
  • 1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
  • 500g VIŠANJA
  • ŠEĆER U PRAHU


PRIPREMA:

  1.  Višnje očistite od koštica.
  2. Penasto umutiti jaja sa šećerom, mutiti mikserom da penasta masa poveća svoj volumen.
  3. Umućenoj masi dodajte lagano ulje, jogurt,vanilin šećer, brašno pomešano sa praškom za pecivo.
  4. Pripremite kalup za pečenje, premažite uljem i pospite brašnom, zatim sipajte pripremljenu smesu.
  5. Višnje ocedite, lagano rasporedite višnje, po neku višnju malo utisnite u smesi,  ostale višnje rasporedite po vrhu.
  6. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30 minuta (da blago porumeni tada proverite čačkalicom da li je pečen kolač)
  7. Gotov kolač ohladite, pospite prah šećer i secite na jednake kocke.
  8. Prijatno!


































понедељак, 22. јун 2020.

TOČAK PITA SA SIROM I SPANAĆEM












Točak pita sa sirom i spanaćem
Točak pita nastala jednog divnog jutra, spremila je za doručak.
Pitu spremila sam po svom ukusu i načinu , šta je bilo od namirnica u frižideru.
Točak pita je jednostavna, laka i brzo se priprema...tako da je pita na ovaj način veoma ukusna i dekorativana..
Mnogima se dopao njen izgled i ukus i naziv.....mnogi su odmah napravili pitu i uverili se u njen ukus..
Stvarno vam kažem ako su kore za pitu baš dobre, pita pripremljena na ovaj način biće veoma ukusna kao da je od domaćih kora...Svaka domaćica zna gde da nađe dobre kore za pitu..
Prijatno!
Potrebno je:
  • 500g gotovih kora
  • 300g sitan sir
  • 1 jaje
  • 100g kajmaka
  • 100g jogurta

Premaz za kore:
  • 100ml ulja
  • 200ml gazirane vode

Fil od spanaća:
  • 300g spanaća
  • 1 jaje
  • so

Priprema:
  • Kalup 28 cm premažite uljem ili obložite papirom za pečenje.
  1. U posudi sjedinite: sir, jaje,kajmak,jgurt   (tri kašike fila odvojite za spanać)
  2. Na radnoj površini raširite jednu koru, premažite je premazom a onda premažite fil od sira i kajmaka,u tankom sloju.
  3. Složene i filovane kore što tanje uvijte,  ne do kraja, jer na  kraju prve kore nastavite sa drugom korom, koju takođe isto premazujte premazom i filom.
  4. Kore spojene uvijte u rolat, savijte je u obliku puža.
  5. Savijenu koru stavite na sredini kalupa.
  6. Postupak je isti za ostale kore, radite sve isto dok imate fila i kora.
  7. Uvijene kore složite oko kruga puža, sa malim razmakom.
  8. U ostatak fila koji ste ostavili dodajte jaje, iseckani spanać spanać, posolite malo posvom ukusu.
  9. Fil lagano izmešajte kašikom i sjedinite, a zatim rasporedite između kora.
  10. Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30 minuta.
Napomena.
Pitu od gotovih kora slagala sam u kalupu za toru 28cm
Pita najbolje služiti uz domaće kiselo mleko , kiselu pavlaku, jogurt...
Pitu možete uveče složiti,, ostavite u frižideru  ili zamrzivaču i sutradan pecite..kad možete,
... uvek biće dobrodošla...




























четвртак, 4. јун 2020.

KAJGANA SENDVIČ






Kajgana sendvič...
Gala doručak za početak novog dana...
Jednostavna i bogata kajgana, začas se pripremi i začas se pojede..
U kajganu možete staviti sve šta želite i šta vam se zateklo u frižideru..ništa od hrane ne bacati sve se može iskoristiti..
Meni je ova kajgana bila najukusnija što sam zgotivila sa slaninicom reš pečenom ..a veoma je ukusna kajgana sendvič sa šunkom, kačkavaljem i kečapom..ukus je isti kao kod pica tost..deca i mi odrasli to obožavamo...
Prijatno!

Potrebnoje:
Za jednu osobu:

  • 2 jaja
  • 2 kriške prepečenog tosta
  • pančeta slaninica
  • kiselapavlaka
  • malo origana

Priprema.


  1. Slaninicu propržite sa jedne i sadruge strane.
  2. Jaja malo posolite i viljuškom lagano umutite.
  3. Na masnoći gde se pržila slaninica sipajte umućena jaja, malosačekajte da se kajgana zapeče , zatim na umućena jaja stavite dve kriške prepečenog hleba.
  4. Kriške hleba premažite kiselom pavlakom, preko složite slaninicu reš pečenu.
  5. Onda jednu strane kajgane i drugu stranu preklopite preko kriški hleba sa slaninicom, zatim savite kajganu da dođe jedno parče hleba preko drugog  parčeta hleba.
  6. Gotovu kajganu ostavite da se još malo zapeče..
  7. Kajganu sendvič servirajte  uz kriški zrelog paradajza, percima crnog luka, na kraju začinite začinom ili origanom .po vašoj želji i ukusu..






















четвртак, 28. мај 2020.

ROLOVANO PILEĆE BELO MESO



Pravi gurmanski, domaći specijalitet od pilećeg belog mesa..
Rolovano pileće meso začinjeno finim začinima, rolovano kolutovima mortadele, kulena i kačkavalja je veoma ukusan domaći specijalitet  za celu porodicu..
Pileće rolnice biće pravi bogati ručak da se dočekaju gosti, neće te se obrukati, baš naprotiv uživaće zajeno u finom ukusu domaćeg specijaliteta iz vaše kuhinje..
Meso je veoma ukusno,sočno i pikantnog ukusa...
Evo slika i načina kako sam ja pripremila rolnice od pilećeg belog mesa...Iskoristila sam ostatke suhomesnatog koji su bili u frižideru, naravno i šta će pospešiti ukus belog mesa i rolnice učiniti savršenim i ukusnim..
Naravno na kraju se trud isplatio, uživali smo svi u divnom ručku..
Prijatno!

Potrebni sastojci:

  • 700g pilećeg belog mesa
  • 2 kašičice senfa
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • malo bubera
  • 150g mortadele narezana na tanke kolutove
  • 100g kulena narezanog
  • 150g kačkavaljaprovidna folijaulje za prženje

Priprema:

  1. Pileće belo meso isecite na tanke šnicle.
  2. Šnicle izlupajte tučkom za meso( tako što stavite preko prozirnu foliju kako  se nebi rasplo meso).
  3. Meso premažite senfom, začinite suvim biljnim začinom i biberom.
  4. Na radnoj površini razvucite providnu foliju, na njoj stavite istanjenu šniclu, zatim na njoj složite kolutove mortadele, poređajte kulen a potom narendajte ili stavite tanke šnite kačkavalja.
  5. Pomoću folije urolajte šniclu, postupak ponovitesa ostalim šniclama.
  6. U odgovarajućoj posudi zagrejte ulje, stavite šnicle na vrelom ulju i pržite ih sa svih strana na srednjoj temperaturi da blago porumene.
  7. Zatim smanjite temperaturu i pržite rolovanu piletinu još koji minut. Za to vreme dok se prži meso treba te češće okretati meso da bi se jednako ispeklo.
  8. Rolnice gotove izvaditi iz ulja stavite ih na kuhinjski papirni ubrus da se ocede od viška masnoće.


Gotove pileće rolnice služiti uz pomfrit ili uz pire krompir.
Prijatno!