Претражи овај блог

уторак, 26. јануар 2021.

KIFLICE SA KREMOM I SIROM





Kiflice sa kremom ili sirom ..fantastične i veoma ukusne..Ako ostanu kiflice za sutradan u šta sumnjam jer se sve pojedu meke su kao duša..Kiflice i recept radila sam sa malim izmenama, a videla na instagramu kod drage virtualne prijateljiceVukica 5..



Potrebno je:
  • 800g brašna T.400
  • 2 jaja
  • 1belance
  • 100ml ulja
  • 200ml vode
  • 200ml mleka
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 2kašike šećera
  • 1 kašičica soli

Fil:
  • za slatke kiflice
  •  eurokrem ili nutela
  • za slane kiflice:
  • sira
još:
za premazivanje kiflica:
1 žumanac
1 kašika mleka
1 kašika ulja
za posipanje :
susam ili šećer u prahu

Priprema:
U toplom mleku staviti kašičicu šećera, kvasac i kašiku brašna, rukom sjediniti, ostaviti da kvasac nadodje. 

U vanglicu sipati  pripremljenu količinu brašna, dodati predhodno sjedinjena jaja, belnac, šećer , so  i ulje.

Dodati mleko sa nadošlim kvascem, zatim vodu, zamesiti fino glatko testo koje se ne lepi za ruku. 
Testo pokriti pamučnom krpom i ostaviti da naraste oko30- 40 minuta.

Naraslo testo isipati na pobrašnjanoj površini i iseći na 2 dela, jedan deo za slatke i slane kiflice( ili sve slatke ili slane po želji...)

Oklagijom testo razvući u veću četvrtastu ploču i iseći na 16 trouglova u cik cak, kao što je na slici.
Na svaki trougao stavite fil po želji , eurokrem ili sir.

Kiflicu urolati povlačeći krajeve ka sebi.

Urolane kiflice složiti na pleh obložen masnim papirom, ostaviti kiflice da nadođu oko30 minuta, zatim  kiflice premazati umućenim žumancetom sa uljem i mlekom.
Peći kiflice u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20 minuta, ili zavisno od vaše rerne kako vam peče..
Slatke kiflice posipati ili uvaljati u prah šećer ,
 Slane kiflice pre pečenja posuti po vrhu susamom..










































петак, 22. јануар 2021.

MOJI REZANCI ZA SUPU












Domaći rezanci su najbolji....kada ih sam napraviš...
 Nedelja je, svi spavaju.. a ja budna... Ustala sam rano, kao i uvek..
Pijem kafu i razmišljam..  kako bih skuvala domaću supu sa rezancima ,ali nemam rezance..Kad bi neko ustao i otišo na pijacu da mi kupi rezance...Kada..  ko će.. kada još spavaju...?
Nije mi trebalo puno vremena da razmislim, uzimam jaja iz frižidera , brašno, malo soli, i umesim testo za rezance..Nemam mašinu za rezance, mislim ja u sebi kupićeš Micka tu mašinu , treba da je imaš...kao svaka domaćica..  Šta ću, uzimam oklagiju da razvlačim testo, tanjim testo što tanje... oklagiju stežem i tanjim testo samo tako.. kao da sam uvek razvlačila testo za rezance ...
Najlepše je kada znaš da si ti to sama spremila..milo ti je... Ne završih priču o supi..Skuvala sam supu sa povrćem i svojim  rezancima, bila je fantastična da vam ne mogu opisati tu slast, miris i lepotu u šerpi....Dopalo se deci i mužu..pustila sam ih da jedu i uživaju.. Njihovi pogledi i zvuk kašika po tanjiru  je sve meni kazalo ... domaće je domaće...
Znam ,da neću više sebi da dozvolim i kupim rezance , sada znam da ih dobro pravim..ipraviću...!!!
  Prijatno!

Potrebno je:
Za testo:
2 jaja - domaća, najlepša, prava boja
200g brašna-mekog
2 naprstaka soli

Priprema:
U vaglici sa brašnom i jajima zamesite glatku ,tvrdu jufku koja se ne lepi za ruke.
Jufku uviti u prozirnu foliju, da ne može doći u dodiru sa vazduhom, zatim je
ostaviti u frižideru na 30 minuta..
Na radnoj površini oklagijom razviti testo malo većeg kruga tanjira.
Nožem iseći testo na manje trake oko10cm širine( kao što jena slici br.2)
Zatim oklagijom, odozdo naviše razvijati svaku posebnu koricu,.Rastanjiti oklagijom trake što duže i tanje.
Trake istanjene ostaviti na pamučnoj krpi da se prosuše.
Prosušene trake prepoloviti na jednake dužine, zatim oštrim nožem iseći rezance ..
Isečene rezance rastresti na pamučnoj krpi, ostaviti da se prosuše.
Prosušene rezance možete odmah koristiti za supu kao što sam ja..
Ostale, osušene rezance ostaviti na suvom u papirnoj kesi, jer tako mogu što duže da stoje..
Prijatno!

Napomena:
Koristite domaća jaja za  rezance, rezanci će biti intezivno žute boje i ukusniji..Ako nemate domaća jaja, mogu i ova kupovna .. sve.jedno.je...
Prema jajetu i njegovoj veličini povećati brašno ..na primer..
Jaje ako je veće, dodati brašno po potrebi oko 10g-20g..
Trake koje se suše za rezance, paziti da se ne presuše, jer će pucati testo pri rezanju rezanaca..
Rezance seći što tanje- ako ručno sečete-, pomeranje noža do samog nokta na ruci..----(pazite da se ne posečete)
Mašinu ako imate onda je puno lakše sa rezancima , tanjenje kora kao i sečenje rezanaca..








уторак, 24. новембар 2020.

LEŠNIK GNEZDA

 





Lešnik gnezda je posni kolač koji osvaja svojim primamljivim izgledom i ukusom...čokolade i lešnika... Kolač je toliko popularan od sitnih  kolača da uvek privuče pažnju među ostalih kolača na slavskoj trpezi.....Uvek ga pravim za slavu jer je jedan od mojih omiljenih kolača... Recept je originalan, videla  sam ga na blogu" Jekin kapric"..Ništa nisam menjala kako je Jeka opisala tako sam ga i napravila...po treći put..a biće  još ....

 Potrebno je:

  • 200ml vode
  • 200g šećera
  • 150g margarina
  • 150g mlevenih pečenih lešnika
  • 250g mlevenog keksa

Za valjanje.

  • 150g usitnjenog pečenog lešnika

Za punjenje gnezda:

  • 150g čokoladnog krema

Priprema:

  1. Prvo prepečite lešnik u rerni na 180stepeni oko10 minuta uz povremeno mešanje varjačom.
  2. Zatim lešnike oljuštite od ljuske i usitnite u secka..Pazite da se lešnik u secku puno  ne usitni, lepše kolaču daje izgled ako je malo krupnije usitnjen..
  3.  Keks takođe sameljite  u secka..
  4. U šerpi dodajte vodu, šećer, iseskani margarin, izlomljenu čokoladu, stavite na šporetu i zagrevajte na vatri uz povremeno mešanje varjačom dok se sve ne otopi.
  5. Potrebnoje da sve provri a zatim kuvaajte još nekih 1 do 2 minuta  i sklonite sa vatre.
  6. U vreloj smesi dodajte mleveni lešnik i keks, dobro izmešajte da se sjedini, ostavite smesu  na hladnom da se potpuno hladi..
  7. Smesa kada je vruća izgledaće mekša ali ne brinite kada se potpuno ohladi stegnuće se..
  8. Od hladne smese kašičicom vadite smesu i rukamama između dlanovima formirajte kuglicu..napravite i ostale kuglice skoro iste veličine.
  9. U činiji sipajte usitnjeni lešnik, zatim kuglice uvaljajte u lešnik i složite na tacni, kada završite sa valjanjem kuglica sa lešnikom pređite na varjaču..Drškom varjače u sredinu malo pritisnite da napravite udubljenje da kuglica izgleda kao malo gnezdašce, tako uradite na svakoj kuglici.
  10. Pripremljene kuglice saizgledom gnezda ostvite na 1h na hladnom da se ohlade istegnu.
  11. Poslastičarku kesu sa odgovarajućim nastavkom- po svojoj želj-i napunite čokoldnim kremom i pristupite punjenju kolača gnezda.

Kolač gnezda ostavite na hladnom do posluženja..

Napomena..

Od ove smese dobia sam 50 kolača jer sam ih pravila malo sitnije, ako želite malo krupnije kolač, izaći vam oko40 kolača.

Lešnik gnezda mogu da se naprave do 4-5 dana ranije, ništa im neće faliti samo će biti čvršći i više ukusniji..držati ih u frižideru na hladnom...

Prijatno!





 

 















 

среда, 18. новембар 2020.

ČOKOLADNE ORAH BOMBICE






Čokoladne orah bombice za sladokuce koji vole čokoladu.Pogodne su za slave i praznike..
Jednostavne bombice koje se ne peku , brzo se naprave i veoma su ukusne.Zato nije ni čudo što na  slavi  prvo nestanu.
Bombice su mrsne jer u svom sastavu sadrže mleko u prahu. Mleko možete da zamenite biljnim mlekom od soje.
Čokoladne orah bombice- recept sam pronašla sa na "Colinarici.com" od drage"Mignonne"..Ove bombice možete da napravite nekoliko dana ranije, samo ih čuvati  na hladnom mestu da ostanu što duže sveže..
Uvk ima da ih pravim za slavu jer su zaista divne bombice i pritom ima ih punoo..
Prijatno!



Potrebno je za 54 komada

  • 100ml voda
  • 500g šećera
  • 200g mleka u prahu
  • 100g čokolade
  • 100g seckanih oraha
  • 125g margarina-maslaca


Čokoladna glazura:

  • 200g čokolade
  • 100g margarina


Čokoladna dekoracija:

  • 4 štangle crne čokolade
  • 2 štangle bele čokolade


Priprema:


  1. Ušpinujte 100ml vode sa 500g šećera, kada provri kuvajte na srednjoj temperaturi još 2do 3 minuta.
  2. Posudu sklonite sa ringle, zatim dodajte margarin,čokoladu,mleko u prahu i iseckane orahe.
  3. Na toploj ringli vratite posudu(isključenoj) držite je oko 1minut , izmešajte varjačom i sjedinite masu.
  4. Čokoladnu masu ostavite da se ohladi.
  5. Od hladne mase rukama oblikovati bombice, zatim ih poređajte na plehu obloženim pek papirom za pečenje.
  6. Bombice ostavite u frižideru dase ohlade i stegnu, dok pripremite čokoladnu glazuru.

Čokoladna glazura:

  • Na pari otopite čokoladu i margarin.Mešajte varjačom dok se ne istopi.
  • Zatim otopljenom čokoladom glazirajte bombice.


PRIMER GLAZIRANJE BOMBICA.

  • Pripremite kalup obložen pek papirom za pečenje, stavite preko rešetku za ceđenje glaziranih kolača.
  • Na viljušku stavite bombicu , malom kašičicom prelivajte kuglice otopljenom čokoladom sa svih strana, zatim ih poređajte na rešetku da se ocede od viška čokolade.
  • Čokolada koja se ocedila na papir ponovo je iskoristite za glaziranje kolača


Čokoladna dekoracija.

  • Na pari otopite cnu i belu čokoladu.Mešajte varjačom sve dok se ne otopi.
  • Otopljenu čokoladu malo ohladite a zatim je sipajte u kesi za zamrzivač.
  • Dekorišite bombice, makazama isecite vrh kese, šetajući kesom gore dole šarajte po vrhu bombice.
























среда, 14. октобар 2020.

TORTA ČOKO MOKO SA PLAZMOM I MALINAMA




Torta čoko moko sa plazmom i malinama
za Vasilijev Prvi. rođendan
ljubi ga baka:)






Torta čoko moko sa plazmom i malinama za vatrene navijače Crno-Bele



Torta je jednostavna za pripremu,  kada se proba na slavlju ili rođendanu traži se parče više..

Potrebno je:
Za kore x3
  • 12 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika kakao prah
  • 1 kesica praška za pecivo - podeliti za sve tri kore

Za prelivanja kora:
  • 200ml čokoladnog mleka  
Za fil.

  • 700g kisele pavlake
  • 250g šećera u prahu
  • 300g mlevene plazme

Fil-2.
  • 500g šlag kreme
  • 400ml gazirane vode

umesto šlaga može(500ml slatka pavlaka)
Maline dodajte  po svojoj želji i potrebi ( oko250g)
(ja sam stavila maline na jednoj i na drugoj kori na filu sa plazmom)
(Ukus torte pospešiće ukus malina i  biće još lepši i ukusniji)

PRIREMA KORE:
  1. Za jednu koru umutite 4 belanaca u čvrst sneg, dodajte 4 kašike šećera i mutite mikserom neprestano dok se šećer ne otopi.
  2. Zatim dodajte postepeno žumanac po žumanac i dalje mutite mikserom.
  3. Dodajte 3 kašike prosejanog brašna, 3 kašike kakaa i pola kašičice praška za pecivo.
  4. Kašikom lagano izmešajte i sjedinite smesu za koru.
  5. Na pravougaoni pleh 32x30cm obložen pek papirom za pečenje rasporedite pripremljenu smesu za koru.
  6. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko15minuta.
  7. Za preostale dve čokoladne kore postupak i opis je isti. 

  • FIL-1.
  • U većoj posudi isipajte koficu 700g sa kiselom pavlakom i 250g prah šećera, varjačom lagano izmešajte smesu-bez miksera, dodajte mlevenu plazmu, takođe izmešajte kašikom i sjedinite fil.
  • FINALNI POSTUPAK FILOVANJA :

  1. Prvo umutite čvrsto krem šlag sa gaziranom vodom
  2. Na tacni stavite prvu čokoladnu koru koju malo poprskate sa čokoladnim mlekom,zatim nanesite i rvnomerno rasporedite polovinu fila sa plazmom, zatim premažite preko  polovinu umućenog šlaga. opet složite drugu čokoladnu koru i ponovite predhodno filovanje da bi ste na kraju završili sa trećom čokoladnom korom.
  3. Tortu ostavite u frižideru da se dobro ohladi, a zatim je dekorišite po želji može te je obložiti fondan masom jer je dovljne čvrstine da se obloži fondanom ili je ukrasite šlagom ili ganaš kremom .
Za tortu u vidu broja Jedan za Vasin rođendan sve tri kore pekla sam  u plehu od šporeta, od njih isekla i napravila korice u obliku jedinice ostalo filovanje i postupak je isti kao kod prehodne torte pravougaone Partizana..









субота, 15. август 2020.

SARMICE U VINOVOM LISTU IZ RERNE









Sarmice u vinovom listu pripremljene sa mlevenim mesom ili posne sa pirinčem i povrćem je staro tradicionalno jelo iz mog kraja tačno s Juga.
Kao glavno jelo sarmice u vinovom listu su pravi specijalitet, ukras svakog stola i doma u mom zavičaju. Sada je sezona mladih listova vinove loze, treba ih ubrati i napraviti ove divne zelene paketiće pune mesa sa povrćem.Na isti način pripremam sarmice u vinovom listu  kao što su spremale moja baka i mama...taj ukus i miris zapečenih sarmica i dan danas mi stoje u sećanju.. .
Sarmice su stvarno neodoljive i veoma ukusne, svojim mirisom mame da se sve pojedu. Prijatno vam bilo kao  i meni što je bilo! Opet ima da pravim sarmice, posne i mrsne,sve dok ima mladih  listova  vinove loze..Mogu se listovi vinove loze zamrznuti i ostave za zimu....
Prijatno!



POTREBNO JE:



  • 20  LISTOVA VINOVE LOZE -20-tak. listova mlade blitve
  • 400g MEŠANOG MLEVNOG MESA
  • 3 SREDNJE GLAVICE CRNOG LUKA
  • 100g  PIRINČA
  • 1 KAŠIČICA SOL
  • 1/2 KAŠIČICA BIBERA
  • 1 KAŠIČICA VEGETE
  • 100ml ULJA
  • 2 PARADAJZA
  • 1 KAŠIKA BRAŠNA



PRIPREMA:


  • Prvo izblanširati listove vinove loze.
  • U posudu dodati vodu, malo je posoliti i staviti je da provri.
  • Kada voda proključa stavljati po jedan po jedan list naizmenično sve dok list ne promeni boju.
  • Pirinač skuvati dok ne omekša zrno pirinča, poklpiti posudu sa skuvanim pirinčem i ostaviti sa strane da se ohladi dok se fil od mesa priprema.
  • Pre dodavanja pirinča u filu od mesa procediti od viška vode ako je ima.


Priprema fila od mlevenog mesa:


  1. Crni luk  i šargarepu sitnije iseckati, propržiti  na ulju ok ne omekša šargarepa i luka postane staklast.
  2. Zatim dodati mleveno meso, sve zajedno dinstati dok meso ne omekša ispari višak vode iz mesa, zatim dodati pirinač, posoliti, pobiberiti i začiniti vegetom.
  3. Promešati  fil, njime puniti listove vinove loze i uvijati sarmice.Na svaki list staviti po kašiku fila, krajeve preklopiti jedan prema drugi pa uviti sarmicu.
  4. Sarmice uvijene poredjati jednu do druge u šerpu ili u zemljanom sudu.


Preliv za sarmice
  •  Za to vreme u posudu na malo masnoće propržiti dva iseckana paradajza, dodati kašiku brašna i malo vegete.
  • Mešati kašikom i upržiti brašno sa paradajzom, naliti hladnom vodom, ostaviti preliv da proključa  i vrućim  naliti sarmice.
  •  U zagrejanoj rerni na 200c  staviti zemljani sud ili šerpu  sa sarmicama da se krčka u rerni i zapeče oko 40minuta.
  • Tople sarmice služiti uz kiselo mleko i sezonsku salatu.




PRIJATNO!