Претражи овај блог

понедељак, 10. јануар 2022.

SLANA TORTA OD TOST HLEBA











Slane poslastice koje krase svaku slavsku trpezu ..i bez koje se ne može.. 
Među njima je veoma ukusna slana torta od tost hleba koja se ne peče ..Slana torta je brza i veoma laka za pripremu..
Neodoljiv ukus mekog tosta u spoju sa majonezom, pavlakom, kiselih krastavčiċa i ajvara..
Šta od toga ima lepše..
Prijatno!

Potrebno je:
  • 16 parčeta tost hleba
  • 250g kisele pavlake
  • 250g majoneza
  • 150g pilećeg parizera
  • 100g sira
  • 2 kisela krastavčića
  • 3 kuvana jajeta
  • 1 kašika ajvara
  • 100g kačkavalja
Priprema:
  1. U činiju dodajte kiselu pavlaku i majonez, kašikom dobro sjedinite..
  2. Ostavite 4kašika za kasnije da se premaže torta.
  3. Umućenu pavlaku i majonez podelite na tri jednaka dela..
  • Prvi deo:
Dodajte sitno iseckane krastavčiće, kuvana jaja sitno izrendana.
  • Drugi deo:
Dodajte jednu kašiku ajvara i 50g izrendanog kačkavalja.
  • Treći deo:
Dodajte izrendani pileći parizer i izrendani sira..
  1. Korice hleba nožem zaseći sa svih strana i sklonite.
  2. Na tacni ili odgovarajućem tanjiru poređajte tost hleb od po 4 parčeta.
  • Premažite hleba prvim filom,zatim poređajte opet drugi red tost hleba premažite drugim filom.
  • Poređajte opet preko tost hleb i premažite na kraju sa trećim filom..
  • Na kraju poređajte preko i poslednji red tost hleba.. Ostatkom fila od majoneza i kisele pavlake premažite celu tortu od hleba,zatim preko izrendati kačkavalj i kuvano jaje..
  • Tortu ukrasite krastavčićima na kolutove ili po svojoj želji..
Napomena:
Slanu tortu od tost hleba napraviti dan ranije da  odstoji i dobro se stegne, kako bi se lakše isekla  na šnite, i sjedinila svoje ukuse..
Prijatno!
















понедељак, 27. децембар 2021.

ROLOVANA SVINJSKA PLEĆKA










Vikendom volimo da se porodično okupimo na nedeljnom ručku.
Svaki put želim da ih iznenadim sa ukusnim ručkom, i uvek se oduševe mojim kulinarijama...

  Za ručak spremila sam  rolovanu svinjsku plećku sa puno aromatičnih začina i mesnih dodataka koji mesu daju poseban ukus i šmek kada se ispeče..
Za posebne prilike  rolujem meso od plecke .
Šta je sve potrebno  pogledajte u detaljnijem opisu.



POTREBNO JE:

 2,5 kg -3 kg svinjske plećke
 250 g praške šunke
100g kulena
 250g kačkavalja
 1 čaša piva
  senf
  grančica ruzmarina
 1 kašičica majčine dušice
 1 kašičica suvog bosiljka
  so
  biuber crni
 50g slanog kikirikija
3 svinjske masti



PRIPREMA PLEĆKE ZA ROLOVANJE I PEČENJE:


Svinjsku plećku istanjite gde je potrebno, zasecite meso uzduž naizmenično  sa jedne i sa druge strane, ne do kraja.
Meso plećke rasirite i istanjite tučkom, zatim posolite i pobiberite sa svih strana.
 Unutrašnju stranu mesa koju treba rolati premažate dobro senfom i  pospite sušenim bosiljkom.
 Preko toga stavite red kulena, zatim red praške šunke, pospite sitno iseckanim  kikirikijem i sitno seckani
 sveži ruzmarin.
 Odozgo stavite red kačkavalja sečenog na listiće te  pospite i začinite mačjinom dušicom.
 Meso urolajte i vežite koncem  (ili kupiti gotove mrežice za rolovanje mesnih rolata).
 Uvecem sudu zagrejatie svinjsku mast, zatim rolovanu plećku zapecite sa svih strana da porumeni .
 Preručite plećku u pleh sa zagrejanom svinjskom mašću i pecite u zagrejanoj rerni na 250c oko 20 minuta, zatim smanjite na 180c i tako pecite do kraja pečenja.
 Svinjsku plećku povremeno nalivajte  pivom.
  Služite je rolovamo meso toplo uz pire krompir, rolovano meso je veoma je ukusno i kada se ohladi.
 PRIJATNO!




,






петак, 10. децембар 2021.

POSNE CRNO-BELE URMA[ICE







Crno-bele posne urmašice..sočne..meke tope se u ustima..
Jednostavn, traicionalni kolač koji se rado jede i sladi za vreme posta..





Potrebno je:

  • 2čaše ulja- (čaša od jogurta)
  • 1 čaša voda
  • 2 čaše šećera
  • 700gr.do 800gr. mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakaa
  • 100gr. mlevenih oraha


Za sirup:

  • 500gr. šećera
  • 2 kesica vanilin šećer
  • 500ml vode
  • 3 kriški limuna


Priprema:
Sirup:

  • U šerpi sipajte šećer, vodu, vanilin šećer i kriške limuna, stavitena vatri da provri.Kuvajte sirup 10 do 15 minuta.

Sirup ostavite da se ohladi



  1. Posudu sa vodom i uljem stavite na vatri da provri, zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo.
  2. Neprestano mešajte varjačom sve dok se ne zgusne masa.
  3. Posudu sklonite sa šporeta i dobro mikserom izmiksajte smesu.
  4. Testo podelite na dva jednaka dela , u jedan deo smese dodajte 2 kašike kakaa, dugi deo testa ostaje beo. 
  5. Smesu pokrijte sa prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi..
  6. Od hladnog testa pravite urmašice
  7. Rukama od testa formirajte kuglice veličine oraha.
  8. Preko renda rastanjite kuglicu testa rukama, zatim urolajte da na testu i urmašici ostane šara.
  9. Drugi oblik urmašice , rukama formirajte valjak , zatim spojite krajeve u krug.
  10. Na sredinu okruglih urmašica stavite po pola kašičice mlevenih oraha
  11. Urmašice ređajte na podmazan plehi pecite na 180 stepeni oko30 minuta dok ne porumene.
Gotove , vruće urmašice staviti u hladan sirup jednu po jednu , zatim ih složiti u pleh , preliti ih ostakom hladnog sirupa.

Urmašice ostaviti u sirupu da odstoje što duže, najbolje je  preko noći da odstoje i upiju dovoljno sirupa da budu što više sočne i ukusnije.

Prijatno!











уторак, 30. новембар 2021.

POSNA PITA OD MLINACA SA PRAZILUKOM I KROMPIROM





Posna pita od mlinaca sa prazilukom i krompirom..Hrskava  i ukusna pita..
Posna i jednostavna za pripremu, pita je tako ukusna odmah se pojede..
Moja preporuka (slobodno dupla mera sastojaka za pitu) ovo je mala količina za jednu pitu koja je toliko dobra a tako ukusna..
Ukus pite od mlinaca sa prazilukom i krompirom podseća, kao na bakine kore koje je pekla na plotni na šporetu na drva... 
Ako ne verujete probajte..
Pripremila sam vam video , pa možete da vidite  kako sam pripremila pitu ..
Zapratite me na istagramu - @recepti_iz_mickine _kuhinje
Prijatno!

POTREBNO JE:
Za podlogu:
  • 500g gotovi mlinci-         (drugi put praviću kore sama)
  • Pleh veličina -30x20cm
Nadev:
  • 2 struka praziluka
  • 2 srednja krompira
  • so
  • suvi biljni začin
  • biber mleveni
  • ulje

PRIPREMA:
  1. Omekšati kore -MLINCI
  2. Na vatri stavite vodu posoljenu sa malo soli da proključa.
  3. U vreloj vodi potapajte jednu po jednu koru (mlinci),  držati nekoliko sekundi pa izvadite je rešetkastom kašikom iz vode , postupak ponovite sa ostalim korama.

Priprema nadeva:

  1. Praziluk nožem sitno iseckajte, krompir krupno izrendajte na rende.
  2. U tiganj sa uljem propržite praziluzka, malo da omekša, pa dodajte izrendani krompir.
  3. Na laganoj vatri dinstajte povrće sve zajedno da omekša oko 10 minuta, posolite po svom ukusu i začinite začinima.
 Postupak ređanja pite:
  1. U podmazan kalup stavite jedan red kora -mlinci, zatim ravnomerno rasporedite po kori nadev od praztiluka i krompira.
  2. Ponovite postupak, složite drugi red kora mlinci , nadev i završite sa korom - mlincima.
  3. Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 200stepeni oko 30 minuta, dok kora ne porumeni i poprimi zlatno žutu boju.
PRIJATNO!












 

недеља, 28. новембар 2021.

POSNA SARMA I SUVA PAPRIKA











POTREBNO JE:


  • 3 glavice crnog luka 
  • 1 struk praziluka
  • 2 šargarepe
  • 200gr pirinča
  • 1-2 krompira
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 10 komada suvih paprika
  • 1 kašičica suvi biljni začin
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  •  lovorov list
  •  biber mleveni
  • biber u zrnu
  • 1 kašika brašna
  •  so po ukusu
  •  3 grančice peršuna
  • ulje po potrebi

PRIPREMA:

Sitno iseckati crni luk,i prazi luk (moze u elektricnom secku).
Luka izdinstati na ulju.

Za to vreme pirinač potopiti u vodu, beli luk sitno iseckati.
Šargarepu izrendanu, celer i peršun, dodati u luk, dinstati jos oko10 minuta.

Potopljeni pirinač ocediti od vode, zatim ga dodati u luk i dinstati sve zajedno jos desetak minuta.

 Skloniti sa šporeta, dodati mešavinu biljnog začina, biber, posoliti po ukusu, izrendani krompir i list pešuna seckanog.  
Sve zajedno promešati, zatim uviti sarmu i napuniti suve paprike.

PRIMER :
 (Na tanjiru staviti ocisceni list kupusa,staviti kasiku smese od pirinca i povrca,sa obe bocne strene list saviti i uviti list u rolnu- sarmu)
 Udubokoj šerpi poredjati nekoliko listova kupusa,poredjati red uvijene sarme pa red punjene suve paprike.

 Ponavljati postupak sve dok ima fila od pirinča, naliti vodom, prekriti listovima kupusa i poklopiti poklopcem.
 Kuvati na srednjoj temperaturi oko2 do 3 sata.

 Kada je prošlo odredjeno vreme,sarmu i paprike skuvane treba ih zapeći u zagrejanoj rerni na 200c oko30 minuta.(skinuti poklopac).

 Za to vreme napraviti zapršku, u tiganju zagrejati ulje dodati kašiku brašna i kašicicu mlevene paprike.
 Zatim izvaditi šerpu sa sarmom i paprikom,  preliti preko zaprsku od brasna i paprike,vratiti nazad u rernu i zapecći još 10 minuta.
 PRIJATNO!





четвртак, 25. новембар 2021.

RAFAELO BOMBICE



Rafaelo bombice... fine,slatke bombice.. mirišu na kokos ,vanilu i belu čokoladu...
Još jedan najlepši , ukusni kolač koji je krasio našu slavsku trpezu..
Jednostavne rafaelo bombice, brzo i lako se pripremaju, mana im je što sa tanjira brzo nestanu...


SASTOJCI:

  • 500ml slatke pavlake
  • 2 pudinga od vanile
  • 200g bele čokolade
  • 100g kokosa
Još..
  • 150g kokosa za valjanje
  • 100 g pečenog lešnika 
PRIPREMA:

  • Slatku pavlaku 400ml stavite na vatri da uzavri, u ostatak100ml slatke pavlake razmutite 2 kesice pudinga od vanile .


  • Puding od vanile sipajte u provrelu slatku pavlaku, neprestano mešajte da se smesa skuva i zgusne.

  • U vrelu smesu od pudinga dodajte 200g bele čokolade, mešajte dok se ne otopi, zatim dodajte 100g kokosa, izmešajte smesu i sjedinite.
 
  • Smesu za rafaelo ostavite da se potpuno ohladi.
  • Od hladne smese pravite bombice, u svaku stavite pečeni lešnik i uvaljajte u kokos.
  • Prijatno!