Претражи овај блог

уторак, 12. јул 2022.

PITA ZA GIROS










 AROMATIČNA PITA ZA GIROS

POTREBNO JE:

400g brašna
1/2 kesica suvog kvasca
100ml mleka
100m vode
1kašičica šećera
1 kašičica soi
1 kašika suvog začina majčine dušice-ako ne volite ne mora
2 kašike maslinovog ulja

PRIPREMA :

U maloj posudi aktivirati kvasac, sipati toplo mleko, vodu i šećer.Promešati kvasac i ostaviti na toplom da nadodje
U vanglicu za mešenje testa sipati brašno, suvi začin majčine dušice, kašičicu soli i  maslinovo ulje
Nadošlim kvascem zamesiti testo, ako je testo lepljivo dodati brašno po potrebi . Mesiti testo sve dok nije lepljivo i ne lepi se  za ruku.
Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da narasta oko 30minuta
Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenoj radnoj površini , razmesiti testo i podeliti ga na 10 jednakih loptica
Svaku lopticu premazati  ujem i ostaviti da odstoji i narasta još10 minita
Tiganj  staviti da se dobro zagrejati na vatri
 Svaku lopticu oklagijom razvući veličine tanjira, staviti je u vruć tiganj i peći je sa oko 3 minita sa jedne strane pa okrenuti drugu staranu
Postupak ponoviti sa ostalim lopticama od testa.
Koru pite kako se ispeče odmah stavljati u plastičnoj kesici i uviti je da bi bila topla i mekana.





SLIKA -- AROMATIČNA PITA ZA GIROS--kora je tanja, mirišljava i puno ukusna













 MEKANA PITA  ZA GIROS
POTREBNO JE:



400g brašna
250ml mlakog mleka
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1/2 kesic epraška za pecivo
3 kašike ulja

PRIPREMA:
 U maloj činiji  u toplom mleku aktivirati  kvasac i šećer.
U posudi za testo sipati aktivirani kvasac, dodati prosejano brašno izmešano sa praškom za pecivo i kašičicom soli.
Rukom zamesiti testo, ako se pri mešenju testo lepi za ruku dodati malo brašna i umesiti testo koje se ne lepi za ruku
Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da  naraste i  udvostruči masu.
Naraslo testo preručiti na radnoj površini , premesiti  i podeliti na 10 jednakih loptica
Svaku formiranu lopticu premazati uljem i ostaviti jo10 minuta da odstoji da malo narastu.
Na radnoj površini oklagijom razvući lopticu od testa veličine plitkog tanjira
Tiganj zagrejati bez ulja pa peći razvučeno testo , oko 3 minuta je dovoljno peći  sa jedne starne okrenuti sa druge strane.
Pečene pita giros odmah pokriti ili uviti u plastičnoj kesi kako bi što duže ostale mekanei elastične.


SLIKA--OVAKO IZGLEDA MEKANA PITA ZA GIROS--kora je malo deblja , mekana i ukusna

CACIKI SALATA I GIROS IZ RERNE

   



POTREBNI SASTOJCI :

Za:
Aomatična Caciki salata


  • 2 krastavca
  • 400ml gustog jogurta
  • 100ml kisele pavlake
  • 2 čena belog luka
  • 2 grančice peršuna
  • Mirodjija seckana
  • 1 kašičica origano
  • 1/2 ocedjenog limuna
  • So po ukusu


Marinada za meso sa začinima

  • 1kg-2 kg svinjskog mesa od buta- junetina, piletina jagnjetina -po svom ukusu
  •  So 
  • Biber
  • 2 kašike senfa
  • 1 kašika mlevene slatke paprike
  • 3 kašike origano začina
  • Jedna grančica ruzmarina
  • 200ml maslinovog devičanskog ulja
  • 3 čena belog luka

Priprema:

Aromatična -Tzatziki salata - ili - Caciki salataDan ranije, kao i meso pripremiti Cicaki aromatičnu salatu, da se ukusi sjedine da salata ima onaj svoj šmek..

  1. Predhodno krastavac ogulite i narendajte  na sitnije  rende.
  2. Krastavac posolite i ostavite da odstoji 20 minuta, zatim rukama dobro procedite od viška vode.
  3. U činiju za salatu kašikom izmešajte krastavac, jogurt, kiselu pavlaku, sitno naseckani beo luk, sitno naseckani  sveži peršun, dodati maslinovo ulje i iscedjen limunov sok.
  4. Salatu pripremljenu ostavite u frižideru da se dobro ohladi pre služenja.


Potrebno je:
Za prilog je potrebno povrće

  • Naseckani paradajz 1-2 komada
  • Krastavac narezan na komadiće
  • Naseskani crni luk na rebarca
  • 1kg krompira za pomfrit ili ispržiti 1/2 kg smrznutog krompira za pomfrit
  • ulje za pržnje
  • Majonez po želji
  • Kečap po želji

PRIPREMA MESO U MARINADI
  • Dan ranije pripremite meso u marinadi sa začinima.
  •  Meso za marinadu stavite u komadu ili malo deblje šnicle.
  • U većem sudu dodajte sve suve začine, grančicu ruzmarina, senf i maslinovo ulje,kašikom sve izmešajte.
  • Meso u komadu ili svako  parče na šnicle premazati pripremljenom marinadom, ja sam dodala nekoliko kremenadli.Kremenadle sam zasekla malo ivice sa strane kao što je na slici.
  • Meso marinirano složitie u istom sudu, pokrijte providnom folijom i ostaviti preko noći da odstoji u  marinadi.
  • Tako marinirano meso ostaviti da odstoji preko noći
  • Meso što je duže u marinadi, poprimiće  začine i biće mekanije
  • Pleh od šporeta stavite u rernu na 200c stepeni da se dobro zagreje.
  • Zagrejani pleh izvadite iz šporeta, po dnu pleha poredjajte meso iz marinade.
  • Zatim pleh staviti što bliže gornjim grejačima , peći na 200c stepeni ok 40 minuta.
  • Pečeno meso izvadite iz rerne, malo ohladite,zatim oštrim nožem isecite meso na sitnije i tanje parčiće ili šnite
  • Na pola pečenja pleh sa mesom izvadite iz rerne okrenite drugu stranu mesa da se dopeče.
  • Odmah toplo servirajte na pitu za giros, dodatjte priloge po svom ukusu 
  • Stavite na tanjiru suvu pitu za giros, poredjajte komadiće mesa po izboru, dodajte malo crnog luka na rebarca,malo krastavaca na komade, malo paradajza na komade, vrući pomfrit, majonez i na kraju aromatičnu salatu Caciki ili kako je Grci zovu "Tzatziki" salata.
  • Giros uviti ili urolati u pitu, tortilju i služiti se.
Prijatno!

SAVET!

Sve sastojke za  giros može se ranije pripremiti kako bi se lakše napravio giros.
Salata Caciki dan ranije pripremite, jer je lepša, ukusnija kada ostoji ima gustinu i fantastičanu aromu.
Meso takodje dan ranije marinirajte i pripremite
Pitu za giros  ranije umesite i ispecite,  možete tople pite zamrznuti u zamrzivaču, kada je potrebno izvadite ranije da se odmrznu pa ih malo podgrejte kada vam bude ostali prilog gotov.

NAPOMENA!
Giros da bi bio uksniji i podsećao ukusom kao da ga jedete u Grčkoj, meso treba biti vruće,  a pomfrit, i prilog sveže pripremljeni.
Krompir za pomfrit ispekla  sam u istom plehu u rerni gde se peklo meso na malo masnoće, na oko 20 minuta  na 200c stepeni.
PRIJATNO!











субота, 25. јун 2022.

ROLOVANA BAKLAVA SA KEKSOM I MALINAMA


 

    Rolovana baklava sa keksom i malinama, jako mirisna i veoma ukusna...    

Tačno 2017 god. pravila sam ovu baklavu za Badnje Veče pred Božić, ali od smrznutih malina, sećam se da je bila uksna i neodoljiva.

Sada sam je pravila od svežih malina..baklava je bila sočna, mirisna i punoo ukusnija.. Samo ću da kažem da mi se baklava više dopala od svežih malina...cela kuća mi je mirisala na maline..mmm..opet ima da je pravim dok ima malina..Dodala sam nove slike baklave od malina u ovaj stari post  koje sam slikala ..pa vidite kako je bila dobra...a tek ukus...

Probajte je ...                           











POTREBNI SASTOJCI:

500g Tankih kora ya baklavu
300gr Izmrvljenog plazma keksa
300gr Mlevenih oraha
400g maline-sveže ili smrznute
250g margarina

SIRUP ZA PRELIVANJE BAKLAVE

600ml Vode
700g  Šećera
 1 Vanilin šećer
pola limuna




PRIPREMA:

Plazma keks uvite u krpu i čekićem za meso izmrvite.
Orahe samleti i sjedinite sa keksom.
Maline sveže ili pripremiti smrznute
U malom sudu otopite margarin

SIRUP
Odmah skuvajte sirup, da bi bio hladan kada se baklava ispeče .
Stavite šećer i vodu  da se kuva.

Kada sirup provri, kuvajte još 5 minuta, zatim skolonite sa vatre da se ohladi.
 Može te dodati po želji limun isečen na kolutove


Odvojite po 2 kore ako su deblje,  ili po 3 kore ako su tanje .
Na radnoj pšovršini stavite jednu koru, premažate je otopljenim margarinom, složite drugu koru premazate otopljenim margarinom, potom složite treću koru, premažite margarinom pospite mešavunu od plazme keksa  sa mlevenim orasima.
Zatim  pri dnu kore po keksu  poređajte  maline.



Koru uvujte i urolajte u rolat, lagano je suzbite sa jedne i sa druge strane da ima izgled kao da je zgužvani rolat, ako su  maline sveže ne gužvati rolat.


Četvrtasti kalup podmažite otopljenim margarinom,  rolate baklave poredjate u četvrtasti pleh.


Nastaviti sa rolanjem kora sve dok ima keksa i maline.Ako nestane voća, moze se rolati baklava samo sa keksom i orasima.

Rernu predhodno zagrejte na 200stepeni, pecite baklavu oko 20-25 minuta

Pečenu baklavu odmah prelijte sa ohladjenim sirupom, baklavu ostavite oko 3h da odstoji kako bi upila sav sirup i bila puno sočna.
Baklavu iseci na parčad i sluziti.

SAVET!

Rolanu baklavu sa svežim malinama isecite odmah pre pečenja i prelijteje sirupom.
 Umesto malina može višnja koju predhodno očistiti od koštica.
Baklava je posna i odlična je poslastica za vreme posta.
Prijatno!














недеља, 19. јун 2022.

KUMINE HRSKAVE KOCKE SA VIŠNJOM




  • Višnja kolač, je omiljeni kolač mog sina Marka.

Volim ovaj kolač da pravim, mislim da nema osobe koja ne voli ovu poslasticu sa višnjama. Kolač je vazduštast i osvežavajući  sa puno sočnih višanja , nije puno sladak i brzo  se napravi. Kolač  je najlepši i lepo miriše  kad se napravi od svežih višanja.Kad je sezona višanja svaka domaćica voli da napravi svoj najukusniji i najlepši kolač, kao da se takmičimo čiji će kolač biti najbolji . Recept i preporuku za ovaj kolač sam dobila od moje kume Vesne, pravila sam ga više puta, uvek je najbolji  i savršeno izgleda. Želela sam da  napišem ovaj post za stari  recept o kolaču  sa višnjama  koje su nekada pravile naše bake , naše mame i moja kuma . Višnja  kolač je kolač mog detinjstva i moje dece .Hvala ti moja kumo!


POTREBNO JE:

4 JAJA
1 PRSTOHVAT SOLI
2 ČAŠE ŠEĆERA
1 ČAŠA ULJA
1ČAŠA JOGURTA
2,5 ČAŠE BRAŠNA
1 KESICA PRAŠKA ZA PECIVO
400-500g SVEŽIH VIŠANJA-ILI ZAMRZNUTE VIŠNJE
2 KESICE VANILINOG ŠEĆERA

JOŠ
ZA PODMAZIVANJE KALUPA
MALO ULJA
3 KAŠIKE BRAŠNA
ŠEĆER U PRAHU PO POTREBI

PRIPREMA:
Predhodno pripremiti višnje-

-višnje oprati i očistiti od koštica, zatim ih dobro ocediti od viška soka

Ocedjene višnje poredjati na tacnu za tortu, posuti višnje sa šećerom

Tacnu protresti sa višnjama kako bi višnje  bile pošećerene

PRIPREMA KOLAČA

U činiju posebno odvojiti belanca od žumanca

U belanca dodati jedan prstohvat soli, zatim belanca umutiti u čvrst sneg
  dodati  kašiku po kašiku šećera.

Umućenim belancima dodati žumanca,  jedan po jedan žumanac uz neprekidno miksanje miksera.
Kada su umućena žumanca sa belancima dodati ostale sastojke, ulje jogurt i prosejano brašno sa praškom za pecivo.
Varjačom lagano promešati masu i sjediniti je u finu glatku masu bez grudvica.
Pravougaoni kalup podmazati uljem i posuti brašno, kalup rastresti sa brašnom tako da je svuda dno pokriveno brašnom.
Umućenu masu celu izručiti u kalup, višnje poredjati po vrhu po celom  testu.
Na kraju posipati vanilinim šećerom ceo kolač po vrhu .
Rernu predhodno zagrejati na 200c pa smanjiti na 180c, kolač peči na 180c oko 30 minuta
Kolač ohladiti a zatim seći na kocke i služiti se.
Savet!
Merica za sastojke je čaša od jogurta
PRIJATNO!




субота, 18. јун 2022.

TIKVICE PUNJENE SA JUNEĆM MESOM



                                      





POTREBNO JE:

  • 1kg MALDIH TIKVICA
  • 400 g JUNEĆE MLEVENO MESO
  • 3 VEZICE MLADOG LUKA SREBRENJAKA(ili 2 glavice crnog luka)
  • 2 PARADAJZA
  • 2 KASIKE BRAŠNA
  • PO UKUSU SOLI
  • PO UKUSU BILJNI ZACIN
  • 100ml ulja


PRIPREMA:
Tikvice oprati i viljuškom ih izrezbariti.Preseci ih na pola, pa kašcicom ih unutar izdubiti..
U posudu zagrejati ulje, zatim malo prodinstati  tikvice  sa svih strana na vrelom ulju.
Tikvice izvaditi iz posude i ostaviti sa strane dok se fil od mesa priprema

Mladi luka sitno naseckati, prodinstati ga na ulju. Dodati mleveno meso, dinstati sve
 zajedno oko 15 minuta .Nadev od mesa posoliti , pobiberiti i začiniti pou ukusu, pa skloniti sa vatre.U posudu gde su se dinstale tikvice dodati oko 2 kašike ulja
i malo zagrejati, zatim u njemu dodati usitnjen paradajz na kockice.U prženom paradajzu
 dodati brašno, promešati pa naliti vodom oko 1 čaše (200ml )skloniti sa vatre.
Gotovim nadevom napuniti tikvice, pa ih složiti u dubokoj posudi, preliti prelivom
 od upržnog paradajza i brašna.

Tikvice punjene kuvati na vatri oko20 minuta. Zatim zagrejati rernu na 200c, pa tikvice zapeci
u rerni oko20 minuta.
NAPOMENA!
Tikvice služiti tople uz kiselo mleko ili kiselu pavlaku .
PRIJATNO!

четвртак, 16. јун 2022.

DOMACI KOMPOT OD TREŠANJA





Trešnje rodile kao nikada do sada.
Želela sam da moji ukućani tokom zime uživaju u divnom
kompotu od trešanja.
Pre nekoliko godina dobila sam ovaj recept za stavljanje kompota od raznog sezonskog  voća.
Recept je jednostavan na veoma lak način da sezonsko voce koje želite ostavite za zimu.
Recept za kompot od trešanja i bilo kog drugog voća  je bez konzervansa a ukus kompota i voća je fantastican.
Kompot od trešanja je veoma zdrav pun vitamina, ako pretekne i ne pojedete sve može poslužiti za razne poslastice, kolače i pite.
Na isti način možete staviti  kompot od višanja, kajsija,breskve,krušaka(samo kostice predhodno iskoštičiti)


POTREBNO JE:

  • TREŠNJE-VIŠNJE- PO POTREBI
  • 6 KAŠIKA SECERA-  na svaku teglu posebno
  • 750ml VODE


PRI[REMA:
  • Trešnje predhodno dobro oprati, skinuti im peteljke. Odabrati samo zdrave i zrele plodove
  • Tegle trebaju biti čiste i sterilisane.


  • Tegle napuniti trešnjama, dodati preko trešanja po 6 kašika šećera (ako je trešnja puno slatka staviti 4 kašike šećera na teglu-ili 6 kašika šećera ako trešnja nije slatka)

  •  Zatim tegle napuniti hladnom vodom do vrha,  tegle zatvoriti hermetičkim poklopcem.


Izvršiti pasterizaciju

  • U dubokom loncu  na dno lonca položiti pamučnu krpu. Poredjati napunjene tegle sa trešnjama.(ja sam poredjala tri tegle, pa opet ostale tri tegle)



  • Lonac naliti toplu vodu da prekrije poklopce.Staviti lonac na šporetu na vatru da vri oko 5 minuta( da se čuje strujanje vode, tako se istisne višak vazduha iz tegle)



  • Pažljivo krpom izvaditi tegle.Poredjati tegle na radnoj površini i ostaviti da se potpuno ohlade.
  • Kompot ostaviti na hladnom mestu da tako dočekaju zimu..



  • Postupak ponoviti sa ostalim teglama.
  • Kompot na ovaj način pripremljen može se čuvati duže od godinu dana.


Savet!

Kada se priprema kompot od kajsija ili breskve, birati zdrave plodove , ne suviše zrele i meke.
(da se voće nebi raspalo)
Zatim ih preseci na polutke, izvaditi im koštice.
Ako je voce dosta krupno kao breskva ili kruška, oljustiti koru i iseci na komadice ili kockice.






среда, 8. јун 2022.

PAŠA LOKUM KOCKE SA JAGODAMA







Paša lokum kocke sa jagodama..

Fantastičan kolač kremasti sa keksom u kombinaciji sa voćem..

Pravila sam skoro paša lokum sa kokosom, sa plazmom, sada sam ga pravila sa Toto kesom, samo ću reći da je kolač divan, jednostavan, brz i veoma ukusan..mmm..

Kolač paša lokum kocke u bilo kom izdanju i kombinaciji  da napravite biće samo još lepši i ukusniji...

Probajte...


SASTOJCI:

Za podlogu:

1 kutija Toto keksa

FIL:

1 l mleka

120g šećera

60g brašna

60g gustina

krem od toto keksa

100g čokolade za kuvanje

100g margarina


Za premazivanje:


200ml slatke pavlake

300g jagoda


PRIPREMA:

Predhodno sa toto keksa odvojite krem koji je namazan keks, zatim keks sameljite na mašini za mlevenje oraha.

Pripremite pleh od šporeta prečnika 40x34 cm. ravnomerno po njemu rasporedite mleveni keks.

U 200ml mleka razmutite mešavinu, brašno, gustin , bez grudvica, preostalo 800ml mleka stavite na vatri da provri.

Dodajte razmućenu mešavinu u provrelo mleko u tankom mlazu, mešajte nepresatno dok se masa ne počne zgušnjavati.

Gotovu masu skolonite sa vatre te dodajte, krem od toto keksa, izlomljenu čokoladu na kockice, i omekšali margarin.

Mešajte netrestano varjačom masu sve dok se ne otope sastojci i sjedine u finu kompaktnu kremu.

Odmah vrući fil isipajte ravnomerno preko raspoređenog keksa.

Ostavite pleh sa podlogom  vrućim filom da se ohladi nekoliko sati od 3_4h.

Za to vreme jagode operite i iseckajte na komadiće.

Umutite čvrsto slatku pavlaku i napunite  kesu za ukrašavanje sa nastavkom.

Ohlađenu podlogu isecite po želji na jednake kvadrate.

Na svaki kvadrat preko stegnute kreme istiskajte umućenu slatku pavlaku, zatim na jednom kraju kvadrata preko slatke pavlake stavite komadiće isečenih jagoda.

Pažljivo i lagano krajeve kocke ukrašene savijte u obliku  lepeze.

Prijatno!