Претражи овај блог

субота, 6. фебруар 2021.

POGAČA IZGUBLJENI TRAG

Pogača izgubljeni trag..

Još jedan lep primerak  veoma dobre i ukusne pogače...pogodna za trpeze porodična okupljanja i razna slavlja..

Pogača meka kao duša..tako je ukusna da prosto nemožeš ostati ravnodušan i kada je dijeta u pitanju...

Volim  testo i volim da pravim sve što je od testa,." to mi ide od ruke što kaže naš narod".kao što su na primer pogače..tako mirišu kada se ispeku i veoma su ukusne..nemožeš odoleti  gurmanskom ukusu......

Ova pogača je lepog izgleda dekorativna, može se poneti nekim dragim ljudima kada se ide u goste, krštenja, rođendane, i razna slavlja.. biće oduševljeni..

Prijatno!

Potrebni sastojci:

  • 600g 650 g brašna T400
  • 150ml mleko
  • 100ml vode
  • 1kašičica šećera
  • 1 kašika so
  • 1 belanac
  • 100g svinjske masti  ili maslac
  • 2kašike ulja
  • 1 žumanac za premazivanje

potrebno je još...

  • lan

Priprema:

  • U toplo mleko rastopiti kvasac sa kašičicom šećra, 2 kašike brašna, promešati i ostaviti oko10 minuta da nadođe.
  • U vanglici sipati brašno, u sredini brašna napraviti malo udubljenje, sipati so, belanac, svinjska mast, ulje, nadošlim kvascem i vodom zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruku.
  • Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da narsta oko30 minuta.
  • Naraslo testo isipati na pobrašnjenoj površini, podeliti na 12 jednakih jufkica.
  • Pripremljene jufkice pokriti i ostaviti oko10 minuta da malo nadođu.
  • Svaku jufkicu oklagijom rastanjiti uzduž ovalnog oblika, skačem zaseći na 10 rezova na širem delu testa, testo zatim uviti kao kiflicu.
  • Prvu kiflicu uviti u krug, složiti na sredinu tepsije koja je obložena pek papirom za pečenje.
  • Ostale jufkice raditi istim postupkom kao sa prvom kiflicom,.
  • Kiflice malo saviti, složiti jednu za drugom neravnomernim položajem.
  • Pogaču pokriti krpom, ostaviti da narasta oko30 minuta, zatim je premazati umućenim žumancetom, na sredinu krug posuti lanom.
  • Pogaču peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni, da blago porumeni,smanjiti rernu na 180 stepeni i peći dok ne poprimi zlatno žutu boju.
















 


четвртак, 28. јануар 2021.

NADLIVENA PITA OD JABUKA




Nadlivena pita od jabuka..ukus pite je nepisiv..još je zgotivljena od organskih jabuka
Pitu pravila sam po starom receptu  kao što je nekada pravila moja mama i baba..ide ovim redosledom,oljuštene" organske " jabuke se odmah rendaju na kori, kao i šećer i ostalo..Pri kraju pečenja pita se preliva vrelim  prelivom od prokuvane vode sa šećerom, opet se vrati u rernu i pečese još malo ..Tada pita dobiva pseban ukus i odličan šmek..           

Potrebni sastojci:

  • 500g gotovih kora
  • 1,5kg jabuka
  • 5 kašika šećera
  • cimet
  • griz
  • ulje


Preliv za pitu:

  • 200g šećera
  • 200ml vode

Za posipanje

  • šećer u prahu
  • cimet


Priprema pite:


  1. Jabuke oljuštite i očistite od semenki.
  2. Odvojite po tri kore.
  3. Na radnu površinu stavite kore jednu na drugu, svaku koru premažite sa malo ulja i poprskajte je sa malo šećera.
  4. Na trećoj kori uz duž kore narendajte po dve jabuke, preko jabuka pospite 5 kašika šećera, kašiku griza i malo cimeta.
  5. Kore sa bočne strane uvijte a zatim zarolajte u rolat.Na isti način uradite sa ostalim korama.
  6. Uvijene rolate složite u podmazan pleh.
  7. Pitu pecite u zagrejanoj rerni na na 200stepeni oko 10 minuta, a zatim je prelijte sa vrućim prelivom od šećera i vode.
  8. Pitu vratite nazad i pecite je na 180stepeni još15 minuta dok blago ne porumeni.
  9. Gotovu pitu ohladite, secite na parčad, pospite šećerom u prahu i cimetom










уторак, 26. јануар 2021.

KIFLICE SA KREMOM I SIROM





Kiflice sa kremom ili sirom ..fantastične i veoma ukusne..Ako ostanu kiflice za sutradan u šta sumnjam jer se sve pojedu meke su kao duša..Kiflice i recept radila sam sa malim izmenama, a videla na instagramu kod drage virtualne prijateljiceVukica 5..



Potrebno je:
  • 800g brašna T.400
  • 2 jaja
  • 1belance
  • 100ml ulja
  • 200ml vode
  • 200ml mleka
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 2kašike šećera
  • 1 kašičica soli

Fil:
  • za slatke kiflice
  •  eurokrem ili nutela
  • za slane kiflice:
  • sira
još:
za premazivanje kiflica:
1 žumanac
1 kašika mleka
1 kašika ulja
za posipanje :
susam ili šećer u prahu

Priprema:
U toplom mleku staviti kašičicu šećera, kvasac i kašiku brašna, rukom sjediniti, ostaviti da kvasac nadodje. 

U vanglicu sipati  pripremljenu količinu brašna, dodati predhodno sjedinjena jaja, belnac, šećer , so  i ulje.

Dodati mleko sa nadošlim kvascem, zatim vodu, zamesiti fino glatko testo koje se ne lepi za ruku. 
Testo pokriti pamučnom krpom i ostaviti da naraste oko30- 40 minuta.

Naraslo testo isipati na pobrašnjanoj površini i iseći na 2 dela, jedan deo za slatke i slane kiflice( ili sve slatke ili slane po želji...)

Oklagijom testo razvući u veću četvrtastu ploču i iseći na 16 trouglova u cik cak, kao što je na slici.
Na svaki trougao stavite fil po želji , eurokrem ili sir.

Kiflicu urolati povlačeći krajeve ka sebi.

Urolane kiflice složiti na pleh obložen masnim papirom, ostaviti kiflice da nadođu oko30 minuta, zatim  kiflice premazati umućenim žumancetom sa uljem i mlekom.
Peći kiflice u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20 minuta, ili zavisno od vaše rerne kako vam peče..
Slatke kiflice posipati ili uvaljati u prah šećer ,
 Slane kiflice pre pečenja posuti po vrhu susamom..










































петак, 22. јануар 2021.

MOJI REZANCI ZA SUPU












Domaći rezanci su najbolji....kada ih sam napraviš...
 Nedelja je, svi spavaju.. a ja budna... Ustala sam rano, kao i uvek..
Pijem kafu i razmišljam..  kako bih skuvala domaću supu sa rezancima ,ali nemam rezance..Kad bi neko ustao i otišo na pijacu da mi kupi rezance...Kada..  ko će.. kada još spavaju...?
Nije mi trebalo puno vremena da razmislim, uzimam jaja iz frižidera , brašno, malo soli, i umesim testo za rezance..Nemam mašinu za rezance, mislim ja u sebi kupićeš Micka tu mašinu , treba da je imaš...kao svaka domaćica..  Šta ću, uzimam oklagiju da razvlačim testo, tanjim testo što tanje... oklagiju stežem i tanjim testo samo tako.. kao da sam uvek razvlačila testo za rezance ...
Najlepše je kada znaš da si ti to sama spremila..milo ti je... Ne završih priču o supi..Skuvala sam supu sa povrćem i svojim  rezancima, bila je fantastična da vam ne mogu opisati tu slast, miris i lepotu u šerpi....Dopalo se deci i mužu..pustila sam ih da jedu i uživaju.. Njihovi pogledi i zvuk kašika po tanjiru  je sve meni kazalo ... domaće je domaće...
Znam ,da neću više sebi da dozvolim i kupim rezance , sada znam da ih dobro pravim..ipraviću...!!!
  Prijatno!

Potrebno je:
Za testo:
2 jaja - domaća, najlepša, prava boja
200g brašna-mekog
2 naprstaka soli

Priprema:
U vaglici sa brašnom i jajima zamesite glatku ,tvrdu jufku koja se ne lepi za ruke.
Jufku uviti u prozirnu foliju, da ne može doći u dodiru sa vazduhom, zatim je
ostaviti u frižideru na 30 minuta..
Na radnoj površini oklagijom razviti testo malo većeg kruga tanjira.
Nožem iseći testo na manje trake oko10cm širine( kao što jena slici br.2)
Zatim oklagijom, odozdo naviše razvijati svaku posebnu koricu,.Rastanjiti oklagijom trake što duže i tanje.
Trake istanjene ostaviti na pamučnoj krpi da se prosuše.
Prosušene trake prepoloviti na jednake dužine, zatim oštrim nožem iseći rezance ..
Isečene rezance rastresti na pamučnoj krpi, ostaviti da se prosuše.
Prosušene rezance možete odmah koristiti za supu kao što sam ja..
Ostale, osušene rezance ostaviti na suvom u papirnoj kesi, jer tako mogu što duže da stoje..
Prijatno!

Napomena:
Koristite domaća jaja za  rezance, rezanci će biti intezivno žute boje i ukusniji..Ako nemate domaća jaja, mogu i ova kupovna .. sve.jedno.je...
Prema jajetu i njegovoj veličini povećati brašno ..na primer..
Jaje ako je veće, dodati brašno po potrebi oko 10g-20g..
Trake koje se suše za rezance, paziti da se ne presuše, jer će pucati testo pri rezanju rezanaca..
Rezance seći što tanje- ako ručno sečete-, pomeranje noža do samog nokta na ruci..----(pazite da se ne posečete)
Mašinu ako imate onda je puno lakše sa rezancima , tanjenje kora kao i sečenje rezanaca..








уторак, 24. новембар 2020.

LEŠNIK GNEZDA

 





Lešnik gnezda je posni kolač koji osvaja svojim primamljivim izgledom i ukusom...čokolade i lešnika... Kolač je toliko popularan od sitnih  kolača da uvek privuče pažnju među ostalih kolača na slavskoj trpezi.....Uvek ga pravim za slavu jer je jedan od mojih omiljenih kolača... Recept je originalan, videla  sam ga na blogu" Jekin kapric"..Ništa nisam menjala kako je Jeka opisala tako sam ga i napravila...po treći put..a biće  još ....

 Potrebno je:

  • 200ml vode
  • 200g šećera
  • 150g margarina
  • 150g mlevenih pečenih lešnika
  • 250g mlevenog keksa

Za valjanje.

  • 150g usitnjenog pečenog lešnika

Za punjenje gnezda:

  • 150g čokoladnog krema

Priprema:

  1. Prvo prepečite lešnik u rerni na 180stepeni oko10 minuta uz povremeno mešanje varjačom.
  2. Zatim lešnike oljuštite od ljuske i usitnite u secka..Pazite da se lešnik u secku puno  ne usitni, lepše kolaču daje izgled ako je malo krupnije usitnjen..
  3.  Keks takođe sameljite  u secka..
  4. U šerpi dodajte vodu, šećer, iseskani margarin, izlomljenu čokoladu, stavite na šporetu i zagrevajte na vatri uz povremeno mešanje varjačom dok se sve ne otopi.
  5. Potrebnoje da sve provri a zatim kuvaajte još nekih 1 do 2 minuta  i sklonite sa vatre.
  6. U vreloj smesi dodajte mleveni lešnik i keks, dobro izmešajte da se sjedini, ostavite smesu  na hladnom da se potpuno hladi..
  7. Smesa kada je vruća izgledaće mekša ali ne brinite kada se potpuno ohladi stegnuće se..
  8. Od hladne smese kašičicom vadite smesu i rukamama između dlanovima formirajte kuglicu..napravite i ostale kuglice skoro iste veličine.
  9. U činiji sipajte usitnjeni lešnik, zatim kuglice uvaljajte u lešnik i složite na tacni, kada završite sa valjanjem kuglica sa lešnikom pređite na varjaču..Drškom varjače u sredinu malo pritisnite da napravite udubljenje da kuglica izgleda kao malo gnezdašce, tako uradite na svakoj kuglici.
  10. Pripremljene kuglice saizgledom gnezda ostvite na 1h na hladnom da se ohlade istegnu.
  11. Poslastičarku kesu sa odgovarajućim nastavkom- po svojoj želj-i napunite čokoldnim kremom i pristupite punjenju kolača gnezda.

Kolač gnezda ostavite na hladnom do posluženja..

Napomena..

Od ove smese dobia sam 50 kolača jer sam ih pravila malo sitnije, ako želite malo krupnije kolač, izaći vam oko40 kolača.

Lešnik gnezda mogu da se naprave do 4-5 dana ranije, ništa im neće faliti samo će biti čvršći i više ukusniji..držati ih u frižideru na hladnom...

Prijatno!





 

 















 

среда, 18. новембар 2020.

ČOKOLADNE ORAH BOMBICE






Čokoladne orah bombice za sladokuce koji vole čokoladu.Pogodne su za slave i praznike..
Jednostavne bombice koje se ne peku , brzo se naprave i veoma su ukusne.Zato nije ni čudo što na  slavi  prvo nestanu.
Bombice su mrsne jer u svom sastavu sadrže mleko u prahu. Mleko možete da zamenite biljnim mlekom od soje.
Čokoladne orah bombice- recept sam pronašla sa na "Colinarici.com" od drage"Mignonne"..Ove bombice možete da napravite nekoliko dana ranije, samo ih čuvati  na hladnom mestu da ostanu što duže sveže..
Uvk ima da ih pravim za slavu jer su zaista divne bombice i pritom ima ih punoo..
Prijatno!



Potrebno je za 54 komada

  • 100ml voda
  • 500g šećera
  • 200g mleka u prahu
  • 100g čokolade
  • 100g seckanih oraha
  • 125g margarina-maslaca


Čokoladna glazura:

  • 200g čokolade
  • 100g margarina


Čokoladna dekoracija:

  • 4 štangle crne čokolade
  • 2 štangle bele čokolade


Priprema:


  1. Ušpinujte 100ml vode sa 500g šećera, kada provri kuvajte na srednjoj temperaturi još 2do 3 minuta.
  2. Posudu sklonite sa ringle, zatim dodajte margarin,čokoladu,mleko u prahu i iseckane orahe.
  3. Na toploj ringli vratite posudu(isključenoj) držite je oko 1minut , izmešajte varjačom i sjedinite masu.
  4. Čokoladnu masu ostavite da se ohladi.
  5. Od hladne mase rukama oblikovati bombice, zatim ih poređajte na plehu obloženim pek papirom za pečenje.
  6. Bombice ostavite u frižideru dase ohlade i stegnu, dok pripremite čokoladnu glazuru.

Čokoladna glazura:

  • Na pari otopite čokoladu i margarin.Mešajte varjačom dok se ne istopi.
  • Zatim otopljenom čokoladom glazirajte bombice.


PRIMER GLAZIRANJE BOMBICA.

  • Pripremite kalup obložen pek papirom za pečenje, stavite preko rešetku za ceđenje glaziranih kolača.
  • Na viljušku stavite bombicu , malom kašičicom prelivajte kuglice otopljenom čokoladom sa svih strana, zatim ih poređajte na rešetku da se ocede od viška čokolade.
  • Čokolada koja se ocedila na papir ponovo je iskoristite za glaziranje kolača


Čokoladna dekoracija.

  • Na pari otopite cnu i belu čokoladu.Mešajte varjačom sve dok se ne otopi.
  • Otopljenu čokoladu malo ohladite a zatim je sipajte u kesi za zamrzivač.
  • Dekorišite bombice, makazama isecite vrh kese, šetajući kesom gore dole šarajte po vrhu bombice.