Претражи овај блог

недеља, 5. септембар 2021.

BISKVITNI VOĆNI KOLAČ KAO TORTA



Biskvitni voćni kolač kao torta..
Jedan fini, starinski kolač u novom izdanju..  premazan finom vanil kremom sa dodatkom voća.Ovog puta su to breskve i neizbežne banane...koje daju posebnu notu ukusa voćnom kolaču..
Voćni kolač je izdašan kao jedna torta..ima predivan ukus kome neće odoleti ni deca ni odrasli..probajte i uživajte ..


POTREBNI SASTOJCI:


ZA KORU:

  • 5 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 100ml vruće vode
  • 10 kašika mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv kora:
  • 250ml hladnog mleka

ZA FIL:
  • 1l mleka
  • 10-12 kašika šećera
  • 4 žumanca
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 3 kašike gustina
  • 100ml slatke pavlake
  • 125g maragarina
  • 50g šećera u prahu

 ZA DEKORACIJU:

  • 200g šlaga
  • mleko  po potrebi 
 još:
  • 2 banane - još 1 banana za dekoraciju
  • 2 breskve-još 1 breskva za dekoraciju
  • 50g čokolada


PRIPREMA:

KORA:

  1. Posebno odvojite belanca od žumanaca.
  2. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer postepeno i miklsajte mikserom dok se šećer ne otopi.
  3. Umućenim belancima dodajte žumanac po žumanac, vruću vodu, zatim miksajte na laganoj brzini sve dok masa ne postane beličasta i penastija.
  4. Na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, varjačom lagano smesu izmešajte i sjedinite.
  5. Pripremljenu smesu isipajte i ravnomerno rasporedite na pleh od šporeta koji je obložen masnim papirom za pečenje.
  6. Pecite u zagrejanoj rerni na 180stepeni oko15 minuta.
  7. Gotov patišpanj izvadite iz rerne pokrijte krpom i ostavite da se ohladi.


FIL:

SAVET!:

  • Za fil su potrebna samo žumanca,  belanca ostavite ufrižideru za kasnije, ne bacati ih nego iskoristiti za puslice ili po želji za pavlovu tortu!

  1. Umutite žumanca sa šećerom da pobele, dodajte puding od vanile, gustin i 200ml mleka, izmiksajte mikserom da nema grudvica,smesu isipajte u 800ml provrelog mleka.
  2. Neprestano mešajte dok se fil ne zgusne
  3. Fil ostavite da se ohladi.
  4. Umutite slatku pavlaku .
  5. Umućen margarin sa šećerom u prahu spojite sa hladnim filom od vanile, dodajte umućenu slatku pavlaku, dobro izmiksajte smesu  i sjedinite krem.
POSTUPAK FILOVANJA:
  • Banane 2 isecite na kolutove +1 banana za dekoraciju
  • Breskve izrežite na jednake tanje režnjeve.


  • Skinite papir sa patišpanja i isecite ga na pola na dva pravougaona dela.

  • Jedan deo kore stavite na tacnu. poprskajte mlekom, zatim isipajte pola fila  i ravnomerno rasporedite i premažite.

  • Drug deo polovine kreme podelite na  dva dela.

  •  Drugu koru takođe poprskajte mlekom, isipajte fil od vanile i  premažite,  na fil poređajte banane na kolutove i breskve.

  • Kolač po vrhu dekorišite ostatkom kreme od vanile i šlagom. 
  • Na kraju kolač ukrasite sa bananom i breskvom i rendanom čokoladom.
  • Kolač ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne oko 4h do5h, kako bi se ukusi sjedinili i koloč bio što ukusniji...

SAVET ZA FILOVANJE!
Uzela sam dve dresir kese za ukrašavanje torte, napunila jedu kremom od vanile i drugu kesu sa umućenim šlagom, na dresir kesi isekla vrhove, zatim i istiskivala kremu i šlag u jednake puslice i tako isfilovala kore i ukrasila kolač.

Napomena!
Voće za kolač koristila sam banane i breskve, drugi put obavezno pravim sa jagodama, sada ih nema ali može sa drugim sezonskim voćem,kao sa kupina,borovnica .. još višnja, malina, kajsija i td.















 

недеља, 29. август 2021.

DOMAĆE SLATKO OD DIVLJIH KUPINA





Srpska tradicija je da se dan započne kašičicom slatka i čašom hladne vode..
....sačuvajmo staru tradiciju od zaborava...

...Divlja kupina😋😋
 Domaće slatko od divljih  kupina  je moja omiljena poslastica..a možda će od sada biti i tvoja...Divlja kupina čeka na te, da uberetš njene slatke plodove kao što sam ih ja ubrala ...
Samo se malo potrudi, prošetaj u prirodi, odi u nekom obližnjem šumarku na obroncima livada i njiva, čeka te tamo trnoviti zeleni žbun, sa puno primamljivih plodova,  uberi kupine i uživaj u njima.. kupina te čeka samo da je ubereš...

Od davnina su poznata lekovita svojstva ovog voćnog blaga -kao što je divlja kupina-, od nje se pravi veoma lepa i ukusna zimnica, kao što je , džem, sok , slatko, kupinovo vino, ili sirće..
 Za sada sam izabrala da od kupina napravim slatko i sok, na starinski način  kao što je nekada radila  moja baba na starom šporetu na drva..
Slatko iz detinjstva.. Budi moje sećanje Rado se setim tog ukusa i slatka od  divljih kupina .
Baba je znala da nam sačuva  po neku teglicu slatka od kupina.Volela je  kada dođemo kod nje, da nas posluži čašom hladne bunarske vode i slatko od kupina da se osvežimo i zasladimo...kao što se sada daje  čokolada deci, tako je tada bilo...

Slatko se od divljih kupina  i domaćih kupina možete pravite na isti način.
Samo što je slatko  od divljih kupina aromatičnije i miriše vam cela kuća,dok ga kuvate, od domaćih kupina slatko ne miriše tako zanosno..
Da ne gnjavim više... ajde da  kuva mo slatko...


Potrebno je:

  • 1kg kupina
  • 1250g šećera
  • 1 čaša vode

Priprema:

  1. Kupine lagano operite pod jakim mlazom hladne vode-u đevđiru..
  2. Zatim kupine dobro ocedite od vode..


Uzeti veću šerpu gde će te kuvati slatko-
👉Postoji staro pravilo kod kuvanja slatka koje se treba pridražavati, da treba kuvati slatko u manjim količinama, a to znači ne više od 1kg -do 2kg voća.
  • Da bi plodovi voća ostali celi, da se ne bi zgnječili pri kuvanju...
  • Početi sa slojem šećera i završiti sa slojem šećera.
  •  U šerpi sipajte  sloj šećera, sloj kupina, sloj šećera , sloj kupina na kraju završiti  slojem šećera.
  • Šerpu sa kupinama dobro protresajte da se kupina dobro ušuška i sjedini sa šećerom.
  • Pamučnu krpu nakvasite iscedite, zatim pokrijte šerpu sa kupinama, krajeve krpe dobro zategnite ..
  • Ostavite  da odstoji pokrivenu šerpu sa kupinama od  6h do 8h časova.

Na primer..uveče pripremite kupine  sutra dan kuvajte slatko od njih.

  • Kupine kada su vremenski  odstajale spremne su za kuvanje, sipajte jednu čašu vode na kupine.
  • Zatim šerpu sa kupinama malo ostavite da ostoje oko 20-tak minuta, onda početi sa kuvanjem slatka.
  • Slatko počnite  sa kuvanjem tako što ćete početi prvo sa laganom vatrom pa sa srednjom vatrom,po potrebi pojačavati vatr, sve dok slatko ne provri i zapeni..

👉Važno je znati -da pri kuvanju slatka ne mešati , samo lagano  protresti šerpu .
Kada se šećer otopio na laganoj vatri, pojačati vatru, tada će slatko  početi da peni.
👉Važno je znati- da tokom kuvanja slatka kašikom sakupljati i skidati po vrhu penu .


  • Slatko kuvajte oko 45 minuta od početka do samog kraja, ako je slatko kuvano na laganoj vatri, treba kuvati oko 60 minuta .
  • Pena treba da peni i prekrije celu površinu slatka sa velikim bistrim mehurima.

👉Na kraju eksperiment sa kašičicom- na tacni izvadite malo skuvanog slatka, ohladite-videti dali se zgusnulo

  • Ohlađeno slatko pustite da klizi niz kašičicu , ako kapljice klize polako i lenjo slatko je gotovo ako pak kapi brzo klize još kuvati sklatko.
  • Gotovo slatko sklonite sa šporeta, pokrite vlažnom pamučnom krpom.ostavite da se ohladi.
  • Čiste sterilisane staklene tegle kašikom punite sa slatkom, zatim ih povežite celofanom i zatvorite hermetičkim poklopcem.
  • Slatko tako pripremljeno ostavite na hladnom da dočeka zimu..
  • 👉😋U sledećem postu pišem recept za domaći sok od divljih kupina na starinski način bez konzervansa


PRIJATNO!










































POSNE SARMICE OD BLITVE


Posne sarmice od blitve..

Jednostavno, lagano i veoma ukusno jelo a posno.

Ukusne sarmice sa povrćem zamotane u listu mlade blitve sa sočnim prelivom od paradajza..

Na blogu takođe ima  recept za posne sarmice od vinovog lista sa pečurkama koje su takođe veoma ukusne..pa izaberite sarmice i ukus koji vam se najviše dopada..

POTREBNI SASTOJCI:

Za sarmice:

  • 2 vezice sveže blitve -20 listova
  • 200g pirinča
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 krompira
  • 1 šangarepa
  • 2 paprike slatke
  • so po ukusu
  • biber
  • suvi peršun
  • biljni začin
  • ulje po potrebi
  • 1kašičica mlevene paprike

Za sos:

  • 1 do 2 kašike ulja
  • 1 puna kašika brašna
  • 1 srednji paradajz-sitno iseckan na kockice
  • 100ml soka od paradajza
  • 100ml vode
  • so 
  • biber
  • suvi biljni začin

ZAPRŠKA ZA SARMICE:

  • 1  kašikia ulja
  • 1 kašičica začinska slatka paprika

PRIPREMA FILA ZA  SARMICE OD BLITVE:

  • U većoj posudi sipati vodu sa malo soli , staviti na vatri da provri.


  • U uzavreloj vodi poparite listove blitve, svaki list poparite u proključaloj vodi sa jedne i sa druge strane, čim list promeni boju sklonite sa strane i stavite na tanjiru da se ohlade.

NAPOMENA!

  • Da se lakše uvije sarmica u listove blitve 
  • Listove parimo u vreloj vodi  kako bi se sa lista lako očistio zadebljani deo žilica, i da se listovi blitve ili zelja lakše saviju u rolnicu odnosno u sarmicu.

FIL OD POVRĆA:

  • Pirinač oprati i skuvati na laganoj vatri da nabubri, 8 do 10 minuta.
  • Luk crni, šargarešu, slatku papriku iseckajte u secka na sitnije komadiće.
  • Na vrelom ulju izdinstajte povrće, da omekša, zatim dodajte izrendani krompir, malo prodinstajte i izmešajte varjačom da se sjedini smesa, dodajte u smesi obareni pirinač.
  • Kada je povrće omekšalo dinstanjem, dodajte začine po svom ukusu, so , biber, suvi biljni začin, mlevena paprika.
  • Na tanjiru stavite obaren list blitve ili zelje i filujte nadevom od povrća, zatim savijte blitvu sa obe bočne strane te urolajte u rolnicu i poređajte u tepsiju ili pekaču.

SOS OD PARADAJZA:

  • U posudu gde se dinstalo povrće, zagrejte kašiku ulja sipajte kašiku brašna i pržite da malo porumeni, dodajte iseckani paradajz , sok od paradajza i malo vode.
  • Varjačom dobro izmešajte i dodajte začine , so, biber i mlevenu papriku, mešajte neprestano dok ne proključa a zatim  sos od paradajza isipajte preko sarmica.
  • Vratite tepsiju ili pekač sa sarmicama na laganoj vatri da proključa i još malo vri oko 10 do 15 minuta.
  • Tepsiju sa sarmicama stavite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko20 do 30 minuta da se zapeku.
  • U maloj posudici zagrejte ulje , dodajte začinsku papriku , promešajte i sipajte preko zapečenih sarmica, vratite nazad tepsiju u rernu i pecite još10 minuta a potom isključite rernu .

Prijatno i uživajte u divnom ukusu blitve sa povrćem... posno i veoma zdravo ..Vegaa jelo!

NAPOMENA:

Na ovaj način sarmice možete pripremiti od listova zelja, kupusa mladog ili kiselog..td..










 

среда, 18. август 2021.

ČOKOLADNA TORTA SA VIŠNJAMA




Čokoladna torta sa višnjama...prava torta sa najlepšim ukusm koji osvaja..
16.8....moj rođendan i moja rođendanska torta po mom ukusu..čokolada i višnje...najlepši spoj.
Koje probao tortu na mom rođendanu oduševio se ukusom...i izgledom torte..
Da kažem nije važno koji mi je rođendan po redu, važno je zdravlje, da se živi lagano bez žurbe i stresa..i biće sve u redu..Živeli!

POTREBNI SASTOJCI:
Za kore:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 4 kašika kakaoa
  • 1/2kesice praška za pecivo
Preliv za kore:
  • malo mleka ili soka od višanja

ZA FIL:
  • 1l mleka
  • 10kašika šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 1 kesica pudinga od čokolade
  • 2 kašike gustina
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 250g margarina
  • 50g šećera u prahu


Za fil od višanja:
  • 400-500g višanja
  • 5kašike šećera
  • 3kašike gustina 
  • 100ml soka od višanja ili voda

  • 400ml slatke pavlake

Za dekoraciju:
  • 200g šlaga 
  • 3dl gazirane vode

PRIPREMA:

Odvojite belanca od žumanaca.

 Umutite belanca u čvrst sneg,dodajte postepeno celu količinu šećera, mutite mikserom neprestano zatim dodajte žumanac po žumanac, smanjite mikser na laganu brzinu i mutite da se smesa izjednači.

Dodajte brašno pomešano sa kakaom i praškom za  pecivo, dobro sjedinite, pripremljenu smesu isipajte u četvrtasti kalup od šporeta.

Napomena!
    Pecite koru odjednom u okrugli kalup 24cm ako mislite daće vam biti lakše zbog sečenja kora, ili pecite koru  kao što sam ja.
Koru sam pekla odjednom u četvrtasti pleh od šporeta, zatim kalupom za tortu 24cm obeležila tri kruga na kori i isekla i dobila 3 kore.


Koru pecite u zagrejanoj rerni na180stepeni oko20minuta.
Gotovu koru izvadite iz kalupa, i ostavite da se potpuno ohladi.
Obručem od kalupa 24cm obeležite na kori 3 kore i isecite, zatim ih nožem presecite horinzontalno na pola i dobićete po dve kore, ukupno 6 tankih korica.

FIL ČOKOLADNI:

U 200ml mleka razmutite puding od vanile, čokolade i gustin, da nema grudvica, preostalo800ml mleka satvite sa šećerom  i čokoladom da proključa, mešajte neprestano dok se čokolada ne otopi.

Mleko kada provri umešajte mešavinu od pudinga.mešajte neprestano dok se smesa ne zgusne, zatim sklonite sa vatre, pokrijte fil streč folijom i ostavite da se ohladi.

Omekšali margarin umutite sa prah šećerom, zatim dodajte kašiku po kašiku mlakog fila i mikserom neprestano miksajte fil dok se ne sjedini sa margarinom i postane fini glatki krem.
Pripremljeni fil ostavite sa strane.

FIL OD VIŠANJA:
U posudu stavite višnje sa šećerom da proključaju ( mogu sveže, iz kompota, iz zamrzivača),
U100ml soka od višanja ili vode razmutite gustin, te dodajte u provrele višnje, mešajte neprestano dok se zgusne.
Kada su se višnje zgusnule kuvati još koji minut i skloniti sa vatre.

POSTUPAK FILOVANJA:

Umutite slatku pavlaku, pazite da ne preterate jer će se zgrudvati, ostavite je u frižideru do filovanaja.

SAVET:
Moja preporuka kako da lakše i jednako nafilujete kore filom, da vam fil jednako bude na sve kore, sa dresir kesama za šlag -kesice za šlag 
 U dresir kesi za filovanje stavite umućenu slatku pavlaku,  u drugoj kesici stavite čokoladni fil (tako će puno biti lakše da jednako nafilujete kore.)
Drugi moj savet da tortu filujete u kalupu s obručem tako će torta biti ravna i jednako nafilovana.

POSTUPAK:
Ukalup stavite prvu koru, poprskajte je malo mlekom ili sokom od višanja
- zatim premažite tankim slojem slatke pavlake
-onda preko stavite i premažite čokoladnim filom
zatim preko čokoladnog fila premažite fil od višanja
-opet premažite tankim slojem slatke pavlake.
Stavite drugu koru, opisani postupak filovanja ponovite još četiri puta i završite sa šestom korom.
koru poprskajte sokom ili mlekom i ponovite postupak kao kod prve kore.
Na kraju stavite šestu koru malo je poprskajte sa mlekom, slatkom pavlakom premažite celu tortu.
Tortu ostavite da se dobro rashladi a zatim je dekorišite po želji.

DEKORACIJA:
Umutite šlag sa gaziranom vodom, rashlađenu tortu dekorišite umućenim šlagom i ukrasite po svojoj želji.