Претражи овај блог

недеља, 19. јул 2020.

PROJICE KAO SLANI MAFINI










Projice kao slani mafini...
Fine projice, mali slasni zalogaji..dva u jednom..
Izgledaju kao mafini, veoma su ukusni i dekorativni..ispunjeni su sirnim namazom i ukrašeni iseckanim povrćem..
Projice kao slani mafini, savršeni su za meze,za slavsku trpezu..rođendane ..žurke itd..

Potrebno je.
za 12 projice
-mera šače od jogurta

  • 4 jaja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša projenog brašna
  • 1 čaša belog brašna
  • 1 kesica parška za pecivo
  • malo soli-po svom ukusu


Sirni namaz:

  • 400g sitan sir
  • 100g majoneza
  • 100g kisele pavlake

Dekoracija:
  • 100g čajne kobasice(iseckane na šnite)
  • 1 paradajz( ili drugo povrće po svom izboru)
  • 1paprika - mogu masline crne ili zelene
  • 2 naprstaka origana ili peršuna(za posipanja mafina po vrhu).


Priprema:

  1. Mikserom umutite jaja penasto, dodajte čašu jogurta, čašu ulja, čašu projenog brašna, čašu mekog običnog brašna i jednu kesicu praška za pecivo..
  2. Kašikom lagano smesu izmešajte i sjedinite, onda isipajte smesu u kalupu za mafine.
  3. Projice pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30 minuta dok blago ne porumene.
  4. Gotove projice izvadite iz rerne i ostavite sa strane da se ohlade.
  • Za to vreme dok se projice hlede priprmite sirni namaz.
  • U posudi sjedinite sve sastojke, sitan sir,majonez, kisela pavlaka, malo začinite origanom ili biberom sve po svom ukusu..ja volim origano jer me podseća na Grčku i leto ...
  • Pripremljeni fil od sira napunite špric sa nastavkom za ukrašavanje torte ,može sa špricom za tulumbe..
  • Ukrasite napunjenim špricom sa sirom projice po vrhu.
  • Dekorišite projice šnitom , čajne kobsice, ili kulena..šta želite po svom ukusu..
Po vrhu sirnog namaza mafina stavite malo iseckanog  paradajza, parike slatke ili ljute, ko šta voli..mogu masline po svom izboru ..ništa nećete pogrešiti samo će te projicama pospešiti ukus, izgledaće lepše..Pospite jedan do dva naprstaka origana ili peršuna...
Pripremljene mafine ostavite na hladnom u frižideru do posluženja..
Pijatno!









петак, 17. јул 2020.

SLATKA PITA SA VIŠNJAMA🍒🍒🍒











Najlepša slatka pita sa višnjama...sočna..profirno nakisela...ukusna je kao baklava...
Obavezno je treba probati...

Potrebno je.
  • 500g gotove kore
  • 4 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša prezle ili griza
  • 1kesica praška za pecivo


Sirup:

  • 3 čaše šećera
  • 4 šaše vode
  • mere čaša od jogurta

Priprema:

  • Višnjama iskoštičite koštice


  1. Prvo odvojite žumanca od belanaca
  2. Mikserom umutite belanca u čvrst sneg,  postepeno dodajte šećer kašiku po kašiku.
  3. U čvrsti šam od belanaca dodajte žumanac po žumanac uz neprestano miksanje miksera.
  4. Umućenoj smesi dodajte ostale sastojke: ulje, jogurt, prezle,vanilin šećer, prašak za pecivo.
  5. Smesu kašikom lagano izmešajte i sjedinite.(u maloj posudi odvojite oko4 kšike fila za premazivanje pite).


  • Kore odvojiti po tri kore i ostaviti sa strane.

Finalni postupak pripremanje pite:

  1. Na radnoj površini raširite jednu koru, sipajte po dve kašike fila, ravnomerno špatulom premažite koru, zatim odmah stavite drugu koru, takođe je premažete filom, onda ide treća kora koju isto premažete filom, zatim dole pri kraju uzduž kore poređajte višnje.
  2. Kore ispunjene filom i višnjama savijte malo sa bočne strane i čvrsto urolajte koru u rolat.
  3. Uvijene rolate pite složite u podmazan pleh.
  4. Postupak ponovite sa ostalim korama, sve dok imate fila, kora i višanja.
  5. Pitu po vrhu premažite filom koji ste odvojili i ostavili sa strane.
  6. Pecite pitu uzagrejanoj rernina180 stepeni oko 30 do 40 minuta dok pita blago ne porumeni.
  7. Gotovu pitu ostavite sa strane da se ohladi.

Sirup:

  • U šerpi sipajte šećer i vodu,kašikom izmešajte tečnost da se šećer otopi, kuvajte sirup da provri i nakon toga još 5 minuta trebao bi da vri.
  • Toplim sirupom prelijte pitu sa višnjama.
Pitu držite u frižideru, secite na parčad, služite je hladnu..
Prijatno vam bilo..
.. uživajte u njenom slatkom-profirnom ukusu pite sa vušnjama..





















субота, 27. јун 2020.

KOLAČ SA VIŠNJAMA I JOGURTOM










POTREBNO JE:

  • 4 JAJA
  • 250 g ŠEĆERA
  • 150ml ULJA
  • 200ml  GUSTOG JOGURTA
  • 2 KESICE VANILINOG ŠEĆERA
  • 300g BRAŠNA
  • 1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
  • 500g VIŠANJA
  • ŠEĆER U PRAHU


PRIPREMA:

  1.  Višnje očistite od koštica.
  2. Penasto umutiti jaja sa šećerom, mutiti mikserom da penasta masa poveća svoj volumen.
  3. Umućenoj masi dodajte lagano ulje, jogurt,vanilin šećer, brašno pomešano sa praškom za pecivo.
  4. Pripremite kalup za pečenje, premažite uljem i pospite brašnom, zatim sipajte pripremljenu smesu.
  5. Višnje ocedite, lagano rasporedite višnje, po neku višnju malo utisnite u smesi,  ostale višnje rasporedite po vrhu.
  6. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30 minuta (da blago porumeni tada proverite čačkalicom da li je pečen kolač)
  7. Gotov kolač ohladite, pospite prah šećer i secite na jednake kocke.
  8. Prijatno!


































понедељак, 22. јун 2020.

TOČAK PITA SA SIROM I SPANAĆEM












Točak pita sa sirom i spanaćem
Točak pita nastala jednog divnog jutra, spremila je za doručak.
Pitu spremila sam po svom ukusu i načinu , šta je bilo od namirnica u frižideru.
Točak pita je jednostavna, laka i brzo se priprema...tako da je pita na ovaj način veoma ukusna i dekorativana..
Mnogima se dopao njen izgled i ukus i naziv.....mnogi su odmah napravili pitu i uverili se u njen ukus..
Stvarno vam kažem ako su kore za pitu baš dobre, pita pripremljena na ovaj način biće veoma ukusna kao da je od domaćih kora...Svaka domaćica zna gde da nađe dobre kore za pitu..
Prijatno!
Potrebno je:
  • 500g gotovih kora
  • 300g sitan sir
  • 1 jaje
  • 100g kajmaka
  • 100g jogurta

Premaz za kore:
  • 100ml ulja
  • 200ml gazirane vode

Fil od spanaća:
  • 300g spanaća
  • 1 jaje
  • so

Priprema:
  • Kalup 28 cm premažite uljem ili obložite papirom za pečenje.
  1. U posudi sjedinite: sir, jaje,kajmak,jgurt   (tri kašike fila odvojite za spanać)
  2. Na radnoj površini raširite jednu koru, premažite je premazom a onda premažite fil od sira i kajmaka,u tankom sloju.
  3. Složene i filovane kore što tanje uvijte,  ne do kraja, jer na  kraju prve kore nastavite sa drugom korom, koju takođe isto premazujte premazom i filom.
  4. Kore spojene uvijte u rolat, savijte je u obliku puža.
  5. Savijenu koru stavite na sredini kalupa.
  6. Postupak je isti za ostale kore, radite sve isto dok imate fila i kora.
  7. Uvijene kore složite oko kruga puža, sa malim razmakom.
  8. U ostatak fila koji ste ostavili dodajte jaje, iseckani spanać spanać, posolite malo posvom ukusu.
  9. Fil lagano izmešajte kašikom i sjedinite, a zatim rasporedite između kora.
  10. Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30 minuta.
Napomena.
Pitu od gotovih kora slagala sam u kalupu za toru 28cm
Pita najbolje služiti uz domaće kiselo mleko , kiselu pavlaku, jogurt...
Pitu možete uveče složiti,, ostavite u frižideru  ili zamrzivaču i sutradan pecite..kad možete,
... uvek biće dobrodošla...