Претражи овај блог

среда, 18. август 2021.

ČOKOLADNA TORTA SA VIŠNJAMA




Čokoladna torta sa višnjama...prava torta sa najlepšim ukusm koji osvaja..
16.8....moj rođendan i moja rođendanska torta po mom ukusu..čokolada i višnje...najlepši spoj.
Koje probao tortu na mom rođendanu oduševio se ukusom...i izgledom torte..
Da kažem nije važno koji mi je rođendan po redu, važno je zdravlje, da se živi lagano bez žurbe i stresa..i biće sve u redu..Živeli!

POTREBNI SASTOJCI:
Za kore:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 4 kašika kakaoa
  • 1/2kesice praška za pecivo
Preliv za kore:
  • malo mleka ili soka od višanja

ZA FIL:
  • 1l mleka
  • 10kašika šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 1 kesica pudinga od čokolade
  • 2 kašike gustina
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 250g margarina
  • 50g šećera u prahu


Za fil od višanja:
  • 400-500g višanja
  • 5kašike šećera
  • 3kašike gustina 
  • 100ml soka od višanja ili voda

  • 400ml slatke pavlake

Za dekoraciju:
  • 200g šlaga 
  • 3dl gazirane vode

PRIPREMA:

Odvojite belanca od žumanaca.

 Umutite belanca u čvrst sneg,dodajte postepeno celu količinu šećera, mutite mikserom neprestano zatim dodajte žumanac po žumanac, smanjite mikser na laganu brzinu i mutite da se smesa izjednači.

Dodajte brašno pomešano sa kakaom i praškom za  pecivo, dobro sjedinite, pripremljenu smesu isipajte u četvrtasti kalup od šporeta.

Napomena!
    Pecite koru odjednom u okrugli kalup 24cm ako mislite daće vam biti lakše zbog sečenja kora, ili pecite koru  kao što sam ja.
Koru sam pekla odjednom u četvrtasti pleh od šporeta, zatim kalupom za tortu 24cm obeležila tri kruga na kori i isekla i dobila 3 kore.


Koru pecite u zagrejanoj rerni na180stepeni oko20minuta.
Gotovu koru izvadite iz kalupa, i ostavite da se potpuno ohladi.
Obručem od kalupa 24cm obeležite na kori 3 kore i isecite, zatim ih nožem presecite horinzontalno na pola i dobićete po dve kore, ukupno 6 tankih korica.

FIL ČOKOLADNI:

U 200ml mleka razmutite puding od vanile, čokolade i gustin, da nema grudvica, preostalo800ml mleka satvite sa šećerom  i čokoladom da proključa, mešajte neprestano dok se čokolada ne otopi.

Mleko kada provri umešajte mešavinu od pudinga.mešajte neprestano dok se smesa ne zgusne, zatim sklonite sa vatre, pokrijte fil streč folijom i ostavite da se ohladi.

Omekšali margarin umutite sa prah šećerom, zatim dodajte kašiku po kašiku mlakog fila i mikserom neprestano miksajte fil dok se ne sjedini sa margarinom i postane fini glatki krem.
Pripremljeni fil ostavite sa strane.

FIL OD VIŠANJA:
U posudu stavite višnje sa šećerom da proključaju ( mogu sveže, iz kompota, iz zamrzivača),
U100ml soka od višanja ili vode razmutite gustin, te dodajte u provrele višnje, mešajte neprestano dok se zgusne.
Kada su se višnje zgusnule kuvati još koji minut i skloniti sa vatre.

POSTUPAK FILOVANJA:

Umutite slatku pavlaku, pazite da ne preterate jer će se zgrudvati, ostavite je u frižideru do filovanaja.

SAVET:
Moja preporuka kako da lakše i jednako nafilujete kore filom, da vam fil jednako bude na sve kore, sa dresir kesama za šlag -kesice za šlag 
 U dresir kesi za filovanje stavite umućenu slatku pavlaku,  u drugoj kesici stavite čokoladni fil (tako će puno biti lakše da jednako nafilujete kore.)
Drugi moj savet da tortu filujete u kalupu s obručem tako će torta biti ravna i jednako nafilovana.

POSTUPAK:
Ukalup stavite prvu koru, poprskajte je malo mlekom ili sokom od višanja
- zatim premažite tankim slojem slatke pavlake
-onda preko stavite i premažite čokoladnim filom
zatim preko čokoladnog fila premažite fil od višanja
-opet premažite tankim slojem slatke pavlake.
Stavite drugu koru, opisani postupak filovanja ponovite još četiri puta i završite sa šestom korom.
koru poprskajte sokom ili mlekom i ponovite postupak kao kod prve kore.
Na kraju stavite šestu koru malo je poprskajte sa mlekom, slatkom pavlakom premažite celu tortu.
Tortu ostavite da se dobro rashladi a zatim je dekorišite po želji.

DEKORACIJA:
Umutite šlag sa gaziranom vodom, rashlađenu tortu dekorišite umućenim šlagom i ukrasite po svojoj želji. 


























 

четвртак, 12. август 2021.

ŠTRUDLA SA DŽEMOM


Ovo je najlepša i najukusnija štrudla premazana bilo kojim džemom..meka kao duša, a što je slatka vidite iz prikazanih slika kako moja Teodora uživa u njenom ukusu..
Neodoljiva je za mladju populaciju  pa i za nas starije.
Štrudlu radim po ovom receptu i uvek mi ispadne naj ,naj.
Inače ovo mi je stari post iz 2017 god. sada sam ga samo malo obnovila i dodala slikice moje unuke kako se sladi  štrudlom . Na mojoj stranici  "Recepti_iz_mickine_kuhinje" izašla mi je  uspomena od prošle godine na danjašni dan pa da se podsetim recepta i štrudle..
Probajte. 







štrudla premazana džemom od kajsija takođe je veoma ukusna..



Ovo dole je  Nole moj unuk kada je bio mali probao je štrudlu sa jagodom.. i nije mogao da joj odoli..





POTREBNO JE: 
Za testo:

500g brašna
250ml mleka
100ml ulja
2 jaja
1/2 kocke svežeg kvasca
100g šećera
1/2 kašičice soli

ZA NADEV:

DŽEM- od jagoda,kajsija,sljiva..
100g mlevenih oraha

ZA PREMAZIVANJE:

1 žumanac
1 kašičica ulja
za posipanje.
šećer u prahu

Kvasac razmutite u 250g toplog mleka sa kašikom
šecera, ostavite kvasac da malo naraste.(oko15min.).

Usudu za mešenje dodajte prosejano bršano, u sredini brašna napravite malo udubljenje, pa dodajte ostale sastojke, jaja, ulje, secer i so, zamesite sa nadoslim kvascem.
Na radnoj površini pospite brašno pa još malo mesite testo da postane glatko i ne lepi se za ruku.

Testo podelite na dve jednake jufke, pokrijte pamučnom krpom i ostavite da testo narasta oko30minuta.


  Na pobrašnjanoj površini isipajte nadošlo testo i rastanjite oklagijom u što većem krugu,
Zatim testo po celoj površini premažite džemom .

štrudla premazana džemom od jagoda

Testo premazano džemom urolajte u rolat i složite u podmazan pleh.
Umutite žumanac sa kašičicom ulja, premažite rolate po vrhu .
Štrudlu pecite u zagrejanoj rerni na 200c oko 40minuta.
Na kraju gotovu štrudlu premažite sa malo vode, pokrijte je krpom i ostavite da se ohladi.
Štrudlu isecite na rolate i pospite prah šecerom.


Štrudla možete  premazati sa drugim dzemom (po zelji). Štrudla je jako ukusna i mekana.
Neodoljiva je za mladju populaciju  pa i za nas starije.
Probajte. PRIJATNO!















среда, 11. август 2021.

LETNJI KOLAČ SA BRESKVAMA


Jednostavan..osvežavajući.. kremasti kolač koji prija i sladi uz ove vrele dane...
Voćni kolač koji može da se pripremi sa bilo kojim sezonskim voćem.Ja sam se ovog puta odlučila za breskve..
Breskve..slatko mirišljavo voće,sada im je sezona pa zato obavezno probajte ovaj voćni kolač..i uživajte u njemu...




SASTOJCI:

  • 1/2kg breskve

ZA KORU.

  • 3 jaja
  • 3kašike šećera
  • 3 kašikie vruće vode
  • 3 kašike brašna
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 100ml mleka (za prelivanje patišpanja)

ZA FIL:

  • 600ml mleka
  • 2 kesice puding od vanile
  • 6 kašikia šećera
  • 2 kašike kisele pavlake
  • Breskve iseckane na komadiće

ZA DEKORACIJU:

  • 200ml slatke pavlake
  • 2 kesice šlag od čokolade
  • Mleko po potrebi
  • 50 g rendane čokolade
PRIPREMA:
  1. Umutite penasto jaja sa šećerom, dodajte vruću vodu,a zatim dodajte brašno naizmenično pomešano sa praškom za pecivo.
  2. Varjačom lagano izmešajte smesu.
  3. Pripremljenu smesu isipajte u kalup obložen papirom ili podmazan uljem prečnika 26cm, pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko10-15minuta.

Napomena!
  • Ako pečete koru sa papirom predhodno skinite papir sa kore i opet vratite nazad u kalup.

  • Koru odmah prelijte sa mlekom.

FIL:
  • 400ml mleka stavite na vatri da provri, u 200ml. mleka razmutite puding od vanile sa šećerom, mešavinu pudinga od vanile isipajte u provrelo mleko .

  • Mešajte nepestano dok se ne zgusne.

  • Fil ostavite sa strane da se malo ohladi,  zatim u topli puding dodajte kiselu pavlaku.
  • Mikserom izmiksajte  da se fil sjedini.

POSTUPAK :

  • Na koru poređajte polovinu iseckanih breskvi, a drugu polovinu  voća isipajte u fil od vanile i lagano izmešajte.

  • Pripremljeni fil isipajte preko voćai i ravnomerno premažite ceo kolač.

  • Umutite slatku pavlaku i premažite po vrhu kolač.

  • Umutite šlag od čokolade sa mlekom , umućenim šlagom premažite kolač, a rendanom čokoladom pospite po vrhu i dekorišite kolač.

  • Kolač ostavite u frižideru da se ohladi i stegne a zatim rashlađeni kolač secite na parčad i uživajte u slatkom i mirisnom ukusu breskvi.
Savet:
Voće za kolač može bilo koje, breskva , kajsija, malina,kupina, borovnica..jednostavno kolač uz sve ide i prija..
















 

петак, 30. јул 2021.

TEODORIN ČOKOLADNI KOLAČ






Pozdrav !

Ja sam Teodora 

Dobrodošli na blog moje bake Mickinakuhinja...

Ja puno volim da dođem kod moje bake Micke, volim da joj pomažem u kuhinji oko pravljenju kolača, medenjaka. mafina i mešenju testa...

Ovaj put sam uz veeeliku pomoć moje bake naučila da napravim jednostavan sočan kolač sa čokoladom koji puunoo obožavam..

Ovaj kolač baka je nazvala po mom imenu Teodorin kolač, zato što sam ja učestvovala u pravljenju kolača i probala kolač.. tako da vam kažem kolač je divan, sočan i čokoladast mmm...baš po mom ukusu kako ja volim..

Još da kažem da mi je lepo bilo kod Micke, da nam je dan  brzo prošao u igri i pripremu kolača..uživali smo ja i Nole moj brat koji nam je po nešto pomogao, baka nas je za to vreme slikala kako ona zna, da bi imala lepe fotografije za ( blog Mickinakuhinja ) i Recepti_iz_Mickine_kuhinje..  

Ćaoo!

Vidimo se ponovo!





POTREBNO JE:

Za patišpanj:

  • 5 jaja 
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika griza
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

 ČOKOLADNI FIL:

  • 500ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 300ml vode
  • 3 kesice pudinga od čokolade
  • 50g čokolade za kuvanje


ŠERBET:

  • 200g šećera
  • 400ml vode

ČOKOLADNA GLAZURA:

  • 100g čokolade za kuvanje
  • 3 kašika ulja
  • 3 kašika mleka
  • 3 kašika šećera

PRIPREMA:

  • Posebno odvojite žumanca od belanaca.
  • Umutite belanca u čvrst sneg , dodajte postepeno šećer i mutite da se  šećer otopi, a zatim dodajte žumanac po žumanac , smanjite  brzinu miksera i nastavite sa miksanjem još malo da se masa dobro sjedini.
  • Umućenoj masi od žumanaca dodajte 5 kašikie griza, 5 kašike brašna pomešano sa kesicom praška za pecivo. 

  • Varjačom lagano sve izmešajte i sjedinite smesu.

  • Pripremljenu smesu sipajte u podmazan pravougaoni kalup 20x30cm, ravnomerno rasporedite smesu.

  • Patišpanj pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko20 minuta.
  • Dok se patišpanj peče pripremite šerbet.

  • Posudu sa šećerom stavite na vatri da provri , kuvajte još koji minut a potom sklonite sa šporeta da se ohladi.

  • Gotov patišpanj izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi, a potom patišpanj  prelijte hladnim sirupom  kao što je moja unuka Teodora uradila.

PRIPREMA ČOKOLADNOG FILA:

  • Posudu sa 500ml mleka, 5 kašika šećera , 50g čokolade stavite na šporetu da provri, povremeno promešajte da se čokolada otopi.
  •  U 300ml vode razmutite 3 kesice pudinga od čokolade i sipajte u uzavrelo mleko.
  • Mešajte varjačom neprekidno sve dok se masa ne skuva i postane gusta.
  • Gotov čokoladni fil ostavite sa strane da se malo prohladi a zatim isipajte preko patišpanja i ravnomerno rasporedite i poravnajte.
  • Posudu sa čokoladom, uljem,šećerom stavite da provri , mešajte da se čokolada  otopi i sjedini se.
  • Čokoladnu glazuru sipajte i jednako rasporedite preko kolača.
  • Kolač ostavite u frižideru da se ohladi3h. da se ukusi  sjedine.
  • Teodorin  čokoladni kolač secite na kocke,služite i uživajte u sočnom čokoladnom ukusu.



 







,








 



среда, 28. јул 2021.

SOČNI KOLAČ SA KAJSIJAMA






 
Jednostavan, sočan kolač sa ukusom mirisnih kajsija.
Zaista je tako , ukus kolača je tako fin, sočan , da se svaki zalogajčić prosto  topi u ustima..
Pravila sam ranije ovaj kolač po malom drugačijem receptu ali ovaj je prelep  i preukusan kolač, koji dugo ostaje u sećanju....


POTREBNO JE:

ZA PATIŠPANJ:
  • 4 veća jaja
  • 1/5 šolja šećera
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja ulja
  • 1/2 šolje griza
  • 2,5 šolje brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

i još...
  • 1kg kajsija
Za posipanje.
  • Šećer u prahu

PRIPREMA:
  • Mera šolje mi je bila od -Don kafe- ona šolja što je svako ima ..bar tako mislim
  • Tepsija je 32 cm -želela sam u nju da ispečem kolač, nekako mi je kolač ukusniji i lepši..
  • Kolač se peče na 185 stepeni
  • U posudu za mućenje stavite jaja, šećer i vanilin šećer, mikserom dobro izmiksajte , dodajte ostale sastojke: jogurt, ulje,griz, brašno pomešano sa praškom za pecivo.
  • Drvenom varjačom lagano izmešajte i sjedinite smesu.
  • Tepsiju podmažite uljem i pobrašnjajte brašnom a potom na dnu tepsije poređajte polovinu iseckane kajsije.
  • Preko kajsija isipajte pripremljenu smesu a zatim po vrhu smese  poređajte iseckane kajsije.
  • Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 185 stepeni da blago porumeni,drvenom čačkalicom isprobati dali je kolač pečen.
  • Kolač ohladite i pospite šećerom u prahu..
  • Secite kolač na parčad i uživajte u ukusu mirisnih kajsija..
  • Prijatno!