Претражи овај блог

петак, 27. мај 2022.

Rupičasti kolač sa jagodama





Rupičasti kolač sa jagodama

Fini voćni kolač jednostavan, patišpanj izbušen rupicama, ispunjen pudingom od jagoda i jagodama...



Sastojci:

200gr jagoda

ZA KORU.:

4 jaja

150g šećera

1kesica vanilin šećer

100ml ulja

150 ml mleka

250g brašna

1 kesica praška za pecivo

ZA FIL:

500ml mleka

3 kašike šećera

1 kesica pudinga od van ile

100g margarina


Predhodno jagode operite, isecite na sitnije komadiće i ostavite da se ocede od vode.

75g želea sa ukusom jagoda

200ml vode

PRIPREMA:

Posebno razdvojite belanca od žumanaca.

Zatim belanca umutite u čvrst sneg,  postepeno dodajte  vanilin šećer i šećer kašiku po kašiku uz neprestano miksanje mikserom.

U čvrst sneg od belanca dodajte žumanc po žumanc i dalje muteći mikserom dok se masa sneg od belanaca i žumanca ne sjedine u finu masu.

Dodajte tečne sastojke, mleko i ulje, zatim dodajte i umešajte suve sastojke, brašno izmešano sa praškom za pecivo.

Izmešajte lagano i sjedinite smesu.

Pripremljenu smesu isipajte u pripremljeni pravougaoni kalup prečnika 21x31 koji je obložen pek papirom za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko20 do 30 minuta, dok ne porumeni.

Iz rerne izvaditi koru, odmah na pečenoj vrućoj kori drškom varjače izbušiti rupe.

FIL:

Želatin 75g pomešajte u 200ml vode i ostavite sa strane

U odgovarajuću posudu zagrejte 400ml mleka sa šećerom da provri, sipajte puding od jagoda pomešan sa preostalim mlekom, i skuvajte pudin ređe gustine kao kašu.

Zatim želatin sa ukusom jagoda dodajte u vrelu masu pudinga od jagoda i izmešajte da se sjedini smesa.

Gotovu vruću smesu od jagoda pola sipajte preko izbušene kore, varjačom premažite rupice kako bi fil što dublje popunio rupice na kori, zati složite polovinu iseckanih jagoda i opet preko prelijte ostatak fila od jagoda.

Na kraju preko fila poređajte jagode koje su ostale.

Kolač ohladite u frižideru , secite  na kocke i služite se u finom voćnom ukusu jagoda














 

петак, 20. мај 2022.

OBIČAN ROLAT SA JAGODAMA


Jednostavan, običan rolat, obogaćen vanil kremom  i jagodama... Prava fantazija ukusa za puna nepca...

Veoma je ukusan i mirisan, kada se proba vraća u detinjstvo.. kao nekada ...kada smo kao deca znali da uživamo u jednostavne i obične poslastice..

Potrebni sastojci:

  • Jagode 300g

Za patišpanj:

  • 5 jaja
  • 100g šećera
  • 100g brašna

Za fil:

  • 600ml mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 kašiike gustina
  • 10kašika šećera
  • 125g  margarina
  • 100g šećera u prahu

Dekoracija:

  • 100g šlaga
  • 200ml gazirane vode

Priprema patišpanja:

  1. Posebno izdvojite belanca od žumanaca, mikserom umutite belanca u čvrst sneg postepeno dodajući šećer kašiku po kašiku.
  2. Zatim dodajte postepeno žumanac po žumanac uz neprestano mutenjem mikserom.
  3. Dodajte brašnoi i lagano sjedinite smesu.
  4. Pripremljenu smesu isipajte i ravnomerno rasporedite  u plehu od šporeta koji je obložen masnim papirom.
  5. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20minuta dok blago ne porumeni.
  6. Gotov rolat izvadite iz pleha i odmah urolajte kraćom stranom zajedno sa  papirom, ostavite tako da se ohladi.

Priprema fila:

  • U odgovarajućoj posudi sipajte 500ml mleka i šećer , stavite na vatri da uzavri.
  • Zatim u 100ml mleka rastvorite mešavinu pudinga od vanile i gustin, sipajte uzavrelo mleko mešajte neprestano dok se ne zgusne.
  • Gotov puding ostavite da se ohladi.
  • Mikserom umutite margarin i šećer u prahu, zatim dodajte kašiku po kašiku mlakog pudinga od vanile, mikserom miksajte i sjedinite fil.

Finalni postupak:

  • Skinite papir za pečenje sa hladnog rolata.
  •  Na kori nanesite fil i ravnomerno ga rasporedite.
  • Jagode oprane isecite na željene komade i rasporedite po kori.
  • Zatim rolat pomoću papira čvrsto urolajte , uvijte rolat u prozirnu foliju i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći da odstoji da se dobro stegne.
  • Umutite šlag sa gaziranom vodom, umućenim šlagom premažite ceo rolat, ukrasite rolat po vrhu šlaga jagodama.
  • Rolat isecite poprečno na šnite i služite se i uživajte u slasti najobičnijeg bogartog rolata sa jagodama..
  • Prijatno!




 




субота, 14. мај 2022.

DOMAĆA LIMUNADA






Domaća limunada, pravi, osvežavajući ukus limunade na domaći način....

Potrebno je:

  • 4 limuna
  • 2 limontusa
  • 1 kg šećera
  • 8 l vode



Priprema:

  1. Limun sitno iseckajte sa sve korom ili sameljite u blenderu ili na mašini za meso.
  2. U dubokom loncu dodajte samleveni limun, šećer, vodu, limontus. Povremeno izmešajte sve sastojke sa vodom, poklopite lonac  i ostavite da odstoji 8h.
  3.  Najbolje je ostaviti da odstoji preko noći mešavinu sa limunom, uz povremeno mešanje kašikom.
  4. Sutradan limunadu procedite kroz sito ili cediljku.
  5. Zatim napunite staklane flaše ztvorite poklopcem i ostavite u fižideru ili na nekom hladnom mestu.
  6. Uživajte u finom ukusu osvežavajuće  limunade...

Prijatno















четвртак, 5. мај 2022.

SEMIFREDDO SA PLAZMOM I MALINAMA








Semifreddo osvežavajuća letnja poslatica..u slatkoj kombinciji..bele čokolade...plazme..maline...Savršena poslastica za sva čula...koja može da se pravi od raznog voća, maline,jagode,kupine,borovnice i td.
Inače Semifreddo je smrznuta poslastica slična sladoledu koja se uglavnom pravi od žumanca,pavlake,šećera,čokolade uz dodatak bobičastog i koštunjavog voća...




POTREBNI SASTOJCI:
4 jaja
4 kašike šećera
200g bele čokolade
500g slatke pavlake
200g keksa plazme
100g malina

Priprema.
Odvojite belanca od žumanaca- belanca ostvite sa strane i iskoristite i napravite puslice ili što šta po vašoj želji.

Mikserom umutite žumanca sa šećerom da pobele.

Umućena žumanca stavite na pari da se kuvaju-  primer: stavite veću šerpicu sa vodom i zagrejte vodu do ključanja ,zatim smanjite temperaturu vatre te stavite posudu sa umućenim žumancima.

Varjačom neprekidno mešajte masu oko5 minuta a nakon toga stavite belu čokoladu izlomljenu na kockice,.
 Posudu sklonite sa vatre dovoljno je  da se čokolda otopi, mešajte varjačom dok se čokolada ne otopi i sjedini sa žumancima.

Umutite slatku palaku, te dodajte smesu od žumanaca sa belom čokoladom, lagano izmešajte i sjedinite smesu.
Keks plazmu izlomite na sitnije komadiće. za kasnije sa strane odvojite 2 kašike izlomljenog keksa.

Pravougaonu posudu 11x21cm obložite prozirnom steč folijom ili kesom- može i neka druga posuda koju imate i  obična najlonska kesa , nije problem.

POSTUPAK REDOSLEDA:
BELI I ŽUTI FIL:
Fil beli sa slatkom pavlakom i belom žokoladom podelite na dva jednaka dela, u jedan satvite komadiće keksa plazme i izmešajte, a drugi deo ostaje žuti.

Na dno kalupa pospite izlomljene komadiće plazma keks, a zatim preko isipajte polovinu belog fila od slatke pavlake,te poređajte sveže maline (mogu i smrznute maline) drugi žuti fil sa plazmom isipajte preko malina i ravnomerno rasporedite .

Na kraju poslasticu pokrijte krajevima prozirne folije.
Semifreddo ostavite u zamrzivaču 5-6 sati da odstoji a najbolje je da ostavite da prenoći i sutradan se
 sladiti.
Ohlađeni semifreddo okrenuti na tacni, zatim ukrasiti malinama, ili umućenom slatkom pavlakom i posuti keksom.. po vašoj želji... .
Savet.
Pre sečenja  semifredda na šnite nož potopite u vreloj vodi a zatim sečite šnite.
Prijatno!












































субота, 26. март 2022.

PRAVE AMERIČKE PALAČINKE







Američke palačinke najbolje  do sada koje sam pravila...
Palačinke su meke i veoma slasne uz dodatak nekog voća i čokolade budu prave ameri palačinci..fine i preukusne..
Američke plačinke prave se od gušće smese umućenih jaja sa praškom za pecivo, a fora im je da budu  male i debele.. puno slatke i sočne..
Ja sam im dodala višnje i prelila  sa puno čokolade ..vi kako želite..uradite po svojoj želji...

Evo i slike palačinaca..opet sam  pravila Američke palačinke i prelila sa voćem od kupina i čokolade..mmmm..mmnjami..

Potrebno je  za 25 do 30palačinki

  • 2 jaja
  • naprstak soli
  • 3 kašike šećera
  • 200ml mleka
  • 2 kašike ulja
  • 200g brašna
  • 1kesica praška za pecivo
  • 1kesica vanilin šećer
Čokoladni preliv:
  • 100g čokolade
  • 1 kašika nutele ili eurokrema
  • 100ml slatke pavlake
  • 100ml umućene slatke pavlake
  • Priprema:

  • Napravite prvo čokoladni preliv a zatim pecite palačinke .

  • Čokoladu i eurokrem otopite na laganoj vatri, dodajte slatku pavlaku.
  • Mešajte kašikom da se sjedini čokolada sa slatkom pavlakom, paziti da ne provri.
  • Čokoladnu glazuru poklopite i držite na toplom mestu.
  • Mikserom umutitte slatku pavlaku i ostavite sa strane.
  1. Posebno odvojite žumanca od belanaca, belanca umutite u čvrst sneg.
  2. U drugoj posudi izmešajte viljuškom žumanca, dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, šećer , vanilin šećer,so, mleko i ulje.
  3. Zatim smesu spojite sa umućenim belancima.
  4. Na laganoj vatri zagrejte tiganj, sipajte smesu malom kutlačom oko 40ml na zagrejani tiganj da palačinke budu prečnika 10cm.
  5. Kada se na palačinke pojave sitni mehurići špatulom okrenute i pržiti drugu starnu palačinke.. mnogo kraće pecite drugu stranu nego prvu.
  6. Pecite oko pola minuta do 1 minuta sa jedne i sa druge strane.
Dekoracija palačinki.

  • Gotove palačinke složite jednu na drugu, predhodno svaku palačinku premažite čokoladnim prelivom, po vrhu stavite maline .
  • Palačinke služite uz umućenu slatku pavlaku..uz ledenu poslasticu...sladoled.
  • Savet!

  • Palačinke pecite na laganoj temperaturi da bi zadržale lepu nežnu  žutu boju.
  • Smesa za palačinke treba biti gušće strukture, nikako ne mešajte smesu kašikom, da se smesa nebi razrediila .
  • Tiganj teflonski nije potrebno premazivati, možete na početku prženja malo premazti  margarinom ili uljem...Kasnije kada se tiganj zagreje palačinke će se super peći.
  • Pecite palčinke po jednu ili po dve do tri i četiri, zavisi sve od veličine vasag  tiganja..







Ove američke palačinke pravila sam male veličine malog prečnika , mera za smesu bila mi je obična kašika....Zbog nedostatka preliva napravila sam preliv sa čokoladom koju sam otopila sa malo mleka,  šećera i ulja..
 Slike ovih palačinaca morla sam da dodam u albumu da vam dočaram kako su izgledale.!Mnjam...mmm..