Претражи овај блог

уторак, 8. јун 2021.

BRZI VOĆNI KOLAČ SA JAGODAMA


Iskoristite sezonu  jagoda i napravite ovaj brzi kremasti kolač koji prosto osvežava i sladi..

Poslastica brza jednostavna i bez pečenja..

SAJSTOJCI:

  • Za podlogu :

150g piškota (16kom)

500g jagoda

  • Za fil:
  • 600ml mleka
  • 2 kesice  pudinga od vanile
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 2 kašike gustina
  • 15 kašika šećera
  • 125g margarina

Za dekraciju :

  • 100g šlag krem
  • 150ml mleka

  • PRIREMA:

Jagode 300g operite i isecite na pola, 200g ostavite za dekoraciju, njih kasnije isecite na tanke kolutove.

U posudu sipajte 400ml mleka, šećer, stavite na vatri i zagrevajte da provri, a zatim sipajte 200ml mleka sa razmućenom mešavinom pudinga od vanile i gustin, i vanilin šećer, mešajte neprestano dok se ne zgusne.

Gotov puding ostavite da se malo ohladi.U mlaki puding dodajte margarin i mikserom dobro izmiksajte i sjedinite fil.

Krem šlag umutite sa mlekom.

  • FINALNI POSTUPAK:

  1. U kalup poređajte piškote( piškote nije potrebno umakati  u mleku ili soku) meni je bilo potrebno oko16 piškota. moj kalup je prečnika 30x20cm
  2. Na piškote sipajte 2 do 4 kašike fila od pudinga, zatim složite polutke jagoda okrenute ka filu i piškoti, sipajte preko preostalu količinu fila i ravnomerno rasporedite.
  3. Umućenim šlagom premažite ceo kolač a zatim poređajte preko šlaga narezane kolutove jagoda tako da prekrije ceo kolač.
  4. Voćni kolač ostavite u frižideru na 3-4 h a zatim iseći kolač na kocke i služiti..

Prijatno!






 




уторак, 25. мај 2021.

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA










 Pocelo je  spremanje zimnice,  za pocetak sam krenula da pripremam slatko od jagoda.
Jagode su dosle na red, i tresnja je pocela da rudi.U basti ima raznog voca koje polako
 stize.Bice tu raznih dzemova i slatka .Moji najmiliji ubiraju slatke plodove i njima se slade.
Sve je organsko i zdravo.Malo sam htela da opisem odakle dobijam inspiraciju i volju za rad.
 Saljem vam divan pogled iz moje cvetne  baste, sa lepim mirisom od jagoda i zarudelih tresanja.


 POTREBNO JE:


  • 1kg jagoda
  • 1/2 kg šećera
  • 1 limun  (iscedjen sok)


PRIPREMA :


  • Sveže jagode operite i očistite od peteljki. U odgovarajuću posudu redjajte slojevito , red sećera, red jagoda zatim  prelite sokom od jednog limuna.


  • Najbolje je da jagode pripremite uveče, pokrite ih krpom, tako da odstoje cele noci kako bi pustile svoj sok.



  • Jagode kuvajte na jakoj vatri, povremeno kašikom skidajte penu .
  • Kada su provrele jagode smanjite vatru i kuvajte na umerenoj temperaturi.



  • Slatko ne mešajte samo protresite šerpu, jer će tako plod voća ostati ceo.
  •  Kada prodje oko30 do 40minuta proveritie da li vam je slatko gotovo , kašikom malo sipajte gustu tečnost na tacni , ostavite da se ohladi .
  • (ako je kapljica gusta ne razliva se, i teško  pada, onda je gotovo slatko).Tako vam je najbolja provera.



  • Ako slatko kuvate  odjednom u većoj količini oko 2kg jagoda, onda trebate duže kuvati, oko sat vremena, potrebna je i veća šerpa.Jer jagode će se tako jednako rasporediti u većoj posudi neće se nagomilati i gnjecati, brzo će se skuvati slatko kada ima malo lufta u posudi.
  • Posudu sa slatkom sklonite sa vatre, čistu krpu nakvasite vodom , zatim razvucite i pokrijte posudu.
  • Posudu sa slatkom ostavite pokrivenu sa krpom da tako stoji  i potpuno se ohladi .Najboljeje da vam slatko odstoji peko noći .
  • Hladno slatko od jagoda sipajte u čiste i suve tegle, zatvorite ih  hermetickim poklopcem.
  • Slatko od jagoda odložite i ostavite na hladnom mestu, da dočeka zimu...


Napomena :
Slatko od jagoda može te upotrebiti kao preliv za razne kremaste poslastice, torte i kolače .
Slatko od jagoda je  najlepše  ujutru kad se ustanete poslužite se slatkom od jagoda i čašom hladne vode...sa izvora-daje.. .. da vam lepo počne dan.
Ranije su nase bake pravile slatka i čuvale za svoje drage i posebne goste.
Danas  mi se odmah sladimo slatkom dok je još sveže...Da smo zivi i zdravi!
Uzivajte u slatku i sladite se  u slast!
PRIJATNO!



















среда, 5. мај 2021.

USKRŠNJA POGAČA


Slike uslikane ya Uskrs 2020god.

Uskršnja pogača predivnog izgleda i ukusa..krasila je našu prazničnu trpezu..U veliku slast smo je pojeli....

POTREBNO JE:

  • 600g brašna
  • 250ml mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100ml jogurta
  • 100ml ulja

Priprema:

  • U mlako mleko sipati suvi kvasac, malo šećera i kašiku brašna,ostaviti da malo nadođe.
  • U vanglici ispati nadošli kvasac, so, jogurt, ulje, dodati brašno postepeno i zamesiti testo fino, glatko koje se ne lepi za ruku.
  • Zamešeno testo pokriti pamučnom krpom,ostaviti na toplom da nadođe oko30 minuta.
  • Nadošlo testo isipati na radnu površinu, podeliti na 8 jednakih loptica i jednu veću loptu.
  • Svih 8 loptica razmesiti u fine okrugle jufkice, veću loptu testa razvući oklagijom u krug veličine tepsije.
  • Kalup 26 cm obložiti masnim papirom, u kalup složiti prvu koru razvučeno oklagijom, zatim je nožem zasecite na 8 trougla.
  • Na sredini testa svakog trougla staviti formiranu lopticu .
  • Umućenim žumancetom premazati loptice, krajeve trougla povucite i malo razvucite testo naviše, zatim zalepiti kraj testa za premazanu lopticu.
  • Pogaču pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste oko 30 minuta.
  • Pogaču peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 15minuta, preostalih 15 minuta pecite pogaču pokrivenu papirom.
  • Na kraju kada je gotova pogača , rernu isključiti i ostaviti pogaču da odstoji još 5 minuta.
  • Gotovu pogaču izvaditi iz pleha, uviti je u pamučnoj krpi.Služiti se toplom pogačom uz meze ili uz bilo koje jelo...



 




уторак, 27. април 2021.

USKRŠNJI KRAVAJČIĆI SA PEČENIM JAJAIMA


Najlepši doručak za Uskrs uz kravaje sa pečenim jajima...

..Ps...Moja najdraža fotografija sa unukom Vasilijem za Uskrs!Voli te baka punooo!

Recept za kravaje zapamtila sam od baba Divne.

Baba Divna bi na Uskršnje jutro umesila obično testo kao za hleb,od njega bi odvajala komade testa, rukama pravila kravaje, na kravaje u testu je stavljala po jaje..Tako nas baba Divna darivala za Uskršnji doručak...To je običaj i tradicija na jugu Srbije u mom selu za Uskrs, mislim da i danas poštuju taj običaj. Za dečicu je prava radost Uskršnje jaje sa kravajem..💐🌻🌺

Tako sam ja sa svojim unukom Vasilijem i porodicom nastavila Uskršnji običaj i darivala im za doručak kravajčiće sa pečenim jajima..Vasa je prošlog Uskrsa bio mala beba, nije mogao to da jede, sada ove godine Vasa sigurno će se obradovati mom poklonu..

 Kravaje služiti uz Uskršnji doručak....


Potrebno je :

  • 600g brašna
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 1kašičica soli
  • 300-350ml voda
  • 5svežih jaja

Priprema:

  1. U mlaku vodu staviti kvasac i šećer da malo nadođe.
  2. U vanglicu sipati brašno , u sredini brašna napraviti udubljenje, dodati so isipati nadošli kvasac i zamesiti fino testo koje se ne lepi .
  3. Zamešeno testo pokriti krpom,  ostaviti 30 minuta da odmara i narasta.
  4. Jaja dobro oprati, i obrisati .
  5. Nadošlo testo podeliti na pet jednakih delova.
  6. Svaki deo testa rukama oblikovati u jufku kravaja.
  7. Tepsiju premazati uljem ili svinjskom mašću.
  8. Pripremljene kravaje složiti u tepsiju, na sredinu testa kravaja  staviti jaje(malo ga rukom utisnuti u testu.
  9. Kravaje pokriti krpom i ostaviti 30 minuta da narastaju.
  10. Zagrejati rernu na 200stepeni, kravaje sa jajima peći oko30 minuta da blago porumene.
  11. Gotove kravaje  izvaditi iz rerne, pokriti krpom da se malo ohlade.

Kravaje sa jajima služiti uz Uskršnji doručak, darivati kravajem svakog člana porodiće a posebno decu...

















 



USKRŠNJE PLETENICE ZA BOJENA JAJA









HRISTOS VOSKRESE!
Uskrs ili Vaskrs  je veliki hrišćanski praznik.Tradicija je običaj da se za praznik farbaju
 jaja i takodje jedna velika radost za decu.
Na veliki petak bojim Uskršnja jaja u crvrnu boju. Po staroj tradiciji i verovanju prvo obojeno jaje ostavljam za- Čuvarkuću- da čuva i štiti kuću od zla.





Uskršnja pletenica Potrebno je:


  • 400g BRAŠNA
  • 200ml MLEKA
  • 100g MARGARINA
  • 1 KAŠIČICA SOLI
  • 1 KAŠIČICA ŠEĆERA
  • 1 JAJE
  • 1 KESICA SUVOG KVASCA


 JOŠ

  •  ZA PREMAZIVANJE PLETENICA
  • 1 ŽUMANAC
  • MALO SUSAMA
  • MALO LANA



PRIPREMA:


  1. U posudu za mešenje testa pomešati brašno, suvi kvasac,šećer i so.
  2. Zatim u sredini brašna napraviti malo udubljenje, dodati jedno jaje i istopljeni prohladjeni margarin.
  3. Toplim mlekom zamesiti fino glatko testo.
  4. Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti 30 minuta da naraste.
  5. Naraslo testo premesiti i odvojiti male loptice, od loptica napraviti 12 malih valjaka dužine oko20 cm debljine prsta.
  6. Spajati po dva valjka  i uvijati u pletenicu, zatim krajeve spojiti u krug, na svaki krug staviti male čašice od rakije. Kada testo naraste na pletenici ostaće mali krug da se testo ne spoji.
  7.  Pletenice poredjati u pleh obložen masnim papirom za pečenje.
  8. Pletenice ostaviti oko10 minuta da malo narastu, skloniti čašice zatim ih premazati umućenim žumancetom i posuti po njima susam i lan.
  9. Rernu zagrejati na 200c, peći pletenice oko20 minuta da blago porumene.
  10. Gotove pletenice izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade a onda na svaki venčić staviti po jedno ofarbano jaje.



Uskršnja radost za svako dete!